BWW versus AWW anno 2010

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Op batibouw sprak ik met een installateur van beide systemen. Die wist me te zeggen dat met een aww er nog nooit problemen zijn geweest bij zijn installaties... maar dat bij de bww de laatste jaren er wel wat problemen zijn, voornamelijk schimmel door condens aan de warmtewisselaar van de BWW in de aanzuigbuis. Heeft iemand hier ervaring mee waarom horen we hier zo weinig van ?

Reacties

Net een post gedaan op de andere draad hierover.

 

Weinig info over te vinden. Wat is de meerwaarde van een BWW? Is het de investering waard naar energiebesparing of is het meer voor comfort en vorstbescherming?

 

Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar een BWW met water/glucol omdat je dan minder rekening moet houden met allerlei zaken en het iets beter regelbaar is en er geen problemen kunnen ontstaan met schimmel/vocht...

let op ik bedoel wel degelijk condens problemen bij een BWW in de luchtinname buis. Denk aan de koeling in de zomer door BWW, water in lucht condenseert en dan... levert dit problemen ? Zijn hier mensen met goeder ervaringen BWW en heb je die al eens opnieuw bekeken ?

 

Levert het voldoende koeling/ verwarming of is het de moeite niet

Als die lucht condenseert bij de warmteoverdracht aan de waterbatterij aan de ingang bedoel je? Deze is normaal gezien toch voorzien van een afvoer om de condensatievocht af te leiden. Je zal altijd condensatie hebben bij gelijk welke afkoeling denk ik.

 

Condensvocht mag echter niet blijven staan want dan krijg je schimmel. In een AWW zou het vocht kunnen blijven staan indien de buis niet genoeg afdracht heeft of dat er knikken/niveau verschil in zit. Bij een BWW zal de koude/warmte overdracht gebeuren in een warmtewisselaar/waterbatterij waar het condensvocht direct kan aflopen. Deze hangt verticaal dus het vocht druipt direct weg.

 

Volgens mij minder een probleem dan bij een AWW.

 

Of het voldoende koeling/verwarming kan leveren om een zekere besparing mee te brengen wil ik ook wel eens uitsluitsel over krijgen. De prijs van zo'n installatie is nu ook niet echt goedkoop.

tja voor de vorst beveiliging van de balansventilatie, zou ik desnoods een water circuit van de boiler kunnen nemen, zo zou je zelfs kunnen denken aan een voor en naverwarming als je met luchtverwarming zou gaan werken... dit kost pakken minder...

Als vorst beveiliging zou je dat idd kunnen doen. Heb hier ook al aan gedacht. 

In verband met de prijs en rendabiliteit van een BWW: deze kan je ook combineren met een warmtepomp, waarbij de investering al rendabeler wordt.

 

Mvg, Marc

KDVR

en hoeveel heeft hij er geinstalleerd? wij hebbener ondertussen een stuk of 100 staan in belgie, in oostenrijk staan er nog 10 keer meer, en daar worden nergens problemen gemeld.

ik weet dus niet wat de betreffende installateur met die dingen uithaalt, mij is het in elk geval nog nooit gelukt.

overigens lijkt het me ook niet zo voor de hand te liggen, voor zover ik weet zijn schimmels niet zo erg op tocht gesteld. waarmee ik niet wil beweren dat het onmogelijk is, daarom blijft op technische installaties, ventilatie of andere, een regelmatig controle een must.

maar van problemen met AWW ben ik wel bekend, al zijn het er bij onze klanten gelukkig maar een paar. ik heb waarschijnlijk de eerste AWW's in belgie geplaatst (jaar 2000) en als je ze goed plaatst, zouden er op zich niet teveel problemen mogen ontstaan, maar je blijft zitte met condenswater dat je op één of andere manier moet evacueren, en grondverzakkingen heb je niet onder controle, en dat is in 2 projecten gebeurd.

maar daar komt bij dat bij een BWW de plaatsing niet kritisch is, in tegenstelling met de AWW, en dus bij BWW goedkoper. als er dan toch schimmel zou ontstaan, kan je het tenminste zien, bij de AWW denk ik niet dat de betreffende installateur regelmatig zijn buizen inspecteert met een camera op aanwezigheid van schimmel? overigens loopt er een proces over een AWW met schimmelproblemen!

hans d

 Hans,

 

Hij jij enige informatie van de hoeveelheid energie die een BWW kan leveren aan de ventilatielucht? Tot welke temperatuur zal de BWW uw lucht kunnen voorverwarmen of afkoelen?

 

Ik neem ook aan dat de BWW uitvalt tussen een temperatuur van rond de 10 en 20°C omdat er dan geen warmte toe te voegen of weg te nemen valt. Dit zijn dan ook net de temperaturen die het meest voorkomen in België. 

 

Hans,

 

Ik zie dat je al een reactie had geplaatst op de andere draad, bedankt.