Pelletskwaliteit

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik was van plan een pers te kopen en zelf pellets te persen.
Nu hoor ik van een pelletketelverkoper dat de kwaliteit van de pellets zoooo belangrijk is.
Ik heb zelf schaafkrullen en zaagsel en wilde een (chinese) pelletspers te kopen voor 1500 euro, zo zou ik dan bijna gratis kunnen stoken.
Natuurlijk niet DIN gekeurd.

Wat kan er mis zijn met zelf gemaakte pellets, wat kan het gevolg zijn voor de installatie?

Bedankt.

Reacties

Hallo Johan,

Veel hangt er van af of je een pelletkachel of een pellet CV hebt.

Zelf heb ik een pelletkachel. Hier een aantal punten waar het kan mis gaan:
- pellets gemaakt van hout geteeld op te kalkrijke grond. De minerale assen smelten bij de hoge verbrandingstemperatuur die je krijgt bij de aangewakkerde verbranding van pellets. De assen smelten samen tot klompen die zo hard zijn als zachte baksteen. Dit laat de lucht moeilijk door. Na 1 dag krijg je heel veel rook in de kachel en een slechte verbranding. Door het gebrek aan lucht komen er vlugger pellets toe dan dat ze verbranden, en loopt de brandpot over. De halve kachel is dan een bron van vuur geworden. Echt veilig lijkt me dit niet.
- pellets met te hoog asgehalte: zelfde probleem als hierboven, doch iets minder erg.
- te weinig druk bij het persen van pellets: veel stof (en vuiligheid bij het bijvullen van de kachel) plus een ongelijke grootte van de pellets. Daardoor kan de wormschroef de pellets moeilijk doseren en krijg je een minder ideale verbranding. Dit kan ook leiden tot veel aanslag op de ruit.

Bij een goed pellet CV zijn deze problemen veel minder erg: de as valt daar niet terug in de verbrandingshaard, maar glijdt schuin af.

Mijn ervaring is ook dat sparhout homogener is van kwaliteit dan loofhout. Dat maakt het maken van goede en homogene pellets gemakkelijker. Homogeniteit is belangrijk omdat je dan de verhouding brandstof-lucht constant kunt houden. Mogelijks is eenzelfde homogeniteit bij loofhout te halen door je tot één houdsoort te beperken.

mvg,
Jurgen
 

Het voordrogen van de krullen en zaagsel niet vergeten, anders gaat het vochtgehalte veel te hoog liggen.

en dat laatste kost geld