Goed afwasbare en gezonde verf

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zoeken een milieuvriendelijke verf die ZEER goed afwasbaar is. Wij willen hiermee onze keuken en woonkamer verven. Wij hebben een echter een vervelend probleem: namelijk een kat die heel soms in huis tegen de muur plast en is het een druk huishouden waarbij al wel eens vuil tegen de muur komt. Daarom moet de verf zeer duurzaam en zeer goed afwasbaar zijn. Wij dachten eerst aan de waterdichte verf voor keukens en badkamers, omdat deze daar geschikt voor zou zijn. Maar eigenlijk zouden we veel liever een milieuvriendelijke en afwasbare verf vinden. Bovendien vinden we een gezond binnenklimaat belangrijk en geeft gewone verf vaak allergische reacties. Weet u een verf die aan die voldoet aan de criteria die wij stellen?

Met vriendelijke groet

Reacties

Sommige silicaatverven zijn watervast en ecologisch

KEIM is een bekend merk .

Gezond binnenklimaat ? De kat zindelijk maken ...? :)

 

 

De kat is zindelijk hoor!  Maar af en toe als ze stress heeft durft ze wel eens tegen de muur plassen. En dan moet je dat dus deftig kunnen afwassen en mag dat geen blijvende vlekken geven en zoals ik al zei in ons druk huishouden komt er al wel eens aarde en ... tegen de muren te hangen:)

Het moet dus echt goed afwasbaar zijn.

Heb jij ervaring met keim? Waar koop je het?

Ik begrijp volledig jouw bekommernis. Kinderen zijn dikwijls erger dan huisdieren i.v.m. de noodzaak voor de afwasbaarheid van je muren.

 

Maar als je een gezond binnenklimaat wenst, dan zal je bovendien nog moeten rekening houden met de dampdoorlaadbaarheid van de verf. Het lijkt me niet optimaal als de verf een volledig dampscherm zou zijn (tenzij je dat toch al ergens in de constructie hebt zitten, dan maakt het nog weining verschil).

De dampdoorlaatbaarheid van een muur buffert in (beperkte) mate de schommelingen van de luchtvochtigheid. Meubilair, kasten , tapijt, ... doen dat echter ook een deel. Je binnenlucht zal echter niet veel ongezonder zijn als je muur dampdicht is.

Ventilatie voorzien heeft veel meer impact.

 

Je constructie daarentegen is wel veiliger als ze dampopen is naar buiten toe.

 

 

Geert

 

Tja, dat van die dampdoorlaatbaarheid snap ik niet. Onze muren zijn nieuw bezet en een klein stuk gipsplaat.

Van Galtane kreeg ik de respons dat hun lakverf ook op muren kan aangebracht worden en dat dat zeer duurzaam en goed afwasbaar zou zijn. Iemand daar ervaring mee?

De waterdampdoorlaatbaarheid van een emulsieverf of latexverf wordt hoofdzakelijk bepaald door het bindmiddel.

Als je dus een goed afwasbare versie wil (voor bv keuken of badkamer) neem dan een  mat-satijne tot satijnglanzende emulsieverf, of zelfs een volledige glanzende versie als je dat verkiest.

Het microscopische "ruwere" oppervlak van een matte emulsieverf neemt gemakkelijker vuil op, daarom worden deze types minder aangeraden voor keukens of badkamers.

Al deze watergedragen types (mat of glanzend) hebben een goede waterdampdoorlaatbaarheid.

Zowel de grote gekende merken als de kleinere fabricanten kunnen u dergelijke versies aanbieden.

 

Amaai, bedankt voor de uitgebreide uitleg!

Ik denk dat de lakverf dan toch in aanmerking komt. Ik ga straks eens mailen voor de prijs.

Nog even reageren op  "lakverf" en "schadelijk" voor deze toepassing:

Lakverf  is kwalitatief  een zeer goede oplossing voor uw doel, maar dat gaat wel een flink pak duurder kosten. En je zit in dit geval wel altijd met solvent (bij Galtane en een lakverf die ik zelf maak is dat solvent wel onschadelijk maar het blijft natuurlijk wel altijd een solvent...).

Gezondheidsaspect:

Daar ga je echt wel moeten vertrouwen op eerlijke info van de fabricant.

- Watergedragen verven moeten altijd geneutraliseerd worden (caseineverf met kalk of ammoniak, acrylaatverf met ammoniak of amines enz).

- Watergedragen verf zowel synthetische als bioverf moet een conserveermiddel bevatten en men zwijgt doorgaans in alle talen wat men daarvoor gebruikt (er zijn nog altijd merken die deels met formol of formaldehyde afsplitsende stoffen werken!).

- Solventgedragen verf of het nu synthetisch solvent of biosolvent is (zelfs DMSO uit planten), het solvent moet tijdens en kort na de applicatie altijd via uw leefomgeving naar buiten kunnen (verluchten). Er zijn echter geurarme synthetische solventen die een erg lage schadelijkheidsgraad hebben voor mens en milieu (bv. volledig gedesaromatiseerde white spirit).

- Let ook op: Omdat het een  natuurlijk solvent is, is het daarom niet persé gezond. Typisch voorbeeld daar van is natuurlijke terpentijn. Die is 99% aromatisch en als dusdanig relatief schadelijk voor de gezondheid.