Isolatiewaarde van ons zadeldak verbeteren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij hebben zopas een huisje gekocht. De slaapkamers zijn onder dak wat nog in zeer goed staat is. Echter, er zit maar 6 cm glaswolisolatie tussen (enkels tussen de keepertjes) Ik denk dat dit, vooral met nu zo'n koud weer wat frisjes zal zijn.

Het is een gordingendak waarvan de gordingen 23 cm hoog zijn. Omdat wij dit zeer mooi vinden dat ze zichtbaar zijn, willen we dit echter ook zo (voor een deel) houden. Daarom dacht ik om bij onze plaatselijke houthandel "18ders" in 2 te laten zagen zodat je +- balken overhoudt van 8.5 cm hoog. Dan zou ik de aluminiumfolie (dampscherm) van de isolatie die er nu al zit lostrekken (isolatie zelf laten zitten) en de balkjes tegen de keepers vijzen en nog 10 cm extra glaswol toe te voegen met aluminiumfolie aan. Zou zouden we in totaal een pakket van om en bij de 14 a 15 cm dik bekomen. Is dit voldoende voor er comfortabel in te leven (het wordt een slaapkamer met bureau aan) of is dit nog te weinig?

Of zijn er andere en betere oplosingen (we willen wel zeker de gordingen voor een deel zichtbaar houden).

En dan hebben we nog 1 probleem : in het dak zit ook een dakkapel waarvan de voorkant voor 80 % uit glasbestaat; de zijwanden zijn ook geisoleerd met 6 cm. Deze zou ik wel laten zitten want om de afwerking te beginnen afbreken zie ik niet zitten.

Nu het dakje is ook maar met 6 cm gesioleerd, en een deel hiervan zullen we niet extra kunnen isoleren omdat we anders te laag komen (+- 3 m²) dit zou dus 6 cm isolatie blijven. Is dit erg (eventueel condens)?

Reacties

Bart

Voor een deftige dakisolatie moet je toch aan een 18cm minimum denken.  Als je in Vlaanderen woont zijn er ook premies vanaf een bij-isolatie met R waarde 3, in praktijk is dat een 12 cm bijplaatsen.  Ik zou hier zeker niet minder dan 12cm plaatsen (en liever meer).

Plaats ook zeker een deftige damprem langs de binnenkant van de isolatie.

Nu gaat 18cm glaswol in de zomermaanden nog een warmtedoorslag geven, maar als je enkele ramen op het zuiden hebt, spelen die ook een rol. 

Voor je dakkapel dak kan je denken aan isolatie aan de buitenkant.  Er zijn isolatieplaten die je langs buiten op een plat dak kan leggen en zo bijkomend isoleren.

 

Als het enigsinds kan zal een isolatie met papiervlokken hoogstwaarschijnlijk betere resultaten geven.  Dit moet je dan wel laten doen door een gespecialiseerde vakman, maar je kan meestal flink meewerken. 

Je kan hier op ecobouwers al eens met de zoekfunctie beginnen en je gaat veel informatie vinden.  Voor je begint zou ik ook enkele prijsoffertes vragen bij vakmensen, de prijs kan meevallen en je zult waarschijnlijk werk genoeg hebben.

 

 

 

hey Alain, hartelijk dank voor je antwoord.

Je zegt werken met papiervlokken als het enigsinds kan, hoe gaat dat net in zijn werk en waar dient je constructie aan te voorzien?

De dakkapel kan ik helaas echt niet meet bijisoleren langs binnen of buiten ---> binnen : gewoonweg te weinig plaats, ik kom nu al net met mijn hoofd tegen het plafond ----> buiten : alles is zeer netjes afgewerkt met een hardhout. Dat eventueel losmaken en vernietigen zie ik niet echt zitten... Ook zouden dan alle looddichtingen moeten vervangen worden wat ook doodzonde is. Ik schat dat deze kapel zelfs nog geen 5 jaar oud is ... Zou die 3 m² zo een erge impact hebben op de warmteverliezen? Hou in gedachte dat deze ook zijn gisoleerd, welliswaar wel maar met 6 cm, maar het isoleert, en dat een deel van die 3m² zijwandjes zijn.... Uiteindelijk zit er ook een 3 tal m² glas wat een R waarde had van ongeveer 1.7, ongeveel hezelfde als de glaswol van 6 cm. Heb enkel schrik voor eventuele condens omdat dit dan, tenopzicht van de rest van het dak kan fungeren als een koudebrug?

 

Je zegt minsten 18 cm isoleren, dit is in totaal vermoed ik dus moet ik een 12 cm bijisoleren. Dan zou ik kepertjes moeten hebben van 12 hoog... Dat wordt een enorme lats voor het dak en enorm duur. Daarom dacht ik dat het misschien beter was om langs de zijkanten van de kepers PLANKEN te schroeven? Wordt dit soms nog gedaan of verzwak je hier te hard de keepers mee? 12 cm zou ik nog kunnen bijplaatsen, maar dat is het absolute maximum, anders zien we onze gordingen niet meer voldoende en we willen deze absoluut zichtbaar houden.

Groeten Bart

Ik heb echt geen idee wat ze kosten maar technisch gezien kunnen ze voor u een oplossing bieden.

zoek eens naar : [[http://www.microtherm.be|Microtherm]]® SlimVac Vacuum Insulation Panels (VIPs)

Maatwerk zal wel duur uitvallen vrees ik.

 

Ik heb hier geen ervaring mee, maar WTCB is niet echt te spreken over de isolatiewaarden van deze microisolatiematerialen.

Heb je ook ergens een verwijzing/link naar een van hun conclusies betreffend VIPs?

Die VIPs zijn niet hetzelfde als die blaasjeplastiek met alu folie welke enkel 'goede' resultaten haalt bij het afweren van warmtestraling (40-50°C) maar eerder povere resultaten boekt bij het behouden van de warmte (20°C) bij lage buiten temperatuuren.

Ik heb me idd. vergist. WTCB is vrij positief over de vacuüm-isolatie. In presentaties rond "Gevelisolatie in monumentale gebouwen" (28/11/08, studiedag "Energieprestaties en monumentale constructies", Brussel, KIK & VIOE en 15/10/09, seminarie "Verbeteren van de energieprestatie van historische gebouwen", BIM) worden de voor- en nadelen van vacuüm-isolatie besproken.

Voordelen: extreem lage lambda-waarde (0,005 W/mK)

Nadelen:

- randen platen zijn koudebruggen

- perforatie leidt tot terugval lambda-waarde (naar 0,02 W/mK)

- relatief duur

Ook nano-isolatie en dunne reflecterende folies worden besproken. Meer info: http://www.ibgebim.be/uploadedFiles/Contenu_du_site/Professionnels/Formations_et_séminaires/Seminaires_URE_2009_(ACTES)/08_BEB893_091015_Energie_Seminaire_FacTer_Olivier_Lesage_NL.pdf