Schoorsteen onder 35° mogelijk voor zonnepanelen ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Besten,

Is hier iemand die op de hoogte is van schoorsteentechniek ?

Het enige zuidgerichte dak die wij hebben zou een schoorsteen moeten hebben die ter hoogte van de dakgoot naar buiten zou komen. Probleem hierbij is dus dat deze schoorsteen dus bijna de ganse dag een schaduwzone zal geven op mijn zonneboilers met als gevolgd veel verlies !

Ik zou dan ook graag de schoorsteen verwerken in de dakgebinten en net over de nok naar buiten laten komen. Hierbij is het probleem dat het dak slechts 37° helling heeft.

Graag had ik geweten wat de mogelijkheden zijn, ik dacht alvast aan een dubbelwandige inox pijp die omringd is met 6cm rotswol zodoende de pijp zo warm mogelijk te houden om de lucht afvoersnelheid zo hoog mogelijk te houden...

Hier in de streek is iemand die een horizontaal stuk in zijn schoorsteen heeft van 4m! en die heeft nog nooit problemen gehad, dus het moet zeker kunne lukken.

Het gaat bij mij om een schoorsteen voor een houtkachel.

alvast dank voor jullie hulp.

Reacties

Zoek eens op grondofen, finoven, tegelkachel, speksteenkachel, ....

Bij deze houtkachels gaat de rook zelfs naar beneden vooraleer door de schouw naar buiten te verdwijnen. Let wel, je moet niet zomaar met je inox buizen beginnen jongleren in de schouw ...

Kijk eens naar volgende summiere uitleg :

http://www.tigchelkachels.nl/previews/2009/6/22/media_42_11800_w600.jpg

 

Bart A

 

 niemand die me hierbij kan helpen ? 

Bij ons hadden we bijna een gelijkaardig probleem behalve dat het geen zonneboilerpanelen zijn maar photovolaïsche panelen.

De plaatsing van een pelletkachel had ook de plaatsing van een dubbelwandige inox buis vereist. Die schouw was trouwens bijna duurder dan de kachel zelf!

De verkoper/installateur heeft wel de buis maar een klein stuk boven de goot laten uitkomen ipv. tot op nokhoogte. Tot nu toe merken we geen nadelig effect hiervan. Hiermee hebben we een klein beetje schaduw op een van de 15 zonnepanelen hetgeen meer zichtbaar is in de winter door de lagere zon. In de zomer is het effect van de schaduw bijna te verwaarlozen.

Ivm het horizontale stuk in een schouw, dit is afgeraden door de installateur bij ons. Dit als antwoord op een vraag van mijn vader of de kachel niet beter in het midden van de muur kon geplaatst worden ipv in de hoek. De uitleg was dat voor een pelletkachel er ook kleine rookdeeltjes mee omhooggeblazen worden en bij een plat horizontaal stuk kunnen die te gemakkelijk naar beneden vallen en dus extra vervuiling in de schouw betekenen.

Maar omdat je niet zei voor welk soort verbranding het gaat (gas/mazout/hout/pellets/andere) is het moeilijk in te schatten of er ook rookdeeltjes mee in de schouw gaan. Niet vergeten afhankelijk van de wind etc. het best kan dat een schouw met horizontaal stuk erin best flink kan 'trekken' en dus (bijna) geen probleem stelt.

En als ik me niet vergis is voor de warmwater zonnepanelen een beetje schaduw niet zo nadeling als voor photovoltaïsche....

 ik zou toch opletten met dat beetje schaduw die u hier aanhaalt, de kans op hotspots en dus onheroeppelijke shade aan uw zonnepanelen is zeer reëel in dat geval.

 

Wij zullen hout hierin gaan stoken.

niemand dan ? 

suntronics

om te beginnen is een streepje schaduw op een thermische zonnecollector geen probleem, deze techniek is niet te vergelijken met PV.

wat het voorbeeld dat je aanhaalt betreft, is het een ventilatorkachel? want dan is dat mogelijk, gaat het om een kachel met natuurlijke trek, komt de man nog wel eens "ongunstig" in het nieuws.

alles hangt van de totale schoorsteen af, je kan in 38° schuin lopen, als de vertikale gedeeltes maar lang genoeg zijn. en de enige manier om zeker te spelen is deze te berekenen.

hans d

 een ventilatorkachel, nog nooit van gehoord, wist zelfs niet dat dit bestond voor hout. Ik zoek het eens op.

 

Ik wil het wel berekenen maar weet niet hoe ik hieraan moet beginnen.