beste schoorsteenaansluiting voor een speksteenkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik ben nieuw hier op het forum en hoop via deze weg de nodige objectieve informatie te vergaren voor een belangrijke investering zoals het laten plaatsen van een speksteenkachel in onze aankomende nieuwbouw.

We gaan binnenkort beginnen met onze ruwbouw en zouden hier graag een speksteen kachel in geplaatst hebben. we hebben al wat zitten rondneuzen en we zullen waarschijnlijk gaan voor de tulikivi sonka/c (zonder de isolerende laag binnenin). Deze kachel komt "tegen" een buitenmuur en de rookgassen zullen dan via een klein speksteenbankje naar de hoek worden gebracht waar ze de schoorsteen in gaan. deze schoorsteen gaat dan via de hoek omhoog door de badkamer op het verdiep tot aan het platte dak ( ongeveer 6 meter recht op recht ). Nu worstel ik echter met de vraag hoe ik deze schouw het beste voorzie/laat voorzien. Op het platte dak wordt het een stuk dubbelwandige inox met een dakplaat en een zweedse kap of zo, het gaat me echter over de schouw binnenshuis ( deze schouw valt ook binnen de isolerende "mantel" van de woning ). Kan iemand me niet wat raad geven hoe ik dit het beste voorzie zodat er voldoende trek is en ik de warmte van de schouw zelf nog zoveel mogelijk kan recupereren, dit is zeker interessant vermits deze schouw langs de inloopdouche van de badkamer loopt ( warme wand tijdens douchen ). Zijn reeds naar een infoavond van tulikivi geweest maar de vertegenwoordiger was nogal vaag over "de beste schoorsteen". De opties zijn ( tenzij jullie nog een betere heb ): 1. enkelwandige inow buis dia 180 tot aan plat dak en dit omkast met gyproc in living en badkamer(achteraf betegeld), 2. enkelwandige inox buis dia 180 tot aan plat dak met isolatiemantel of isolatiedoeken rond en dit omkast, 3. volledig dubbelwandige inox binnendia 180 tot boven, omkast met gyproc 4. gewone schouwpotten 20 x 20 tot boven waarna hij overgaat in inox voor op het platte dak. Deze potten kunnen dan beplekt en afgewerkt worden zoals de binnenmuren. Gaat me niet zo zeer over de prijs (alhoewel ik ook geen onnodige kosten wil maken) maar vooral om het goed trekken van de schouw, de duurzaamheid, geen vocht/condensatieproblemen en de warmtewinst in de badkamer. Hoop dat jullie me van mijn kopzorgen kunnen verlossen en mij een passend antwoord/bevindingen geven. Dank bij voorbaat .

O ja zijn er ook forumlezers die ervaringen hebben met dit model: Sonka/c. We zouden ook opteren voor zuurstof van buiten maar heb hier en daar al iets gelezen van verkleuren van de voegen, is hier iets van aan en voorzien we beter de kamerluchtafhankelijke aanvoer van lucht of zijn dit spookverhalen.

Reacties

Niemand ervaring/kennis met/over dergelijk systeem ?

Wou deze topic nog eens even bovenaan plaatsen omdat ik in der tijd geen antwoorden heb gekregen en omdat ze reeds begonnen zijn aan onze nieuwbouw. De vraag over welke schoorsteen het beste is staat nog open.

Bramcup,

Deel 1 van uw vraag : De trek van uw schouw heeft met de doormeter te maken en vooral met de hoogte. Daar zijn bepaalde formules voor (die ik niet ken) en dat kan volgens mij geen probleem zijn. De hoogte heeft o.a. te maken met een nok in de buurt en de lengte van de warmtebank. De plaatser zou dit perfect moeten kunnen uitrekenen. De afwerking aan de binnenkant heeft geen invloed op het trekken.

Deel 2 : warmterecuperatie: Ik denk dat je het meeste warmterecuperatie hebt via een blote enkelwandige buis. Logisch. Maar jij wilt die natuurlijk afwerken. Uw optie 2,3 en 4 gaat volgens mij niet veel (of zelfs geen) warmte meer afgeven.

Ik zou gaan voor optie 1 ; enkelwandige buis tot aan het plat dak, vanaf daar dubbelwandig naar buiten toe.

Afwerken met gyproc (vuurvast??) en betegelen, of waarom niet afwerken in speksteen?

Ik ben absoluut geen kenner hé, maar zo komen ze het binnen twee weken thuis doen...

 

Groeten,

Alco-hall