plafondverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We plannen een aanpassing om over te gaan naar lage temperatuur radiatoren. Bij ons zou het echter ook relatief eenvoudig zijn om het plafond van de woonkamer te verwarmen.

Het is een balkenconstructie waartegen langs onder gyproc is geschoten. Tussen de balken is isolatie aangebracht, maar daar komt nog een 12cm bij. Het is voor mij relatief eenvoudig om langs boven aan de bovenzijde van de gyproc te komen. Het leggen van "vloerverwarmingsbuizen" met een afstand van een 20cm, lees een lus tussen twee balken, is eenvoudig doenbaar. Zelfs het voorzien van een aluminiumafdekking is niet echt een probleem als deze in de juiste breedte te krijgen is.

 

Is dit een goed idee als aanvulling op enkele -kleinere- radiatoren, of af te raden?

Hoeveel W/m² is zo haalbaar?

Reacties

Nog een nuttige (?) presentatie:

 

www.isso.nl/fileadmin/user_upload/ISSO_SBR_TVVL_dag/Presentatie_Bruggema__systeemvergelijking.pdf

 

Als deze correct is, zou plafondverwarming 85% straling zijn, zie pag. 14.

droge plafondverwarming heeft niet veel nut.

Zelfs natte plafondverwarming (in de plaaster of leem gezet) zou ik afraden.

Want warmte stijgt dus rendement van plafondverwarming is niet zo schitterend.

 

Heb het vroeger ook allemaal opgezocht en ben uiteindelijk voor muurverwarming gegaan.

 

 plafondverwarming is wel interessant bij een warmtepomp waar in de zomer de koelfunctie kan op aangesloten worden

Walter

 

Wat bedoel je met "rendement"?  Na afwerking zal er 18-20cm of meer isolatie bovenliggen richting zolder, het dak heeft nog eens 23 cm papiervlokken.  Ik vind het geen probleem dat er een klein percentage van de warmte naar de zolder gaat.

 

Ik vermoed  dat ik max. 80-90 W/m² zal kunnen toevoegen indien nodig, maar dat op zich vind ik ook niet erg.

 

Het grote voordeel is dat ik er relatief vlot bij kan zonder te breken of "stof" te moeten maken in de leefruimtes.  Muurverwarming is een optie voor onze badkamer en misschien keuken, maar geen optie in de woonkamer.

Plafondverwarming heeft meer moeite om alles te verwarmen omdat het naar beneden moet stralen.

Je wilt dan ook nog een droogsysteem gaan toepassen

Dat al veel minder rendement heeft dan nat systeem. (je gaat veel warmte creeren tussen je gyproc en de isolatie aan het plafond)

Vrees dan dat je vooral de bovenste meter van je living heel warm gaat hebben en de rest normaal warm.

Daarom vrees ik dan dat je veel meer gaat verbruiken dan normaal.

 

Het zal wel werken, maar de vraag is of  het wel het beste is wat je kan doen.

Walter

 

Ik dacht dat de richting van straling geen verschil maakt.  Ze zal, mijns inziens, vooral de vloer en meubelen opwaremen, niet de lucht.  De warme lucht van radiatoren gaat trouwens ook onmiddelijk naar het plafond.

 

De gyproc gaat inderdaad warm worden, maar de isolatie gaat zeer veel tegenhouden naar boven.  Ik verwacht maximaal een 4W/m² extra naar de zolder te verliezen, dit is een 5%.  Dit is trouwens niet echt "verloren" omdat de zolder ook fors geïsoleerd is, enkele stukken zoldervloer zullen dan trouwens nog wat extra isolatie krijgen.

toen we uiteindelijk gingen voor muurverwarming.

Had ik ook verhalen gehoord over droog systeem van muurverwarming.

Dus muur wandverwarming er tegen en dan gyproc.

En men vertelde mij dat dit zeer slecht rendement had.

 

Dus zal dat met droog systeem van plafond verwarming ook wel zo zijn.

+ de nadelen van plafondverwarming erbij.

 

Ik zeg ook, dat het wel zal werken.

Maar het bovenste gedeelte gaat warmer zijn dan de rest.

Hoop dat je niet te hoge plafonds hebt.

Waltervaes schreef: “Plafondverwarming heeft meer moeite om alles te verwarmen omdat het naar beneden moet stralen.” en “Hoop dat je niet te hoge plafonds hebt”

 

Infraroodstraling wordt niet beïnvloed door de zwaartekracht. Een warm plafond straalt net zo makkelijk naar beneden als een warme vloer naar boven.

 

Alleen is het comfortabeler en energie-efficiënter om een iets warmere vloer te hebben dan een iets warmer plafond.

 

Dirk Bauwens

Dirk

 

Vanaf welke verwarmingstemperaturen (lees oppervlaktetemperaturen) begint dat verschil merkbaar te spelen?

 

Vloerverwarming is geen optie, is lagetemperatuur radiatoren versus lagetemperatuur radiatoren + plafondverwarming versus enkel plafondverwarming.

 

 

Dirk heeft de belangrijkste opmerking gemaakt: het is niet comfortabel om een warm plafond te hebben. Hoe zuinig het je ook zou uitvoeren.

Een verticale assymetrie in temperatuur wordt als zeer oncomfortbael ervaren als ze afkomstig is van een warm plafond. Veel sneller dan bij een warme vloer.

Geert Bellens

Ik dacht al wat is het oncomfortabel met die zon boven mijn hoofd in de zomer.

Stralingspanelen in het plafond zijn alleen zinnig als je ze voedt met heet water. Bij lage temperaturen werken ze slecht. Tevens verlies je meer warmte dan met vloerverwarming. De temperatuursgradient is groot wat ook een groter verlies betekend.

Geert

 

De enigste temperatuurgradiënt die ik gevonden heb plaatst plafondverwarming zeer dicht tegen radiators.  Enkel plafond en vloer zelf zijn bij plafondverwarming warmer.

Vreemd genoeg is er dan ook amper sprake van assymetrie, integendeel het was het meest symmetrische van de getoonde mogelijkheden.

 

Is er een grensplafondtemperatuur of start het probleem reeds bij elke minime stijging?

Chatanky schreef: “Stralingspanelen in het plafond zijn alleen zinnig als je ze voedt met heet water. Bij lage temperaturen werken ze slecht.”

 

Dat is niet waar.

 

Een verwarmd plafond straalt met ongeveer 6 Watt per graad temperatuursverschil, per vierkante meter. Dat betekent voor bijvoorbeeld een ruimte van 100 vierkante meter met een plafond op 25 graden en een vloer op 20 graden een verwarmingsvermogen van 3000 Watt.

 

Helemaal niet slecht, vind ik.

 

Dirk Bauwens

de enigste plafondverwarming die misschien iets beter is.

Is de  natte versie.

Dus dan zou je een heraklith plaat moeten zetten ipv een gyproc

En daar dan je buizen op vastmaken (clicksysteem is het gemakkelijkste op heraklith)

En dan 3 a 4 cm leem erop. (leem geeft na 45 minuten warmte af, plaaster pas na 1 u 30)

Dan kan je wel met lage t° werken.

 

Je zou ook pavatherm isolatie kunnen nemen ipv heraklith, maar dat leemt (of plaastert) minder goed.

Ik heb 1 balk zo moeten lemen, was ZEER moeilijk !!!!

Met heraklith is het veel gemakkelijker.

kijk anders eens op onze fotwebsite hoe we het gedaan hebben met onze muurverwarming

(er is ook een deel2 - rechts klikken op de kleine foto)

http://picasaweb.google.com/Walter.Veerle/OpDeMuggenberg#

 

Misschien zou het ook nog nuttig zijn om een tonzon folie achter de heraklith te zetten om de straling te weerkaatsen?

Je hebt ook heraklith platen met eps en andere isolatie soorten op, maar voor plafond misschien minder goed als er al 3 a 4 cm leem + leidingen op komt (stevigheid)

Dat klopt Dirk, ik had het over stralingspanelen. Een compleet plafond verwarmen kom je uit op de door jou genoemde.

Echter heb je  wel een gradient van 5 graden. Wat extra verlies in een ruimte betekend en de afgifte. Voor lage plafonds is het nog wel bruikbaar maar zodra je hoge plafonds hebt neemt het effect en het netto vermogen af op de leefhoogte.

De cijfers kloppen wel Dirk.

Waarom  zou je een gradient hebben van 5 °C?

 

Bij muurverwarming heb je, volgens de diverse bronnen die ik heb gevonden, een warm plafond een warme vloer en daartussen een gradient die tussen vloerverwarming en radiatoren inzit.  M.a.w. het grote verschil dat ik zie in de cijfers is dat plafondverwarming een warmere vloer heeft dan radiatoren en een iets gelijkmatige temperatuur ertussenin. 

 

Het betreft wel woonruimten, lees 2,7 tot 3 meter plafondhoogte.

 

Dicht aan het plafond zal ongeveer de temperatuur heersen die het plafond is. die 25 graden komt niet naar beneden vallen als het daar 20 graden is.

Walter

 

Het is een bewoonde woning, "even" het plafond veranderen is niet vanzelfsprekend.  Zelfde geldt om muurverwarming te plaatsen.  De vergelijking die ik wens te maken is tussen radiatoren op 50/40 (of 55/45) en plafondverwarming (40/30), behalve bij snelle opwarming zal het plafond max. 30°C worden. 

 

Een droog systeem is het enige snelle haalbare.  Lees buis(jes) in een vooraf geplooide alu plaat op de gyproc platen onder de balken.  Misschien zal het water iets warmer moeten zijn om gelijkmatige afgifte te hebben dan bij een nat systeem, maar het zal nog veel minder zijn dan 50/40.

 

Ik heb nu balken van 20cm en deze zullen 100% opgevuld worden met isolatie (is al gedeeltelijk gebeurd), eventueel komt er nog 12cm bij in de ongebruikte zolderdelen.  Het warmteverlies naar boven toe is minimaal en op zich niet verloren.

 

 

Zeer dicht bij het plafond heb je ook stijging met klassieke radiatoren.  Doordat het plafond 85% straling afgeeft is dat ook beperkt.

 

Het effect van de straling van bovenaf is echter wel verschillend.

Als je het zo bekijkt wel ja. Echter van die 85% straling blijft maar een deel over. De muren worden ook een deel aangestraalt Hoeveel er van over blijft ligt aan de vorm en grote van de ruimte.