spouwmuur na-isoleren: een merkwaardige suggestie ...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forummers,

Mag ik even uw aandacht focussen op mijn zoektocht naar de best mogelijke spouwmuurisolatie voor mijn situatie ?

Ik beschik over een huis wat dateert van 1676 ... beetje oud dus.

Hier werd een dampopen gevelsteen voorgeplaatst in 1984 met een open spouw van ongeveer 6 à 7 cm.

De opbouw van de muur is dus: 40 cm volle binnenmuur-spouw zonder isolatie ( 6 à 7 cm )-gevelsteen ( 6 cm )

Enkel de oostmuur is totaal nieuw en van een normalere dikte, ook voorzien van een spouw van 6 à 7 cm.

Omdat ik een voorkeur heb voor natuurlijke materialen en middelen wens ik zo weinig mogelijk mechanische middelen

te gebruiken. Enkel voor de keuken en de badkamer maakte ik reeds een uitzondering.

 

Voor wie in detail de situatie wil kennen ... zie hier op zijn schuintjes.

De spouwmuren welke dienen te worden geisoleerd, verdelen zich over drie kamers.

De gegeven afmetingen zijn in meters.

Kode: OM = oppervlakte muur en OR = totale oppervlakte ramen, V = volume kamer

( ramen op het zuiden, westen en oosten hebben k-waarde 1.7, ramen op het noorden hebben k-waarde 1.1 )

1) de grote kamer: westmuur ( OM = 27.5 ), noordmuur ( OM = 31.5 , OR = 7.5 ), zuidmuur ( OM = 31.5, OR = 7.5 ), 1 binnenmuur ( OM = 27.5 ) en volume = 220

2) de boogkamer:  oostmuur ( OM = 12.5 ), noordmuur ( OM = 26.5, OR = 7.5 ) en 2 binnenmuren met oppervlakte oostmuur en noordmuur. V = 104

3) de veranda: oostmuur ( OM = 10.5, OR = 5.4 ), westmuur ( idem oostmuur ), zuidmuur ( OM = 30, OR = 10.7 ) en 1 binnenmuur ( OM = 30 ), V = 105

 

Nu kreeg ik als suggestie om niet alle spouwmuren te isoleren om op die wijze ervoor te zorgen dat het huis voldoende dampopen blijft. Bv. voor de grote kamer worden dan 2 muren wel geisoleerd en 1 ( bv. de zuidmuur ) slechts gedeeltelijk of helemaal niet.

Wat denken jullie van dit idee ?

 

Voor de volledigheid erbij vermelden dat het plafond in de grote kamer dampopen is, andere kamers hebben valse plafonds. Het dak is eveneens dampopen en er zal gezorgd worden voor voldoende ventilatie tussen de kamers onderling en voldoende ventilatieroosters naar buiten toe.

Voila ... wat peinzen jullie hiervan ? En waarmee zou je isoleren ?

Alvast bedankt voor elke bijdrage !

 

 

Reacties

Ik zou toch overal de spouw vullen.

Gebruik SLS20 Silicaatschuimkorrels of thermoparels, deze kunnen nog zorgen voor vochttransport naar buiten.

Ik heb persoonlijk slechte ervaringen met onvolledige isolatie: ik had zelf een stukje van 2m² niet-geïsoleerde buitenmuur (deur die dichtgemetst was). Hoe beter ik de vloer en plafond isoleerde, hoe groter het contrast werd met dat ongeïsoleerde stukje muur. Gevolg was een koude luchtstroom langsheen dat stukje muur en zo over de vloer.

Vanuit het concept van ... ik isoleer echt alles zo dicht mogelijk en ik doe dit voor de vloer, de ramen, het dak en de muren om daar dan bv. een balansventilatie bij te hebben ... lijkt dit inderdaad niet zo'n best idee.

Vreemd genoeg heb ik een gevoel van opgesloten zijn bij de idee dat mijn huis op die manier geisoleerd is.

En toen ... kwam er dat wat ongewone idee waarbij het er niet om gaat om zo goed mogelijk te isoleren maar vooral om één muur dampopen te houden zodat een te veel aan vocht langs daar de kamer of woning uit kan.

Dit zou dan ook een einde stellen aan het gevoel van opgesloten zijn.

Voortredenerend op jouw ervaring , danny, gaat dat een koud stuk muur geven ... ook al kiezen we daar bv. de zuidmuur voor.

Blijf ik zitten met de vraag: is er een alternatief voor het bovenstaande concept zodat ik dat vreemde gevoel van opgesloten zijn niet meer heb ? En het mag dan inderdaad gaan om een resultaat wat minder goed isolerend is ...

Hai walter ...

thermoparels ... is dat niet hetzelfde als isoparels ? Ik heb er weet van dat dat inderdaad een wat dampopener resultaat geeft als bv. PUR.

Inblaaswol zou , alhoewel minder isolerend, nog meer in die richting gaan. Heb jij daar weet van ?

dirk

@Dirk225  :  ik denk dat dit een dwaalspoor is...   Je moet de idee van je afzetten dat er een verband is tussen goed en volledig isoleren en  "opgesloten"  zitten.   Laat je eigen zintuigen je overtuigen.   Veel firma's  zullen je zonder probleem een huis aanwijzen waar je kunt gaan kijken op afspraak.    Als je eenmaal zelf hebt kunnen voelen wat het comfort is van een zeer goed geisoleerde woning,  mét balansventilatie,  dan zul je niet lang meer twijfelen.    Ik dacht vroeger ook dat balansventilatie dikke zever was en een bron van problemen.   Niet dus.   Geeft op een heel degelijke manier een comfort/welbehagen.   Damp proberen uit huis te krijgen door één muur niet te isoleren,  dat is echt iets dat je beter opbergt in de map met opschrift  "slechte ideetjes die ik gelukkig niet uitvoerde".

Peter,

Ik had me reeds voorgenomen om dit inderdaad te doen. Gewoon om te voelen hoe het is om in zo'n huis te wonen.

Ondertussen wenste ik even te verkennen welke alternatieven er zijn.

 

Een kleine suggestie bij deze discussie. Laatst (ik weet helaas niet meer waar) heb ik een studie gelezen mbt het dampopen zijn van een muur. De conclusie was dat dit vooral belangrijk was voor het vochttransport vanuit de spouwruimte en gevelsteen doorheen de buitenmuur en dus gevelssteen. Het vochttransport vanuit de leefruimtes doorheen de muren was verwaarloosbaar klein. Zelf maak ik hier de logische stap naar correct ventileren van je woning bij.

Dus, volgens de auteur, is het belang van het dampopen zijn van je muren (binnen- en buitenmuur als geheel) overschat!

Misschien is dit een overweging om jou isolatieprobleem anders te bekijken.

Verder kan ik me enkel bij de anderen aansluiten dat je isolatieschil volledig moet maken om goed rendement en comfort te hebben. Zelf zit ik in een tussenfaze van mn verbouwing. De muren zijn met 26 cm geisoleerd, enkel 6m x 2,5m nog niet (enkel 6cm) omdat hier een aanbouw gepland is voor volgend jaar. Mn schoonmoeder, mn vrouw en verschillende anderen voelen het temperatuursverschil en bij behorende warmteverloop.

grts 

 

Het dampopen zijn van muren wordt inderdaad dikwijls verkeerd begrepen alsof het zou moeten dienen om vocht van de binnenruimte naar buiten te krijgen. De goede bouwpraktijk om naar buiten toe meer dampopen te bouwen is vooral van belang om je constructie te beschermen.

Zeker bij houtskeletbouw en bij daken, waar vocht veel meer schade kan aanrichten, is het van belang hier op te letten. Als je dan nog onbehandeld hout wil gebruiken, of je constructiehout is al vochtig tijdens de bouw, dan heb je alleen maar voordeel bij een dampopen constructie.

Vocht in je leefruimte verwijder je echter door te ventileren.  Muren ademenen dus niet, en muren moeten ook niet het vocht van de leefruimte gaan bufferen voor één of andere reden.

 

Geert

bij BV heb je ook 1 a 2 cm speling nodig onder de deur.

En met thermoparels of SLS20 in je spouwmuur kan er nog steeds vochttransport naar buiten gaan.

 

Dus denk dat je je geen zorgen moet maken.

Walter,

Naar ik vernomen heb ( tenminste als thermoparels hetzelfde is als isoparels ) zou inblaaswol nog dampopener zijn ?

Is dit ook volgens jou een betere mogelijkheid ?

Dirk

Ron,

Ik geloof dat ik van die studie ook wat gezien heb. En ik hoop dat het om correcte gegevens gaat die ook van toepassing zijn op de eigen situatie.

Ging het niet om slechts 2% wat van binnenuit langs de spouw zou verdwijnen ( wat inderdaad een geringe hoeveelheid is ) ? Dus blijkbaar ventileren maar ... en misschien ook zorgen voor een vochtverdeling tussen de kamers onderling door aanpassingen binnenin de woning ( ventilatieroosters in deuren of 1 à 2 cm spleet onder de deur bv. ) .

Maar ik meen te begrijpen dat dit met een balansventilatie niet echt hoeft. Dan voorziet een buizenstelsel geleid tot in elke kamer de voortdurende ventilatie.

CORRECTIE

ohohoh ... foute boel blijkt nu toch ...

Nog even opgezocht en de studie waar ik naar verwees vertelde dat 98% van het vocht dmv diffusie doorheen het buitenblad verdwijnt. Bijgevolg zou het ventileren van de spouw overbodig blijken en zouden zelfs lint-

en stootvoegen mogen worden gedicht. Dit zorgt immers enkel voor afkoeling van de muur.

Maar kan het zijn , ron, dat jij je ook deze site herinnerde ?

groet van dirk

 

 

Geert,

De tijd van bouwen ligt al een tijdje achter de rug. Het huis is van 1676. Dus daar gaan we niet veel meer aan kunnen doen. 

Voor de rest even hernemen wat je vertelde ...

- binnenmuren ademen niet: dus geen buffer voor vocht van binnenuit en ook geen vochttransport voor vocht

  van binnenuit.

Bedoel jij dit als ... muren nemen geen  vocht op waarna ze het weer afstaan of bedoel je ... je dient ze niet op die wijze te gebruiken ?

- de buitenmuur moet wel dampopen zijn zodat het vocht wat van buitenaf binnenkomt er terug uit kan.

Komt dit vocht dan enkel binnen langs de porien van de gevelsteen ? Bedoel je dat ?

 

 

Blijft er de functie van de spouw ... wat kan ik daarmee doen ?

Ik wens deze te na-isoleren met een zo dampopen mogelijk materiaal . Inblaaswol bv. ?

Wil jij je licht hier eens op laten schijnen ?

 

 

Inblaaswol wordt geleverd en geplaatst door thiers-horizon.be en door albitum.be

SLS20 is uiterst fijn qua korrel. Er mag dan nooit een gat gemaakt worden in de binnen- of buitenmuur anders schuift  dit eruit.... En ik heb er maar 1 leverancier gvan gevonden die meteen ook een IR-fotogarfie van je muren neemt en hier 250€ voor rekent nog voor hij zijn prijsofferte maakt.

PUR en thermoparels zijn niet "pur", zijn chemisch/synthetisch, en allesbehalve natuurlijke materialen.

Qua dampopenheid ligt SLS voorop, gevolgd door spuitwol (speciale glaswol), en PUR en resolschuim liggen heel sterk achterop

Bedankt Carol ... ik ga SLS eens verkennen ...

Omdat mijn situatie een beetje vergelijkbaar is zou ik toch wel durven vragen : moet een muur van meer dan een halve meter dik met een spouw wel geisoleerd worden ?????