condenserende gasketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zoek een goede condenserende gasketel. 2 vaklui over de vloer gehad de ene Vaillant en de andere Buderus. Prijzen weet ik nog niet. Welke merken raden jullie me aan? Ik heb een oud huis open bebouwing en wil sanitair water voor douche wastafel en keuken. Plaats voor een boiler heb ik niet dus een een doorstromer.
Ik wil een simpel systeem met kamerthermostaat. Heb geen thermostatische kranen omdat ik toch enkel verwarm in de living keuken en badkamer.
Hoe zit het met de pomp? Moet deze continu draaien om een hoog rendement te halen bij condenserende ketels of kan het met een kamerthermostaat die de pomp laat stilvallen bij de gewenste temperatuur (denk zelfs dat de pomp nog even blijft draaien vooraleer ze stilvalt).
Ik weet dat een WAR zorgt dat ketel beter condenseert maar ik zie niet in dat deze investering bij mij veel zal opleveren.

Welk systeem raden jullie mij aan?

Groeten Wil

Reacties

Als je dan toch de moeite doet én de extra prijs betaalt voor een condenserende ketel, dan kan je 't beter ineens goed doen.

Volgens mij hoort er dan een volledige regeling met WAR en de juiste thermostaat bij. Over de pomp moet je dan ook niet wakker liggen, die regelt het systeem zelf wel. Belangrijk is wel dat de radiators (als die er tenminste zijn) genoeg of beter teveel vermogen kunnen leveren. Anders zal er niet veel gecondenseerd worden.

Buderus is zeker één van de weinige kwaliteitsmerken, afgaand op info die ik ondertussen heb ingewonnen.

je kan geen premies en belastingsvermindering krijgen beste man , zonder die weersafhankelijke regeling
en inderdaad
de th kranen zijn een must !

Het volgende staat op de site van energiesparen.

Hier raden ze aan om een WAR te nemen maar dat het verplicht is weet ik niet?

Is het echt verplicht?

Ze spreken toch van een kamerthermostaat.

Groeten Wil.

Type stookketel
Lagetemperatuurketel
Een lagetemperatuurketel is een ketel die permanent in bedrijf kan zijn met een intredetemperatuur van het water van 35 tot 40°C. Onder bepaalde omstandigheden is condensatie mogelijk.

Om effectief te genieten van de voordelen van de lagetemperatuurketel moet ook de installatie hierop voorzien zijn: overgedimensioneerde radiatoren (meestal het geval), instelling keteltemperatuur (zo laag mogelijk of automatisch via buitenvoeler), precies regelsysteem (kamerthermostaat met kleine temperatuursdiffentiaal < 1°C), afvoer van het condenswater uit de ketel,...

Een lagetemperatuurketel komt in aanmerking voor belastingvermindering voor de aanslagjaren 2004 tot 2007 (inkomstenjaar 2003 tot 2006).

op de faktuur moet duidelijk het merk en type
van de weersafhankelijke regeling vermeld worden.
dit voor de premie van 250€ van uw netbeheerder
zie natuurlijk premies 2007.

Thomas

PS
ik zie trouwens geen enkele reden om die niet te nemen.

als ik kijk op energiesparen.be dan vindt ik enkel een premie van 125 euro bij interelectra en geen 250 euro.

zijn thermostatische verplicht of gewoon aangeraden om een beter rendement te halen?

ja een reden om geen WAR te nemen heb ik wel degelijk.

1. het kost meer
2. heb geen thermostatische kranen
3. en het is zeer moeilijk perfect af te regelen (forum)

als ik mijn digitale thermostaat (nauwkeurigheid 0,5) hergebruik dan kan de nieuwe condenserende ketel toch nog moduleren enzo een lagere watertemperatuur aanhouden en condenseren of is dit mis?

Hallo Willem,

Begin vanuit een warmteverliesberekening van je huidige situatie. Als je verliezen meevallen kan je misschien met ene kleinere ketel volstaan(minder brandstofverbruik).

Ook als je vervolgens de verliezen per kamer weet, en je weet het geinstalleerd radiatorvermogen voor 80/60 kun je bepalen of je met een lagere temperatuur zou kunnen werken.
Anders krijg je misschien je huis niet warm met de bestaande installatie.

Nieuwe condensatieketels werken meestal het beste samen met een ingebouwde WAR en thermostaatkranen op de radiatoren. Hierdoor kan je inderdaad door de stooklijn juist te kiezen met een lage temperatuur gaan werken zonder elke dag de cv watertemperatuur bij te regelen. Je oude thermosaat zal zeer waarschijnlijk niet kunnen communiceren met een nieuwe ketel. Voordeel van een WAR is dat je het in je badkamer ook nog warm kan hebben als je kamer(waar je thermostaat hangt)al warm is.

ja dat rekenblad van Bjorn dat is heel knap gemaakt maar gebruiksvriendelijk is het niet.

iemand tips voor een vereenvoudigde berekening.

ik verwarm mijn woning enkel in de living keuken en badkamer en mijn ketelwater staat op maximum 55 graden en dit met het koude weer (vriezen).

dit is toch niet slecht als ik een codenserende ketel wens te kopen.

huis is 1960,luchtspouwmuren, thermopan beneden.

de bedoeling is de zoldervloer nog te isoleren en boven dubbelglas te steken.

er is me een Vaillant 35kW (sanitair vermogen) en modulerend tot 30% aangeboden.

Wat denken jullie?

Ik heb op het forum vernomen dat in oudere huizen die niet goed geisoleerd zijn de WAR niet aan te raden is. Dit omdat je het s'nachts niet kunt afzetten. Is dit correct?

Mijn huis is van 1960 en s'nachts regel ik de temperatuur op 16 graden waardoor de verwarming enkel werkt bij vriesweer.
Er zit een vervelend tikgeluid in de buizen/radiatoren waar ik overdag geen last van heb maar s'nachts is dit een probleem.
Daarom heb ik bang om een WAR te nemen want die werkt ook s'nachts en dan ga ik wakker liggen van de zachte tikgeluiden.

Een modulerende kamerthermostaat samen met een condenserende ketel is dat de oplossing voor mij? Dan kan ik s'nachts gewoon de verwarming afzetten.

Graag commentaar uit te praktijk.

een WAR zorgt voor een constante watertemperatuur , dus geen grote plotse schommelingen in watertemp dus ook minder tik geluiden
een gewone op af kamer thermostaat kan een modulerende ketel niet laten moduleren zoals het hoort en dus heb je rendementsverlies
met een WAR kun je wel degelijk de verwarming snachts uit zetten als je wil
of je daar mee bespaart is een andere zaak
iets opwarmen kost veel meer energie dan iets warm houden !!

 

Bij mij zegt mijn instalateur die mijn huidige ketel +/- 32 jaar oud ook beter zou wegdoen een Valliant ketel van +/-40.000 Kal. en daarbij ben ik nog in het bezit van een 6tal oude doorstromer van 17 liter van merk Junkers.( nog zo geen oude). Ik zou dit er op een 3 tal jaar er uit hebben??????. Nu heeft deze man mij een Buderus GB162T10 voorgesteld zo dat ik alles kan voorzien van één wandketel. Nu is mijn vraag of deze wandketel zwaar genoeg is met zijn 30Kw daar ik de omrekening niet ken. Ook zie ik de  GB162T40S beter zitten daar deze een geintegreerde boiler heeft van 40 liter in plaats van 10 liter bij de T10. ( Ik heb een regendouche die wat meer warm water kan gebruiken ).

Zou dit een goede ruil zijn en zwaar genoeg of zijn er betere????

Groetjes