Isoleren betonnen plat dak langs binnenzijde

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Eerst en vooral wil ik al stellen dat ik me er van bewust ben dat een plat dak langs de binnenzijde isoleren, sterk af te raden is. Maar aangezien isoleren langs de buitenkant bij ons moeilijk realiseerbaar is en ook esthetische nadelen heeft, overwegen wij toch om het langs binnen te proberen.

Heb al redelijk wat topics gelezen over het isoleren van een plat dak langs de binnenkant, maar nog steeds geen antwoord gevonden op onze specifieke situatie
Eén van de grote risico's bij het isoleren langs binnen is dat de houten dakconstuctie na verloop van tijd, last krijgt van schimmels en rot, doordat condenswater (of ingesijpeld water bij lek) niet meer weg kan.
Bij ons bestaat de dakplaat echter uit een betonplaat : zijn de risico's in ons geval dan beperkter ?

Er zijn ook maar weinig isolatiefabrikanten die producten op de markt brengen die geschikt zijn om platte daken langs binnen te isoleren... Isover is tot dusver de enige die ik heb gevonden. Kent er iemand nog andere fabrikanten ?
Ik lees op de Isoversite dat Vario KM Duplex hiervoor kan worden aangewend : dit is een speciaal dampscherm met een dampremmende en drogende functie. Isover raadt aan om deze folie te gebruiken in combinatie met de Unipan glaswolplaat.
Aangezien bij ons de ruimte tussen plafond en dakplaat beperkt is en we ook nog plaats nodig hebben om de ventilatiebuizen te steken (systeem D), overwegen we om PIR of PUR-platen (van recticel of Kingspan) te gebruiken, om zo tot een maximale isolatie te komen.
Kan het VARIO KM dampscherook worden gebruikt in combinatie met PIR of PUR ?

Of heeft er nog iemand suggestie voor onze specifieke situatie ?

Alvast bedankt voor jullie reactie.

Reacties

sonny

al geef ik persoonlijk de voorkeur aan een ecologisch verantwoorde isolatie op basis van papier, hout, hennep, vlas etc, je kan eender welke wand langs binnen isoleren met eender welke isolatie. van belang is dat je je dampscherm perfect aanbrengt, en bij voorkeur werkt met een damprem met variabele dampweerstand, zoals de intello.

de intello met een Sd-waarde van 0.25 tot 10m gaat veel verder dan de vario KM met een Sd-waarde van 0.5 tot 5m, en daardooor is het uitdrogingspotentiaal van intello een stuk beter. bij een dak met een dampopen structuur zou ik me daar geen zorgen over maken, maar in het geval van een min of meer dampdicht dak, zoals bij beton het geval is, zou ik voor het beste gaan.

hans d

Bedankt Hans voor je snelle reactie.

Zou jij dan het isolatiemateriaal direct tegen de betonplaat aanbrengen of nog een luchtspouw laten tussen isolatiemateriaal en betonplaat ?

De keuze voor PIR of PUR is inderdaad niet zo ecologisch qua productieproces. Maar aangezien de ruimte om isolatie te steken beperkt is, vraag ik me af of het dan op lange termijn niet ecologischer is om PIR of PUR te gebruiken, aangezien de stookbehoefte aanzienlijk daalt. Maar enfin, dan gaan we al snell off-topic.

De vraag of PUR of PIR platen kunnen gebruikt worden in mijn geval, stel ik omdat ik mij aanvraag of deze platen op zichzelf voldoende dampdoorlatend zijn om uitdroging in de zomer te kunnen verkrijgen.

Beste, ik sta volledig achter de mening van Hans.

Isoleer zeker met een bioecologisch materiaal.Vlas,Henep,Houtwol.Je isolatiemateriaal staat echt te dicht tegen je leefmilieu om scheikundige rommel te gebruiken.

Aan de gang zijnde studies kunnen al aantonen dat de dunste niet de dunste blijft na enkele jaren reeds.

Tegen de betonstruktuur moet je een materiaal gebruiken dat een groot vochtpercentage kan beheersen en dit kan alleen met een natuurlijk materiaal.Vlas ,Henep, Schapewol is zelfs best maar duurst.Pur kan niet tegen nat ,pir iets beter.

Een dampscherm moet je zowiezo aanbrengen en ook echt vakkundig aanbrengen en afdichten.Samen met je bio-ecologische isolatiemateriaal dat tot 15% vocht kan opnemen en terrug afgeven(vergeet je zomerkomfort niet)zal je met deze opbouw geen problemen hebben.

bedankt voor de reactie.

Ik ga zeker je bioecologische suggesties eens van naderbij onderzoeken ifv de haalbaarheid in onze situatie. Wat ik lees over de waterbufferende eigenschappen en de schimmelongevoeligheid, is alleszins veelbelovend !

Beste,

Wij hebben ook lang gezocht naar mogelijkheden  om dak langs binnenkant te isoleren. Buiten de hierboven aangehaalde voorwaarde van hyper performant dampscherm en het gebruik van een materiaal dat zo veel mogelijk vocht kan bufferen zijn er nog een paar andere parameters waar rekening mee dient gehouden te worden.

Het moment van plaatsing van het materiaal moet op een vocht arm moment gebeuren

Het dak moet volledig of zoveel mogelijk  blootgesteld zijn aan zonlicht gedurende de dag.

Er waren nog andere parameters als ik mij niet vergis, maar die herinner ik mij niet meer.

Ik heb deze info van een ex medewerker van dialoog waarbij we op Kamp C eens een gesprek mee hebben gehad. Hij haalde een wetenschappelijke studie aan van een isolatie fabrikant. Ik denk isover  maar daar ben ik helemaal niet zeker van. De fabrikant zou de studie op hun website gepubliceert hebben, maar ik heb ze nooit gevonden.

 

Bedoelt u dit onderzoek : http://www.boomerbvba.be/ee/images/uploads/Hygrische_studie_koud_plat_dak.pdf  ?

Heb het eens diagonaal doorgenomen, en zie er niks over blootstelling aan zonlicht staan...

Want bij ons in quasi het ganse dak bedekt met zonnepannelen dit in een hellingshoek van 10° C opgesteld zijn....

Weet er iemand hoe je bvb vlasisolatieplaten bevestigt op een betonnen dakplaat ? En hoe maak je dan het dampscherm vast ?