Hoe collector vloerverwarming regelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi, Er is net vloerverwarming geinstaleerd ( buizen heb ik zelf gelegd  collector en aansluitingen heb ik laten doen). Nu wordt enkel de 3 eerste kringen ( vlakbij de aanvoer) warm De laatste 3 kringen worden enkel lauw. Er staan kranen aan de retour zijde waarmee ik kan regelen maar zelfs al zet ik deze bijna compleet dicht, nog komt er geen warm water aan de 3 verste kringen. Ik heb al geprobeerd met de circulatiepomp harder of stiller te zetten maar dit helpt ook niet. De enige manier waarop de volledige collector warm wordt, is de circulatiepomp compleet uitschakelen. Dit kan toch ook niet de bedoeling zijn?? Wel zijn er op de aanvoer zijde (warme kant) debietkraantjes (inbus) moet ik het zo regelen?

Nu zag ik net dat de circulatiepomp tussen de 2 collectoren van de koude naar de warme kant pompt.

Moet dit niet omgekeerd zijn?

 

Reacties

Nu wordt enkel de 3 eerste kringen ( vlakbij de aanvoer) warm De laatste 3 kringen worden enkel lauw. Er staan kranen aan de retour zijde waarmee ik kan regelen maar zelfs al zet ik deze bijna compleet dicht, nog komt er geen warm water aan de 3 verste kringen

Bedoel je met kringen de slangen in de vloer? Zo ja, kan het zijn dat de slangen in een verkeerd patroon zijn gelegd?

huuwan

met verste bedoel ik de kringen die het verste van de aanvoer van warm water in de collector liggen.

 

Nu wordt enkel de 3 eerste kringen ( vlakbij de aanvoer) warm De laatste 3 kringen worden enkel lauw. Er staan kranen aan de retour zijde waarmee ik kan regelen maar zelfs al zet ik deze bijna compleet dicht, nog komt er geen warm water aan de 3 verste kringen
Bedoel je met kringen de slangen in de vloer? Zo ja, kan het zijn dat de slangen in een verkeerd patroon zijn gelegd?
 

 

 

Aan welke zijde ( invoer of uitvoer ) worden deze kringen warm ? Aan de warme zijde moeten ze allemaal even warm worden en dat moet je regelen met de voet kraantjes. De kringen bij de retour moeten eveneens even warm worden.

De langste kring moet natuurlijk het dichts bij de invoer van het warm water zijn geplaatst, als de kringen even lang zijn moet je flink knijpen te beginen bij de eerste kring die het dichts bij de pomp zit.

De pomp ( warm water invoer gaat via de retour en mengd daarbij het warme water met het koude water ) Dit is niet zo'n goede oplossing maar word bij de meeste set zo geleverd. Door dit systeem van bij mengen duurd het heel lang voordat de vloer op temperatuur komt.

Ik zelf heb dit zelf veranderd, bij mij gaat 50 graden in het systeem en er komt 24 graden uit. Ik heb de ketel op 60 graden gezet en nu is de vloer in twee uur warm (20 a 24 graden)

Een mooi systeem is dat van Therminon model De luxe dubbel instelbaar, echter wij hadden al een systeem en dat is door mij aangepast.

Een fout kan zijn dat er lucht in de slangen zit, Draai op een na alles dicht en laat de pomp op de hoogste stand draaien, zet kamer thermostaat hoger en draai ook alle radiatoren dicht, als de open kring warm is dan deze dicht draaien en de volgende kring openen enz. Nadien alles openen incl. radiatoren en dan de kringen afregelen.

Als de collector een sterk varierende lengte per kring heeft zal je per kring moeten inregelen, zijn ze allen even lang dan kunnen ze allen vol open en hoeft enkel de collector ingeregelt worden.

Ik heb op de installatievakbeur in Hardenbeurs 2011 een firma gezien die vloerverwarmingverdelers op de markt heeft met met digitaal digitaal uitleesbare flow- en temperatuurmeter, niet in liters per minuut maar in liters per uur. Ze claimen hiermee veel nauwkeuriger te kunnen inregelen. Inregelen zou in principe nu kinderspel moeten zijn: je zet alle ventielen open en meet het max. aantal liters per uur wat over de verdeler loopt en je meet het aantal liters per uur in de afzondelijke slangen (door de ventielen afzonderlijk even dicht te draaien). Zo kom je tot een bepaalde verdeelsleutel. De kortste slangen worden het gemakkelijkste warm, de langste slangen minder goed. Korte slangen knijp je dan en de langste slangen geeft je de meeste flow mee. Het zgn. 'waterzijdige balans' principe dus. (http://www.cvtuning.nl/zo-werkt-dat/vragen/inregelen-vloerverwarming). Tot op heden is het altijd maar gissen wat inregelen betreft, ook voor de installateur en al helemaal als er uberhaupt geen debietmeters op de verdeler aanwezig zijn. Nu het digitaal uitleesbaar is kan inregelen al heel wat frustraties wegnemen.  
Ik heb er wat mee gespeeld op de beurs, lijkt goed te werken en inregelen is i.d.d. kinderspel!

Maar ook lucht in de vloerverwarmingsleidingen komt perfect aan het licht. De flow- en tempereatuurmeter meet om de 4 seconden. Als er lucht voorbij komt zetten dan valt de meting even uit. De meter is dus ook nog een perfect middel om te meten of er nog lucht in het systeem aanwezig is. 

www.dumotec.nl

Ze testen nu ook met een electronisch geregelde vloerverwarming. Commerciele versie hiervan is nog niet op de markt. Het concept is in ieder geval zeer interessant.