Graag advies over offerte omvormer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Heb een offerte gekregen voor 11 Sunpower SP315 panelen met twee SB 1700 omvormers. Nu heb ik op dit forum zitten lezen en vraag me nu af of dat wel de beste keuze is die voorgesteld wordt. De opstelling van de panelen is op een plat dak in 3 rijen. Vier panelen op de 1ste rij, daarachter een rij van 3 en daarachter weer een rij van 4 panelen. In de namiddag zullen aan de westkant de panelen deels overschaduwd worden door een opbouw van 3 meter hoog op 12 meter afstand. In de offerte staat dat op 1 omvormer 2x3 strings geplaatst worden en dan zal op de andere de overige 5 panelen aangesloten worden. Is dit technisch handig, want dan moet 1 paneel uit een andere rij bij een rij van 4 panelen gevoegd worden. En 6 panelen op 1 omvormer is 1890 Wp terwijl dat m.i. iets te veel is voor deze omvormer. Is een SB 3300 of een SB3800 niet te prefereren. Daar kunnen toch ook 3 rijen panelen op aangesloten worden. Verder lees ik op dit forum dat je niet het maximale rendement uit een omvormer haalt als hij tegen zijn max moet presteren. Is een keuze voor een SB 3800 dan niet beter. Kan iemand hier zijn licht op laten schijnen zodat een verantwoorde keuze gemaakt kan worden?

Alvast bedankt,
René (NL)

Reacties

Die schaduw op je zonnepanelen is nefast voor de energieproductie.

De strings zullen dan ook het best in functie van die schaduw gevormd moeten worden zodat er slechts maximaal 1 string is die beschaduwd wordt.

Over hoeveel rijen die string uitgesmeerd is doet niet ter zake.

De keuze van de omvormer laat men het best over aan het programma van de producent van die sunnyboy omvormers rekening houdend met de schaduw.

 

 

Beste Rene,

 

Men koos waarschijnlijk voor 2 omvormers SB 1700 omwille van de schaduw. Dat is goed.

 

Echter...

 

Met 6 panelen op 1 omvormer (2x3) zit je goed. Je hebt hier een vermogensverhouding van 98%, mooi in het groen. Dat er een hoger DC vermogen is aangesloten hoeft daarom niet slecht te zijn, meestal zit men er iets boven.

Anders is met 5 panelen...daar zit je niet zo goed mee op een SB1700, een vermogensverhouding van 117% je hebt hier te weinig vermogen. De omvormer is hier iets te zwaar.

 

Je zou dus beter zitten met 12 panelen 2 x 1700. Of een 3300 kan je 12 panelen (2X6) op aansluiten, mooi op 101%. Een 3800 heeft je 107% (ook met 2x6). Met 3x4 panelen gaat bij beide omvormers uw MPP spanning te laag zijn bij hoge temperaturen in de zomer.

Let wel, een SB 3300 heeft slecht 1 MPP tracker dus het aantal panelen per sting moet gelijk zijn, dus 11 panelen is niet zo goed. Ook schaduw zal zijn invloed hebben op het hele systeem terwijl je met 2 omvormers de helft kan vrijwaren.

 

Allemaal zo simpel niet om de beste configuratie te vinden. 12 panelen is dus het best maar als je slechts plaats hebt voor 11...

 Hallo Dirk en Bert,

Bedankt voor jullie uitleg!

Inderdaad is schaduw "niet lekker" voor het rendement. Dat is een feit. Maar het is niet anders..... Ik zit vast aan die 11 panelen, 12 panelen kan ik niet kwijt. In ieder geval fijn om te weten dat het niet uitmaakt welke panelen uit welke rij je op één string zet.

Als ik Bert zijn betoog analyseer, dan blijft in deze situatie (11 panelen) de keuze van de 2 omvormers de minst slechtste optie. 

Bert, kan je me zeggen wat het resultaat (opbrenst, verlies aan rendement) zal zijn als er 5 panelen op één SB 1700 worden gezet? 

René

 

Beste Rene,

 

Ik zie dat je van NL bent, in nam Amsterdam als locatie, zuid en 35° hoek.

 

5 panelen op een SB1700 heeft U een opbrengst 1348 kWh t.o.v met 6 panelen heeft U 1633 kWh.

 

Het is logisch dat je met 5 panelen een mindere opbrengst zut hebben, er staat ook een 315Wp minder op. Het rendementsverlies dat puur te wijten is aan de slechtere dimensionering zit rond de 1 % denk ik. Met 5 panelen zit je op een rendement van 90,4%, met 6 zit je op 91,3%.

 

2 x SMA SB1700 lijkt dus de beste oplossing.

 

 Goedemorgen Bert,

Dankjewel voor je uitleg!

Ik woon in Vlaardingen, ligt westelijk van Rotterdam. De panelen krijgen een opstelling die ca. 8º ten oosten van het zuiden liggen. Doordat er 2 lichtkoepels op het dak ingebouwd zitten, kunnen de panelen niet op het ideale zuiden gericht worden. De afstand tussen de rijen wordt dan te klein (is nu ca. 2 meter wat volgens de installateur genoeg is).

Maar als ik op het dak ga kijken, dan zullen de achterste rijen om deze tijd van het jaar toch beschaduwd worden doordat de zon nu zo laag staat.

Het geeft me in ieder geval een goed gevoel dat de keuze voor de 2 aparte omvormers de juiste is.

Fijne dag verder en geniet van de sneeuw!

 Oja, en ze komen in portrait stand te staan.

Als ze in portrait staan op 2m van elkaar zullen ze van okt tot febr aan de onderkant wat schaduw krijgen van elkaar. Verder uit elkaar is beter maar soms is de plaats beperkt en moet je een compromis maken...

 

 

 Als je de panelen in de kleinere hoek neerzet, bijv. 30º. Weegt het schaduw effect ( wat dan iets minder is) dan op tegen de wat mindere opbrengst in de zomer omdat de panelen niet onder de ideale hoek staan? 

Die 5° zal niet veel verschil maken. Hetgeen je wint bij het ene zal je verliezen bij het andere zoals je zegt.

Heeft iemand ervaring of weet iemand meer van het merk Platinum. Ik kom tegen in een offerte van Planet Eco. Wat ik leer uit de offerte is dat het Duits is en 10 jaar garantie biedt. Evenwaardig aan SMA Sunnyboy?

Dank!

Joost

Deze is zeker evenwaardig als de Sunny Boy van SMA. Soms past de ene omvormer beter bij een bepaald type en aantal panelen dan een ander, hangt er vanaf.

 

Standaard heeft de Diehl Platinum 5 jaar garantie zoals de SMA. De overige 5 jaar zal bijgekocht zijn door de installateur.