Welke houtkachel in een passiefhuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik ben op zoek naar een houtkachel die gebruikt kan worden in een passiefhuis.
Van 2 heb ik weet:
- Rika Vitra Passifhaus 2-4kw
- Wodtke hotbox 7kw

Mijn warmteverlies is rond de 2500W, totale woningoppervlakte is 150 a 160m².

De kachel moet uiteraard van het gesloten type zijn en met een vensterje. De bedoeling is om tijdens de koudste winterdagen zonder zon (en dat zijn er nogal wat) de woning op temperatuur te houden.

Wie heeft hier ervaring mee. Prijzen zijn ook welkom.

Mvg,
Bert

Reacties

Die Rika Vitra Passivhaus is een in hoofdzaak stalen houtkachel met een gewicht van ongeveer 150 kilogram. Met zo’n relatief laag kachelgewicht kan maar weinig warmte gebufferd worden en zal er dus zowat ieder uur hout moeten bijgelegd worden. Voor een vermogen van 2 kW betekent dat echter maar een halve kilogram hout per uur. Ik kan me niet voorstellen hoe zo’n klassiek opgebouwde houtkachel een dergelijk klein blokje hout goed én efficiënt zou moeten verbranden.

 

Dirk Bauwens

Dirk, ze beweren een rendement te hebben van 81%, ik weet dat je gaat zeggen 'en hoe en volgens welke norm mag dat dan wel gemeten of berekend zijn', maar als het effectief 81% is, is dat dan niet relatief goed ?

Of heb je redenen om daar aan te twijfelen ?

Dirk,

Zijn er alternatieven waar jij weet van hebt? Rekening houdend met het zichtbaar vlammetje? De luchtdichtheid is ook heel belangrijk.

Alvast bedankt
Bert

Ik had ook eerst een houtkachel in m'n hoofd maar ik denk momenteel eerder aan een pelletkachel.

Rika heeft 1 pelletkachel die voldoet voor een passiefhuis (aldus Stroomop) zijnde de como (http://rika.stroomop.be/nl/pelletkachels/modellen/como). Nog geen idee of hier 1 of ander certificaat voor bestaat.

Reden waarom ik voor een pellet zou kiezen tegenover hout:

  • Hij ontsteekt automatisch (en dan bedoel ik: zonder lucifers)
  • Mogelijkheid tot het verbinden met een programmeerbare ruimtesensor.
  • De hitte lijkt me beheersbaarder (hout zal moeten opbranden, de pellet zal afslaan als de temp bereikt is)
  • Dit lijkt me een eenvoudiger systeem voor het vrouwke.

@PatrickM

 

Voor zover ik het weet, gaan officiële kachelkeuringen uit van een momentopname, tijdens een gekunstelde stookbeurt, in een kunstmatige labo-omgeving.

 

Het beste bewijs dat deze kachelkeuringen niet deugen wordt geleverd door het feit dat zelfs ondingen van kachels, zoals bijvoorbeeld open haardkachels, nog steeds worden goedgekeurd.

 

@bertPH

 

Alternatieven? Volgens mij moet je niet veel verder zoeken dan de finoven. Echte finovens zijn zware (ongeveer 3500 kg of meer), ongestuurde tegenstroomkachels die van nature erg efficiënt en erg milieuvriendelijk hout kunnen verbranden en die de geproduceerde warmte tijdelijk kunnen stockeren in hun massa .

 

Eén stookbeurt per dag, bijvoorbeeld ’s avonds na het werk, zou dan voor jouw situatie ruim voldoende zijn om de woning voor 24 uur mooi gelijkmatig op een aangename temperatuur te houden. Bijvoorbeeld: één stookbeurt met 12 kilogram hout levert ongeveer 48 kWh op. Als die 48 kWh over 24 uur wordt afgegeven, dan betekent dat een gemiddeld verwarmend vermogen van 2 kW. Verbrandt men bijvoorbeeld 24 kilogram hout, dan krijgt dezelfde kachel voor ongeveer 24 uur een gemiddeld vermogen van 4 kW.

 

Helaas begint ook het kleine wereldje van hen die momenteel finovens aanbieden te verloederen. Erg goed oppassen en zelf goed beseffen wat je nodig hebt en waarom, is ook hier de boodschap.

 

Dirk Bauwens

Hallo Bert,

Kijk eens op http://www.tigchelkachels.nl/ we zijn er zelf ook aan het kijken en volgens mij is het best aantrekkelijk.

Grt Mark

 Zal een houtkachel, finoven of gelijkaardige geen problemen meebrengen met de temperatuursbeheersing?

 

Wat ga je doen met plotse warmtewinsten van de zon? Een houtkachel of finoven valt moeilijk te regelen een keer deze aan het branden is moet hij blijven branden of een keer de finoven op temperatuur is blijft deze zijn warmte afgeven gedurende de hele dag, of er nu warmte nodig is of niet...

 

Daarnaast, als het warmteverlies redelijk groot is bv bij -8 zal je de houtkachel kunnen gebruiken om bij te verwarmen. Maar als het 6°C is zal het niet de moeite zijn om de kachel te laten branden, het verlies zal nooit geen 2 kW zijn, maar toch ga je op zonloze dagen moeten bijverwarmen. 0,5 of 1 kW mss, dit gaat niet lukken met gewoon hout verbranden, je kan toch moeilijk een half blokje gaan verbranden en dan weer alles uit doen.

 

Pelletkachel is daarom beter, start en stopt op de gepaste momenten tegen het gepast vermogen die dan gevraagd wordt.

Eigen ervaring in een LEW, verwarmde ruimte +/- 4 kW bij -8:

De kachel is een gietijzeren kachel: Saey Scope XL, 10-11 kW

Luchtaanvoer steeds voor 100% open, we stoken meestal goed op, bv. van 16 ° tot ergens een 22° en laten dan ofwel uitgaan tot het weer fris wordt (jojo) ofwel houden we de kachel met kleine beetjes gaande (specialiteit van mijn vrouw).

Als we door stoken is het niet houdbaar van de hitte.

Om goed te zijn moet je kunnen bufferen, hetzij in massa, hetzij in water. Maar het sop moet de kool nog waard zijn, uiteraard, want een speksteenkachel is veel te duur en de watergekoppelde systemen die in 2007 beschikbaar waren, die waren én duur én te kort op de markt.

Temperatuursbeheersing is met een finoven geen probleem. Een ervaren kachelbouwer weet zéér goed hoe een finoven zich manifesteert in gelijk welke woning. Het PHI- instituut heeft in protokolband 36 onderzoek gedaan naar het temperatuursverloop in een passivhaus met een grundofen ( ook een accumulerende kachel), deze komt daar zéér goed uit. Belangrijk is wel de indeling van het gebouw, logisch natuurlijk. Een open-plan is de meest efficiente inrichting, daarin een centraal geplaatste finoven en oververhitting wordt uitgesloten, neem je daarbij een warmtewisselaar met de juiste verhouding betreffende de warmteafgifte aan de woonruimte en het SWW dan heb je een ideale huistechniek. Ik ben er uitermate tevreden mee. Low-tech, maatwerk, betaalbaar, milieuvriendelijke verbranding,onderhoudsvriendelijk, 24 op 24 u een aangename stralingswarmte met een verbruik van 1.5 a 2 stères populier op jaarbasis voor ruimteverwarming (21 à 22°c bij -5°C) en SWW ( 40 à 50°C), 1 x stoken per dag en dat voor een ,,nahe,, passivhaus, wat wil je nog meer.

Mon

Mon,

 

Goed om horen, ik dacht dat dit een probleem zou zijn in een PH.

 

Heb je soms meer info over de opbouw van uw systeem?

Stuur mij maar een mailtje Bert: monjansegers@hotmail.com

Mon,

 

Nog een vraagje : hoe heb je die finoven van jou gedimensioneerd ?

  kW straling

  kW water

  kW accumulerende capaciteit

En nog eentje : tot op welke afstand is de straling merkbaar/voelbaar ?

 

Bart A

Hierbij een antwoord op basis van gegevens opgemaakt door Fetze Tigchelaar:

-KW water: 25 à 30% gaat naar het water

-1 portie hout van 10kg à 90% warmterendement= 45 kwh capaciteit

-24 u warmteafgifte voor het uitgestraalde vermogen 45/24= 1.875kw, slechts minder dan 2KW

-afstand en voelbaar zijn van de straling hangt af van de isolatiegraad van de woning, bij ons is dat ongeveer 8m

Mon

Mon,

 

"-KW water: 25 à 30% gaat naar het water
-1 portie hout van 10kg à 90% warmterendement= 45 kwh capaciteit
-24 u warmteafgifte voor het uitgestraalde vermogen 45/24= 1.875kw, slechts minder dan 2KW"

Bedoel je niet dat 25 a 30% van die 45 kwh uitgestraald wordt en de rest naar het buffervat ?

 

-afstand en voelbaar zijn van de straling hangt af van de isolatiegraad van de woning, bij ons is dat ongeveer 8m

Ik denk dat het ontwerp voor ons huis voor wat betreft oppervlaktes en technieken zéér sterk op elkaar lijkt : bij ons zullen we volgens de berekeningen zonder al te veel moeite de PHPP criteria halen.

 

Bart A

Mon,

 

Nog een vraagje : is het mogelijk om een variabele hoeveelheid/verhouding naar het buffervat te sturen ?

 

Ik heb net effe berekend :

Max. verwarmingsverbruik (PHPP_vermogen verwarming) : ongeveer 1,5 kW. Dit 24 h afgeven vergt +/- 35 kWh. Benodigde energie voor SanWW : 400 liter aan dT 50K zal ongeveer 25 kWh vergen. Verhouding : ongeveer 40% warm water en 60% verwarming.

Mààr : dit is gerekend naar de maximum vraag : voor het 'tussenseizoen' moet ik (vermoed ik) maar rekenen aan 0,5 tot 1 kW waardoor ik zou komen op +/- 18 (12 a 24) kWh per dag voor verwarming. Daardoor verandert de verhouding in, ongeveer, 60% warm water en 40% verwarming.

Kan je dat bv. regelen door de pomp van de warmtewisselaar sneller te laten pompen, of is er een andere manier ??

 

Mvg

 

Bart A

Bart, de rest van de 45 kwh gaat inderdaad naar de ruimteverwarming.Wat je stelt in je volgende betoog is naar mijn gevoel juist. Het tussenseizoen is een zéér variabele toestand wat verwarming betreft laat staan voor het SWW. Zodra er zon is heb ik onmiddellijk voldoende SWW en warm water voor de wandverwarming. Ik kan daar echt geen cijfers op plakken. Volgende maanden ga ik alles goed observeren en noteren wat er gebeurt met de finoven en de 12.5M2 zonnepanelen . Verder kan ik niks zeggen over het moduleren van de pomp, dat werd door Hans ( HDCV) ingeregeld, deze materie is eveneens specialistenwerk.

Mon 

Bert,

 

"Wat ga je doen met plotse warmtewinsten van de zon? Een houtkachel of finoven valt moeilijk te regelen een keer deze aan het branden is moet hij blijven branden of een keer de finoven op temperatuur is blijft deze zijn warmte afgeven gedurende de hele dag, of er nu warmte nodig is of niet..."

 

Daarom spreken we over buffervaten : op vollast laten branden, de 'gewonnen energie' bufferen en gelijdelijk (ifv de vraag) die energie aanwenden om san.ww te maken of het huis te verwarmen. Als de zon plots komt, dan vraag je niets meer / minder aan je buffer. En de warmte van de finoven : hoe minder je rechtstreeks laat stralen hoe minder het probleem zich stelt ...

 

Bart A

Mon,

 

Als ik het goed heb (klad-rekenwerk) dan zal het niet snel te warm worden met een finoven, ook niet in het tussenseizoen ; tenzij je meerdere keren per dag begint te stoken waardoor geleidelijk aan meer warmte afgegevenzal worden.

Heb jij een meetinstrument om aan tegeven hoe warm de 'buffermassa' in jouw finoven is ? Dat zou een mogelijkheid zijn om de stookbeurten te 'doseren' afhankelijk van de 'tussenseizoen-temperaturen' buiten. Het zou ook kunnen meespelen om te bepalen hoeveel hout te stoken voor het san.ww na frank's/sabines weerpraatje ... blij dat we van pien ('de leugenaar') af zijn .... (sorry).

Rest misschien nog het volgende : wat in het tussenseizoen bij een warmere periode (zonder stoken) met warm water via zonnecollectoren en een koude finoven ... zal hij dan in staat zijn om het huis redelijk snel bij te warmen vanuit 'koudstart' ?

 

Bart A

B.t.w.

 

Dirk e.a. voel U geroepen om mee te denken.

 

Bart A

@ bart a

Wij hebben muurverwarming (LEW K29) en een kleine goedkope finoven (1300 kg)

Van oververhitting hebben we geen last.

De muurverwarming word op 1 uur tijd al warm, dus veel sneller dan bij vloerverwarming.

Koelt uiteraard ook sneller af dan vloerverwarming.

We hebben ook nog een freshwaterzonneboiler 500L met 8 M² vlakke plaat, maar tijdens de winter moet je daar niet veel van verwachten.

De finoven is spijtig genoeg niet gekoppelt aan de boiler.

Maar toen ik enkele jaren geleden een betaalbare finoven zocht, was een finoven gekoppelt aan een boiler zeldzaam en duur.

Vind combinatie kleine finoven met wandverwarming ideaal als je niet altijd kan stoken of eens te lui bent om wat hout te gaan halen  :-) .

Het hout komt uit mijn eigen tuin/bos en via de natuurvereniging waar mijn vrouw bij is.

Bart, aangezien je een passiefhuis/ 2liter-woning bezit, is er zowiezo een zéér lage warmetevraag. Bij ons gebeurt het verwarmen tijdens de tussenseizoenen quasi volledig met muurverwarming/ zon. Is het echt nodig om bij te stoken met de kachel dan pas je de hoeveelheid hout aan, aan de omstandigheden van het moment. Wandverwarming is een stuk rapper actief dan vloerverwarming en van oververhitting is geen sprake.

Mon  

Walter,

De bedoeling is om een grote finoven te plaatsen, met wtw naar buffervat voor san.ww.

Maar aangezien ik maar zéér kleine verbruiken heb voor verwarming, zou ik de finoven intern nog willen isoleren tussen de 'binnenste schil' rond de verbrandingskamer en de 'buitenste schil' (de 'stralende schil').

Het stralingsgedeelte zou ik graag zo dimensioneren dat dat voldoende geeft in het tussenseizoen. Het koude seizoen zou ik willen overbruggen door rond de finoven nog wandverwarming in te bouwen. M.a.w. het extra benodigd vermogen op echt koude dagen zou ik dan kunnen overbrugen door een deel van de warmte die naar het buffervat gaat terug om te leiden naar de wandverwarming.

Ik zit enkel nog met wat technische vragen en dimensioneringsvragen ... het is namelijk niet evident om daar een degelijke berekening voor te maken.

Het moeilijkste misschien nog wel is het dimensioneren van het buffervat : niet te groot maar zéker niet te klein. We plannen om dit systeem te combineren met ongeveer tien vierkante meter zonnepanelen. Het geheel zou (maximum) vierhonderd liter warm water moeten kunnen maken per dag (gemiddeld ongeveer tweehonderd liter) en daarnaast kunnen voorzien in de volledige verwarmingsbehoefte met maximaal rendement van de panelen. Alle suggesties over de dimensionering (en evt. redenen waarom zo of zo) zijn meer dan welkom.

Bart A

Ben je al ooit op dit forum geweest (zitten veel kachelbouwers)

 

http://www.ecologieforum.eu/viewforum.php?f=3&sid=440168198dfcce886fe299712d1b4215

Walter,

Had er nog nooit van gehoord. Ziet er wel interessant uit. Bedankt.

Bart A

Je gaat daar dagen bezig zijn om  alles over houtkachels te lezen  :-)

En er zijn veel tips voor de handige zelfbouwers van finovens.

 

Als je eens wilt lezen over een ander soort finoven (rocket/bell), lees dan zeker

http://www.ecologieforum.eu/viewtopic.php?f=3&t=875

Walter,

 

Heb alle voor mij interessante discussietitels m.b.t. finovens geopend en doorgenomen. Heeft me idd. m'n week-end gekost.

Maar, het heeft ook ongeveer al m'n vragen beantwoord behalve twee : max. vermogen naar buffervat (procentueel in verhouding tot vermogen naar ruimteverwarming) , en , de warmtewisselaar-opstelling/opbouw. Blijkbaar is dit toch nog niet zo'n evidente opbouw.

 

Mvg,

 

Bart A

Bart, een finoven met warmtewisselaar bouwen (concept) is inderdaad geen evidentie. De kachel heeft twee belangrijke functies te vervullen:

-ruimteverwarming door straling en convectie en

-SWW

De persoonlijke wensen vervullen ivm.de ruimtetemperatuur (nadenken over o.a. ,,oververhitting,, en toestand bij vriesweer) en de verwachte temperatuur van het SWW zijn natuurlijk de grote uitdagingen. De stookfrequentie, afhankelijk van het warmteverlies, het houtverbruik zijn allen items die een impact hebben op de opbouw van de kachel dwz. het juiste gewicht van de kachel, de inwendige constructie van de kachel (enkele of dubbele wand, het aantal tegenstroomkanalen, de afmetingen van de stookkamer etc). Al deze factoren hebben een grote invloed op de gevraagde doelstellingen, dat kan je zo maar niet oplossen met het installeren van een standaardaccumulatie kachel. Het concept finoven/warmtewisselaar vraagt een enorme expertise van de kachelbouwer die het mogelijk moet maken om al de doelstellingen te verwezenlijken en dit met een aanvaardbaar kostenplaatje.

Mon   

Mon

 

Welk systeem heb je gebruikt voor de warmtewisselaar :

   een "wasserregister" : in de warme rookgassen geplaatst, of

   een "absorber" : ingebouwd tussen de ovenkern en de 'buitenschil' ?

Kan je zeggen waarom je voor het ene, en niet voor het andere gekozen hebt ?

 

Bart A

Bart, bij ons is het een warmtewisselaar bestaande uit koperbuisjes. Deze koperbuisjes zijn bevestigd aan de buitenzijde van de buitenmantel van de finoven (onder het plakwerk). Iedere zijde heeft 25lm, in luspatroon verlegd en zijn verbonden met twee collectoren ( depart en retour). Dit systeem regenereert een temperatuur tussen de 40°C en 50°C met 1 stookbeurt van 6kg hout voor een 500  à 700 liter water. Ik ben daarmee méér dan tevreden. Ik wou ook een veilig- en low-tech systeem zonder onderhoud, er bestaat géén kans op stoomvorming, het is makkelijk zelf te installeren en is betaalbaar. Zo maar een warmtewisselaar inbouwen is zeker geen optie, het is ook de bedoeling de volledige woning te verwarmen met de finoven ( 133m2 opp.en 380m3 inhoud) met stralingsverwarming. De verhouding van de stralingswarmte met de warmteafname voor het SWW vertaalt zich in de inwendige constructie, het type stookkamer, de situering, en het gewicht van de finoven. Het warmteverlies van de woning, de gevraagde ruimtetemperatuur bij vriesweer, de gevraagde SWW- temperatuur, geen oververhitting, de stookfrequentie, het verbruik en de kostprijs van de kachel zijn allemaal belangrijke factoren die bepalen hoe deze finoven wordt gebouwd. Het is vanzelfsprekend dat een dergelijk concept realiseren, kennis, know-how en ervaring vraagt van de ovenbouwer. Je kan niet zo maar een standaard kachel bouwen/aankopen en  daar eender welke warmtewisselaar in plaatsen en klaar is kees. Alle hierboven vernoemde factoren spelen een zéér belangrijke rol in het verwarmingsconcept, de verhouding ,,berekenen,, van warmtestraling en warmteafname voor het SWW is een grote uitdaging. Iedere woning met zijn specifieke kenmerken en de  specifieke doelstellingen van de bewoners vragen een individuele benadering, dit vraagt maatwerk en niks anders! Een echte specialist is nodig!   

Mon