Leem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zijn op zoek naar leemgrond en kleigrond om onze strobalenwand van binnen te bezetten. Weet iemand een adres waar we die goedkoop kunnen vandaan halen? 

 

Bart

 

Reacties

Vijvertje graven in de tuin? Met een beetje geluk zit daar leemgrond onder de levende tuingrond. Of misschien heb je vrienden/ buren die een vijver willen aanleggen?

Je kan ook zelf een samenstelling maken op basis van zand en daar kleipoeder doormengen. Kleipoeder is niet echt goedkoop.

Of op z'n Frans: zavel met kalk gemengd.

Wij kozen voor de makkelijkste weg: leem in big-bag, met stro er in. Merk Claytec, gekocht bij Peter Steen. Dat is inderdaad niet goedkoop, maar in vergelijking met zakjes van 30 kg dan weer wel...

 

dank je. onze ondergrond is zand zand en zand.... . hoeveel betaal je voor een big bag (is dat 1000kg?), geleverd? 

Bart

 

Ongeveer € 200,- exlusief btw, prijs van eind 2008.

Een big bag is een kubieke meter, gewicht zal ergens tussen de 1500 en 2000kg zijn.

Als ik me goed herinner is één big bag goed voor 70 m² leembezetting, met een laagdikte van 1 cm. Op een strobalenwand zal, denk ik,  je laagdikte een stuk dikker moeten zijn.

Succes!

Bert

 

Je kan ook een grondwerker zoeken om een vrachtwagen leem bij jouw te deponeren - dan heb je wel géén gestandaardiseerd product, maar als basislaag moet dat zeker volstaan (als je er veel strokaf ondermengt, heb je wel enige marge in de juiste klei-silt-zand verhouding). Transport is vaak de enige kost (bij mij kostte een vrachtwagen leem zo'n 300 €).

Vaak betalen (niet-ecologische) bouwheren veel geld voor de afvoer van hun uitgegraven leemgrond. En bij de grote werken (bijv. uitgravingen voor dokken in haven Antwerpen) weet men vaak ook geen blijf met de uitgegraven (Boomse) klei.

merci merci!

die grondwerker die leem heeft vinden blijkt niet te lukken. eigenaardig. Als iemand zo iemand kent, is de grondwerker met zijn leem zeker welkom hier en wil ik er wel 300 euro voor betalen. 

Iemand een idee hoe ik bij de aannemers van de dokken van antwerpen kom? 

of 'gewoon' grondwerkers in Boom zoeken? 

Bart

 Welke regio?

 

Onze grondwerker heeft vorige week nog zo'n 200 m^3 uitgegraven en weggevoerd. Misschien enkel voor opslag. Kwaliteit zelf te beoordelen op onze blog hier op ecobouwers. (link naar blog verwijderd door admin, wegens niet meer bestaande, 7/3/2017)

 

Er ligt nog zo'n 250 m^2 van zowel teelaarde als leem/klei + zandsteen maar ik denk ziet dat we daar iets van kunnen missen. We hebben namelijk veel taluds.

regio Brugge (assebroek). 

de kwaliteit lijkt ok. leem/klei is ok.  

uit welke regio komt de grond? 

 

Veel te ver vrees ik, Zuid-west Limburg. Ge zult geen één grondwerker zo zot vinden om dat transport te doen zelfs al verdienen ze er stevig op.

 

Ironische genoeg is in deze streek wel leem genoeg :). Hebben jullie daar in de polders ook klei in de grond? ;)

merci, klei hebben we hier wel (al heeft nog niemand zich aangemeld ondanks zoekertjes), maar leem vinden we ook maar niet..... Toch bedankt;....

ik zoek verder

 

Ik had mijn leem door een grondwerker uit de streek van Aarschot laten brengen.

Een andere mogelijkheid is om te zoeken naar een steenbakkerij in de buurt.

Wij hebben leem laten komen van bij een grondwerker uit tongeren,250euro voor ne ganse vrachtwagen.zijn momenteel bezig om onze strobalen ermee te lemen.