condens tegen onderdakplaten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

vorig jaar heb ik onze zolder geisoleerd met spijkerflensdeken, en daarna nog een apart dampscherm over aangebracht.

De dikte van de glaswol is wel maar 6 cm, daar de zolder niet echt als leefruimte wordt gebruikt en de vloeren eronder degelijk geisoleerd zijn. Het is er dus ook niet opverwarmd.

Nu merkte ik in de loop van deze week op dat bij een controle van het onderdak er vrij veel condens op aanwezig was, zelfs de isolatie is nat.

Dat dit kan komen door lekken in het dampscherm weet ik, en ik ben aan het nagaan of alles goed is afgedicht.

Maar mijn eigenlijkev raag is, of dit ook kan omdat de isolatie maar 6 cm, of heeft dit er niks met te maken?

Reacties

Ik denk dat het eerder te maken heeft met het niet volledig dicht zijn van uw dampscherm in combinatie met een onderdak dat mss niet voldoende dampopen is en mss dat de dikte van de isolatie er ook voor iets tussen zit.

 

Een klein luchtlek in het dampscherm kan al voldoende zijn om veel vochtige binnenlucht in de isolatie te laten trekken en vervolgens te laten condenceren in de isolatie of tegen het onderdak.

 

Bij dunne isolatie zal het dauwpunt in de isolatie liggen i.p.v. er buiten wat het probleem nog erger maakt. De waterdamp zal dan niet condeceren tegen het onderdak maar in de isolatie zelf.

 

Nu, met een zelfs dampopen onderdak ga je ook condens krijgen op het onderdak. En in de winter zal er ook niet veel vocht naar buiten kunnen migreren want daar is het te koud voor. Belangrijk is dat je op dat moment isolatie hebt die vocht kan bufferen en daar zijn de natuurlijke materialen beter in.

Joni,

 

Belangrijk is ook dat de ruimte tussen onderdak en damprem(scherm) aan de binnenkant volledig opgevuld is.

 

Het onderdak moet dan ook bij voorkeur capillair zijn, waardoor het vocht uit het isolatiemateriaal kan "opzuigen" (zoals vloeipapier) en daarna makkelijk naar buiten kan uitdampen.

 

Het dauwpunt ligt bij een dak altijd in het isolatiemateriaal.

 

Dirk

In ons vorig huis hadden we ook een probleem van condensatie boven de isolatie tegen het onderdak. Dit kwam omdat we toen nog het princiep van koud dak hadden toegepast.

Ik veronderstel dat uwe zolder verlucht wordt door buitenlucht. Na de vriesperiode van vorige week is het dak plus daarbij horende isolatie koud. Als er dan tijdens de volgende vochtige dagen zeer vochtige lucht kan binnenkomen slaat de condens neer op de koude isolatie.

Dus de dikte van het isolatiemateriaal zal niet de basisoorzaak zijn?

Ja, het dak en dus de isolatie en onderdakplaten zijn allemaal al geplaatst dus daar kan weinig aan veranderd worden.

Maar het is dus normaal dat er zich wat condens op vormt? en wat wordt er verstaan onder een beetje condens?

Stel ( maar ik ga het n iet doen hoor :-) ) dat ik de isolatie er terug zou uithalen en er bv isolatie van 18 cm dik in zou steken, en dat achteraf het dampscherm terug identiek zou afgewerkt zijn (met eventuele lekken die er zich nu ook in bevinden), zou ik dan evenveel condens hebben of minder (of meer) ?

(PS : de condens bevindt zich enkel op het onderdak en dus ook aan de buitenkant van de isolatie, de isolatie binnenin is kurkdroog)

alvast bedankt en een gelukkig 2010!

Joni,

 

Deze week was wel een speciaal geval qua weer hoor .. eerst heel vochtig en zacht, en kort daarna weer koud..

 

Waaschijnlijk is het grootste deel van het vocht afkomstig uit de buitenlucht ... je hebt blijkbaar een grote ruimte tussen isolatie en onderdak ... als deze ruimte sterk geventileerd is met buitenlucht heb je al vlug last van condensatie bij overgang van zacht & vochtig naar koud (of van dag naar nacht..)

 

Wel type onderdak heb je ?

 

Dirk

Dirk,

De isolatie zit wel degelijk tot tegen het onderdak, het onderdak is gemaakt van biplex+ panelen.

Het is inderdaad wel raar weer geweest, maar vind dat er toch verdacht veel vocht op de onderkant van de biplex+platen staat. Daarom dat ik begin te denken dat het ligt aan een te dunne isolatie? Klinkt me wel onwaarschijnlijk omdat bij dikkere isolatie het onderdak uiteindelijk ongveer even koud zal staan en dus het vocht ook zal condenseren? Of heb ik het mis?

 

Ik dacht dat het zo zat.

De hoeveelheid condensatie wordt door de luchtvochtigheid en de temperatuur bepaald.

Het isolatie materiaal en andere delen van de constructie bepalen waar een dauwpunt komt te liggen.

Maar je weet dat verschuift continu.

Het zou kunnen dat bij een dunne laag isolatie, het dauwpunt op de overgang van het onderdak met het isolatiemateriaal van uw dak ligt. U ziet condens.

Dikke laag, het dauwpunt ligt in het isolatie materiaal u ziet een droog onderdak.

Van Oktober tot Mei zal er vocht in een constructie vormen. Van Mei tot Oktober moet deze hoeveelheid vocht weer opdrogen.
Als er per seizoen meer vocht opdroogt dan zich heeft gevormd dan is de constructie in orde.

Blijft er in een seizoen meer dan 200 g/m2 over in een houten constructie dan is deze niet in orde. 

*wgb*