Vraag Altech (Eclipse) kachels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een vraagje aan Altech kachelbezittes. Hebben deze kachels (b.v. de Eclipse) een externe luchtaanvoer aan de achterkant die eventueel door de gevel van buiten lucht aan kan zuigen?

Alvast bedankt, Peter

Reacties

Blijkbaar zijn er weinig Altech Eclips-eigenaars hier terug te vinden. Aanstaande vrijdag gaat men hier deze kachel plaatsen. Kan iemand mij bevestigen dat het nog zo'n 5 uur duurt vooraleer er terug moet gestookt worden? Welke grootte van houtblokken kunnen hierin want bij de verkoper zag ik dat de stookruimte nogal beperkt was.
Bedankt...

peter
voor de eclips is er een externe luchtaanvoer te verkrijgen, ik heb er twee geplaatst, kost ongeveer € 150,-

voor de rest, we hebben nu drie altech eclips bij ons in de familie branden, in één woord een super kachel

Blijft deze kachel lang warmte afgeven ?

Ik heb, zoals je hierboven kan lezen, sinds begin februari deze kachel in huis staan. Als je begint te stoken duurt het ongeveer een 45 minuten vooraleer de wand warm (40°) wordt en na ongeveer 2 uur stoken begint heel de woonkamer(40m²) op te warmen. Als je op dat moment niet meer zou verder stoken dan blijft de kachel nog zo'n 4 uur warm (op het einde verwarmt ze eigenlijk de kamer niet meer). Als je daarentegen de ganse dag blijft stoken (om het uur een tweetal blokken eik) dan blijft de kachel langer warm en dan voel je 's morgens nog echt het verschil.
Dit type van kachel is dus helemaal anders dan een echte (bvb 2 ton zware) speksteenkachel. Bij een Altech moet je de ganse dag blijven stoken als je het warm wil hebben en dan heb je vooral 's nachts profeit omdat de kamer dan minder afkoelt. Ik verstook op die manier op een ganse dag zo'n 24 kilo eik. Hopelijk maakt deze uitleg het duidelijk. Kunnen andere Altech-Eclips-gebruikers dit bevestigen?

Inderdaad een geweldige kachel.

Duurt even voor ie warmte uitstraalt, maar dan gaat het ook erg hard en is de kamer in een mum van tijd op temperatuur.

Als de kachel op temperatuur is heeft ie een praktisch volledige verbranding en komt er geen rook uit de schoorsteen.

Als we naar bed gaan is de kachel bijna uit en sluiten we de luchttoevoer en zorgen dat de bypass klep dicht staat, smorgens is de kachel nog handwarm.

Aanmaken van de kachel gaat bij ons met wat klein hout en deze steken we aan met de soldeerbrander,we laten het deurtje ietwat open staan, het vuur laait dan meteen hoog op, daarna wat grotere stukken hout en sluiten dan het deurtje.

Na en kwartiertje als alles goed brand sluiten we de bypass en de naverbranding komt dan pas goed op gang het lijken wel Protuberansen die zich boven het hout manivesteren, laten spelen we nog wat met de luchttoevoer om de verbranding nog wat beter te krijgen.

Externe luchttoevoer heb ik overwogen, maar dit heeft voor en nadelen, voornamelijk vind ik de natuurlijke ventilatie die het stoken van de kachel met zich meebrengt gezond en prettig

Al met al een prachtige kachel waarmee je met plezier stookt en de warmte is heerlijk een echte stralingswarmte. Alleen daarom verheug ik me al op de winter

 

 

Ik sluit me helemaal aam bij de schrijvers hierboven.

Woonkamer is bij ons ook 40m2 en de temperatuur is makkelijk op 21'C te houden, de aanbouwkeuken gescheiden door een deur gaat net niet lukken.

Ik stook meestal op de wandtemperatuur van de kachel en zorg ervoor dat deze op 165'C blijft.

Dit meet ik met behulp van een infrarood thermometer die ik even op de wand van de kachel richt.

Daalt de temperatuur dan doe ik er weer een paar blokjes bij.

Ik zorg er wel voor dat het hout goed gekloofd is zodat je niet te dikke stukken hebt, beter een keer vaker  kloven is dan ook verstandig.

Om de drie maanden neem ik het binnenwerk van de kachel er uit zodat alles goed schoon gemaakt kan worden.

Stoken van deze kachel gaat inderdaad anders dan z'n grote broers van 2000kg maar het totale houtverbruik ten op zichte van een grote speksteenkachel is gelijk.

Wij verbruiken 7 m3 hout per jaar.

Op dit moment hebben wij de Eclips basis maar ik zit er aan te denken om de oven er bij te kopen, probleem is wel dat mijn schoorsteen bovenop zit en niet achterlangs.

Heeft er iemand van jullie ervaring met de bakoven van de eclips?

Is het mogelijk om deze oven er achteraf gewoon op te plaatsen? Wij zitten met een achteraansluiting dus dit kan bij ons misschien wel lukken?

Op gebied van houtverbruik: wij stoken 5 ganse dagen op 7 en nog de twee resterende avonden met de kachel waarbij we een living van 40m² en de aangrenzende keuken van 25m² via de deur mee opwarmen. Momenteel zit ik al aan een verbruik van 6m³ eik.

Bart schreef: “Stoken van deze kachel gaat inderdaad anders dan z'n grote broers van 2000kg maar het totale houtverbruik ten op zichte van een grote speksteenkachel is gelijk...”

 

Hoe weet je dat, vraag ik me af...

 

Heb je dan die twee, totaal verschillende kachels in je woonkamer en stook je die om beurt?

 

Dirk Bauwens

Ik bedoel dat er bij grote massieve tegenstroomkachels maar 1 a 2 keer per 24 uur gestookt wordt, te lezen op dit forum.

Dit gebeurd echter wel met een grote hoeveelheid hout, 18-25kg per stookbeurt noem ik veel daar kan ik met gemak 24 uur mee stoken.

De Eclips die ik heb moet je constant blijven stoken om de kachel (door z'n geringe massa) op temperatuur te houden, dit gaat echter steeds met kleine beetjes hout.

Als je deze kleine beetjes bij elkaar opteld komt je zo'n beetje op de hoeveelheid hout die je in 1 keer stookt met een grote speksteen of finoven

 

Bart,

Heb zelf ook een Eclips gehad van 190 kg en heb nu een Tulikivi van 1260 kg.

Met de Eclips is het wel sneller warm, maar ben het niet met je eens dat je in verhouding net zoveel gebruikt dan een grote massieve tegenstroomkachel.

De eclips was bij mij smorgens niet meer zo warm als nu mijn massieve speksteenkachel.

En ik gebruik zeker niet 2 x zoveel.

Maar misschien ervaar jij dat anders.

Dirk.v.l.

 

Dirk,

De hoeveelheden 18-25 kg per stookbeurt komen geregeld ter sprake in de vraagstaart "speksteenkachels".

Het klopt dat de Eclips 's morgens niet meer zo warm is maar dat hoeft niet te betekenen dat de woonkamer niet meer op temperatuur is, dit heeft meer te maken met warmteverliezen van je woning.

Hoeveel kg hout verstook jij ongeveer per 24 uur en hoeveel m2 is je woonkamer?

Ik ben het met Bart eens, de hoeveelheid hout die ik verstook is tussen de 10 en 20 kg per dag. Je hebt met het stoken van een Altech eclips natuurlijk wel veel meer werk, je moet veel vaker vullen met kleinere hoeveelheden hout. De totale hoeveelheid hout valt mij erg mee.

Voorheen had ik een inbouwcassette (Barbas) hierin verbruikte ik toch zeker de dubbele hoeveelheid hout en dan nog was het niet zo lekker warm als met de Altech. Ook de schoorsteen vervuilde vele malen erger, nu heb ik veel minder roet  en hoef maar 1 x per jaar te vegen, voorheen 2 x per jaar met grote hoeveelheden roet.

Ik denk dat een altech een goede keus is voor iemand die een grote massieve speksteenkachel niet kan of wil plaatsen. In ieder geval vedient zo'n kachel de voorkeur boven de meeste kachels die voornamelijk uit metaal zijn opgebouwd

 

Bart,

Heb een woonkamer van 80 m2 (bovenverdieping) en dat is van HSB en beneden massieve houtbouw.

We werken allebei overdag en het leek mij heerlijk on smorgens iets meer warmtestraling te voelen van een iets massiever speksteenkachel.

Maar ik heb wel genoten van de eclips kachel en het is net wat Aperik verteld je hebt er iets meer werk aan en heb niet echt gemeten hoeveel meer hout ik toen verbruikt heb alleen stookte ik toen meer als nu.

Het mooie van de eclips vond ik de bypass klep en die wil ik nu gaan toepassen door volgendjaar  mijn schoorsteen te verlengen door eerst naar beneden te gaan en dan weer omhoog, dus dankzij de eclips kwam ik op dit idee.

Dus zeker een goede keus voor iemand die niet voor een massieve spekkachel kiest.

Dirk.v.l. schreef: “We werken allebei overdag en het leek mij heerlijk on smorgens iets meer warmtestraling te voelen van een iets massiever speksteenkachel.”

 

De meeste speksteen- en andere finovenachtige kachels, die men tegenwoordig aanbiedt, zeker die met een massa van rond de 1000 kilogram, zijn eigenlijk weinig anders dan een compromis (in de slechte zin van het woord).

 

Deze kachels zijn, qua prestaties, waarschijnlijk/misschien beter dan een doorsnee houtkachel; maar het blijven armzalige copies van de originele, véél zwaardere, stenen houtkachels van vroeger. Die waren echt niet voor niets zo groot en zo zwaar...

 

Dirk Bauwens

Dirk v l het klopt wat Aperik zegt dat je met de Eclips wat meer werk hebt maar dat is in ons geval niet zo erg want er is altijd wel iemand thuis.

Neemt niet weg dat ik in de toekomst misschien ook wel een grote speksteen ga plaatsen want alleen al om te zien vindt ik ze prachtig en je hebt er inderdaad meer gemak van omdat je niet zo vaak hoeft te stoken.

Welk model van Tulikivi heb je precies?

Ik hoop dat zich nog iemand meld in verband met ervaring met de bakoven van de Eclips.

 

Bart schreef: “Neemt niet weg dat ik in de toekomst misschien ook wel een grote speksteen ga plaatsen want alleen al om te zien vindt ik ze prachtig en je hebt er inderdaad meer gemak van omdat je niet zo vaak hoeft te stoken.”

 

Die keuze zou misschien erg kunnen tegenvallen. Ik denk dat zelfs de grootste speksteenkachels uit het normale gamma geen beduidend groter vermogen kunnen leveren dan 4 kW. Dat is relatief weinig. Veel mensen mispakken zich daaraan.

 

Een Altech Eclipse kan volgens de documentatie ruim 8 kW leveren. Dat is ongeveer twee keer meer warmte dan wat een grote speksteenkachel kan leveren.

 

Dirk Bauwens

Dirk B,

Dat wist ik niet dat het vermogen zo laag is van die grote speksteenkachels, hoe zou dat komen denk je?

Mag je deze grote kachels niet wat langer doorstoken zodat de wandtemperatuur ook bijvoorbeeld 165'C wordt?

Bart schreef: “Dat wist ik niet dat het vermogen zo laag is van die grote speksteenkachels, hoe zou dat komen denk je?”

 

Het gemiddelde vermogen van een bepaalde kachel is een keuze van de fabrikant. In de brochures van Tulikivi wordt voor de grootste kachels 18-25 kg hout aangegeven als stookrichtlijn voor 24 uur (hoeveelheid per vulling: maximaal 6 kg). De kachels halen daarmee een (gemakkelijk te berekenen) gemiddeld verwarmingsvermogen van hooguit 3 à 4 kW.

 

Bart schreef: “Mag je deze grote kachels niet wat langer doorstoken zodat de wandtemperatuur ook bijvoorbeeld 165'C wordt?”

 

Het is misschien wel technisch mogelijk om zo’n grote speksteenkachel op 165 graden wandtemperatuur te krijgen, maar dat kan volgens de fabrikant blijkbaar niet de bedoeling zijn. Sommige speksteenkachels hebben zelfs isolatiemateriaal in hun buitenmantel zitten!

 

Dirk Bauwens

Dirk bedankt voor de info.

Isolatie zal wel bedoeld zijn om nog langzamer de warmte af te geven.

Hoe lang blijft zo'n kachel dan z'n  wandtemperatuur behouden en hoe hoog is deze ongeveer?

 

Bart,

 Ik heb nu een Tulikivi TU1220/2

De Tulikivi staat  op de 1e verdieping (woonkamer) en de houten verdiepingsvloer kon een zwaarder type niet aan constructief,  heb hem met lewis platen boven de gang gebouwd.

Kon dit model zeer gunstig tweedehands overnemen.

Op de beganevloer wil ik nog wat warmte hebben via mijn speksteenkachel.
Denk zelf om een schoorsteen naar beneden en weer terug van keramische blokken te bouwen zodat ik beneden een warmtemuur heb.
Misschien is het zelfs mogelijk om eerst de kachel op te stoken zodat deze goed warm is volgens de normale de bestaande pijp en dan daarna via een bypass afsluitklep (net als de eclips) de rookgassen de omleiding te laten maken om meer de rookgassen te benutten.
Dirk v.l.
 

Bart schreef: “Isolatie zal wel bedoeld zijn om nog langzamer de warmte af te geven”

 

Waarschijnlijk. De kachel blijft wel meer uren warm, maar geeft per tijdseenheid minder warmte af.

 

Bart schreef: “Hoe lang blijft zo'n kachel dan z'n wandtemperatuur behouden en hoe hoog is deze ongeveer?”

 

Een klassieke finoven verwarmt zijn omgeving via een wandtemperatuur van zo’n 40 à 60 graden.

 

De kachel moet zodanige afmetingen hebben dat hij zijn omgeving met dergelijke wandtemperaturen comfortabel kan verwarmen.

 

De kachel moet ook voldoende zwaar zijn zodat één dagelijkse stookperiode kan volstaan.

 

Dirk Bauwens