stank weg met vijverpompje

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Driejaar geleden betonnen regenput van 10.000 liter geplaatst. De dakgoten overspannen met netje tegen de bladeren van `n kersen- en notenboom. Ook nog extra spinnen geplaatst. Regenwater loopt eerst over micro-filter, dan pas regenput in. Begin dit jaar stonk het regenwater en was gelig. Het wasgoed rook niet echt fris na `n wasbeurt. Geprobeerd met O-Clear bij te voegen. Hielp wel, maar is relatief duur en bij iedere regenbui moet je bijvullen. Heb dan `n zeer eenvoudig vijverpompje geplaatst, dat lucht blaast in het regenwater in de put via dunne plastic darmpjes. Uiteinden hangen onder `n stuk foam (1 meter onder het wateroppervlak) zo kan het met het niveau van regenput steigen en dalen. Heb de uiteinden nog verzwaard met `n kopermoer zodat ze zeker niet gaan drijven. Na enkele dagen continu draaien was alle stank weg. Nu draait het pompje nog enkele uren per dag. Pompje kost ong. 15 euro, is in bijna ieder tuincentrum verkrijgbaar en verbruikt 5 Watt p/u evenveel als de standby van `n DVD-recorder.Het is ´n beetje werk, maar wel `n perfect resultaat.......

 

(voor foto: zie bijlage)

Reacties

Jcd, dat is pas een nuttige post! Ik kende die "truc met het aquariumpompje", maar het is de eerste keer dat iemand zijn positieve ervaring ermee deelt. Bedankt.

 

(Terzijde: de foto-bijlage is alleen zichtbaar als je bent ingelogd. Is dat normaal? Op die manier missen veel bezoekers de foto.)

------------------------------------------------------

Hoi Verbertus, ben nog maar pas op deze site, dus ik weet niet of dat normaal is van die foto.

PS Ik weet niet of het ook met `n aquariumpompje werkt, ik denk dat `n vijverpompje iets sterker

     is. Vijverpompjes zijn verkrijgbaar in verscheidene sterktes. Ik heb de middelmaat genomen.

    Prijsverschil is enkele euro`s.

 

Hallo jcd,

Dat aquariumpompje komt uit een voorbeeld van een kleine waterzuiveringsinstallatie voor grijs water. ( afvalwater zonder toilet-spoelwater). Dat is inderdaad wellicht te klein voor regenwaterzuivering. Maar het principe is hetzelfde: het inbrengen van extra zuurstof waardoor de aerobe bacteriën hun werk kunnen doen. ( oa. stank voorkomen) Ik lees te veel..kan me dus niet herinneren waar ik dit gelezen heb..

De laatste tijd hoor ik in mijn omgeving ook positieve verhalen over het gebruik van bacterie-culturen voor het reinigen van water. Er is een hele commerce ontstaan rond het produkt "EM", te gebruiken als huishoudschoonmaakmiddel, als buizen-ontstopper, water-zuivering, compost-verbetering, levenselixir, enz, enz. Het is een mengeling van aerobe en anaerobe bacteriën, die blijkbaar in staat zijn om te slapen, tot..er iets te eten valt.

Terug naar jouw situatie; ondanks al je voorzorgen, ontstond er dus toch stank in het regenwater. Zou het kunnen dat een tank van 10000 liter iets te groot is in verhouding tot je dak-oppervlak, waardoor de tank de bovenste laag drijvend vuil niet af en toe kan wegspoelen na een hevige regenbui? Of heb je, in verhouding tot de inhoud van de tank, een heel klein regenwaterverbruik?

In ieder geval bedankt voor je info.

 

Bert

 

 

 

Hoi Bert, we verbruiken ong. 15 kub regenwater en 15 kub leidingwater. In principe hebben we recht op 30 kub

"gratis".(2 personen) Dus eigenlijk hebben we `n dikke 1000 euro uitgegeven om niks te verdienen. Maar ik vind

het zonde om drinkwater zo maar door te spoelen. Van de watermaatschappij (VWM) hoef je niks te verwachten.

Zij stellen dat je huis er `n meerwaarde door heeft. Alsof je iedere dag je huis verkoopt.

Het regenwater wordt gebruikt voor:  toilet, de was, de tuin, de auto en voor de kippen en poezen. Deze laatsten

verkiezen regenwater boven flessenwater. En leidingwater willen al ze helemaal niet drinken. 

 

Ter aanvulling: heb dus `n stuk foam gebruikt als vlotter. Deze gele foam (die je ook gebruikt in de spouwmuur) is na enige tijd

gewoon opgelost in `n vettige substantie. Dus niet aan te raden om dit als vlotter te gebruiken. De darmpjes hangen nu gewoon enkele

centimeters boven de bodem (zonder vlotter). We zijn bijna 2 jaar later en het hele verhaal klopt nog steeds. Geen kleur en geurhinder.

Pompje heb ik aangesloten op de tijdklok van de buitenlamp en draait dus zolang het buitenlicht aan is. En dat is zomers uiteraard

enkele uren minder dan in de winter. Mocht je `n aparte tijdklok voor het pompje willen zetten, dan is `n beluchting van `n zestal uren

per dag voldoende. Voordeel van mijn systeem is dat het pompje ook nog op nachttarief draait. Het is bij `n verbruik van 5 Watt niet

enorm besparend, maar alle besparing is meegenomen. 

jcd, wij gebruiken ondertussen het regenwater toch al heel lang en heel intensief en slagen er in om het drinkwaterverbruik te beperken tot 17 cub voor 4 personen. Ik vermoed dus inderdaad, zoals hoger vermeld dat je put te groot is; Water moet bewegen. wij lossen dit op door met 2 putten te werken eentje van 3500 l waar we constant uit pompen en de 2de 5000 L die ermee "communicerend" in verbinding staat.

Er staat een voorfilter voor de put en erna komen 3 filters 2 steeds fijner wordende deeltjesfilter en als laatste een actieve koolfilter.

Wij wassen ons al jaren met dit water en stinken doet het niert hoor.