Vloerverwarming met tuinslang en houtkachel?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
ik heb een ideetje voor een simpel soort vloerverwarming. Gewoon flink wat meters tuinslang onder de houten vloer (die is geïsoleerd met kurkkorrels), en die aansluiten op een bak water op de houtkachel. En dan een pompje ofzo.

Maar ik heb hier geen enkele ervaring mee. Wat denken jullie, zou zoiets kunnen werken? Of zou je dan een hele grote bak water nodig hebben? En kunnen zo’n slang en zo’n pomp ook heet water aan? En maakt zo’n pomp veel herrie? Dat soort vragen... elk advies is welkom! (Ook eventuele goedkope alternatieven om de warmte van mijn houtkachel optimaal te gebruiken.)

Dank alvast!

Reacties

Dit is principe zwembadverwarming dan?

 Volgens mij heb je om een parketvloer te verwarmen al flink wat warmte nodig. Zeker als je je "buizen" in die kurkkorrels gaat leggen. Die tuinslangen zetten geweldig hard uit bij warmte dus dat lijkt me geen interessante combinatie.

 

Als je een betaalbaar pompje zou gebruiken vermoed ik dat je uitkomt bij een type dat ook wordt gebruikt voor regenwaterrecuperatie en die maken toch behoorlijk wat herrie. Combinatie pomp & warmte daar weet ik niks van.

Moest je iets dergelijks bricoleren, hou ons dan zeker op de hoogte!! Benieuwd wat het geeft (puur uit gezonde nieuwsgierigheid dan, heeft niks met sarcasme te maken :-D)

Leun

 

je zegt het zelf : ik heb een ideetje voor een simpel soort vloerverwarming

 

ikzelf zou het zeker niet aandurven met een tuinslang want als je een lek krijgt kan je de vloer openbreken

 

normale slangen voor vloerverwarming ( en drinkwater ) zijn voorzien van een alluminium binnenkern

 

daar omheen zit zowel binnen als buitenkant een naylon bekleding

 

bij vloerverwarming moet je telkens aan de muur een bocht van 180 graden maken

 

met normale buizen zorgt de allu kern ervoor dat de buizen een normale doorgang verzekeren voor het water

 

als je dat met tuinslang doet zal je de buis " knijpen " waardoor de doorgang zal belemmerd worden ( dichtplooien ) tenzij je met hele grote bochten gaat werken maar dan nog ...

 

ook de bestaande koppelingen van een tuinslang zijn niet " je dat "

 

En kunnen zo’n slang en zo’n pomp ook heet water aan?

 

vloerverwarming werkt op een max temperatuur van 40 °C

 

En maakt zo’n pomp veel herrie?

 

normaal wordt daarvoor een circulatiepomp gebruikt zoals bij een gewone CV en als het circuits goed ontlucht is ( zoals het hoort ) dan hoor je de pomp bijna niet draaien

 

Of zou je dan een hele grote bak water nodig hebben?

 

juist niet, want hoe meer water in uw warmtewisselaar hoe langer het zal duren eer deze is opgewarmd

 

de warmte wisseling werkt op het zo snel mogelijk opnemen van warmte en dat doe je niet met een groot vat

 

een warmtewisselaar moet juist zo weinig mogelijk water bevatten en een perfekte afsluiting tussen een warmtewisselaar in koperen buis en een tuinslang bestaat naar mijn weten niet in de handel omdat dit geen gebruikelijke toepassing is

 

in je simpel idee zit wel wat in maar als ik u was zou ik het zeker niet wagen  met een gewone tuinslang, ik zou er zelfs niet aan denken om het uit te proberen want het is verloren energie en het zal naar alle waarschijnlijkheid tot veel ergernis leiden ( lijden !!! )

 

Ulrik

Dag Ulrik en DeNoenkel,

kijk, daar heb ik wat aan, dank u hartelijk! 

Zou u het wel wagen met een ander soort buis, Ulrik, bijv. de zwarte stugge waterleidingbuis die men hier in Zuid-Frankrijk gebruikt?

Maar ja, het water op de kachel wordt allicht warmer dan 40 graden... da's dus ook een probleem.

Die 'warmtewisselaar', dat zou in dit concept de bak (het bakje) water op mijn kachel zijn. Toch? (Sorry, ik heb totaal geen ervaring met dit soort dingen, alleen maar een beetje gezond verstand.)

Misschien moet ik de oplossing eerder zoeken in het verspreiden van hete lucht, via kanalen onder de vloer?

Nou, ik ga nog maar eens even verderen studeren.

Nogmaals dank!

 

 Beste Leun,

Toch voorzichtig zijn met bak water en gewoon houtvuur. Ik weet iemand die net zo'n systeem ontworpen heeft. Geen tuinslang maar degelijke buis loopt langs zijn houtvuur en in de schouw. Ideaal om de warmte uit schouw en  rookgassen te halen. Werkt echt subliem. Zijn boiler voor SWW altijd perfect op temperatuur. MAAR de huisregel is: wanneer de elektriciteit uitvalt moet EERST het vuur gedoofd worden! Want pomp draait niet meer. Dus geen warmteverlies dus water uit of in bak gaat stomen. Buisjes hebben dat niet graag en ik denk tuinslang al zeker niet.

Het systeem waar hij nu aan werkt is dat wanneer pomp uitvalt, de vloeistof uit de buizen in een vat komt weg van het vuur. Praktisch wel nog niet zo simpel. Het zo op natuurlijke wijze naar daar moeten vloeien natuurlijk.

Uw idee is zeker niet onmogelijk, maar zou toch eens gedetaileerd uittekenen en met alle situaties rekening houden.

Veel succes! 

leun

 

jij zegt : bijv. de zwarte stugge waterleidingbuis die men hier in Zuid-Frankrijk gebruikt?
 

dat is de sokkorexbuis ( juiste schrijfwijze ? ) waar men normaal de waterleiding mee binnen brengt dat lijkt er al een stuk beter op maar of deze dan nog goedkoper uitkomt als de gebruikelijke buizen die men voor vloerverwarming bebruikt betwijfel ik sterk

 

waar je ook rekening moet mee houden is met de uitzetting van warm water

 

als je met een gesloten circuits werkt en het water gaat opwarmen dan zet dat water ook uit  en deze uitzetting moet opgevangen worden anders ontpoft de buis en daarvoor gebruikt men een expansievat  ( metalen ding met een " ballon " in - lees : binnenband zoals bij een fiets ) die op een bepaalde druk wordt opgeblazen als tegendruk voor het uitzettende water

 

bij opwarming ( en uitzetting ) van het water wordt deze in elkaar gedrukt

 

als door opwarming het water in de buurt van het kookpunt zou kunnen komen ( bij stroomuitval b.v. ) dan zal het expansievat de uitzetting niet meer voldoende kunnen opvangen ( volledig in elkaargeperste balon ) en moet er een overdrukklep voorzien zijn op het circuits want anders ga je naar stoomtoestanden en één liter water gaat dan naar 1700 l stoom en dat is een echte BOM !!! in je huis maar dat kan alleen voorkomen als de koppelingen het niet begeven maar het is mogelijk

 

beter voorkomen dan genezen

 

tenzij je gaat werken met een " open " ( drukloos )  systeem maar dat geeft dan weer andere problemen ( en extra afkoeling ) kwa roestvorming omdat je veel zuurstof in het circuits krijgt en dat heeft de pomp dan weer niet graag en je moet ook regelmatig gaan bijvullen door de verdamping van het water

 

je ziet het het ... het idee is inderdaad simpel maar ...

 

Ulrik

Hallo allemaal,

dank voor het meedenken. Ik zocht even na wat de prijs is van officiële vloerverwarmingsbuizen, en dat viel me eigenlijk alles mee. Maar dan nog de combi met de houtkachel. Van een bedrijf in die branche kreeg ik heel attent dit uitgebreide antwoord (zie onder). Ik wilde het jullie niet onthouden.

"Er bestaan combinaties van houtkachels en vloerverwarming. Daarbij vervult de houtkachel een rol als 'moederhaard', zeg maar CV ketel van de installatie. De wijze waarop u het voorstelt kan met enige creativiteit ongetwijfeld worden ingevuld. Het water zal echter naar de verdeler van de vloerverwarming moeten worden geleid, wat mogelijkerwijs met zwaartekracht kan worden opgelost. Dan blijft echter de uitdaging om te zorgen voor voldoende warm water om het systeem te voeden, Daarvoor is een constante circulatie langs de warmtebron noodzakelijk. Dus zou de water voorziening uiteindelijk een eigen pomp moeten hebben om te circuleren rond de warmtebron (houtkachel). De verdeler zelf heeft een eigen pomp om warm en koud water te mengen tot de ingestelde watertemperatuur voor de vloerverwarming.

Dan de buizen onder een houten vloer. In de praktijk blijkt dit niet eenvoudig. Hout geleidt van nature weinig warmte en isoleert dus de warmte. Warmte overdracht wordt hierdoor beperkt. Daarnaast heeft hout als natuur product veel last van werken. Het krimpen en uitzetten als gevolg van de opwarming en afkoelen. Dus dit is niet ideaal. Daarnaast zal er een uitermate goede isolatie onder de buizen moeten liggen om te voorkomen dat alle warmte wordt afgegeven op plekken waar dat niet gewenst is. Bijvoorbeeld de kruipruimte.

Conclusie, het kan werken maar wel onder randvoorwaarden die ingevuld moeten worden om het tot een gedegen systeem te maken. Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan niet.
Met vriendelijke groet, Warmtediscount.nl" 
 

Ik heb geconstateerd dat mijn idee (inderdaad) helemaal niet zo 'simpel' is, en ook dat ik er waarschijnlijk weinig warmte aan overhoud. Ik ga het dus voorlopig niet uitvoeren. Maar mocht iemand anders gaan experimenten... dan blijf ik graag op de hoogte. Nogmaals dank!

Toch zijn er mogelijkheden, ik verwarm momenteel een boilervat (RVS) van 670 liter tot 55° via een gesloten systeem waarbij ik een bakje (warmtewisselaar) op een morso 1150 houtkachel heb geplaatst.Het boilervat is voorzien van een dubbele spiraal waarbij de onderste dient om warmte op te nemen en de bovenste om (regen)water voor douche en bad te leveren .

De warmtewisselaar op de kachel levert ongeveer 0,8 kw.Voordeel van dit opzetsysteem is dat de kachel in haar originele toestand kan blijven werken en dat er dus geen rookgassen of verbrandingsruimte word gekoeld.

Het systeem is provisorisch en als test bedoeld om te weten of het werkt, en dat doet het dus!

Eind deze week word mij dan de laatste fase in dit project geleverd nl. de Wamsler aquarello watervoerende kachel, energie aan verwarmde ruimte = 2,5 kw, energie aan boilervat = 5,5kw.

Dit systeem moet een 25 jaar oude vloerverwarming gaan voeden eventueel bijgestaan door de al evenoude Buderus logano 205.