Halfopen bebouwing met blinde gevel aan de Z-kant

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

wij hebben onlangs een grond gekocht, een halfopen bebouwing.
Nu is't probleem, dat de zuidkant onze "blinde" gevel is. ( tegen de buren aan dus )
Het huis van de buren is wel maar 8,75 m diep en is maar 1 verdiep ( gelijkvloers dus ) met een licht hellend dak.

Nu was mijn vraag, zou ik hier een lage energie woning van kunnen maken?
Ik kan amper ramen op de zuidkant zetten, doordat dit de blinde kant is.
Ik kan enkele ramen op het zuiden zetten, omdat het huis een L-vorm gaat krijgen, en het voor een stuk dus niet tegen de buren aan zit. Maar dit stuk staat ook maar 3 m van de scheiding, dus daar zal ik niet veel zonnewarmte van krijgen in de winter. Er staat namelijk een betonnen omheining van 2 m hoog, en in de wintermaanden staat de zon laag hé.
Wij gaan wel 2 verdiepen zetten, dus boven kunnen we wel ramen zetten op de zuidkant. ( maar boven zijn natuurlijk geen leefruimtes ) ==> hoofdgebouw is 2 verdiepingen, de bijbouw ( dit is het gedeelte tegen de buren aan ), is maar 1 verdiep met een licht hellend dak, net zoals bij de buren.

Kan ik het warm krijgen, met een groot raampartij op de oostkant te zetten ( dit is de achterkant van de woning ) en misschien ook nog op de westkant ( dit is de straatkant )

Wil graag toch zo energie zuinig mogelijk bouwen, daarom dat ik graag wat tips zou willen.
Volgende week hebben we een afspraak met de architect, maar ik zou toch al graag wat informatie opdoen via deze site.

Alvast bedankt.

Reacties

Yscube, het is natuurlijk veel beter om het zuiden aan de tuinzijde te situeren, maar het is nu anders. Toch hoef je je niet te laten ontmoedigen. Tracht zo veel mogelijk zon te vangen via de zuid- en westzijde, trouwens de isolatiegraad van de woning is mijn inziens veel belangrijker dan de zonnecaptie tijdens de wintermaanden, het aantal dagen met zon zijn op  je tien vingers te tellen en de zon is meestal zéér zwak in onze contreien. Je kan met de architect onderzoeken naar:

-de mogelijkheid om een onverwarmde serre te voorzien van het gelijkvloers tot en met de eerste verdieping(warme lucht stijgt), vooral goed tijdens de tussenseizoenen en goed voor de lichtwerking. Is zeker een serieuze bufferzone en een aangename ruimte.

-balansventilatie met captatie vauit deze serre in combinatie met een bodemwisselaar, dwz. de ventilatielucht wordt voorverwarmd en de warme lucht kan rondgestuurd worden in de woning. Je kan ook de serredeur openen en direct verwarmde  lucht in de woning sturen. Een combinatie is natuurlijk nog beter(driewegsregeling).

Als je de isolatiegraad toepast voor een echte LEW:

-dan ga je isolatiediktes gebruiken met een dikte van MINIMUM 15 cm in de muren, 20cm in het dak, 10 cm onder de vloer( gerekend aan U-waarde glaswol).

-isolerend glas minimum U-1.1

-geen alu-raamkaders

-balansventilatie

-luchtdichte woning

-compact bouwen

-finoven/warmtewisselaar centraal in een open-plan woning met 1x stoken per dag, pellets, of vloer/wandverwarming met lage temperatuur via aardgas, warmtepomp (lucht/lucht warmtepomp en direct electrisch alléén bij passiefhuiswoningen) 

-géén koudebruggen

Dit zijn zowat de belangrijkste factoren wat betreft een LEW-woning. Een competente architect, het beschikbaar budget en de wil om een echte lew-woning te realiseren zal de doorslag geven. Informatie hierover kan je hier op dit forum verkrijgen.

Mon 

 

 

   

maar boven zijn natuurlijk geen leefruimtes

Waarom is dit natuurlijk? Het lijkt me dat de bovenverdieping lichter en prettiger wordt dan beneden. Tenzij het boven heel klein is, natuurlijk.

Omdat we toch traditie gebonden blijven, d.w.z. dat we de leefruimtes op het gelijkvloers willen hebben, en de slaapkamers en badkamer op het eerste verdiep. ==> waarom? Als we bezoek krijgen, hoeven ze geen trappen te maken ( mijn moeder is niet goed te been ) en de slaapkamers zijn toch privé vind ik, daar hebben andere mensen niks te zoeken.

Als je de slaapkamers en badkamer op het gelijkvloers zou maken en de keuken, eetkamer en living boven, dat vind ik niet echt logisch. ( kan natuurlijk ook aan mij liggen hé )  

Hallo,

bedankt voor de leerrijke uitleg.

Ik ben nog aan't wachten op ons voorontwerp, maar ik zou graag toch 20 cm isolatie in de muren steken en 30 cm in't dak.( Recticel 2 X10 cm eurowall in de muren en 3 X 10 cm Eurothane silver als dak isolatie ) Het gaat een plat dak worden. Misschien met een groen dak er boven op, maar dat weet ik nog niet. Ik wil het zo onderhoudsvriendelijk mogelijk hebben, dus dit moet ik nog eens navragen. Wil in de toekomst ook fotovoltische zonnepanelen laten zetten, dan is het misschien beter van geen groen dak te zetten?

Ik wil een ventilatiesysteem type D+ nemen, nu had ik ergens gelezen, dat je beter een buis in de grond kan steken, als voorverwarming van de lucht. Zoals U ook al zei, in het voorbeeld dat ik gelezen had, hadden die mensen een buis 60 cm in de grond gestoken, en dit 40 m lang. ( is wel effe graven, maar als't effectief veel verscil maakt, wil ik dit gerust wel doen )

 

Omdat we een modern huis gaan zetten, met grote bandramen, heeft de architect ons aluminium ramen aanbevolen.

 

U spreekt over een warmtepomp, lucht/lucht. Waarom lucht/lucht en niet water/water? Voor de kostprijs waarschijnlijk?

Heel je genoeg warmte in de winter, met het lucht/lucht systeem? Gaat dit systeem niet meer energie ( elektriciteit ) vragen om te werken? Voor dit systeem krijg je ook geen premies dacht ik.

 

Als bijverwarming wou ik een pelletkachel zetten, omdat vloerverwarming toch wel enige tijd nodig heeft om op te warmen hé. En voor in het tussenseizoen, als het eens een avondje frisser is.

 

Groetjes Yscube