Oude stookolie ketel vervangen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Na wat zoeken en het doorlezen van gelijkaardige topics, wou ik graag nogmaals de vraag stellen of het vandaag de dag opportuun is om een oude stookolieketel opnieuw te gebruiken of te vervangen door een nieuwe condensatieketel.

Ketel: Buderus G-205 met Ecomatic 2000 sturing (34kW)
Brandstof: stookolie
Bouwjaar: 1997
Verbrandingsrendement na reiniging en afstelling: 94%

Deze ketel staat in het huis dat we gekocht hebben en zeer grondig gaan renoveren (lees meer dan 50% wordt afgebroken en opnieuw opgebouwd (en geisoleerd om te voldoen aan de huidige EPB normen)

Ik heb een offerte voor een nieuwe stookolieketel met tapwaterinstallatie en die prijs is niet mals. Maar de verkoper zegt uiteraard dat je de meerprijs op termijn terugverdient door lagere stookkosten.

Nu, aangezien het deftige verbrandingsrendement hadden we graag de huidige 10j oude ketel opnieuw gebruikt (in de 10j heeft hij wel een jaar of 3 stil gestaan).
Maar het verbrandingsrendement geeft blijkbaar geen beeld van het totale rendement.

Optie 1: Alles eruit gooien en alles nieuw. Direct goed, mooi rendement, lage(re) stookkosten en een mooie factuur.
Optie 2: Oude ketel recupereren maar geen boiler installeren (warm water elektrisch verwarmen)
Optie 3: Oude ketel recupereren, boiler op aansluiten en alles zo uitvoeren dat er op termijn kan overgeschakeld worden naar condensatieketel indien nodig.

Om er een prijs op te kleven. Het recuperen zou mij 5000 euro besparen. Volgens de persoon die de ketel gereinigd heeft zou ik met een nieuwe ketel in het allerbeste geval 500 euro per jaar minder opstoken.

Twijfel tussen investering in de toekomst en het sparen van de portefeuille op dit moment.

Oja, de ketel moet zowiezo verplaatst worden.

Reacties

Polle Petrol

 

als uw installateur u zelf zegt dat je amper 500 € op jaarbasis kan recupereren dan zal dat naar mijn mening al een optimistich cijfer zijn als uw huidige ketel een rendement haalt van 94 % want met een condensatieketel zit je rond de 100 %

 

als je spreekt over een condensatie ketel spreek je ook over een gasketel en ook de aansluitingskosten daarvoor moeten bij het uiteindelijke prijskaartje verrekend worden  

 

bereken uw 6 % van het totale jaarverbruik die je meer gaat halen eens in euro's uit en je weet meteen wat je te doen staat

 

het is veel beter dat je dat geld stopt in isolatiemateriaal dat brengt zonder twijfel stukken meer op dan een nieuwe CV ketel want extra isoleren is nog steeds de beste investering want de warmteverliezen die je niet meer hebt moet je ook niet compenceren

 

een elektrische boiler van 150 l op 55 °C verbruikt voor 2 personen nog geen 2000 KW per jaar ( gemeten ) dat is 200 l stookolie en zo'n gemailleerde elektrische boiler met een droog verwarmingselement 4,5 cm poliurethane schuim betaalde ik  vorig jaar  bij Facq  maar een goeie 200 € ( + BTW )

 

mijn vorig boilertje was er ook zo een en hield het wel 26 jaar lang vol

 

Ulrik

 "als je spreekt over een condensatie ketel spreek je ook over een gasketel"

Doet Optimaz-Elite (stookolie-condensatieketel) niet meer mee?

Als je gaat isoleren tot de norm en niet tot LEW of lager (K30 of lager)

Dan zou ik voor optie 3 kiezen.

Dan nog 5 jaartjes wachten en kijken wat er dan op de markt is dat betaalbaar is (waarschijnlijk dan een  warmtepomp als je op lage t° gaat stoken)

 De nieuwe ketel waarvan ik een offerte heb is een "hoogrendements"-stookolie-condensatieketel. Maar daar ik gelezen heb dat het condensatie gedeelte zijn extra rendement niet opbrengt indien de temperatuur van het retourwater meer dan 45°C bedraagt. (Dat zei m'n installateur mij ook)

Je kan echter niet zomaar rekenen met 6% verschil. 6% verschil in verbrandingsrendement betekent niet noodzakelijk 6% meer (of minder) stookkosten.

De overdracht van de warmte naar het water en de verliezen spelen hierbij een grote rol volgens mij (roetaanslag in de ketel, kalkaanslag in het watercircuit/radiatoren... Ook dit kon de installateur mij beamen. Volgens hem is het giswerk om te zeggen hoeveel % van de calorieen in de stookolie ook effectief omgezet worden in warmte.

Aangezien de ketel misschien hooguit 6 tot 7j in werking is geweest zou dat volgens hem wel kunnen meevallen, zeker als ik nieuwe radiatoren en leidingen plaats (wat ik wel van zin ben).

De tip van liever iets meer te installeren in isolatie zal ik ter harte nemen.

Wat te doen met het tapwater weet ik nog niet. Het bekende fenomeen dat de 2e (of 3e) zich mag wassen met koud water wil ik graag uitsluiten. Dat is me in het ouderlijke huis tot vervelens toe overkomen. :-).

Bedankt voor de tips in ieder geval.

Boiler op cv plaatsen . Geeft meer warm water dan elektrische boiler . Elektrische boiler heeft een spiraal van ongeveer 2 a 3 kw. EEn CV boiler een spiraal van 30kW.

De elektrische boiler heeft ongeveer 4 a 8 uur nodig om 150L water van koud tot warm 60°C naargelang het vermogen van de spiraal. Een CV boiler heeft echter 30 a 45min nodig .

 Bedankt voor deze uitleg Ronny. Ik was al op zoek naar deze waarden. 

Is het echter niet zo dat bij een boiler op cv, de ketel in de zomer eigenlijk meer energie verbruikt (dan elektrisch water opwarmen) omdat je de volledige ketel en water moet opwarmen. Er hangt nog een oude (naar het schijnt heel goeie) boiler in dat huis. En ik had gedacht om die in serie te plaatsen met een nieuwe.

Misschien moet ik toch maar eens prijs gaan vragen voor een boiler op cv.