ervaring met kleine verbruiken water

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ieder jaar kan ik mij enorm ergeren aan mijn waterfactuur : ik verbruik vrij weinig (30 M3 met z'n vieren) en heb dus nog veel "overschot" aan "gratis water". Dat water is natuurlijk niet gratis , maar toch , blijkbaar zit ik als gezin toch fel onder hetgeen de watermaatschappij als "normaal" beschouwd. Dat ik het overschot niet teruggestort krijg kan ik wel begrijpen, maar hetgeen mij het meest kwaad maakt , is dat ik bijna evenveel "abonementskosten" moet betalen als effectief verbruikt water. De zuinige verbuiker wordt hier dus eigenlijk niet beloont , maar eerder aangespoort om maar wat meer te gaan verbruiken, zolang je maar niet boven je "gratis" aantal m3 gaat. Ik ben bij TMVW. Zijn er mensen die hier ook al over gevallen zijn , of in discussie gegaan zijn met hun watermaatschappij ? Zijn er andere watermaatschapijen die voor kleine verbruiken een andere berekeningsmethode hanteren? Ik vergelijk voor de elec bvb. met Ecopower , daar betaal je met een vaste prijs per effectief verbruikte KWH, en voor kleinere verbruikers is dit inderdaad ZEER goedkoop. Hier geen vast recht of abonementskosten.

Reacties

 

Dit is 1 van de gevolgen van de gratis politiek. Zoals je schrijft bestaat gratis niet iemand moet nu eenmaal altijd betalen. Wij gebruiken zelfs nog minder 17 m3 met 4 mensen gewoon door intensief regenwater te gebruiken. Mensen die echt zuinig zijn moeten dus betalen voor diegenen die het niet zijn maar ik geef toe dat ik deze “ sociale “ maatregel niet begrijp. Betekent armoede dat je water moet verkwisten ? Ik vrees dat we er niet aan kunnen ontsnappen. Dus bekijk ik het als een soort verzekering. De verzekering dat ik toch water heb als ik zonder regenwater val.

Wij hebben hier een verbruik van amper een paar m³ per jaar. Dus wij betalen enkel abonnementskosten en de zuiveringstaksen van het verbruikte water. Ik beschouw dan ook de abonnementskosten als een bijdrage voor de zuivering van het regenwater dat we verbruiken.

ok , maar vindt je dan niet dat diegene die maar lekker verbruikt en naar niets kijkt in verhouding danb wat meer zou moeten betalen.

We doen ons best om ons verbruik binnen de perken te houden  , en toch moet je dan de volle pot aan abonnementsgeld betalen.

Waarom zou diegene die alle inspanningen doet een bijdrage moeten betalen die in verhouding véél hoger ligt dan diegene die maar op doet ?

Hetgeen waar ik toe zou willen komen : waarom ook niet iedereen per verbuikte m3 laten betalen , zodat wie veel verrbuikt ook veel (meer) betaald , en wie zuinig is beloond wordt.(= systeem Ecopower voor kleine elec-verbruikers)

Voor mij mag de prijs per m3 gerust dan wat hoger zijn, ik zal er wel voor zorgen dat mijn verbuik binnen de perken blijft.

het zou zeker een stimulans zijn om sneller op regenwater over te schakelen.

Nu is dit zeker niet zo.

Gratis water is per definitie een slechte maatregel. Het zet nu eenmaal niet aan tot waterbesparing.

Als men mensen met een lager inkomen dan toch wil helpen voer voor hen een sociaal tarief in maar geef niet iedereen "gratis" water.

je mag 1 ding niet vergeten, uiteindelijk kost de kleine waterverbruiker meer aan de watermaatschappij. want ze moeten dezelfde infrastructuur bouwen voor iemand die 30 3³.a verbruikt, als iemand die er 100 m³.a gebruikt.

en het is die infrastructuur die je via je abonnementsgeld betaalt.

net zoals iemand die weinig telefoneert net zoveel abonnement betaalt als iemand die veel belt.

ik begrijp niet waar jullie het probleem zien, maar wil je dat niet, sluit dan niet aan !

hans d

Ja Hans,

maar je zou kunnen diezelfde infrastuctuur laten bekostigen met een duurdere m3-prijs en zonder abonnementsgeld, zodat diegene die weinig leidingwater consumeert "beloond" wordt en de grootverbruiker beter gestimuleerd wordt om te consuminderen.

en dus betalen de minderbegoeden die geen regenwater hebben om de wc te spoelen en te wassen maar wat meer? want die mensen wonen in een kein huurhuisje, en de huisbaas voorziet daar allicht geen regenwaterinstallatie.

wees blij, zij die zich een regenwaterinstallatie kunnen veroorloven, dat ze enkel maar abonnement moeten betalen (ik hoor daar overigens ook bij). en voor de rest is dat voor een deel sociale correctie. ik ben altijd een linkse rakker geweest, ik kan daar mee leven.

hans d

 

Hebben hetzelfde probleem. Verbruik slechts de helft van wat we zogenaamd gratis krijgen.

Als ik al bij al calculeer: dan ben ik over de honderd jaar vooraleer ik alle kosten gerecupereerd heb.

Regenput heeft over de 1000 euro gekost (subsidie afgetrokken). Regelmatig filter vervangen, stroomkosten

pomp enz. en je houdt niks over. Enige reactie van de VWM: je huis is wel meer waard. Struikelblok blijft

de vaste vergoeding. Liever betalen per kub.meter, en de prijs laten stijgen bij hoger verbruik.

Hier is het volgende gebeurt.

 

Zelf, gezin met 5, hebben we eveneens een 15,000 liter waterput. Van in den beginnen, nu reeds meer dan 15 jaar geleden, draait hier alles op regenwater, met uitzondering van het koude water in de keuken en het koude water in de twee lavabo's in de badkamer. We hadden dus ook een enorm laag stadswaterverbruik, waar ik fier op was.

Ze zijn uiteindelijk tot tweemaal toe de teller komen veranderen omdat ze dachten dat hij defect was, of omdat ik knoeide. Daarvoor is hier zelfs (een onbeschofte) inspecteur geweest die de volledige omkasting en isolatie rond de buizen heeft losgetrokken en dan alles maar op een hoop heeft laten liggen zodat ik alles 's avonds kon herstellen. Aangezien mijn vrouw toen alleen thuis was dacht hij vermoedelijk van ik doe maar wat, was ik thuis geweest dan had er wat gezwaaid denk ik.

De regenwater circuits zijn gescheiden van stadswatercircuits. er zitten meerdere terugslagkleppen op de zodat er zeker geen contaminatie kan voorkomen. Dus niets ilegaals.

Uiteindelijk ben ik verplicht geweest van de heren om in de keuken en in de badkamer alles op stadswater te plaatsen onder mom van een als, en als, en, als, dan is het uw schuld verhaal. Naar mijn mening is er meer kans dat er een ruimteveer in mijn tuin land dan dat er iets met het water zou gebeuren.

Uiteindelijk komt het inderdaad hier op neer, dat sedert de watermaatschappij een minimum aan water gratis dient te worden geleverd men alles doet om het verbruik te maximaliseren.  

Weinig tegen te beginnen blijkbaar.

Misschien moeten wij, laag verbruikers dan maar in de zomer tot tweemaal toe ons zwembad met stadswater vullen, zodat we geen problemen krijgen en net ons quotum halen, en dan dit water terug in de regenwaterput laten lopen om het een tweedemaal te gebruiken in onze douche?                                  

Johan, Dit begrijp ik niet. Hoe kan een leverancier je verplichten enige leverancier te zijn ?

Wettelijk moeten regenwater en stadswater volledig gescheiden zijn maar als dat het geval is kunnen ze je absoluut niets maken. Als ik regenwater wil drinken zal mijn dokter dat afraden maar de watermaatschappij kan het me niet verbieden. Bij ons thuis hebben ze de meter ook vervangen omdat ze dachten dat hij verkeerd mat maar de kraan voor de meter kan ik al jaren niet meer helemaal sluiten en die willen ze maar niet vervangen.

johan

de controleur had groot gelijk, en dan bedoel ik natuurlijk niet z'n onbeschoftheid of het feit dat ie alles losmaakte zonder alles weer in orde te brenegn, dat is ontoelaatbaar.

maar de scheidng drinkwater/regenwater is wettelijk verplicht ( en ook zinvol), en dat is bij jou niet het geval, dat geef je zelf toe.

zorg voor een echte systeemscheiding (een terugslagklep is geen scheiding, bakterien hou je daar niet mee tegen) en ze hebben geen poot om op te staan. ook bv een mengkraan aan de lavabo met warm drinkwater en koud regenwater is verboden.

die laatste opmerking begrijp ik al helemaal niet, waarom zou jij je zwembad moeten laten vollopen met drinkwater? je hoeft je quotum toch niet op te gebruiken, je krijgt daar geen boete voor als je dat niet verbruikt.

hans d