enkel of dubbelwandige rookgasafvoer??

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hoi,

ik heb een houtkachel die verbonden is met een oude (kleine) schouw die hoogstwaarschijnlijk lekt (slechte trek en serieuze stank zelfs na kuisen). ik wil dus het volgende doen ; de kachel op een andere plaats in de living zetten waar ik een buis door de muur naar buiten wil laten gaan. nu is mijn vraag de volgende : omdat een dubbelwandige inoxe buis nogal duur is zou ik graag een enkelwandige willen steken (via buiten). Is dit mogelijk en wat zijn de nadelen hiervan? het enige voordeel is waarschijnlijk de prijs maar daar is het mij wel om te doen...

vriendelijke groeten,

gijs.

Reacties

Als je buiten een enkelwandige buis steekt bestaat de kans dat de rookgassen te snel afkoelen. Hierdoor krijg je slechtere trek. Daarnaast zal de koude buitenwand zorgen dat er condens in de buis ontstaat. Hierdoor zal er meer vuil blijven plakken in de buis. Onlangs ook nog een enkelwandige buis gezien op de buitenmuur en daar was de muur zelfs verkleurd (bruin getrokken) door de hittestraling van de buis, ook niet echt mooi.

 

Ik zou toch de voorkeur geven aan een dubbelwandige buis.

gijs

ik kan bert alleen maar bijtreden.

als je met een enkelwandige schoorsteen buiten nog enige trek wil overhouden zal je je toevlucht moeten nemen tot een ventilatorondersteuning, en dat kost ook een hoop geld.

hans d

Met een dure dubbelwandige buis zal de trek zodanig toenemen dat het reeds slechte rendement van een doorsnee houtkachel nog verder zal dalen.

 

Dat er stinkende aanslag in een schoorsteen zit, betekent dat de kachel zijn brandstof niet volledig verbrand krijgt. Een dubbelwandige schoorsteen lost dat probleem niet op.

 

In een ver verleden heb ik ooit eens een houtkachel verplaatst vantegen een buitenmuur (met klassieke schoorsteen in de hoek) naar een binnenmuur in het midden van de woning. Daartegen had ik een nieuwe, volledig rechte, enkelwandige metalen schoorsteenpijp gemonteerd. De resultaten waren zo spectaculair goed dat het leek alsof we qua warmtecomfort in een totaal ander huis woonden. Diezelfde kachel gaf in combinatie met die enkelwandige schoorsteen véél meer warmte af en ook de centrale binnenmuur werd een heerlijke warmtebron.

 

Maar eigenlijk moet ik nu ook een andere raad geven. Mensen zouden zich in de eerste plaats een kachel moeten aanschaffen die de brandstof volledig verbrandt en die zo weinig mogelijk warmte via de schoorsteen naar buiten verliest.

 

Voor de houtstook denk ik dan in de eerste plaats aan de (echte) finoven. Dat is een relatief groot, zwaar, stenen bouwwerk waarin gemiddeld slechts één keer per dag gestookt wordt. De schoorsteen wordt na iedere stookbeurt hermetisch afgesloten. Een goed gedimensioneerde finoven veroorzaakt een voortdurend (24h op 24h) buitengewoon hoog warmtecomfort in de ruimte waar hij staat opgesteld.

 

Dirk Bauwens