inbouwhaard in passief woning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Gegroet,

In het vooronderzoek als bouwheer van een eigen passief woning voor de nabije toekomst, ben ik enkele technische zaken aan het bekijken, zoals het plaatsen van een inbouwcassette voor het bijververwarmen van onze woning met hout. Deze zou alsook gekoppeld moeten worden aan een buffervat voor de warmwatervoorziening. Zijn er hieromtrent al oplossingen(lees fabrikanten) op de markt die beide bieden, nl. een gesloten systeem met warmtewisselaar ?

Hierbij rijzen me nog enkele vragen naar het hoofd,

mag de aanvoer van de lucht ook komen van de AWW ?

Is de kachel ook een onderdeel van de certificatieprocedure van je huis ?

Is het utopisch te denken dat je je enkel met een zonneboiler en houtkachel toch kan voorzien in warm water ?

mvg,

Tom

Reacties

 Heb zelf de ervaring van een 11 kW kacheltje in een LEW (beneden 4 kW warmteverlies).

Wij branden 1 keer des avonds en dan is het meteen 23-24 °C. De poezen hebben warm tot 's morgens, zakt ten hoogste tot 18 °C. In putje winter gooien we een 2e keer bij.

Luchtaanvoer gebeurt van buitenaf, niet uit de aww.

Er bestaan al meerdere toestellen die hout en/of pellets en sanitair warm water verenigen.

Ik denk dat je toch een back-up verwarming zult moeten voorzien - of een mega-gigantisch buffervat. En dan nog.

Tel eens alles tesamen en kom dan eens zeggen of het allemaal nog de moeite loont.

Ik vond van niet.

Straks komt er wel een zonneboiler.

Beste,

 

Mijn gezin en ikzelf wonen sinds deze zomer in onze eigen passiefwoning, zelf hebben we voor een zeer verschillende aanpak gekozen dan u van plan bent. Ik denk dat er systemen op de markt zijn welke een kachel combineren met de verwarming voor sanitair warmwater en cv water, ideaal om te gebruiken in traditioneele gebouwen, en eventueel LEW. Zelf denk ik dat dit niet de oplossing is voor een passiefhuis daar een kachel vlug veel (te veel) kW gaat produceren en dat ook de luchtdichting niet zal kunnen gehaald worden. Je kiest dan beter voor een pelletkachel van een beter merk.

(=duur)

 Wouti,

 

Wij gaan verwarmen met een houthaard en (overgedimensioneerde) zonnecollectoren. We hebben wel voor alle zekerheid een back-upweerstand voorzien.

Dit alles gekoppeld aan een vat van 750l. 

De warmte-toevoer komt dus van bovenvermelde, de warmte afvoer gaat naar de vloerverwarming en sww (principe fris-waterstation)

Of dit alles werkt zoals bedacht zal ik pas over een goed jaar kunnen zeggen.

Ik zou toch opletten. Wij zijn eigenlijk van het passief-huis concept afgestapt vanwege de oververhitting van een haard ! Eigenlijk is het zelfs zo dat ik al goed heb moeten zoeken voor een haard die mijn LEW niet té sterk opwarmt : ofwel was de kachel optisch te klein, ofwel te krachtig (kW). De oplossing was dus een haard die veel warmte (70%) buffert. Er komt dus nog 30% (eigenlijk stralingswarmte en geen convectie) warmte in de woning.

 

Indien nog vragen, laat maar weten !

Dag Wouti,

 

Je kan ook thermische zonnepanelen aan sluiten op je zonneboiler om je water op te warmen.

Bekijk een http://www.bauweise.net

Hier vind je vele mogelijkheden voor een passiefwoning.

Mon

Ik zit in een soortgelijke situatie. Wat voor kachel heb je nu precies gekozen?

 

Via de website van Stroomop kwam ik bij de kachel van RIKA uit. Nl. de RIKA Tavo Aqua zou kunnen geplaatst worden in passief woning. Heb je die toen ook bekeken ?

mvg,

Tom

Wouti,

de water/lucht verhouding van de Tavo (70/30) lijkt mij wat hoog, zou dan eerder opteren voor de EVO Aqua 85/15 (als het Rika moet zijn) .

Zit in hetzelfde schuitje als jij (voorontwerp passiefhuis) en wil ook met pelletkachel en buffervat gaan werken en mij lijkt dat de water/lucht verhouding zo laag mogelijk moet zijn omdat je anders het hele tussenseizoen de bypass van de BV op hebt staan (tegen oververhitting van het huis) en dat lijkt mij een beetje aan het doel voorbij schieten (energiezuinigheid).

Ik ga er eigenlijk van uit dat de pelletkachel niet primair dient om de ruimtes te verwarmen (naverwarming ventilatielucht met buffer-water) maar eerder als gezellige bijstook in het winterseizoen (zal wel genoeg aanspringen voor het SWW).

grtz,

n

p.s. Wodtke heeft een kachel met 95/5 verhouding (maar vind die niet zo mooi jammer genoeg)