Klassieke LEW: checklist voor bouwheren?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste specialisten,

Binnenkort start de aannemer met de bouw van onze woning.

Nu zijn we ervan overtuigd dat we zo ecologisch verantwoord moeten/willen bouwen. Maar het moet mij van het hart dat dit voor een doorsnee bouwheer anno 2010 nog niet zo eenvoudig is. We zijn zeer tevreden van onze architect en de aannemer. Maar het zijn toch klassiek geschoolde mensen die een klassieke woning gaan optrekken.

Nu weet ik wel wat je gaat zeggen: ga alleen in zee met echte specialisten. Maar het is allemaal niet zo eenvoudig. Jullie zijn nu nog in de minderheid, lijkt mij.

Ik vind het persoonlijk bijzonder jammer dan de EBP verslaggever alleen maar een verslag schrijft. Het ware beter geweest als die man ons en de architect tijdens de ontwerpfaze al zou raad geven. Maar als ik het woord K30 uitspreek dan gaan zijn wenkbrouwen de hoogte in...

Ik heb al veel informatie opgezocht, maar ik moet toch geen cursus gaan volgen over koudebruggen?

Ik richt mij dus tot jullie: waar kan ik als bouwheer nu nog op letten?

Kwa isolatie hebben we nu hetvolgende op plan staan:
Spouwisolatie: 10 cm recticel
Vloer: 12 cm gespoten PUR
Dak: 28 cm minerale wol.
Ventilatie: Systeem D
Glas: 1.1 of 0.6
K-waarde: nog niet bepaald, ik hoop op K30
Alle muren staan op perinsul. Moeten stalen kolommen ook op perinsul staan?

Ik stel mij tijdens deze winderige dagen bijvoorbeeld vragen over de luchtdichtheid. Is dat terecht? Waar moet ik op letten?

Groeten,
Christophe

Reacties

Als je aannemer en je architect altijd klassiek bouwen, dan gaat luchtdichting waarschijnlijk het grootste probleem zijn voor hun.

Je zou jezelf er wat in kunnen verdiepen en je architect en aannemer  er op wijzen (zowel bij planning als uitvoering)

Heb dat ook moeten doen, want voor hun was het ook allemaal nieuw.

 

PS, mischien wat meer isolatie in de spouw, om de verhouding (10/15/20) wat beter te hebben.

christophe

voor ecologisch bouwen maakt je vreemde keuze's, PUR is zowat het slechts scorende product als het over ecologie gaat, en ook minerale wol in die toepassing zou ik naar de prullenbak verwijzen.

wat de perinsul betreft, staal geleid véél beter dan stenen, dus.....

luchtdichtheid is uiteraard een conditio sine qua non, als je daar niet bijzondere aandacht aan besteedt, is de helft al op voorhand verloren. de kritieke punten zijn: het schrijnwerk zelf, de inbouw van het schrijnwerk en de aansluiting dak/muur.

walter refereert ook nog naar onze klassieke minimum regel, maar met de nu voorgestelde materialen voldoe je daaraan, aangezien PUR platen merkelijk beter isoleren dan minerale wol, heeft walter waarschijnlijk over het hoofd gezien.

hans d

 

Luchtdichtheid is zeeeer belangrijk.

In onze nieuwbouw (waarvan de verluchting nog steeds niet draait ...) zijn bewust een paar kieren gelaten.

Met deze keiharde noordenwind is het hier merkelijk kouder (buitentemp -1) dan zonder wind met buitentem -10 !

Heb net 1 venijnige kier op een hoekpunt tussen 2 muren en schuin dak ontdekt (tussen vloerbalk en muur, net boven de crepi/gevelisolatie) - geeft een tocht over een tiental vierkante meter vals plafond ! Niet doen dus !

Ik kan dat gelukkig nog oplossen via de kruipzolder naast een slaapkamer (stukje vloer losmaken), maar dit zijn dingen die uitermate belangrijk zijn als je K30 of beter gaat.

Ik heb ergens een studie gelezen (Wesley ... achternaam  vergeten) over luchtdichtheid : een paar kieren maken van een K25 een K40, vooral als er wind op zit natuurlijk.

Staal zou ik ook thermisch ontkoppelen, maar hoe dat dan moet ??? Het moet nog stevig zijn natuurlijk.

bij mij staan de stalen staanders ook op perinsul. weliswaar met een gewichtsverdelende plaat.

hans d

- Er is natuurlijk een groot verschil of je aannemer (en ik hoop toch ook je architect) "open " staan voor je opmerkingen/aanbevelingen omtrent luchtdichtheid , of hier totaal het nut niet van inzien. Indien het laatste het geval is , vrees ik hoe dan ook voor de uitvoering.

- ik zou zeker dubbel opletten bij bouwfases waarbij je achteraf niet meer kunt controleren (maw. wanden die afgedekt worden, muuraansluitingen die reeds afgewerkt zijn) .Eigenlijk zou je constant aanwezig moeten zijn, maar dat vindt de aannmer dan weer niet zo leuk, waarschijnlijk.

- Voor je dakisolatie zou ik zeker proberen over te gaan naar ingeblazen cellulose , waarbij jij dan zelf de luchtdichting van binnen voor je rekening neemt : je kan hier veel geld (lees : manuren) mee uitsparen, en je weet dan dat het goed gedaan is, want je moet daar je tijd voor pakken.

De meeste blazers geven met plezier uitleg over hoe je luchtdichting te plaasten, en komen dan op een dag of twee je hele dak/huis inblazen.

 



/*-->*/

Erg bedankt voor jullie wijze raad,

Wat de materialen betreft wil ik wat verzachtende omstandigheden inroepen.

Ik heb na veel beraad samen met de architect voor PUR gekozen omdat de klassieke aannemers met dat materiaal nog het beste eindresultaat zouden bereiken. Het is schandalig hoe slordig je op de meeste werven de isolatie aan de muren ziet hangen.

 

Ik begrijp dat PUR van olie gemaakt is, en dus per definitie niet duurzaam is. Maar het lijkt mij toch een verstandiger gebruik van olie dan verbranden in de eerste de beste vrachtwagen. Uiteraard is het op langere termijn niet meer aangewezen.

 

Ik weet het mijn excuus is zo klassiek als de materialen, maar ik moet roeien met de riemen die ik heb. Ze zijn zeker van goede wil, maar het is moeilijk om als leek de professionelen te overtuigen. Oude gewoontes verander je niet zomaar.

 

Volgens de aannemer zouden bijvoorbeeld die pur platen naadloos aan elkaar zitten en is afkleven met tape overbodig. Zal ik zijn arm omwringen ?

 

Wat de dakisolatie betreft, ben ik wel van plan een gespecialiseerde firma in te roepen, en kunnen we dus andere materialen kiezen.

 

christophe

met pur platen met tand en groef kan je min of meer naadloos werken, met rechte kanten lukt dat nooit. een ander aspect is dat de platen ook perfect op de binnenmuur moeten aansluiten, anders is alle moeite voor niets.

z'n arm omwringen? nee, want dan lukt dat afplakken zeker niet meer :-)

om zeker te zijn dat de isolatie goed geplaatst is, is er een simpele manier, en dat wordt steeds meer toegepast. laat eerst het binnenspouwblad opmetsen en dan de isolatie plaatsen. je kan dan, voor ze aan de gevelsteen beginnen perfect controleren of de isolatie goed zit. eis van je architect dat hij dat in het contract zet, en ook een aparte oplevering van de muurisolatie voorziet.

hans d

OK, zal ik doen, weldankt voor de raad. C.

=> K30?  Wie zijn wenkbrauwen gaan omhoog?  Die van de architect of van de EPB verslaggever.

 

Walter

Van de verslaggever !

Christophe,

 

=> als je verslaggevern de wenkbrauwen fronst bij K30; wat houdt je tegen een andere te zoeken?

=> ivm luchtdichtheid; jij moet met niets rekening houden:; je architect moet uitvoeringsdetails maken die zorgen dat je woning luchtdicht is in de uitvoering.  En dat is wel ongelooflijk belangrijk.  Je zou eigenlijk geen systeem D mogen plaatsen zonder ook een luchtdichtheidstest uit te voeren (met mogen bedoel ik, 't is jammer van de moeite en 't geld).

En voor goede luchtdichtheid: Raam-muur aansluiting verzorgen, muur dak-aansluiting opletten (in het algemeen overal waar 2 verschillende materialen samenkomen, dus ook alle mogelijke muur doorvoeren ), deuren allemaal als 'raam' uitvoeren, geen schuifdeuren.

Neem dit topic vooral op met je architect.

 

Is je architect al akkoord met de isolatie en keuzes van het glas?

Walter

Christophe,

 

ivm luchtdichtheid: hier is een start

http://www.passiefhuisplatform.be/index.php?col=/welkom&lng=nl&doc=faq#…

 

en die info geldt net zo goed voor LEW als passiefhuis.

Walter

Walter,

De architect is akkoord met de keuze van de isolatie; De dakisolatie kan ik wellicht laten doen met andere materialen.

En de keuze van het glas is nog niet definitief: ik vermoed dat ik het budget beter anders spendeer.

Ik ga de raad over de luchtdichtheid zeker ter harte nemen. Ik ben toch van plan eerst wat zelfstudie te doen, en dan een aantal bedrijven aanspreken. Ik wil de architect kunnen bijstaan.

 

 

walter

je hebt gelijk, althans theoretisch, maar de meeste architecten hebben weinig kaas van wind- en luchtdichting gegeten, het is dus zeker zinvol dat christophe zich goed informeert en mee een oogje in het zeil houdt.

zeker luchtdichting is een heel secuur zaakje, en met 1 keer per week op de werf zie je niet veel, er al van uitgaand dat de architect überhaupt weet waarover ie praat.

waarom geen schuifdeuren? ook die bestaan in luchtdichte uitvoeringen, zij het met een heel beperkte keuze als het over hefschuiframen gaat. parallel kip-schuiframen zijn even dicht als een gewoon draai of kipvenster. waarmee ik niet wil zeggen dat ik een voorstander ben van schuiframen.

hans d

@ hans, wat ik bedoelde met

PS, mischien wat meer isolatie in de spouw, om de verhouding (10/15/20) wat beter te hebben.

Ik vond alleen dat zijn verhouding niet volledig klopt met de spouw tov het dak en vloer.

Met die basisverhouding die ik gaf,kan hij zelf wel uitrekenen hoeveel meer in de spouw moet  :-)

 

Wat ramen betreft, als je geen groot budget hebt, is 1.1 raam ook goed ipv 3 voudig glas.

Is beter om het geld wat je er mee uitspaard in isolatie te steken.

(maar ja , de meeste steken het dan in hunne dure keuken :-)  )

Als je persé een schuifraam wilt pak dan een kipschuifraam.

En pak deuren met een duitse dorpel.

Hans,

zelf hoop ik dan altijd dat gemiddelde architect geconfronteerd met iets nieuw, beseft dat hij een eigen beperking tegenkomt, de uitdaging aangaat, zich correct te informereert, de kennis opbouwt en weer beter weet hoe je energiezuinig bouwt.

Ik mag natuurlijk altijd hopen...

Walter

walter

moet je even je rekenmachine nemen, deze waardes liggen perfect in lijn met de 10/15/20.

met de nu gemaakte keuzes (gespoten pur op de vloer, harde pur platen in de wand en rotswol (of cellulose) in het dak kom ik op R-waarden voor de isolatie van:

vloer 3.33

muur 6.52

dak 7.7

als ik al ergens zou vermeerderen, is het eerder in het dak, de muur is al beter dan wat wij als minimum (15cm wol = R 4).

je hebt zeker gelijk als je isolatie voortrekt op 3-voudig glas. toch stel ik steeds meer vast dat in zeer goed geïsoleerde woningen grote glaspartijen met 1.1 als koud worden ervaren!

hans d

walter

op dat gebied ben ik, in tegenstelling tot mijn natuur, eerder pessimist, en een gewaarschuwde bouwheer is er 2 waard :-)

hans d

spouw 10 cm recticel aan  0,023 W/mK.

vloer 12 cm pur aan  0,025 W/mK

 

dan kan de muur toch niet zoveel meer zijn dan de vloer

bij jouw berekening bijna het dubbel

vloer 3.33
muur 6.52

 

Of  waar ben ik mis?

kleine correctie: vloer 12 cm pur aan  0,025 W/mK => er zijn geen PUR spuiters met een certificaat dat die waarde haalt; het enige dat ik al gezien heb haalt 0,028 W/mK.

 

Walter

walter

oeps, heb met de verkeerde diktes voor de muur (15cm) gerekend zie ik nu net. de waarden zijn dus iets minder rooskleurig.

vloer: standaard waarde voor gespoten PUR is 0.032 W/mK, de R-waarde ligt dan bij 3.75, de totale U-waarde voor een betonnen vloer op volle grond, chape en tegel zal rond de 0.25 W/m²K.

voor de muur dus 0.1/0.023 = 4.35. met 14cm snelbouwsteen en 9cm baksteen aan de buitenkant zal de U-waarde voor de wand rond de 0.2 W/m²K komen. tenminste als ik weer nergens een stomme rekenfout heb gemaakt.

voor het dak ligt de waarde bij 0.13 of 0.12 W/m²K met een isolerende onderdakplaat.

we wijken dus toch niet veel af van de 10/15/20 verhouding, en de vooropgestelde minimawaarden worden probleemloos gehaald.

hans d

 

 

Hans

 

Even lastig doen: Heb je dan voor het dak rekening gehouden met het constructiehout?

 

 

ja en nee, want ik ken de juiste opbouw van het dak ook niet, heb dus de waardes maar wat ingeschat. als er veel hout inzit zou de U-waarde richting 0.15 kunnen gaan.

 

 

standaard waarde voor gespoten PUR is 0.032 W/mK

 

is dit de waarde bij EPB, dacht dat het 0.027 was

 

Hans

 

Ik had de vermelding "isolerende onderdakplaat" niet gelezen, dat maakt natuurlijk ook nog een verschil.  Iets waar christophe best aan denkt.

walter

ik heb niet direct de norm bij de hand, maar die 0.032 is wat er in mijn hoofd zit.

in de epd databank (http://www.epbd.be/media/docs/doc_1_1_In_Situ_NL.pdf) staat 1 leverancier die een goedkeuring heeft voor 0.027 (tot 8cm) en 0.028 W/mK (meer dan 8 cm) heeft.

hans d

 Gewoon even ter info :

Zelf heb ik wel voor 3-voudig glas gekozen, maar mocht dit niet in mijn budget passen zou ik er toch op letten dat de ramen later genoeg ruimte hebben voor 3-voudig glas.

groot gelijk, glas kan je nog min of meer eenvoudig vervangen, volledige ramen is heel wat moeilijker.