Nieuwbouw Warmtepomp voldoende?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

U kent het probleem, veel opties, budgetsgewijs kan niet alles.
Ik sta voor een nieuwbouw en een hele hoop keuzes.
Mijn K-waarde zit momenteel rond de 41. Ik zou die nog fameus naar beneden kunnen krijgen (vermoed ik) met tripel glas. Eén volledige (zuid-) kant is immers voornamelijk glas. profielen zijn droog-getraind binnen hun klasse: aluminium is mijn ding dus daar wijk ik niet van af.
Maar nu begint het schoentje te wringen.
We hebben overal vloerverwarming voorzien dus kan ik een lage temperatuur verwarmingssysteem aanhouden. Een warmtepomp is dus een optie.
Los van de "bodem/verticaal/horizontaal/grondwater/lucht of mogelijke combinaties hiervan"-discussie heb ik één basisvraag.
ik kan niet alles tegelijk. ofwel neem ik een warmtepomp, ofwel neem ik een zonneboiler voor warm water, ik ben gestrand op C+ van Renson voor ventilatie.

Kan ik ...
1. ... met een warmtepomp de noden van zowel mijn (sanitair warm water) SWW als vloerverwarming dekken, zodat ik de zonneboiler kan laten
of heb ik ...
2. ... naast de warmtepomp nog een extra SWW-systeem nodig en dus toch gas of zonneboiler en extra investering voor SWW

Indien 1 hoe verhoudt zich de prijs van de warmtepomp-installatie tot bv een condenserende gasketel combi sww-installatie
Indien 2, is het dan niet zinvoller om 1 SWW/verwarmingssysteem op gas (evt + zonneboiler) te combineren.
De bouwteam cursus ging uit van gescheiden verwarming en SWW aangezien de vraag maar verwarming danig lager was dan SWW in een Lage Energie Woning (hoewel ik niet weet of mijn woning LEW is).

Veel variabelen, maar dat kennen jullie ;-), maar elke raad is welkom.
Alvast bij voorbaat dank

D

Reacties

Dikkie,

Ik ga u niet de antwoorden geven die je graag zou horen vrees ik:

1. Een K41 is bijlange geen LEW.

2. Uw K-waarde zal je fameus naar beneden krijgen door je cm's isolatie in vloer, muur en dak serieus op te trekken, je hebt daarvoor (vooral voor vloer en muur) maar 1 keer de kans en dat is nu, ik zou die kans grijpen als ik u was, het is trouwens veel goedkoper dan driedubbel glas. Hoeveel isolatie voorzie je momenteel ?

3. een volledige zuidkant in glas, daarmee haal je je zowel in de winter (te koud) als in de zomer (te heet) heel wat problemen op de nek.

4. Wat mij betreft kan je een warmtepomp gaan overwegen vanaf K30 of zelfs vanaf K25, al zullen de verkopers zich daar niet laten door hinderen, en trouwens zelfs in een LEW is de warmtevraag voor verwarming nog hoger dan voor SWW.

5. Ik zou als ik jouw was eens wat uurtjes rondsnuffelen op dit forum, want daar zijn heel wat dingen voor verbetering vatbaar.

6. Mijn tip, probeer de isolatie zo ver mogelijk door te drijven, dan hoef je je veel minder zorgen maken om het verwarmingssysteem. Als je het geld dat je nu voorziet voor vloerverwarming en verwarmingstoestel extra besteedt aan isolatie, dan kom je daarna toe met het meest eenvoudige verwarmingstoestel dat je kan bedenken.

Desalniettemin wens ik je veel succes

Ik ben het volledig eens met Patrick. Ga naar een K30 en lager (dit is trouwens het economische optimum), dan wordt een warmtepomp ook goedkoper als je die eventueel zou  plaatsen (lager vermogen nodig). K41 staat op dit forum geclasseerd als "slecht geïsoleerd". Waar jij op dit moment je hoofd moet over breken is niet het verwarmingssyteem maar je isolatiewaardes. 

Bedankt Patrick en Kepler voor jullie reactie. 

Terug met beide voeten op de grond ;-)

De reden dat ik eerst aan trippel glas dacht is omdat het me niet nuttig lijkt Noord, Oost en West, boven en onder verder doorgedreven te isoleren, terwijl Zuid nog volledig openstaat bij wijze van spreken. Zo krijg ik waarschijnlijk wel mijn k-waarde naar beneden, maar blijft mijn warmte aan de zuidkant toch nog (relatief) buitenstromen. Vergis ik me daar ?

Aan de zuidkant is wel voldoende oversteek en waar nodig zonwering voorzien voor de zomer.
In de winter kan ik het zonlicht dan wel gebruiken.

Zoals de woning nu is berekend komen we uit op K41 en E78.

Deze berekeningen steunen op:

- 8cm spouwisolatie (eurowall van recticel)
- 7cm gespoten PU op de vloer van het gelijkvloers
- 3cm gespoten PU op de vloer van het verdieping
- 5cm voor oversteken langs onder afgewerkt met Kingspan K4
- 14cm Kinspan K4 op het platte dak
- 6cm eurowall van recticel voor het trappenhuis naar de kelder
- Profielen voor gewone ramen 2.1W/mK (Glas 1.1)
- Profielen voor schuifsystemen 2.5 W/mK (Glas 1.1)
- Overal oppervlakteverwarming met een HR gasketel met een rendement van 107,6% bij een deellast van 30%.
- Ventilatie op basis een C+ in combinatie met P3 roosters.

Waar denk je dan dat ik best eerst ingrijp   Thx, mvg, Dikkie

Waar denk je dan dat ik best eerst ingrijp

Ruwweg:

1. Isolatiewaarde x2 of beter en aandacht voor luchtdichtheid; die isolatie tussen de verdiepingen ik weet niet of dat veel zin heeft.

2. Thermisch betere raamprofielen

3. Ventilatie D

4. Glas beter dan 1.1.

5. Oppervlakteverwarming overal, wat betekent overal ? In een goede LEW is buiten de leefruimte weinig of zelfs geen verwarming nodig, bij mij heeft buiten de leefruimte en de badkamer al 6 jaar geen verwarming opgestaan.

...

Ik weet niet hoeveel m² glas op het zuiden je voorziet, maar ik zou daar toch niet mee overdrijven.

Waar je best eerst ingrijpt?

Wel als ik de isolatiediktes bekijk, ga ik nog beter scoren met mijn huis van 1935 na de renovatie.....

  1. Ik koos radicaal voor glas 0,66 van Eurotherm.be die qua dikte 24mm is en in elk raamkozijn past. Koste me 10% meer dan 1,1
    (de hoge waarde en toch smalle dikte is dankzij een membraan in plaats van 3de glasplaat, en Kryptongasvulling)
  2. Je nieuwe raamprofielen scoren slechter dan mijn oude houten... En tegenwoordig bestaan er toch ALU-profielen die THERMISCH ONDERBROKEN zijn. Dat die van jou de helft slechter isoleren dan je 1,1-glas is toch zonde, en zeker als je passiefhuisglas overweegt.
  3. Als je verwarmt op de verdieping hoef je die vloer niet te isoleren.
  4. Spouwisolatie kan veel beter, vooral als je bedenkt dat 25% van de warmteverliezen door de buitenmuur gaan
  5. Grote glasoppervlakte is de grootsteboosdoener. want zelfs het beste isolerend glas kan het nog niet halen van een weinig geïsoleerde muur!
  6. Kijk eens bij www.besparenopenergie.eu, daar kan je heel goedkoop een zonneïnstallatie-combi-warmtepomp kopen voor de prijs dat de grote merken je nog niet eens een zonneboiler leveren!

Lees en studeer goed websites zoals dit forum en zoals www.vibe.be

Dikkie,

 

isoleren dus; ik zeg het nog maar eens, zodat je het zeker gehoord hebt ;-).

Neem de antwoorden op de vraagstaart hier ook eens mee naar je architect.

Het zal hem/haar zijn die het eerste werk heeft om je woning correct geissoleerd te krijgen.

Dus eerst met je isolatie onder K30 duiken en dan kan je aan drievoudig glas denken (lukt K30 niet zonder drievoudig glas heb je echt wel veel glas).  

Nadien kan je aan de technieken gaan denken.

 

Walter

Betreft isolatie laat je niet afschrikken door een eventuele meerprijs. Als je van k41 naar k30 gaat, kun je elke extra euro die je steekt in isolatie, later besparen in het verwarmingssysteem (geldt zeker voor warmtepompen). Het minder verbruik is extra.  

Misschien moet je ook naar andere types isolatie kijken. Je hebt de duurste er uit gekozen. Met de huidige prijs die je betaalt aan je isolatie kun je 50% beter isoleren door andere isolatietypes te gebruiken (bv. rotswol). Je zal dan wel bredere muren krijgen en hogere vloer en dak opbouw. Gebruik de dure isolatie enkel waar je niet breder of hoger kan. 

Betreft isolatie laat je niet afschrikken door een eventuele meerprijs. Als je van k41 naar k30 gaat, kun je elke extra euro die je steekt in isolatie besparen in het verwarmingssysteem (geldt zeker voor warmtepompen). Het mindere verbruik is extra. 

Je raamprofielen zijn zeker niet optimaal, maar aangezien je over grote raampartijen beschikt en je mss bij aluminium wilt blijven, dan zullen grote verbeteringen een serieuze meerkost vragen. Bovendien maken raamprofielen slechts een beperkte oppervlakte uit van de buitenste schil. Ik zou daarom vlugger geld steken in 3-voudig glas dan in betere raamprofielen. Zoek wel een schrijnwerker met enige ervaring in 3v-glas, anderen durven wel eens heel hard doorrekenen.

Ik ben geen voorstander van C+ en roosters. Vraag eens offertes op voor D (bij een vriend geen 1000 euro duurder, maar wel veel comfortabeler). Lees de ervaringen hier op dt forum maar eens na (en op het forum van bouwinfo.)  

   

 Dank allemaal voor jullie antwoorden en goede raad !

Heb intussen wel wat fouten gevonden in de EPB-berekening.

De waarden voor mijn profielen (Avantis 75 SHI en Confort 160 SHI nochtans) waren de max U waarden en niet de gemiddelden, die ik intussen toch op de offerte van de ramenman gevonden heb. De schuifsystemen blijven echter slecht scoren. De afstandhouders waren niet de thermisch verbeterde maar de gewone ... Alles samen leek dat toch een paar K-punten en E-procenten te schelen. Na aanpassing van profielen naar resp. 1.30 en 2.5 (is dit as-good-as-it-gets voor alu-schuif?) en afstandhouders zak ik naar K37-E75.

De "isoleren!!-isoleren!!-isoleren!!"-schreeuw (ik heb het gehoord Walter;-) is me echter ook niet ontgaan en daar zit ik morgen over samen met de architect.

Heb al wat zitten spelen in de EPB en geraak wel aan K30 en zelfs iets lager, maar dan enkel met trippel glas (ik heb inderdaad veel glas, ongeveer 16% van mijn contactoppervlak) + dan nog eens de meerprijs isolatie.

De meerprijs voor SGG dubbel 1.1 (gemiddelde totaal Uw=1.3) naar trippel 0.7 (gemiddelde totaal Uw=0.98) was meer dan 20%. Realistisch of moet ik op een ander?

1000 maal dank, zeer geapprecieerd !

D

Dikkie,

je hebt het goed gehoord: succes nog;

Waarom niet gewoon even naar de architect gestapt en zeggen ik wil minder dan K30?

Je betaalt die lieve man/vrouw uiteindelijk daarvoor.

 

Walter

  • Dacht ik het niet dat een "modern" Alu-profiel toch veel lager scoort dan je aanvankelijk vermelde... Met 1,3 voor je huidig geplande Alu, wordt investeren in nog betere profielen inderdaad een grote kost, zoals Kepler ook al suggereerde (en bij grote glaspartijen maakt het profiel een kleiner % aandeel in het totale raamoppervlak uit dan bij kleine glaspartijen). Dan kan je dit beter investeren in passiefhuisglas. vooral als je zo'n groot glasaandeel in je woning hebt (16% is 1/6 van het oppervlak hee).
  • Zoals je terecht opmerkt is AGC(glaverbel) en ook SGG (SaintGobainGlas) relatief duur voor tripel. En gezien we bij 0,7 dan spreken over een glaspakket die de 40 mm overschrijdt, zijn je huidige glaskaders misschien niet daarvoor geschikt. Ik suggereerde je al www.eurotherm.be, een glasfabriek die passiefhuisglas maakt in een veel compacter formaat en slechts 10% duurder was dan wat een verandafirma me voor 1,1-glas aanrekende. Omdat Eurotherm voor een offerte zelf met een glasinstallateur bij je langs komt, heb je ook niet die zorg om uit te zoeken wie wel zo bereidwillig is met dat glas te willen werken, die zorgen zelf voor een competente glasplaatser! En wellicht viel dit kostenplaatje voor mij zo goed mee omdat dan je glas direct door de fabriek aangerekend wordt en er niet nog eens winst op gerekend wordt door je glasplaatser zoals dat meestal het geval is bij 1,1-glas. En Eurotherm maakt enkel dit glas, geen 1,1 en zijn daarom specialisten op dit gebied. Die vensters hebben de facto isolerende afstandshouders!
  • Zoals Kepler opmerkt, kan je inderdaad voor hetzelfde budget   je dak, vloer en wanden 50% beter isoleren, door een minder duur isolatiemiddel te nemen zoals glaswol en rotswol...
  • De opmerking dat sommigen bijna even duur zijn met een C+-ventilatie als anderen met een D-systeem is terecht! Prijzen durven vergelijken is de boodschap als je budget krap is. Hiermee gaat je luchtdichtheid en je E-waarde nog een laatste stapje vooruit.
  • Dat je door die juistgenoemde isolatiestappen een veel betere isolatiewaarde K krijgt (2/3 van vroeger) door doordacht kiezen van iso-materialen en je budget hierbij nauwelijks moet aanpassen met een 1500 Euro, is mooi meegenomen. Niet alleen gaat je huis meer energie besparen, je kan die kleine meerkost er onmiddellijk uithalen door een lichtere warmtepomp (zoals Kepler ook stelt).
  • Neem voor je warmtepomp meteen een opslagvat dat geschikt is voor aansluiting van een zonneboiler (opslagvat met een extra warmtewisselaarsspiraal). En je aanvangsvraag van 09/03/2010 1u36 in verband met SWW: dit kan ook via de warmtepomp, hoor, daarvoor hoef je niet een extra gasboiler te installeren, want die levert standaard 40à45°C. En de huidige systemen kunnen zelfs 55à60° leveren (weliswaar tenkoste van rendement, maar ik zou me toch niet graag douchen met water van 55°...) Trouwens bestaan er zogenaamde hygiëneopslagvaten (Hygienespeicher in het Duits), die zonder die 60° ook zonder legionellaproblemen zijn en zelfs superefficiënt (gelaagd) de warmte opslaan: http://www.solarbayer.de/Hygieneschichtenspeicher-HSK.html
  • Wat er dan nog overblijft aan budget, kan je spenderen aan zonneboiler en PV-panelen. Of achteraf aanbrengen zodra je genoeg gespaard hebt (door je energiesuperzuinige woning). Of aanbrengen via een groene lening...