Isolatie van een oude gedeeltelijke lemen hoeve

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij gaan beginnen aan de verbouwing van ons huis, een oude hoeve gedeeltelijk in steen, gedeeltelijk in leem. Wij zouden een warmtepomp met vloerverwarming willen installeren en daarvoor zou ons eerste werk dus een degelijke isolatie van de vloer, de muur en het dak worden vermits niets van dit alles geisoleerd is. We willen gaan voor een degelijke toekomstgerichte isolatie zodat we een goed rendement halen van onze warmtepomp. Onze stenen muren zijn ongeveer 30 cm dik, onze lemen muur slechts 8-10cm (houten vlechtwerk met leem en hierboven een laag cementkalk).

Onze vraag is welke isolatiematerialen we best zouden gebruiken voor ons dak alsook voor onze lemen muur.

In het dak is het oude houtwerk nog goed in orde dus we zouden op zijn minst de gordingen zichtbaar willen houden. De balken zijn echter verre van recht wat de soort isolatie wel beperkt. Hiervoor is ons rotswol van 18cm aangeraden dat we tussen de kepers kunnen aanbrengen zodat ons dakgebinte idd zichtbaar blijft en we geen met ons onderdak de pannen egaal kunnen leggen, zonder dat we binnen met tussenstukken en dergelijke moeten werken om het plafond binnen op het gebindte te doen passen.

Wat de muren betreft gaan we voor een binnenisolatie vermits de buitenzijde nog authentiek is. We wonen nu ongeveer een jaar in de woning en tijdens de laatste hete zomermaanden bleef het bij ons aangenaam koel. Dit effect zouden we niet willen verliezen, maar ik heb al gelezen dat door de binnenmuur te isoleren het bufferend effect van de muren volledig zou verloren gaan.

Wat de stenen muur betreft is het huidige voorstel een voorzetwand met 2cm spouw, 8cm PUR/PIR platen en hiervoor een gipsnet zodat we de binnenzijde kunnen bezetten met leem.

Is deze werkwijze ook aan te raden wat de lemen muur betreft? Verliezen we op deze manier niet de goede eigenschappen van de lemen muur? Welke andere isolatie is aanbevolen om toch een juiste R-waarde te bekomen terwijl de leem nog steeds kan ademen? Ik heb hier al gelezen dat veel mensen Pavatex platen gebruiken, maar zijn de isolerende eigenschappen hiervan niet te gering in vergelijking met PUR/PIR?
Misschien een utopie, maar is er ook een mogelijkheid om onze lemen muren degelijk te isoleren en toch het houten gebindte binnenin zichtbaar te houden?

Wat de vloer betreft dachten we ook voor de PUR/PIR platen te gaan. Vermits we deze toch volledig moeten uitbreken en de huidige vloer op zand is gelegd is de dikte hiervan geen probleem. We dachten aan 8cm. Is dat voldoende en wat met de drukweerstand indien we hier een speksteenkachel op willen plaatsen?

Mijn excuses voor de lange tekst, maar we zijn al een tijdje naar de juiste isolatie op zoek en krijgen van overal tegenstrijdige informatie.

Reacties

Misschien is pavadentro wel een goed isolatie materiaal voor jullie muur. (omdat jullie geen geisoleerde spouw hebben)

Is vocht en warmtebufferend.

Wij hebben pavaterm gebruikt en daarop geleemd (we hadden wel al gevulde spouw)

Ook de leidingen in weggewerkt.

Met je pur isolatie  heb je veel minder buffer. (gaat die 2 cm spouw niet voor tocht zorgen? is ook weer 2 cm kwijt)

 

Hebben ook een massakachel van 1300 kg, op die plaats hebben we foamglas gebruikt ipv pur.

 

Voor het dak zou ik papiervlokken gebruiken.

 

Kijk eens op mijn fotosite.

Als iemand met een warmtepomp wil verwarmen, geeft men meestal de raad om tenminste op het niveau van een lage-energie-woning te gaan isoleren. En dan kom je er niet met 8cm PUR/PIR of 16 cm minerale wol (glaswol, rotswol) of 18cm houtwolplaat (merken Pavatex, Steico, Gutex)....
Tenzij je een peperduur warmtepompsysteem wil kopen. Met andere woorden wat je meer uitgeeft aan isolatie spaar je uit bij de aanschaf van je warmtepomp, en achteraf bespaar je nog eens extra door het mindere warmteverbruik!!!
(i bewoon zelf een huis van 1935, wil hier ook isoleren en een iwarmtepomp en besef ten volle uw probleem)

Rotswol en glaswol zijn inderdaad heel geschikt om tussen de kepers te plaatsen. En 18cm levert al een mooie beginwaarde op. Als je toch nog je dakstructuur zichtbaar wil houden en je hieronder nog een verdiepingsvloer hebt met woonruimtes eronder, kan je op/in die verdiepingsvloer ook nog gaan isoleren om het tekort aan isolatie in het dak te gaan compenseren.

Het warmtebufferend vermogen (warmtecapaciteit heet dat) van PUR en PIR is maar de helft van dat van houtwolplaten (merken Pavatex, Steico, Gutex...). PUR en PIR zijn qua samenstelling chemisch, en helemaal niet vochregulerend wat dit totaal ongeschikt maakt voor binnenisolatie. Zoals je opmerkt is de isolatiewaarde geringer van houtwol zodat je qua dikte het dubbele moet aanbrengen om tot dezelfde R-waarde van PUR of PIR te komen...

Voor de vloerisolatie houdt niets je tegen om hier nog een heel stuk meer te isoleren. En voorzie dat de isolatie doorloopt langs de wand en overgaat in de muurisolatie: dit om daar geen koudebrug te maken! (bij passiefhuizen isoleert men alle delen van het huis met 20cm PUR/PIR of 40cm minerale wol/ papiervlokken/houtwol, en driedubbele beglazing of speciaal glas van Eurotherm)

Weet dat de bewoners in die huizen vroeger zich extra dik kleedden, met stralingswarmte werkten (houtvuur, kolen) en vlak bij de warmtebron ging zitten om zich 's avonds warm te houden. En zij niet het hele huisvolume aan lucht opwarmden zoals de meesten onder ons tegenwoordig..... Misschien is een speksteenkachel daar dus zeer goed op zijn plaats!!! En die zijn tegenwoordig ook uit te rusten met een verwarmingsspiraal om daarmee C.V. of/en sanitair bij te warmen!!!