Ramen- en hun akoustische isolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik verbouwde onlangs een traditionele woning op 3m een drukke steenweg en onderschatte de 'extreme' geluidsoverlast die voornamelijk via de ramen oude ramen ontstaat. Agz de situatie haast 'onleefbaar is' beslistte ik de ramen te vernieuwen. Bij deze vernieuwing spreekt vanzelf dat ik geluidsisolerend en gelaagd glas met verschillende diktes zou gebruiken, maar de onduidelijkheid bestaat hem voornamelijk rond de profielen: Graag had ik geweten of ik een goede keuze maak om voor 'passieframen' te kiezen igv deze geluidshinder, en of ik me mag riskeren met 'alu' profielen te werken. Naar het schijnt zou aluminium de geluidsgolven nooit kunnen buitenhouden ook al zou ik voor de dikste en nieuwste profielen kiezen?! En volgens anderen zou ik gerust voor 'alu' mogen gaan indien de ramen goed zijn ingebouwd en goed + luchtdicht afsluiten?!
Heeft iemand ervaring mbt het oplossen van dergelijke 'extreme' geluidshinder? En kent is er eventueel iemand die me een referentie kan geven van een huis waar ik goed geluidsisolerende ramen van 'alu' of andere kan gaan 'beluisteren' vooraleer ik deze 'belangrijke' keuze maak.

Véél dank, Pacino

Reacties

als het alleen om het geluid te doen is, dan zou  ik LEW ramen nemen ipv Passieframen.

LEW ramen zit ook 3 voudig glas in en zijn goedkoper.

Vindt u ergens akoestische metingen voor 3voudig glas ?

Want in de akoestiekwereld is algemeen aanvaard dat een "triple leaf" slechter presteert dan een dubbele wand, of dat nu gyproc, baksteen of glas is.

Ik zou alleszins opletten met duur 3voudig glas, want als het lawaai prioriteit is zou ik dubbel glas nemen, tenzij een fabrikant ergens specifiek akoestisch 3voudig glas produceert.

 

Als er echt een geluidsisolatieprobleem is, kan u echt maar 1 ding doen: geluid laten meten en glas/raamwerk bestellen (met een contractuele vastlegging van de isolatie die moet gehaald worden) en een meting na plaatsing. Het is zeer gemakkelijk om goed akoestisch glas in een zwakkere constructie te steken. Vooral de aansluiting met de muur is meestal zeer problematisch en presteert te gemakkelijk slechter dan het glas.

toch wat gevonden (oostenrijk ...)

http://www.eckelt.at/de/produkte/waermedaemmung/climatop_n/technik.aspx

Zij hebben bijv. climatop acoustic : tot Ug 0,4, maar Rw is slechts 35 dB. Standaard 1.1 glas met iets dikkere glasdiktes (8 en 5 mm ipv 6 en 4) haalt dit al (35 a 36 dB)

Hun Climatop Silence daarentegen haalt wel prima akoestische waarden: 42 tot 47 dB. We spreken hier wel over in totaal 18-20 mm glas, dus dat weegt wel wat ...

Ok, bedankt voor de tips mbt geluidsisolerend glas, maar hoe zit het met de 'akoustiek van de profielen': scoort aluminium slechter in de praktijk, of is alu eenmaal goed ingebouwd en goed aangesloten tegen de muur evenwaardig aan hout of pvc profielen mbt de 'akoustiek'?

Heeft hier iemand ervaring mee en eventueel een referentie op een drukke steenweg of zo waar ik eens ten rade kan gaan?

Het is vooral lucht waarin geluid zich prima voortbeweegt. Massieve materialen lenen zich, afhankelijk van het materiaal, vaak veel minder goed voor het transport van geluid in het algemeen. Wel kan een bepaald materiaal in een bepaalde lenge resoneren, maar dat valt buiten deze vraagstelling.

 

Aluminium profielen zijn vooral lucht, met een laagje aluminium eromheen. Als men voor de dikste profielwand kiest, is de geluidsisolerende werking waarschijnlijk niet groter dan de optelsom van de wanddikte van het profiel. En dat is vaak slechts enkele millimeters.

Houten kozijnen zullen veel beter geluid weren, lijkt me.

Iets wat nog veel belangrijker is dan profielen en het glas dat er in zit is de kwaliteit van de inbouw. Als er ergens een kier, opening of slecht afsluiting zit kan het geluid zich gewoon via de lucht voortplanten tot in je huis en zijn al die geluidswerend materialen voor niets geweest.

Zorg voor een goeie "fit" van de ramen in de opening. Let er op dat de rand perfect word opgevuld tijdens plaatsing. Zeker geen rolluik-(klank)kasten boven de nieuwe ramen. Geen ventilatieroosters in die ramen.

Mijn ervaring in een huis naast de vest (de ring) in Leuven met aluminium ramen en geluidswerend glas. Bovendien is zelfs de brievenbus zo gemaakt dat het (zware) aluminium binnenluikje luchtdicht is.

Hallo,

Ik kan ook uit eigen ervaring beamen wat bart.cerneels zegt.

Het raam moet luchtdicht in de muur zitten, werkelijk potdicht, anders heb je "geluidslekken" en die zijn vele malen erger dan het slechtste raam of glas. Alle mogelijke holtes en kieren tussen het raam en de muur moeten zorgvuldig opgevuld worden met isolatiemateriaal en dichtgekleeft worden met tape.

Je kan daar best speciaal op laten letten door de diegene die het raam plaatst.

 

Ik heb al bij meerdere personen nagevraagd, maar niemand schijnt echt goed te weten WELKE isloatiematerialen nu het best hiervoor geschikt zijn. Ik vermoed minerale wol.

 

Kan er iemand dit bevestigen ??

Weet er iemand welke tape te gebruiken ?

 

Groeten,

Christophe

 

 

 

 

Minerale wol zal inderdaad beter presteren dan PUR. Harde isolatiematerialen (thermish) zijn GEEN akoestische isolatoren, tenzij de massa groot is (beton, baksteen).

Om de isolatie te verbeteren wordt regelmatig langs binnen nog een omkasting gezet (in MDF) die van tegen het raam vertrekt, en de hoek omgaat met de muur, alweer potdicht, eventueel op een dun laagje minerale wol of elastisch verlijmd.

Anders is er steeds een "lek" tussen de buitenwereld, via de minerale wol/pur en het binnenpleisterwerk (courant wordt dit door plakkers opgelost door harde isolatieplaten, voor het plakwerk - een akoestisch zwak punt, wat geen probleem is bij normale ramen, aangezien het glas toch altijd veel slechter is)

Zonder schets is het niet makkelijk ...

 

Wat het glas betreft : dikker = beter, asymmetrisch = beter, een film (zelfs veiligheidsglas) = beter.

Dus: 6/12/4 glas is een stuk slechter dan bijv. 44.2/12/5 (wat een goedkope oplossing is voor kleinere lawaai problemen, vooraleer naar speciaal akoestisch glas te gaan).

Als ik goed herinner haalt 44.2/12/5 een 36-38 dB reductie, wat nog geen heroische maatregelen noodzakelijk maakt naar aansluiting met de muur toe.

Boven de 42 dB gewenst : haal er een expert bij, en laat meten voor en na de plaatsing, maar laat eerst de gewenste waarde contractueel vastleggen.

Ter illustratie: een Ytong muur (24cm) met eps isolatie+crepi, en binnen pleisterwerk, haalt iets rond de 50 dB reductie, als hij goed is uitgevoerd. Een goede baksteen muur met spouw eerder een kleine 60 dB.