Mechanische tijdschakelaars ("minuterie"): bestaan ze, waar vind je ze?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb ooit een ergens gehoord/gezien/gelezen dat er zoiets bestaat als een mechanische verlichtingsschakelaar met timer, waar je aan moet draaien, zodat een klokje wordt geactiveerd en waarmee dan bv. een licht gedurende een bepaalde tijd wordt ingeschakeld. Na een bepaalde tijd loopt het klokje af en wordt de verlichtingsschakelaar fysisch afgesloten.

Ik stel me voor dat er dan in de muur van bv. de hall een soort eierwekkertje zit, dat je bij het binnenkomen aan slag draait (of 3 slagen, of 4, naargelag je wil dat het licht langer gaat branden). Als de "eierklokjes-schakelaar" dan is afgelopen, wordt de stroomtoevoer naar het licht mechanisch afgesloten.

De functionaliteit is te vergelijken met de bewegingssensor die het licht in de toiletruimte activeert van zodra je er binnen stapt. Maar zo'n sensor verbruikt natuurlijk ook (een beetje) electriciteit.

Ik overweeg dit als veel zuiniger alternatief op de klassieke bewegingssensoren, omdat die laatste natuurlijk zelf ook verbruiken, zelfs als er niemand voorbij wandelt.
Ik weet dat (oudere) huizen voor de gang meestal een zgn. minuterie bevatten, dat in feite ook een soort mechanische, electrisch aangedreven klok, bevat, die wordt geactiveerd als je de verlichtingsschakelaar indrukt. Maar zo'n minuterie is altijd een serieuze kast, die ik niet graag zou moeten monteren nabij elke verlichtingsschakelaar.

In een notendop: bestaat er een mechanisch op te winden minuterie, die klein genoeg is om gewoon in een schakelaar kan worden geplaatst? Waar vind ik daarover informatie?

(P.S. ik besef dat zo'n "eierklok-systeem" ook een nadeel heeft tov een bewegingssensor. Als je bij deze laatste wat langer in de ruimte verblijft, blijft het licht branden. Bij de mechanische opwind-timer valt het licht sowieso uit na een zekere tijd. Kan best lastig zijn als je op toilet zit).

Reacties

Jenske, mijn ouders hebben zo iets geplaats om de afzuigmotor op de Wc te laten draaien.

 

Lijkt me een heel goed systeem, ook ik ben geinteresseerd, vooral het feit dat je zelf de tijd kan instellen naar behoefte.

Wat wel bestaat en volgens mij enkel energie kost wanneer de timer in werking is, is een timer module in de zekeringskast. Dan moet je bekabeling daar wel op voorzien zijn. Alle schakelaars worden vervangen door drukknoppen die met elkaar verbonden zijn en met de timer in de zekerinskast verbonden zijn. De lichtpunten worden ook met elkaar verbonden of gaan allemaal met hun eigen verbinding naar de zekeringskast waar ze op de timer worden aangesloten. ALs er op een knop geduwd wordt schakelt de timer aan (dit is een mechanische schakeling) en krijgen de lichten stroom. Wanneer de timer afloopt wordt de timer afgezet en de stroom onderbroken. Het grote  nadeel is dat de timer op een vaste tijdsinterval is ingesteld en niet gebruik per gebruik aanpasbaar is.

Fantastisch! Da's inderdaad wat ik zocht.

Deze link werkt ondertussen al niet meer. Mechanische schakelaars schijnen ze bij Niko niet meer te (willen) verkopen...