Vragen aan dhr Bauwens

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zit met de volgende vragen en ik denk dat u die heel duidelijk kunt beantwoorden, zodat anderen er ook wat aan hebben.

Ergens schrijft u dat (veel)asvorming niet te maken heeft met de temperatuur. Waarmee dan wel ? Soort hout ?

En is veel houtskool een aanwijzing voor goed/fout/schoon stoken ?

Er zou volgens u een ontwerp van een finoven te bedenken zijn, waar zelfs vochtig hout in gestookt kan worden. Wat is in dit verband vochtig hout. Kunt u een kenmerk van dit ontwerp geven. Uiteraard zonder het achterste van uw tong te laten zien, als dit aspect ook in uw eigen nieuwe ontwerp zit.

Kan het de avond tevoren laden van hout met een vochtigheidspercentage van gemengd 10-20 % kwaad in een fin oven, die dan nog warm is. Niet heet zodat het hout kan gaan ontbranden.

Moet de schoorsteenklep open/dicht/gedeeltelijk dicht. Dit in verband met het vochtig worden van de binnenkant. Maar denk ik dan: het vocht moet er toch uit, dus voor het rendement en de kwaliteit van de verbranding maakt het misschien niet veel uit. Vast bedankt voor de moeite.

Reacties

Geenwatje,

 

De hoeveelheid onbrandbare stoffen of het asgehalte hangt af van de plantensoort. Voor de meeste houtsoorten schommelt het asgehalte rond de 1 percent.

 

Houtskool is geen as, maar hoogwaardige brandstof die vooral bestaat uit koolstof. Door omgekeerd te stoken verbrandt houtskool erg gelijkmatig, samen met het hout. Op het einde van de stookbeurt blijft daarmee nauwelijks houtkool over.

 

Wat mijn nieuwe kachelontwerp betreft (en wat daarin al dan niet gestookt kan worden en waarom en hoe): daar vertel ik voorlopig niets meer over. Ik heb helaas moeten ervaren dat alles wat ik daar over vertel (of verteld heb), zelfs in vertrouwen, uiteindelijk tegen mij gebruikt wordt.

 

Waarom zou je hout met 10 à 20 percent vochtigheid nog verder willen drogen?

 

Dirk Bauwens

Geenwatje:

 

Ik vind dat je wel erg ver durft gaan om iemand anoniem het vuur aan de schenen te leggen. 

 

Als je recht in je schoen staat, waarom ben je dan niet kenbaar maken met je volledige naam!

 

 

Dag Rudy,

Ik heb bewondering voor de deskundigheid en de energie die  dhr Bauwens in dit forum stopt, en denk (weet) dat hij in staat is dingen eenvoudig uit te leggen.

Dat heeft niets met iemand het vuur aan de schoen leggen, te maken.

 

Mijnheer Bauwens,

Bedankt voor het duidelijke antwoord.

Ik respecteer dat u niets meer wilt vertellen over uw nieuwe ontwerp.

"Houtskool is geen as, maar hoogwaardige brandstof die vooral bestaat uit koolstof. Door omgekeerd te stoken verbrandt houtskool erg gelijkmatig, samen met het hout. Op het einde van de stookbeurt blijft daarmee nauwelijks houtkool over."

Wat bedoel je met "omgekeerd stoken" ?

Ik heb regelmatig , na het stoken van hout , houtskool tussen de assen dat ik , na het uitzeven uit de asse, samen met nieuw hout stook.

Komt houtskool niet door een zuurstofarme verbranding van hout ?

 

Beste Rudy,

 

Waarschijnlijk zijn er een paar misverstanden. Ik begreep dat geenwatje niets verkeerds voor ogen had. Ik vond het ook sympathiek dat hij/zij schreef: “...zodat anderen er ook wat aan hebben”. Daarom vond ik het helemaal niet erg om, waar dat mogelijk was, te antwoorden.

 

Net als jij heb ik het ook nog steeds moeilijk met mensen niet onder hun werkelijke naam willen/durven schrijven, maar ik moet toegeven dat ik daar ondertussen wel meer begrip voor kan/wil opbrengen. We leven in een steeds harder wordende samenleving en misbruik van privé-gegevens wordt steeds makkelijker. Iemand moet dus redelijk naïef zijn ofwel moed opbrengen om onder zijn eigen naam op het internet te durven bestaan. Bovendien is iemand, die onder zijn eigen naam schrijft, zeker niet per definitie beter dan iemand die dat niet wil/durft/kan. Ik heb ook slechte ervaringen met mensen die onder hun eigen naam schrijven.

 

Dirk Bauwens

Jef-14 schreef: “Wat bedoel je met "omgekeerd stoken" ? Ik heb regelmatig , na het stoken van hout , houtskool tussen de assen dat ik , na het uitzeven uit de asse, samen met nieuw hout stook. Komt houtskool niet door een zuurstofarme verbranding van hout ?”

 

Omgekeerd stoken is, eenvoudig uitgedrukt, de brandstof aansteken waar de meeste mensen het niet zouden doen. Bij een gewone, nog koude houtkachel is dat bovenaan de lading. De houtstapel verbrandt dan een beetje zoals een kaars: van boven naar onder. Deze verbrandingswijze maakt dat een lading hout veel geleidelijker verbrandt, waardoor in verhouding ook meer zuurstof bij de brandstof raakt. De realiteit is zeker niet zo eenvoudig maar daar komt het toch een beetje op neer.

 

Het is een heel goede gewoonte om de as uit te zeven en de overblijvende houtskool samen met het hout te stoken.

 

Men kan eventueel ook de gloeiende houtskool in de doofpot stoppen en die, na volledige afkoeling, opsparen als brandstof voor de barbecue.

 

Dirk Bauwens