Isoleren plafond garage bel-etage woning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zou het plafond van de garage van mijn bel-etage woning willen isoleren.
Boven deze garage ligt onze living en keuken. Ik denk hierbij aan volgende opbouw:

- plafond
- hiertegen een dampfolie
- houtstructuur
- Isovlas 80mm
- Chipwood-OSB type 3
- verf

Lijkt dit een goede keuze?

De keuze voor isovlas is zowel voor zijn thermische als akoestische isolatie.

Praktisch heb ik volgende vragen:

1. Is een dampremmende folie noodzakelijk? Dit gezien deze zeer moelijk aan te brengen is tegen het plafond zonder te perforeren. Het plafond is opgebouwd uit Stalton-element (lateien of potten)en bevat lucht-kamers. Op deze gewelven ligt beton en chape. De keuken en living vloer is volledig betegeld met keramische tegels.
De garage wordt niet verwarmd.

2. Heeft iemand ervaring met het plaatsen van een houtstructuur op een potten-plafond? Zijn hiervoor speciale pluggen voor nodig om grip in de potten te garanderen?

Alvast bedankt,

mvg,Chris

Reacties

zelf ben ik ook nog relatief nieuw hier en kan mijn antwoord misschien heel simplistisch lijken....

betreffende vraag 1:

als je toch al een structuur met hout en OSB gaat plaatsen kan je die dan niet gewoon laten volblazen met cellulosevlokken ?

daarvan is het geweten dat ze toch goed isoleren en omdat ze onder druk ingeblazen worden is de luchtdichting beter (alhoewel dat het hier minder van belang). En van die vlokken zeggen ze dat ze dampdoorlatend zijn maar een bufferende functie hebben.
Maar is er een dampscherm nodig tussen een koude garage (veronderstel ik) en de koude vloer (want geen vloerverwarming)??

geen input van mij voor vraag 2  :-)

Een dampscherm komt normaal aan de warme kant, dat zou dus in jouw geval aan de vloer van de keuken zijn. Dat is dus niet mogelijk om te plaatsen.

Wat de plaatsing betreft, je kan dat oplossen zoals bij een vals plafond: je plaatst eerst een kader op de muren, werkt dan met een dubbele laag latjes die je op dat kader vastmaakt. De bovenste reeks plaats je kops, de onderste reeks plaats je haaks er op en liggend. Daar kan je dan je plaatmateriaal op bevestigen. Tegen het doorhangen is het dan meestal voldoende om de structuur op 1 of 2 plaatsen op te binden.

Chris,

 

Vraag 1: Dampscherm of niet ?

Zoals Gommer stelt: Dampscherm moet aan de warme zijde, d.w.z. tenminste net aan de warme zijde van de isolatie, dat kan dus ook tegen het bestaande plafond. Het kan een folie zijn die je samen met de pluggen van de latten vastzet in de balken en potten van de bovenliggende vloerplaat. Dus niet moeilijk te plaatsen.

Eerlijk gezegd twijfel ik of een dampscherm in dit geval echt nodig is: Het gaat over een warmtestroom (en dus vochtdoorgang) naar onder toe, terwijl je warmte vooral naar boven verliest. Dus op zich al weinig vochtaanvoer. Daarenboven moet het vocht door heel wat lagen door: tegelvloer, chape, vulbeton, potten en balken... Als de isolatie bovendien vochtbufferend is en de afwerking dampopen, lijkt het me niet nuttig. Bovendien is de garage geen buitenruimte. In dat geval kies je voor de afwerking beter niet voor OSB (tamelijk dampdicht), maar beter voor bijvoorbeeld gipsvezelplaten. Die zijn ook vlakker af te werken en te schilderen.

 

Vraag 2: speciale pluggen

Gebakken potten hebben holtes, net zoals snelbouwsteen. Ik zie niet in waarom gewone standaardpluggen niet zouden volstaan om zich vast te zetten in de potten of in de betonbalken.

 

Bert V

Hey Iedereen,

al bedankt voor de reacties.

Het inblazen van een materiaal zou ik liever niet overwegen omdat ik het zelf wil uitvoeren.

Ook een dubbele laging (zoals bij het valsplafond) is paraktisch niet haalbaar owv de beperkte hoogte in de garage. Tenzij de extra kamering maar een paar cm hoeft te zijn.

Wat ik denk te doen is zoals Bert het stelt: de folie tussen plafond en keperwerk te verwerken, dan de Isovlas en vervolgs af te werken met een meer damp-open beplating (fermacell?).

Heeft iemand ervaring met Isovlas, zijn er bepaalde aandachtspunten?

Heeft iemand een adres waard dit te verkijgen is? (As: Gent -Sint-niklaas - antwerpen?)

 

Ivb met de pluggen:

We hebben zelf een vals plafond gestoken in de living en kan zeggen dat standaard pluggen en slagpluggen een miserie was om te gebruiken. Standaardpluggen draaien door en doorslagpluggen grijpen moeilijk vast in de 1,5 a 2cm dikke laag van de potten. Vandaar m'n vraag of er wat speciaals zou bestaan voor deze situatie

Alvast bedankt,

 

mvg,C

Wat betreft die pluggen zou ik gewoon pluggen voor holle wanden gebruiken.

 

Deze trekken zichzelf open in de holte als je de vijs indraait en hebben een stootrand zodat deze niet in de holte vallen. Elk merk van pluggen heeft er wel zulke in zijn gamma.

in een recent artikel van Test-Aankoop stond een opsomming van pluggen:

  • Pluggen voor holle wanden: universele of gewone hollewandplug (eens met een schroef aangetrokken vormt die een knoop achter de wand);
  • vleugel- of tuimelpluggen (eens de plug door het gat is, klappen de vleugeltjes op, waarna u de schroef verder kunt aandraaien).

en anders eens kijken op de website van de Brico voor hun doe-het-zelf gidsjes ??