doorstroming radiatoren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Thuis staan er Radson paneelradiatoren. De stroming loopt als het volgt:
Vulling bovenaan en lediging aan dezelfde zijde onderaan.
Het lijkt me raar dat de lediging aan dezelfde zijde gebeurt, hierdoor is de onderkant aan de andere zijde nooit warm, want het water raakt daar niet.

Dit is geen optimale benutting van de radiator. Hierdoor is de retourtemperatuur ook warmer, waardoor het rendement van een ketel daalt.

Bestaan er merken die dit anders doen? bvb vulling bovenaan en lediging andere zijde onderaan.

Maarten

Reacties

Maarten-16,

Wat je hebt opgemerk is correct! De enige goede aansluiting van radiatoren is diagonaal: de afvoer moet dus verplaatst worden daar de andere kant van de radiator. Dit is vooral belangrijk bij:

1) radiatoren die langer zijn dan 1 meter.

2) CV systemen met een geringe doorstroming, bijvoorbeeld systemen met een modulerende pomp.

3) Lage temperatuur CV systemen.

 

In Nederland wordt door de profesionele CV installateurs bijna altijd gebruik gemaakt van een radiator onderblok en een radiator thermostaat aan dezelfde kant van de radiator. Dat installeert zo makkelijk. MAAR het is wel FOUT!

Het warme water gaat letterlijk via de kortste weg naar de afvoer. Het gevolg is dat de retour van de CV-ketel te warm wordt waardoor deze kan gaan pendelen. Gevolg is dat het rendement van zowel de radiator als van de CV-ketel niet optimaal is.

 

 

 

Hallo dpruys,

Of zit er intern iets in die radiator die zorgt voor een optimale stroming (bvb tussenschotten, compartimenten ??)

Groeten,

 

Maarten

 

 

Als je nu een radiator hebt van 1 kw die door het niet diagonaal aansluiten 950 watt levert neem je gewoon een die 50 watt meer levert. Kwa grote zal het niet veel uitmaken.

Als je alles perfect wil hebben kan het veel meerwerk zijn. De zgn verliezen vallen best wel mee.

Je kunt anders ook overwegen om links en rechts onder aan te sluiten, dit geeft ook een hele goede verdeling van de warmte.

 

Met een onderblok installeren is niet fout, en dat het water direct naar de retour gezogen wordt is onzin. Warm water blijft lekker bovenin hangen tot dat het water uitgekoelt is tot op zekere hoogte.

Ga naar de internet-site van het bedrijf Tonzon: http://www.tonzon.nl/winterweer.htm

en scroll naar beneden. Links staat een foto van een radiator, genomen met een warmtebeeld camera.

Ik heb geen idee hoelang de radiator al aan staat. Mogelijk dat de warmteverdeling beter wordt als de radiator langer aanstaat.

In Antwerpen zit het bedrijf Rato dat dit soort camera's verhuurt: http://www.warmtebeeldcamera.be/

Ik heb de afgelopen week zo'n camera gehuurd en niet alleen mijn huis op warmtelekken gecontroleerd,

maar ook mijn vloerverwarming er mee afgeregeld.

Mooi plaatje van Tonson. Dit beeld krijg je versterkt te zien als je radiatoren niet goed ingeregelt zijn. Te veel debiet dus.

Als je het filmpje bekijkt dan is de gehele radiator in z`n geheel warm, nauwelijks verschil. Terwijl er toch een 20 graden verschil in hoort te zitten bij een hoge temperaturen systeem.

Tonson heeft veel verstand van isolatie maar of ze dat ook hebben van verwarmingstechniek??