onbewoonbaar passiefhuis concept en gezondheid

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Op vraag van de tegenpartijen werd door de auteur de reactie offline gehaald.

Reacties

Beste,

Bij deze wil ik even laten weten dat ik het zeer  tof vind dat jij de fouten die bij jullie gemaakt zijn met ons wil delen.

Ik hoop voor je dat alles asap in orde komt zodat je doorkan met het normale leven.

grtn

Chris

Ik snap dat het zwaar is om in deze levensomstandigheden te leven.

Wijzelf zijn aan het verbouwen tot LEW en hadden vorige winter ook geen verwarming

Hoop dat je site nog uitgebreid word , zodat de mensen weten waar de fouten zijn en waar mensen moeten op letten.

 

Hoop voor jullie dat er vlug een uitspraak komt en gevolg aan gegeven word.

Passiefhuisplatform, zou beter ook  nog wat meer duidelijkheid geven, want dit is ook  indirect slechte reclame voor een passief huis. (terwijl een passiefhuis ook goed kan gemaakt worden)

Wij zijn overtuigd van energiebewust wonen en ecologisch bouwen en zijn ook overtuigd dat een passief huis onze toekomst is.
De constante kritiek van veel mensen betreffende de dagelijkse levensomstandigheden (potdicht zijn van het huis) en het feit dat een leek moeilijk duidelijk wetenschappelijk bewijs kan vinden betreffende deze 'levensomstandigheden' maakt het voor veel mensen denk ik wel moeilijk om toch de stap te zetten.
Zelf ben ik constant op zoek naar informatie die keuzes binnen ons concept geen natte vingerwerk maken, bijvoorbeeld warmtewisselaar vs warmtewiel, met AWW of zonder AWW, ... . Het is echter zo dat dit toch nog steeds een beperkte wereld is en dat de beperkte informatie ook door maar een handjevol mensen gegeven wordt. Ook op dit forum zie je telkens dezelfde mensen advies geven. Commercieel weet je niet of toestel x echt beter is dan toestel y of dat de fabrikant van toestel x gewoon een beter uitgebouwd distributienetwerk heeft (maar dat staat los van passief bouwen of niet).

Wat ik nu een beetje spijtig vindt aan je website en bovenstaande post is dat ik niet onmiddellijk leerpunten zie. Er worden heel duidelijk mankementen getoond door foto's maar de grond van de oorzaak is niet helemaal duidelijk en dat zijn nu net de interessante zaken die andere bouwheren kunnen helpen.

Alleszins, ga verder met je initiatief, bouw het verder uit. Ik ben ervan overtuigd dat je veel kennis te delen hebt.

Enkele tips als je duidelijke en niet commercieel getinte vergelijkingen wil maken tussen toestellen en materialen voor passiefhuis: op passiv.de is de certificatie databank te raadplegen.

Alle info die daar te lezen staat is puur wetenschappelijk en het resultaat van een geijkte proef. Best wel interessant als je door het Duits kan weet te worstelen en de betekenis van de getalletjes kent.

Nog een tip over aardwarmtewisselaar (a.k.a. een luchtbuis in de grond): kijk eens naar de foto's op de site en besef wat het risico van met schimmel vervuilde lucht inhoud. Wij kozen daardoor voor een bodemwarmtewisselaar (a.k.a. glycol leiding ondergronds + warmtewisselaar voor aanzuiglucht).

Bovendien, en dit geld voor alle bouwers niet alleen passief, als je als bouwheer geen geïnformeerde, gefundeerde beslissingen kan maken, bouw dan niet en absoluut niet met een sleutel op de deur firma. De Belg mag dan wel een baksteen in de maag hebben, maar het is de kop die een bouwproject doet slagen.

Beste,

Wil eerst iedereen een Gelukkig Nieuwjaar toewensen !!!

Toch eerst met een positieve noot beginnen.

 

Ondertussen zijn wij al meer dan 4 jaar bezig met onze bouwplannen en onze ruwbouw is nog niet af.

We waren bij een gekende Passiefhuis-architect gegaan die ons een fantastisch huis ontwierp.

Alleen was de uitvoering een ramp , alleen de betonwerken waren al dubbel zo duur en het budget werd met meer dan 1/3 overschreden en dan waren er nog posten die niet waren meegerekend.

Er werd ook veeeeeeeel te veel glas voorzien en de architect veranderde constant van opstelling .

Onze garage was zelf te laag om een wagen in te plaatsen.

Een epb-verslag werd nooit ingediend, opvolging der werken waren er ook niet met alle gevolgen vandien.

Gelukkig waren we nog niet verder met ons bouwproject zodat we belangrijke ruwbouwveranderingen konden doen .

Van de Orde van Architecten hebben we ook geen enkele medewerking gekregen.

Na bijna een jaar zijn we van die architect afgeraakt en waren we bij een andere architect gegaan die ook wat ervaring had met passiefhuizen maar hij had belangrijkere zaken te doen en antwoorde al vlug  onze mails of gsm niet.

Gelukkig hadden we nog niets getekend.

Daarna zijn we bij een gewone architect gegaan met al heel wat ervaring.

Hij heeft zeer vlug het akkord kunnen verlenen met de orde van Architecten zodat we van de architect af waren .

We gaan nu voor een laag-energiewoning maar dan uit baksteen.

Via mensen die ik goed ken gaan mijn bouw mee opvolgen en dit werpt zijn vruhten al af .

De eerste aangepaste plannen waren vorige week al klaar en de besprekingen over de materialen is al uitvoerig besproken en voor het eerst wordt er zeer vlug op onze mails gereageerd en worden we uitvoering geadviseerd.

Maar door de verspillingsdrang van onze voorgaande architect is er een groot stuk van het budget verloren zodat ik duidelijke keuzes moet maken .

Een vraag is nog hoe gaan we deze woning verwarmen?

De living -keuken is boven in een open ruimte met een nokhoogte tot 4.60 en op het Zuiden volledig glas met een oppervlakte van 70vm.

Beneden hebben we 3 slaapkamers-techn ruimte en badkamer met een oppervlakte van 109.23vm.

We kunnen opteren voor een kleine cv met laag-tempradiatoren en zonneboiler.

Als we vloerverwarming nemen wordt de kost al een stukje hoger  maar wel meer geschikt bij ruimtes met hogere ruimtes.

Graag zouden we met de tijd graag een speksteenkachel willen plaatsen vanwege de gezonde warmte .

Groetjes

 

 

 

 

Dat passiefghuizen problematisch zijn blijkt ook uit onderstaande brief die we hebben gericht aan de initiatiefnemers van de openklimaatdagen:

 

Wij wensen U proficiat met het initiatief, doch ….

Wij bezochten diverse huizen op de Openklimaatdagen. Naast de warmtetechnische aspecten (ter realisatie van de EPC / K-waarden) denk ik dat het zeer belangrijk is om de aandacht toe te spitsen op de gezondheidsaspecten.Deze vallen erg negatief uit wat betreft balansventilatie.  Vermoedelijk zal de evolutie in de life cycle van de woning zelfs nog meer negatief zijn, gezien de slechte onderhoudbaarheid van dergelijke systemen en de gebrekkige kennis hieromtrent bij de doorsnee bevolking.   Formaldehydeconcentratie in één van de bezochte huizen (Middelkerke) was m.i. zeer hoog (zonder dat ik een meting kon verrichten weliswaar).   Ik denk dat het tot uw taak behoort de kandidaat bouwers hieromtrent voor te lichten.   Hierbij enkele studies die dit standpunt stevig lijken te bevestigen en die ik na mijn bezoeken opzocht omdat ik mijn twijfels had bij de ventilatiesystemen en bij het feit dat sommigen op gas kookten binnenshuis.  http://www.ggdkennisnet.nl/kennisnet/uploaddb/downl_object.asp?atoom=46840&VolgNr=616http://www.vrom.nl/docs/wob/20080116-wob-balansventilatie-bijlage5.pdfhttp://www.ggdkennisnet.nl/kennisnet/uploaddb/downl_object.asp?atoom=46840&VolgNr=615   

 Jij kan formaldehydeconcentraties zo op zicht beoordelen, zoals je zelf zegt "zonder metingen te verrichten".

Een goed werkende balansventilatie brengt concentratie van oa. formaldehyde naar onder, in tegenstelling tot een 'klassieke woning zonder noemenswaardige ventilatie.

Wat bedoel je met: gezondheidsaspecten vallen erg negatief uit wat betreft balansventilatie? Kon je dat zien?

Hoezo slechte onderhoudbaarheid?

De linken naar de studies rond Vathorst bewijzen alleen dat er daar fouten zijn gebeurd in ontwerp, uitvoering, onderhoud,... en bewijst niet dat het concept 'balansventilatie' slecht zou zijn. Waarom werken dergelijke systemen in andere landen wel? Misschien dat de bouwkwaliteit in Nederland te belabberd is?

Onderwerp van Vathorst is hier op het forum al uitvoerig besproken (gebruik zoekfunctie, en lees dat eerst eens helemaal door), en oude koeien moet je niet telkens uit de sloot halen (als je daar ondertussen nog iets van terug vindt na zolang in de gracht gelegen te hebben).

Ben benieuwd hoe je formaldehyde kan aanvoelen.

Ik heb al gewerkt met gewone OSB, formaldehyde arme OSB en zero formaldehyde OSB.

Die rieken allemaal toch wel hetzelfde. (of hoe voelde jij dat aan?)