bijverwarming passief huis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

misschien een vaak gestelde vraag, maar het zou leuk zijn een overzicht te hebben van hoe de passiefhuizen die laatste beetjes warmte bij produceren

Volgende zaken kan ik zoal afleiden, maar een finaal antwoord heb ik nog niet... evenmin een BBT.

-een vloerverwarmingssysteem is overkill
-enkele kleine radiatoren (convectie) (zouden in natte ruimtes worden meegezogen met de balansventilatie en verwarmen meteen het hele huis...)
-elektrische verwarming kan in bepaalde ruimtes (maar weerstanden verbranden het huisstof...)
-IR-lampen in de badkamer (geeft zo de indruk van een kraamstal ;-))
-pelletkacheltje, houtkachel, al dan niet met buffer (opletten oververhitting, wens je wel steeds een vlam in je leefruimte als je je sanitair water moet gaan warmen)
-wandverwarming ipv vloerverwarming of radiatoren (snelle opwarming ? straling geen convectie, rendement ?)
Kortom een klassiek systeem lukt meestal niet of is niet kosten effcient meer...

-Luchtverwarming wordt evidenter maar levert ook maar een deel van het vermogen en is meestal centraal (alle ruimtes tesamen op T tenzij je bv boven en beneden splitst)

Hoe vang je echter een decentrale warmtevraag op ? Wat zijn der ervaringen ?

In mijn situatie ligt er gas en een modulerende gasketel lijkt me dan ook het eenvoudigst om mee te starten... maar hoe je nu best verder gaat ? Hoe doen jullie het en wat zijn de ervaringen...

Reacties

Zonder reclame te willen maken,

 http://www.stroomop.be/downloads/items/Ecologisch_verwarmen_in_een_PH_of_LEW.pdf 

 

 Maar als je de prijzen bekijkt heb je voor zo'n bedrag, als je het een beetje automatisch wil laten verlopen, al een warmtepomp met verticale boring.

bedankt, ik kende de folder echter al

ik had graag wat ervaringen uit de eerste hand gekend

KVDR, zoals je al weet zijn in een passiefwoning vele verwarmingstypes mogelijk. Volgens mij is het nodig dat je goed nadenkt over twee belangrijke items, nl.:

 -wil je een economische of een ecologische oplossing voor ruimteverwarming én SWW ?

Mon

Als het een troost mag zijn, het is voor mij ook een grote frustratie. Eerst zet je een duur passiefhuis, daarbij inboetend op comfort en ruimte om het te kunnen betalen. Vervolgens kom je dan met de ecologische filosofie uit op een verwarmingssysteem dat nog duurder is dan in een standaard woning. Maakt niet uit in welke vorm: zonneboiler, pelletkachel, pellet CV, warmtepomp, het zijn stuk voor stuk dure oplossingen. Het enige goedkope, maar ecologisch onverantwoorde verwarmingssysteem dat bestaat is elektrische naverwarming. Dat was de uitgangsgedachte van een passiefhuis: je hebt zo weining verwarming nodig dat elektrisch naverwarmen een optie wordt.

Ik ben er ook nog niet uit.

 Elektrisch verwarmen is een optie in een passiefhuis omdat het benodigde vermogen veel te klein is om nog een verwarmingsinstallatie te plaatsen.

 

Maar neem nu dat je een passiefhuis hebt van 150m² en je hebt 15 kWh/m²/jaar nodig om het huis te verwarmen. Dat is 2250 kWh. Doe dat x 0,18 Euro/kWh = 405 Euro voor verwarming. Dan moet je nog SWW maken ook, doe je dat ook elektrisch zal je nog eens evenveel kWh nodig hebben om uw boiler op te warmen (eventueel delen door 2indien zonneboiler)

 

Zou spijtig zijn dat je een passiefhuis bouwt om het energieverbruik te doen dalen maar doordat uw energiebron zo duur is (elektriciteit) je eigenlijk evenveel moet betalen als een goed geïsoleerde nieuwbouw met condensatieketel. Op dat moment heb je eigenlijk geen winst.

 

Ik zit ook me deze keuze dat ik moet maken...

bert

is toch nogal een zijdig, zo lijkt het wel of er maar 1 manier bestaat om een PH bij te verwarmen. ik vind de titel nogal zwaar misbruikt. maar het is wel een mogelijkheid natuurlijk.

hans d

KVDR

waarom is vloerverwarming overkill? een PH met vloerverwaming is wel pure verwennerij. maar 't is natuurlijk wel wat duurder, maar't geeft je ook wat extra mogelijkheden. muurverwarming valt wat mij betreft in dezelfde categorie.

er zijn ook witte IR-lampen, dat lijkt me een aangenamere oplossing. heb er zo eentje besteld, nu nog hopen dat ze ze kunnen leveren!

de goedkoopste is allicht de irecte elektrische verwarming, maar ik vind dat je dat niet kan maken. maar bij gebrek aan voldoende budget is het zeker een oplossing.

een condenserende gasketel met een buffervat en een paar radiatoren (badkamer en leefruimte) is ook een mogelijkheid, niet de meest milieuvriendelijke, maar waarschijnlijk de goedkoopste (als je investering en verbruik samentelt) op kortere termijn. en je kan daar eventueel een warmwaterbatterij aan toevoegen, zodat je in de winter de ventilatielucht een beetje kan opwarmen, zonder de slaapkamers te veel te verwarmen.

op langere termijn het interessantst zijn denk ik compacttoestellen en houtverwarming, maar die vragen een wat hogere investering.

hans d

momenteel overweeg ik zelf muur- of vloerverwarming in de natte ruimtes, dit om de problemen van convectie en balansventilatie te vermijden (ruimtes waar warme lucht direct wordt afgezogen) en de mogelijkheid tot het plaatsen radiatoren in enkele andere ruimes maw juist de leidingen.

Aangezien muur- of vloerverwarming normaal traag aanspreken, kan zo'n IR lamp misschien wel een oplossing zijn. Of valt dat beter mee in een passiefhuis. 

Opstarten zou ik alvast doen met een condenserende CV, ondersteuning met zonnewarmte lijkt me nuttig, al zal dat buffervat enkel bij duistere dagen dienst doen... Hoeveel je dan moet gaan voorzien als buffervat ? Valt dat beter mee in een passiefhuis of zit je daar opnieuw snel aan >500l. Ik had gedacht om dit uitbreidbaar te nemen, maw eerst een boiler voor warmwater daarna eentje voor verwarmingsondersteuning erbij...

Elektrisch verwarmen lijkt me moeilijk te verzoenen met een warmwater generatie op gas, je kan natuurlijk een elketrische boiler nemen, wat waarschijnlijk de goedkoopste oplossing zou zijn.

Het blijft alvast niet eenvoudig om met een andere kijk dan de traditionele, een economische en in de mate van het mogelijke ecologische oplossing te vinden voor het geringe vermogen, maar vooral om de warmte te verdelen... Je zit al snel aan een installatie die in het beste geval uiterst zelden benut

Hoewel je veel terugvindt van passiefhuizen in opstart, zijn er maar weinig die na hun bouwfase nog eens terugblikken...

in een goed geïsoleerde woning heeft het eigenlijk geen zin de verwarming tijdelijk af te zetten, den dus heb je dat probleem van traagheid niet, het is altijd aangenaam warm. voor de badkamer kan je dan eventueel de temperatuur even laten pieken met een IR-lamp.

buffervaten < 500lt zal je moeilijk vinden, zo groot is dat toch ook weer niet, ik zal direct nog een stuk groter gaan. 2 boilers/buffers is veel duurder, veel complexer en merkelijk minder energieefficient. je hebt extra kleppen en pompen nodig, veel meer verliesoppervlak, allerhande buizen en verbindingen,... nee, ik zou ineens gaan voor een degelijke buffer met gelaagde opslag.

hans d

Hans,

 

Wat mag een 500L boiler met 10 cm isolatie verliezen aan t° op 12 uur tijd.

Is het normaal dat een boilervat 6° verliest op 12 uur (geen afname van water geweest)

 

 

Ok een groot buffervat dan, maar daar heb erg veel soorten in.

Doorstroommodellen, modellen met tank in tank, enz... Levert zo'n doostroommodel eigenlijk voldoende sanitair warmwater zonder naverwarming ? Mijn vader, gepensioneerd loodgieter, heeft bovendien iets tegen doorstroomspiralen voor drinkwater, het verse water zal telkens immers zorgen voor kalkafzetting, waardoor zo'n spiraal snel dicht zal slibben. Verwarmingswater of zonnepanelen circuits, leveren deze problemen minder.Hij heeft dan meer voor een tankmodel met dubbel verwarmingsspiraal. En als je die kleiner houdt dan 350l heb je normaal voldoende doorstroom om legionella vrij te zijn, maar dan heb je geen buffer meer.

Laatst zag ik zelf al een tank uit polypropyleen ipv inox of geemailleerd staal. Kortom de keuze wordt steeds groter wat het vinden van een geschikt systeem moeilijk maakt. Het wordt bijna maatwerk en dat drijft de kosten op vrees ik

 

Als ik opnieuw zou bouwen dan zou ik als bijverwarming een lucht-water of water-water warmtepomp gebruiken om de sanitair warm waterboiler en/of de opslagboiler voor de vloerverwarming bij te laden.

Beide genoemde boilers worden dan altijd eerst door zon-energie opgeladen. Geen zon dan de warmtepomp laten werken.

De "max" zou dan zijn om een aantal PV zonnepanelen te installeren om het gebruikte electrische vermogen van de warmtepomp te compenseren.

 

Ik zou het opnieuw doen met  thermische zonnepanelen en een grote zonneboiler en een finoven met warmtewisselaar. De finoven alléén voor de ruimteverwarming en de warmtewisselaar voor het SWW met 1 x stoken per dag om de gezelligheid te ervaren. Bio-verwarming met low-tech is het mooiste wat er bestaat!

Mon  

Dus jij stelt rudy:

vloerverwarming, boilervat met zonneboiler en indien onvoldoende restwarmte met warmtepomp (lucht-water of water-water.

Zoiets had ik ook in gedachte? theoretisch lijkt het me idd een mooi idee maar weet iemand of dit ook financieel intressant (betaalbaar) is?

Dat idee van Rudy is vanuit een ecologisch en comfort standpunt inderdaad het beste, maar dan heb je eigenlijk 2 systemen geïnstalleerd (zonder PV panelen dan nog) en ik vraag me ook af of je dan niet aan een dubbele kostprijs komt.

Gommer,

wat je ook wil installeren, je hebt altijd een bijverwarming nodig. Je zit dus ergens altijd met een tweede systeem (al is het een simpel electrisch verwarmingselement in sommige zonneboilers).  Zonder bijverwarming kom ik de winter door op 18 graden C, met bijverwarming via de warmtepomp zonder problemen 21 graden.

Een warmtepomp is natuurlijk een extra bijkomende kost,  maar 3 tot 5 maal minder electriciteitsgebruik is flink meegenomen. Je hebt al inverterende lucht lucht warmtepompen voor minder dan 2000 Euro. Leuk is ook dat je er zo goed als geen omzien naar hebt (buiten een nazicht of onderhoudsbeurt door de installateur). De systemen zijn tegenwoordig geluidsarm zodat je geen last met de buren kunt krijgen met de buitenventilator.

Het systeem van Mon J is natuurlijk een goed idee!

Ik ken ook iemand die een goed geisoleerde opslagboiler van 2000L maakte en die opwarmt met een houtvergasser (3000-4000 Euro) daar verwarmen ze een grote tweewoonst mee (gekoppeld met een ouderwetse chaufageopstelling).

Het aantal mogelijkheden is groot.

 

 

Ik denk ook dat een kleine wamtepomp een goede oplossing is. Of wel lucht/water of grond/water.

 

Lucht water zal goedkoper zijn, zo'n systeem moet je al hebben voor minder dan 10.000 Euro. Wp, boiler en vloerverwarming inbegrepen, er zijn merken die nu toch al een COP kunnen geven van meer dan 3 met Lucht/water. Grond/water zal iets duurder zijn maar een betere COP.

 

Ik heb onlangs enkele offertes gevraagd en kom voor een kleine WP DX-systeem (3,5kW) met boring en boiler op 11000 Euro excl. BTW geplaatst. Met zo'n systeem kan je uw verwarmingsenergie extreem laag houden. De kleine warmtevraag die nodig is voor een passiefhuis kan je dan nog eens delen door 3 of 4.

 

Leg daarnaast nog eens PV panelen op uw dak en je kan volledig zelf voorzien in energie. De investering voor de PV panelen moet je eigenlijk niet echt meerekenen want is na 5 jaar al terugbetaald met GSC.

 

Het goedkoopste lijkt me een gasketel. Maar ik zou het liefst geen fossiele brandstof hebben. Gas ligt hier niet in de straat, mazout wil ik ook niet. Dan rest er nog een systeem op pellets (kachel of ketel met buffervat) maar als je deze prijzen ziet kom ik al snel aan de prijs van een WP. Met het verschil dat je met een WP geen pellets moet voorzien, geen onderhoud hebt, geen schouw moet hebben,...

 

En veel geluk hebben dat je geen technische problemen krijgt!

Mon

 Ja, technische problemen is voor elk systeem iets zeker? Low tech is het beste natuurlijk...

 

Mijn auto van 2,8 jaar oud heeft ook net een nieuwe boite gekregen...

Hans

Wat is een "witte" IR-lamp?? Vanwaar dat "witte"?