Roet boven radiator

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb vorig in juni 2008 in mijn woonkamer een aantal nieuwe radiatoren laten plaatsen. 2 radiatoren zijn verplaatst. Na de winter (maart 2009) kwamen wij tot de ontdekking dat boven de 2 verplaatste radiatoren de muren zwart zijn geworden. Ook de radiator onder het raam, waar een vensterbank boven zit laat zijn sporen na. De gordijnen zijn echt smerig. Ik heb begrepen dat het een langzaam proces is. Ik vind dat het bij ons super snel is gegaan/gaat. Wie kan uitkomst bieden. Wat is er aan te doen behalve een kleedje onder de CV's. Dat heb ik nl ook al gedaan en helpt niet echt.

Reacties

Wordt er gerookt in huis; worden er veel kaarsen gebrand die roet afgeven?

Wordt er gerookt in huis; worden er veel kaarsen gebrand die roet afgeven?

Nee er wordt niet gerookt in huis en er wordt sporadisch een kaarsje aangestoken. Onze CV ketel is ongeveer 13 jaar "oud". Precies boven de radiatoren zijn de muren erg zwart, van roet.

Er wordt niet gerookt in huis en af en toe wordt er een kaarsje aangestoken. Niet in een mate dat er veel roet vrijkomt. De roet die boven de radiatoren op de muur zit en gordijnen die zwart worden is echt afkomstig van de radiatoren. Voor ons ook een groot raadsel. Ik heb ook gelezen dat als je cv ketel teveel capaciteit heeft deze snel tot de aangegeven temperatuur komt. De ketel hoeft nooit echt maximaal aan het werk. Als gevolg daarvan krijg je last van meer roet. We weten nog steeds niet waar het aan ligt. Wie kan ons helpen?

 

Wat is de watertemperatuur van de CV?

 

De temperatuur was meen ik 90 graden. Die heb ik op advies van een kundig iemand terug gebracht naar 60 graden. Heb ik in maart 2009 gedaan. Ik had gehoopt dat dat het probleem zou zijn maar helaas. We hebben nu wederom last van roetvorming. We worden er een beetje moe van. We willen dan ook heel graag weten wat het zou kunnen zijn. Dan kunnen we er nl iets aan doen.

De temperatuurverlaging gaat in elk geval helpen. Het kan bestzijn dat er nog wat roetdeeltjes in de radiator waren van voor maart 2009.  De radiator goed reinigen kan helpen (met stofzuiger of een radiatorborstel).

hebt u misschien zo een petroleum vuurke in gebruik ?????

Dat roet is gewoon stofschroei van huisstof denk ik.

 

Klopt, het gaat om stof die verbrand en zich gaat hechten om een ruw oppervlak. Spachtelputz dus. De vraag blijft echter waarom worden de muren zo snel zwart? Het is gebruikelijk dat muren boven een radiator in de loop der jaren verkleuren maar in een half jaar zo erg! Dat roept vragen op. Hoe kan dat en hoe kan je het voorkomen. Kortom, het blijft een probleem. Ik heb zelfs een manager van het merk van de radiatoren (Henrad) gebeld. Ook daar heeft men geen idee!!! Toch, vreemd. Als je nl op google surft dan kom je het probleem wel degelijk tegen. Je zou toch verwachten dat Henrad zelf weet waar ze het over heeft. Nee, dus. Blijft de vraag wie heeft de oplossing of terwel hoe voorkom je het.

 Ofwel is er veel stof in je huis, dus eens wat meer stofvegen en stofzuigen?

Ofwel werkt je systeem op een te hoge temperatuur? Als je de temperaturen van het toekomend water kan reduceren tot max.60° zal je er volgens mij ook minder last van hebben.

wij hebben jaren radiatoren geplaatst ook deze van henrad en nooit prolemen gehad,indien je iedere week zeker de radiatoren met een speciale borstel schoonmaakt,kan je dat probleem niet hebben.

huisstof is volgens ons de enige oorzaak,want een radiator kan geen roet afgeven,alleen stofvuil.

hebben zelf al 10 jaar onze radiatoren hangen en onze gordijnen worden niet vuil.

Het gaat inderdaad om stofdeeltjes die als het ware over de grond worden aangezogen en door de warmte naar boven stijgen. Door de hitte van de radiatoren verbranden de stofdeeltjes en gaan door de verplaatsing van lucht (stijgen bij warmte) zich hechten op de muren. De stofdeeltjes verbranden dus en moet je zien als roet. We hebben onze cv ketel 1 jaar geleden (na het constateren van de zwarte muren) op 60 graden gezet en hebben inderdaad een speciale borstel voor de radiatoren gekocht. We hopen dat dan ons probleem opgelost is.