vraag omtrent verwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo,

wijgaan een duurzaamhuis bouwen in almere (nl) het wordt een houtskelet bouw met ca 24 cm ecologische isolatie ( vlas/wol), drielaags glas. verwarming is vloer(betonkern) in combinatie met wand verwarming.
Ik ga zowel pv cellen als vacuumpipes op het dak plaatsen.
Wilde ineerste insatntie gebruik maken van geothermie, maar moet verplicht een stadsverwarming aansluiting aanleggen ( dus dat wordt mijn backup)
nu zat ik te denken aan een systeem voor verwarming en warm water een combinatie van zon en houtkachel.

Hiervoor wil ik een buffervat plaatsen van ca 1000L dat verwarmt wordt door de vacuumbuizen en in winter aangevuld met een houtkachel, en eventueel als backup een electrisch element.

ik heb de volgende vragen.

heeft iemand ervaring met deze combinatie en waar moet ik op letten.
wat kun je beter doen een groot vat of een combinatie met meerdere vaten, dit omdat behalve verwarming, ook warm water ( bad/douche keuken) hierdoor geleverd moet worden.

Zoektochten op internet leveren me tot nu toe het idee dat je zelf de onderdelen moet gaan combineren, en dat er geen complete systemen te koop zijn.

graag enige hulp en mogelijke leveranciers (links) zijn gewenst

Reacties

Heb je al eens gekeken bij tichgelkachels in Nederland?

 

Kijk zeker eens op ecologieforum.eu  ivm houtkachels in combinatie met buffervat.

Coonman

je isolatiewaardes gaan in de richting van passiefhuis waardes; Waarom niet ineens tot passiefuis door isoleren?

Dat zal in ieder geval duurzamer zijn dan geothermische oplossingen voor een groter vermogen.

Welk probleem heb je met de stadsverwarming?  Als dat een moderne installatie is, mag die er kwa duurzaamheid best wezen. De kans dat jouw aandeel van de stadsverwarming minder vervuild dan een mogelijke houtkachel in je huis  is groot. 

Walter

Coonman, ik zit in Hilversum. Niet ver weg. Ik wil best meedenken over een oplossing. Je bent van harte welkom.

Er zijn wel complete systemen verkrijgbaar, maar je hebt zoveel variatiemogelijkheden (zoveel vrijheid), dat er geen eerlijk antwoord mogelijk is in de trant van "dit is het beste systeem". Het gemakkelijkst (hydraulisch gezien) is een systeem met een combiboiler of een tapspiraal (Hygienespeicher), maar dat wil nog niet zeggen dat het in deze situatie het meest geschikt is. Als je met hout ook de CV moet opstoken heb je een flinke buffer nodig om te zorgen dat je de tijd tussen stookbeurten overbrugt.

Coonman,

 

je wenst duurzaam te bouwen: je bouwt dus met voldoende isolatie.  Je muurisolatie komt in de buurt van passiefhuis.  Waarom dan niet ineens doorgaan tot passiefhuis?

 

Wat is je probleem met stadsverwarming?  Een moderne stadsverwarming installatie zal vermoedelijk minder vervuiling veroorzaken dan je houtkachel of zelfs een warmtepomp.  Naar duurzaamheid toe moet je je niet schamen hiervoor te kiezen.

Walter