Verwarming en warmwaterproductie in een passief woning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hey,

Mijn broer en ik zijn bezig met het ontwerpen van onze dubbel-open-passiefbebouwing.
onze ontwerpen zijn zo goed als rond en zijn nu begonnen met de technieken. zoals zovelen is het zeer moeilijk om een keuze te maken met welk systeem we zullen ventileren, verwarmen (op die koude dagen) en hoe we warm water zullen produceren.
Liefst voor de (bij)verwarming had ik een systeem geplaatst met vloer- & wandverwarming waarbij er ook de mogelijkheid bestaat tot koeling (indien nodig blijkt). hier stoot je natuurlijk al op en paar problemen oa dat vloerverwarming een "traag" systeem is en dus bij plotse daling of stijging van de buitentemperatuur of binnentemperatuur (door veel zonnewinsten) niet goed kan volgen.
Voor bijverwarmen op de ventilatie heb ik schrik voor bacterie ontwikkeling en dergelijke in de leidingen. ook vind ik het niet goed dat je bij een centraal systeem alle ruimtes verwarmt (zo dus ook de slaapkamer) en een cruciale ruimte, de badkamer, hiermee niet kan verwarmen.

is het bvb mogelijk om met je warmwaterproductie ook de vloerverwarming te doen?
Hoe is jullie ervaring met de compactsystemen en wat zijn de kostprijzen hiervan?

graag had ik van jullie geweten welke systemen jullie geplaatst hebben en hoe jullie ervaringen omtrent deze systemen zijn.

vriendelijke groeten,
ludwig

Reacties

Mss een lucht/water warmtepomp? Tegenwoordig heeft elk groot airco merk een model die van verwarming en sanitair warm water kan voorzien. (zelfs zonder elektrisch bij te verwarmen tot 55°C) Het is een stuk goedkoper dan een warmtepomp met captatienet of grondboring. Rendement is iets lager maar is nog altijd stukken beter dan puur elektrisch bij verwarmen zoals soms aan de orde is in passiefhuizen.

 

Daar kan je ofwel vloerverwarming op zetten of ventiloconvectoren. Met de convectoren ga je sneller kunnen reageren op temperatuursverandering. Of de vloerverwarming minder diep steken, warmt sneller op en koelt sneller af...maar zal wel nog altijd traag zijn.

 

Compactsystemen zijn dikwijls al gebruikt in passiefhuizen maar weet niet of dat goedkoper is dan bv. een lucht/water wp. En deze hebben het nadeel dat ze ook de slaapkamer mee verwarmen en niet lokaal in de living waar je het koud krijgt als je stil zit zoals je zelf aangeeft.

Waarom zowel vloer als muurverwarming in een passiefhuis, zoveel M² verwarmingsopp. ga je toch niet nodig hebben?

Wij hebben muurverwarming, die zeer snel warm word.(LEW)

Komt omdat we aan de binnenkant hebben geisoleerd met pavatherm  en het is muurverwarming met leem erop. (geeft de warmte ook veel sneller af.)

 

Koelt natuurlijk wel sneller af dan vloerverwarming.

Maar vind het ideaal omdat we ook nog een finoven hebben.

Als we de finoven aansteken en de muurverwarming staat nog op, hebben we toch geen oververhitting.

 

Bijvoorbeeld vanochtend 19° door wandverwarming  (zo ingesteld met thermostaat)

Dan de finoven aangestoken om 08:00 (wandverwarming valt bijna direkt af)en enkele uren later 21°

Nu om 18:30 is het 20°

(we zijn nog aan het verbouwen dus alles isnog niet perfect af)

 

 

Beste Ludwig, wij hebben ongeveer 2 m² wandverwarming in de badkamer en deze heeft nog niet opgestaan. Bij verwarming gebeurd centraal door een verwarmingsbatterij op het ventilatiesysteem, van warmte voorzien door een condenserende gasdoorstromer. 

Veel hangt af hoe dat je ventilatiebuizen lopen. Als we onze slaapkamers niet wilden verwarmen, hadden de verwarmingsbatterij verder stroomopwaarts kunnen plaatsen, na de splitsing slaapkamers-woonkamer. We zouden dan enkel de woonkamer dan verwarming.

 

Mvg 

 Ludwig,

Ik ben geen deskundige terzake maar zocht deze zaken ook uit voor onze nog uit te voeren grote nieuwbouw. Heb ik het goed als ik veronderstel dat jullie woningen elk een halfopen constructie zijn die aan elkaar hangen? Dan kan het compacttoestel Drechsel&Weiss X2 dat wij verkozen ook voor jou uitkomst bieden. Het combineert een geothermische warmtepomp met vloerverwarming (aparte badkamerstand), de warmwaterproductie en de balansventilatie. Het is duur maar levert wel ruim 4kW aan de vloerverwarming. Heb je al berekend hoeveel kW je nodig hebt? Je kan ook meteen passief koelen (circulatie naar de bron), maar dat is vrij beperkt, ook al omdat de eisen voor verwarming en koeling diametraal zijn: verwarming is best in de vloer, koeling is best in het plafond...

Zonneboiler is optioneel, dan wordt het vat groter. Voor mij een vanzelfsprekende optie.

Ik vond veel info op ode.be omtrent de materie.

De snelheid van een vloerverwarming is in hoge mate afhankelijk van het type. Ga daarom voor een droog systeem. Bij ons worden er houtvezelisolatieplaten van 30 mm geplaatst, daarin frees ik groeven (in de raamzones) waar de galva omega warmteverdeelprofielen worden gelegd. Slechts 1/4 van de vloer wordt ervan voorzien. Hierin plaatsen we de buizen en het geheel wordt bedekt met 2 x 9 mm vezelcement ondervloer-platen en afgewerkt met een strakke PU gietvloer. Er zijn milieuvriendelijker afwerkingen als je wil. Die 2 x 9 mm slaan natuurlijk veel minder warmte op dan 10 cm chape en dus is het gevaar voor te warm binnenklimaat bij veel zonnewinst eerder klein, denk ik. Wij hebben gigantische glasvlakken! Die Vlaamse Ardennen moeten maar zo mooi niet zijn.

Hans had het ook al over infrarood lampen voor de verwarming van de badkamer, maar dat wil ik toch eerst eens zien en voelen, voor ik toehap.

 

Wij zijn nog aan het bouwen maar de keuze die wij gemaakt hebben is 7,5m² thermische zonnepanelen, buffervat van 500l en een cv-pelletkachel.

De helft van het jaar zitten we safe voor de sanitaire warmwaterproductie. In de winter zorgen de panelen op de echt koude dagen(bij heldere lucht) voor een goede ondersteuning voor de pelletkachel. Aangezien de pelletkachel slechts 20% van zijn energie afgeeft aan de omgeving(zithoek) worden de overige leefruimten en de badkamer voorzien van vloerverwarming.