combinatie warmtepomp-zonnecollectoren en pv panelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mijn vrouw en ik gaan eind januari een laag energie strobalenhuis bouwen. Verwarming is reeds besteld bij selfmatic: daikin altherma warmtepomp. pv pannelen komen in september op het dak voor 2750 werkelijke jaarproductie (ons huidig elec verbruik is 2400 kw/jaar, maar verwarmen 16000 kw op gas nu in huidige woning). Ik overweeg om ter ondersteuning van de warmtepomp zonnecollectoren te plaatsen, die in de zomer de pomp zo goed als uitschakelen en in de herfst, lente enwinter stevig ondersteunen om het elec verbruik tegen te gaan. We voorzien vloerverwarming 86m² op gelijkvloers,  wandverwarming op eerste verdiep in badkamer en woonkamer en buffervat van 300 l voor sww. Aan de zuidkant is een grote glaspartij voorzien (overal passiefhuis glas en raamwerk) alsook een kleine vide die de warmte over beneden en boven verdeelt. Is die zonnecollector een goed idee? Heeft iemand een idee van kostprijs/baten? 

 

 

Reacties

Bart,

een zonneboiler is zeker een goed idee.  Goed geplaatst, juiste grootte boiler, verminder je grofweg je verbruik voor sww met veelal minstens de helft.  En zeker bij een warmtepomp, omdat die het sowieso moeilijk heeft om warm water te maken (lees is altijd met relatief laag rendement). 

een paar opmerkingen:

- met hoevelen zijn jullie?  zorg dat de boiler correct gedimensioneerd is voor jullie hele familie.

- warmtepomp en zonnepanelen vechten wel eens in de boiler: beiden zitten best met hun warmtewisselaar onderaan in de boiler; dus zorgen voor een boiler met 2 warmtewisselaars onderaan in de boiler.

- belastingtechnisch wel eens nakijken of je zonneboiler en PV zinvol in zelfde jaar plaatst

walter

 

 

dank je walter,

boiler is reeds besteld, is daikin boiler van 300 l. We zijn met vier (waarvan 2 kindjes) thuis. strobalen in muren en dak. vloer 20 cm xps isolatie. ik bekijk het eens met enkele leveranciers en indien nodig herzie ik de boiler van selfmatic. ken je plaatsen waar ik zo'n geschikte boiler kan vinden? Hoe groot zouden de collectoren moeten zijn denk je?

 

 Bart,

Er bestaan verschillende boilers met mogelijkheid om verwarmingsondersteuning te bieden.  Het beste rendement haal je met drukloze vaten (betere gelaagdheid).

 

Ik bezit ook een daikin wp met 300l boiler.  voorlopig ook nog zonder zonnepannelen.  ondertussen weet ik dat de daikin boiler niet de meest interessante is gezien slechts 1 warmtewisselaar.  Je moet een speciale zonnekit bestellen die buiten de boiler geplaatst wordt.  Het nadeel is dat de vloeistof die van de zonnepannelen komt eerst door die extra warmtewisselaar moet en daarna pas de warmtewisselaar van de boiler ingaat.  Dat zorgt voor extra verlies.

 

Ik zal mijn installatie later uitbreiden met een tweede drukloze boiler voor verwarmingsondersteuning maar zal die tweede boiler laten opwarmen door een cv-kachel én zonnepannelen.

 

Indien je je zonnepannelen wilt gebruiken voor verwarmingsondersteuning moeten de pannelen volledig zuidgericht geplaatst worden, best op 70 graden (ipv 35°-45°).  Pannelen kiezen die in de winter beter presteren, bv vacuümpannelen.  Het kan maar of het opbrengt..

gr,

Mike.

Beste Walter,

 

"En zeker bij een warmtepomp, omdat die het sowieso moeilijk heeft om warm water te maken"

Waarom zeker bij een warmtepomp? Oplaadtijd van de altherma voor 300L warm water ligt rond de 30 minuten. Volgens mij valt dat nog goed mee? Rendement van aanmaak van water ligt zelfs bij buitentemperaturen van -10°C nog beter dan de condensatieketel?

Mvg

 

Indyana,

 

en hoeveel is het rendement dan van een altherma bij -10°C om water van 50°C te maken?

Walter

Beste Walter,

COP's zijn afhankelijk van het type warmtepomp die je gebruikt. Zo heb je een COP van 1,77 om bij -10°C water aan te maken van 50°C met een warmtepomp 8kW.

ik zou echter wel niet te veel rekenen met deze COP  omdat deze temperatuur ten eerste snachts voorkomt (hoeveel warm water heeft u snachts nodig?) + ten tweede uw insteltemperatuur van uw warm water bij een lage temperatuur warmtepomp zou maximaal 45°C mogen bedragen. COP 1,94.

Voor een warmtepomp dient u gewoon uw rekening te maken met een SPF (gemiddeld over het hanse jaar) van 3,6 wat heel erg goed ligt?

 

Slaapwel allemaal :)

 

 

Indyana,

 

Waar kan je die COP versus temperatuur ergens vinden van die Altherma?

Beste Bert,

In de DAIKIN technische folder van Altherma. Is ook te zien welke WP je wil bekijken?.

Ik kan ze je gerust eens doorsturen als je dat wil

Mvg

Bart, dit zou ik zeker doen. En net als het advies die je hier reeds kreeg zou ik gaan voor vacuumcollectoren omdat die in de koudere en donkere seizoenen meer rendement hebben. Die halen veel meer energie uit difuus licht dan bij de beste vlakkeplatencollectoren het geval is. (OK, 's zomers hebben die ander meer rendement, maar dan is je energievraag het kleinst!!!). En de tijd dat vacuumcollectoren het dubbele kosten van de andere is toch voorbij... 

Zelf ben ik van plan dit ook op mijn platdak te installeren zodra mijn dak vernieuwd is en geïsoleerd; niet alleen voor sanitair warm water maar ook voor verwarmingsondersteuning. En juist daarom heb ik vorige winter uitvoerig informatie en ervaring bijeengeharkt op het internet.

Mijn huis is van 1935 en een grondige isolatie is in uitvoeringsfase tot op niveau van  lage-energie-woning. Zonder dit kan men zonneenergie wel vergeten omdat de warmtevraag anders veel te hoog wordt!!! En men moet voor lage-temperatuur-verwarming gaan (vloer-, wandverwarming, lagetemperatuurconvectoren). DUS AL DEZE VOORWAARDEN ZIJN BIJ JOUW VERVULD, Bart.

Nu nog de grootte (dimensionering) van het systeem bespreken.
Voor een gezin van 2 volwassenen en 2 kinderen volstaat 300 liter buffer ENKEL voor sanitair warm water. 4 m² paneel volstaat dan.
Maar voor verwarmingsondersteuning is dit niet voldoende. Die grotere buffer heb je uiteraard nodig om na zonsondergang nog C.V. van warmte te voorzien tot na zonsopgang... Dan zal 800 liter wel meer op zijn plaats zijn. Alles hangt er wel nog van af hoeveel m² paneel je kan en wil installeren, want een grotere buffer installeren heeft slechts zin als je genoeg collectoroppervlakte hebt om die buffervoorraad op te warmen!!!

Voor verwarmingsondersteuning heeft de firma Mampaey het ei van Colombus bedacht waarbij het zonnecollectorwater (met antivries vermengen) rechtstreeks in het C.V.-circuit en parallelle buffervat loopt en dus vermijdt dit de traagheid en temperatuurdaling van een uitwisselingsspiraal (warmtewisselaar). En heb je nog nut van de 35 of 40° die het paneel oplevert bij diffuus zonlicht in de winter. Ik zou dan ook 800 tot 1000 liter en 12 tot 16 m² vacuumbuiscollector nemen. En 's zomers een deel van die vacuumbuizen verwijderen of met dekzeil bedekken om oververhitting te vermijden (tenzij je een klein zwembad hebt natuurlijk). En daarnaast kan je telkens als je direct zonlicht (opklaringen) hebt, een 2de buffervat van 300 liter met warmtewisselaarspiraal opladen, louter voor sanitairwarmwater onder leidingsdruk. Dat water zal dan boven de 55° opwarmen en dus volledig veilig zijn qua legionella-bakteriegroei. Kan je nog een hotfill-wasmachine op de warmwaterleiding aansluiten ook...

Waar te krijgen?
bij mampaey.be, zeer voordelig bij vacano.de/download en stores.ebay.com/vacano, bij solarbayer.de, en supervoordelig bij besparenopenergie.eu

 Bart,

 

Wij bezitten sinds oktober een Daikin Alltherma 6kw + 300 liter boiler.  Vorig weekend uitgebreid met de solarkit + 3m2 thermische vacuüm-zonnepannelen.

 

We zijn zeeeer tevreden over warmtepomp met LT-vloerverwarming.  Een klein minpuntje is dat de minimum in te stellen vloertemperatuur niet onder de 25 graden kan ingesteld worden tenzij puur electrisch.  We hebben nog geen dakisolatie en verbruik ligt rond 4000 kw (binnentermpartuur +- 24 graden), sw inbegrepen.  en het was een frisse winter hé

Eerste ervaring met zonnepannelen (sinds vorig weekend) valt wat tegen.  Het water warmt gestaag op maar voorlopige maximum temperatuur sinds zaterdag = 55 graden.  De boiler van 300 liter is m.i. veel te klein voor ons 3 pp gezin.  1 regendouche van 10 minuten en het vatje is compleet leeggezogen..  en voor die warmte moest de zonnecollector een ganse dag draaien!  financieel zal het ook gene vette zijn.  een ganse dag draaien met een energieverslindend niet toerental gestuurde circulatiepomp van 130 watt per uur x 8 uur = +- 1 kw/h.  De wp doet er +- 2 kw/h over om het vat op te warmen.  Je moet een echte groene zijn of experimenteel aangelegd..

 

Tip: reken de inhoud van je boiler goed uit voor uw rendabiliteit en hou rekening met je gezinsituatie/gewoontes.  indien je je boiler verwarmt met LT (max 45 graden) gevoed door relatief traag werkende warmtepomp/of zeer traag werkende zonnecollectoren (gans de dag opwarmen!) moet je een veeeeeeel grotere boiler nemen om de ganse dag toe te komen, liefst type zonneboiler die ook geschikt is voor warmtepomp (dus met tweede grote warmtewisselaar ook onderaan geplaatst maar boven de zonnespiraal).  bijkomend nadeel van de daikin boiler is dat de temperuursonde van de warmtepomp +- 40 cm boven de temperatuursonde voor de sturing van de zonnecollectoren gemonteerd is, iets lager dan de helft van de boiler.  wat wil ik zeggen:  na een (zeer) kleine douche reikt het koud toevoerwater onmiddellijk de eerste maar ook heel snel de tweede sonde waardoor je warmtepomp direct terug aanspringt terwijl nog meer dan de helft van je boiler in de zomer warmte bevat van je zonnecollectoren. energie die mss niet nodig is.  Pas op, je kan de daikin boiler ook instellen dat je wp de temperatuur in je boiler constant controleert en bijspringt waar nodig, maar dan gaat m.i. het nut van je zonnecollectoren grotendeels verloren.

gr,

Mike.

@mikey:

Ik denk dat de collector te klein is voor dit vat. Alleen de beste collectoren kunnen met 3m2 apertuur / 4m2 bruto oppervlak een vat van 300 liter aan. Een gewone middle of the road Sydney vacuümbuiscollector heeft zo'n 45 buizen nodig voor dat vat. Dat is ruim 4m2 apertuur en 6,5 m2 bruto oppervlak. Bij ongunstige orientatie neem je een nog grotere collector.

aan Mikey:

3 m2 collector en 150L zou beter samengaan... Een groter buffervat geeft je een grote hoeveelheid water op van te lage temperatuur.
Je hebt te weinig collectoroppervlak om die 300L-buffer op temperatuur te brengen. 's zomers zal het misschien nog een beetje lukken. Maar in de zonnige dagen van herfst, winter en lente zeker niet.
Je kan dan best wat sparen en voor de zomer afgelopen is nog enkele m2 bijplaatsen; dan zal je dik tevreden zijn en die warmtepomp zal dan tenminste niet meer moeten draaien voor warmwater in meer dan de helft van het jaar, want dan is de warmtepompefficiëntie (COPfactor) klein als je 45° van  de warmtepomp vraagt...