Extra isoleren plat dak - omkeerdak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij hebben begin dit jaar onze kruipkelder nageïsoleerd en plukken hier nu de vruchten van :-). Wij zijn van een verbruik van 2500 m3 in stookjaar 2007-2008, naar 2300 m3 in stookjaar 2008-2009 gegaan, wat toch wel spectaculair is gezien het vorige winter bar-koud is geweest: gerekend met graaddagen zouden we normaal 10% meer verstookt hebben, maw zonder die isolatie hadden we een verbruik gehad van 2750 m3. We hebben dus eigenlijk 450 m3 bespaard.

Dit motiveert ons om een stapje verder te zetten en het plat dak ook effectief te gaan na-isoleren (systeem omkeerdak).

Huidige situatie: 8 cm pur in plat dak, daarboven EPDM nog in goede staat.

Mijn vraag: welk materiaal gebruiken we het beste? Mag dit blote XPS zijn met daarop betonblokken als balastlaag? (= praktischer om te verwijderen dan kiezels als er ooit iets aan het dak komt).

Tips/ ervaringen? We hadden gedacht aan isolatieplaten van een 12-tal cm dik.

Thx alvast.

Reacties

Wij hebben dat ook gedaan met ons plat dak. Wij legden geëxtrudeerde polystyreenplaten van 6 cm dik. Deze legden we dubbel, dus in totaal 12 cm dik. Bovenop deze platen legden we worteldoek en kiezels voor de stabilisatie. Voor de afvoeropeningen van het regenwater stak ik nog volièregaas om de openingen vrij te houden. Misschien zijn betontegels inderdaad gemakkelijker te verwijderen in noodgevallen, maar uiteindelijk vind ik de keien een mooier zicht. Daarenbovne is het niet onmogelijk om ze te verwijderen.

Wat het effect op ons energieverbruik was, hebben we niet nagegaan. We vonden het gewoon onze 'plicht' om dit te doen.

 

Hartelijk dank voor je reactie Specht!  Vind ik een zeer goed idee, van die worteldoek (is hopelijk wel brandveilig?). 

Voor ons is het uitzicht niet belangrijk aangezien het bovenop het dak is, en daar zie je toch niets van.

Heb je er een idee van of dit na x aantal jaren ook nog goed blijft, die xps?  (hoe lang ligt het er bij jou al op?)

 

 

 

 

 

"of dit na x aantal jaren ook nog goed blijft, die xps?"

XPS is een vrij inert materiaal maar is niet goed bestand tegen UV-licht van de zon, vandaar dat er een kiezellaag bovenop moet; niet alleen als ballast!!! Het is erg verwant met piepschuim, maar verschilt hiervan lichtjes in de productie en de samenstelling want het is een stuk steviger.