Warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik overweeg mogelijk een warmtepomp.
Ik heb 5 cm styrofoam in de spouw, 6 cm mineralewol in het dak, ga nog 10 cm bijsteken, dubbel glas, mzout CV met radiatoren.

Ik was op batibouw (voorkeur ging naar grondwater oppompen), werd me daar afgeraden (hoge kostprijs putten boren, evn later taxen), nu denk ik aan lucht/water. Ik wil werken met buffervat,thermische zonnepanelen en evn ook houtkachel met warmtewisselaar.

Doch op meerdere site's lees ik dat dit best niet zou doen omwille van geen vloerverwarming.

Graag jullie reacties, ervaringen.

Reacties

hoi Johan,

 

een warmtepomp lijkt me voor jou geen optie.

indien je zoals je zegt geen lage temperatuurverwarming hebt, is het nutteloos om te gaan verwarmen met een warmtepomp, of het nu water/water; bodem/water; en zeker al niet lucht/water. tenzij je pv-panelen hebt liggen. en dan nog ga je in de winter bij moeten stoken.

lijkt mij dat je het beste een condensatiegastoestel plaatst, toch een hele winst in verbruik, mooi belastingvoordeel, en dat maakt dat je terugverdientijd vrij kort is.

grtz

 

Maar je kan een warmtepomp toch ook op een buffervat aansluiten, en dan ook zonnepanelen in dit buffervat laten komen en nog een houtCVkachel.

Uiteindelijk is het toch zo dat warm water stijgt en je kan op verschillende hoogten aftappen, (evn. in de winter nog bijverwarmen met mazout cv).

Heeft het dan nog veel belang of je radiatoren of vloerverwarming hebt?

Zou het de moeite zijn speciaal om op lage temp. te kunnen werken om 1 grote muur in de woonkamer te voorzien van muurverwarming, of is dit te zot?

Hoeveel brengt een muurverwarming op??

 

Bedankt, Jo.

 

 

Ik lees nochthans op meerdere sites van warmtepompverkopers dat een warmtepomp perfect kan met radiatoren?

Verkooppraat of te nemen met korrel zout?

 

Natuurlijk kan het, maar een gasinstallatie zal dan veel rendabeler zijn. De investeringskost zal een stuk lager liggen en het verbruik ook (behalve dan mss bij grond-waterpomp, maar daar ligt de investeringskost dan weer te hoog). In jouw situatie zou ik voor gas gaan. Mijn raad: laat eens wat prijzen maken voor jouw installatie en voor een gasinstallatie, en dan kun je pas vergelijken. 

Probleem is, ik heb nog geen gas in mijn huis, is ook een kost, en dan heb je weer abonementkosten, veronderstel ik.

Met een warmtepomp kan ik mogelijk na een jaar de juiste hoeveelheid zonnepanelen bijleggen om de volledige kost te dekken.

Is de investering groter, maar zal op iets langere termijn ook wel terug te verdienen zijn zeker?

Of zie ik dat verkeerd?