Ventilatiesysteem + Slaapkamer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een bedenking. Als me werkt met een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie maar men wil de slaapkamer zo koud mogelijk houden zowel winter als zomer gaat dit geen problemen geven?
Gaat de warmte van bepaalde lokalen in de woning niet naar de slaapkamer gebracht worden?

Reacties

Dat klopt, 16 graden ga je niet halen, tenzij met D zonder warmtewisselaar ...

Maar de redenering is dat in een zeer goed geisoleerde woning, zonder geisoleerde binnenwanden, de slaapkamers in ieder geval behaaglijk warm zullen zijn, zelfs zonder verwarming.

Eigenlijk een interessant probleem. Je zou kunnen een apart ventilatie systeem installeren voor het "koude" blok ? En de binnenwanden isoleren. Gaat daar niet zodanig veel geld in kruipen dat je net zo goed de slaapkamers op 18-19 kan laten ?

Bij ons is werk op gelijkvloers, privé op 1ste. Zolderkamers zijn voorzien maar nog niet af, dak is wel geisoleerd met 33cm Isofloc - daar is geen verwarming (wel aanvoer en afvoer wachtbuizen), maar het is daar nu met de vrieskou 18 à 19 graden (onbewoond), zonder ventilatie.

Dus het moment dat de ventilatie daar draait, krijg je daar luchttoevoer van +-18/19 graden, met deze vriestemperaturen. Het zal daar dus net zo warm/koud zijn als momenteel zonder de ventilatie.

Wil je dit bewust kouder krijgen, dan zal daar toch over nagedacht moeten worden, en in dit geval gaat - denk ik - bewust wooncomfort opgeven resulteren in een meerkost die je nooit zal terugverdienen ?

 Als ik de venster openzet (kipstand) zou het volledige ventilatiesysteem ontregelen of maak ik een onnodig hoog energieverbuik?

Probleem is dat ik al heel m'n leven met open venster slaap en ik moeite heb met slapen in een verwarmde ruimte.

Ik wil gerust zo zuinig mogelijk zijn voor milieu en portemonee maar wil toch m'n comfortgevoel trachten te behouden

Ysengrim,

Probleem is dat ik al heel m'n leven met open venster slaap en ik moeite heb met slapen in een verwarmde ruimte.

Ik durf vermoeden dat je moeite hebt met slapen in een slecht geventileerde ruimte.

Als je de vensters openzet, dan maak je je investering in BV nutteloos.

Gebruik eens de zoekfunctie met termen "comfort slaapkamer ventilatie", je zal een tijdje zoet zijn met alles te lezen...

 De meest ideale temperatuur om goed te slapen is 18°C. Met de raam open slapen is een gewoonte die uit het verleden komt, toen dat de enige manier was om een beetje verse lucht binnen te krijgen.

Als je denkt dat 18 te warm is, begin dan met een dunnere deken te leggen. Want het is een feit dat, wanneer je 's winters met de raam open slaapt, een dikkere deken zal nodig hebben, dan wanneer je kamer geventileerd wordt door een balansventilatie.

"Probleem is dat ik al heel m'n leven met open venster slaap en ik moeite heb met slapen in een verwarmde ruimte."
 

Ik benadruk het ook maar even dat het "probleem" zich niet situeert in de temperatuur, maar in de aanwezigheid van verse lucht. Als 18° al te warm zou zijn, slaap jij dan ook slecht van pakweg juni tot september? Vast niet. Dat zou voldoende moeten zijn om je te doen inzien dat niet de "warmte" (nuja, 18° ) een probleem is.

 

Ondertussen is er onderzoek dat 19°C de ideale temperatuur zou zijn...  Ik had zelfs de indruk dat de onderzoekers daar zelf over verbaasd waren.

De warmtetoevoer van een balansventilatie is beperkt.

 

Als er in een tweepersoonsslaapkamer een 50 m³/h ingeblazen wordt, is dit een warmtetoevoer van 17watt per graad verschil.  Zelfs als je de luchttoevoer zou verwarmen is dit niet spectaculair.

 We hebben ondertussen (buiten vriest het) het dunste zomerdonsdeken opliggen en nog steeds heeft deze jongen problemen als hij wakker wordt en het bed is opgewarmd om terug in slaap te vallen.

Waarschijnlijk is dit idd niet alleen de buiten-bed-temperatuur maar eerder een probleem van de warmte v/h bed zelf

 Ik heb idd veel problemen om in slaap te geraken. Als het bed koud (+ het lokaal) en ik ben moe val ik direct in slaap. Ik merk wel als het venster dicht is (vergeten open zetten) dat ik weer wakker wordt en dan niet meer in slaap geraak

 bedankt voor de respons - ben al een beetje meer gerustgesteld ivm de temperatuur op zich

zou idd de versheid v/d lucht kunnen zijn dat een probleem vormt (of een combinatie van)

ysengrim

als ik jet goed begrijp heb jij nu geen balansventilatie en overweeg je de mogelijkheid?

wat ik uit een aantal lezingen heb overgehouden is dat de absolute temperatuur of vochtigheidsgraad (de extremen niet te na gelaten) geen invloed heeft op het slaappatroon. het zou vooral de continuïteit zijn die het slaapgedrag beinvloed.

met een balansventilatie zal zowel de t° als de RV redelijk constant blijven. het slechte slapen met gesloten raam wijst ook in de richting van het probleem, naarmate de nacht vordert zal waarschijnlijk de t° en zeker de RV stijgen. met een open raam zou dat beter kunnen zijn, maar dan afhankelijk van het weer buiten en de wind.

hans d

wij zijn ook BV aan het plaatsen.

En hebben het ook liever niet te warm in onze slaapkamer.

Maar denk dat onze t° in de slaapkamer  maar op 16° gaat komen, eenmaal de BV is aangesloten.

WAAROM:

1 ste verdieping heeft ook geen verwarming = 1 afzuigpunt (wasplaatsje-wc= lavabo)

Gelijkvloers: heeft WC ook geen verwarming = 1  afzuigpunt (wc staat in de gang die naar 1 ste verdieping gaat)

Afzuifdebiet totaal +/- 120 dat toch een beetje frisser gaat zijn, tov. afzuigdebiet van badkamer en keuken +/-150

Dus de BV zuigt niet overal lucht af van 20 a 21°, dus de inblaas t° zal dan iets lager liggen.

Wat dacht je anders van het oplopen van de CO2 percentage in een slechtgeventileerde slaapkamer.

Ik heb, in mijn slaapkamer, metingen verricht. Als ik binnekwam was het ca 420 ppm. en in de loop van de nacht liep dit op, met gesloten raam, tot 1400 ppm. (en ik heb geen kleine slaapkamer en het is ook geen kierdicht huis -bouwjaar 1930-)

Met open raam bleef ik netjes op ca 400 ppm (en dan sliep ik dus veel beter).  Ik zat ook altijd te zoeken naar temperaturen en vocht, maar besef steeds meer dat CO2 belangrijk is.

 

 

Als je zowel in winter- als in zomeromstandigheden graag een koele slaapkamer hebt, is het ideaal om de traditionele schikking van de woning om te draaien: slaapkamers gelijkvloers, de leefruimtes voor overdag op de verdieping.

 

De meeste mensen zien dit blijkbaar niet zitten, maar er zijn meer voordelen dan je denkt:

- Warmte stijgt en zakt niet: bijgevolg blijven de slaapkamer in de winter koud (tenzij je er de verwarming op zet) en koelt de woonkamer niet af als de deur naar de nachthal blijft openstaan.

- In de zomer warmen de slaapkamers gelijkvloers minder snel op dan de verdieping (onder plat dak en met meer vensteroppervlakte). Via het dak kan je meer en beter daglicht nemen in de dagruimtes, terwijl je daar in de slaapkamers helemaal geen nood aan hebt.

- De trapverdinging tussen beide niveaus moet om thermische redenen niet worden afgesloten: vanuit de gelijkvloerse inkomhal moet je geen deur achter je dichtrekken naar de woonkamer toe.

- Geen contact met de tuin ? Wellicht klopt dat grotendeels (tenzij je eerder een park dan een tuin hebt), maar in ruil krijg je een uitzicht over alle tuinen van de buurt heen: een mooi vergezicht... En niemand kan bij je binnenkijken. En je buren zitten te kijken tegen de coniferenhaag op de scheiding van hun tuintje.

- Als je overweegt om een garage 'vast aan de woning' te voorzien, komt dat goed uit: de dagruimtes (verdieping) komen in oppervlakte vrijwel overeen met een garage + slaapkamers (gelijkvloers) = compact volume.

- 's nachts tijdens regenbuien en stormwind merk je er veel minder van, dan wanneer je hoog slaapt (hoge bomen vangen veel wind).

 

P.S.: Ik woon inmiddels al 4 jaren zo, MET venilatiesysteem D + WTW en heb het me nog niet beklaagd...

Excuus, wijkt een beetje af van het onderwerp, maar eigenlijk ook niet.

 

Bert V

pieter

natuurlijk, die was ik nog vergeten te vermelden, want RV en CO² gaan mooi samen de hoogte in.

hans d

 nu slapen we op het 2de verdiep en er is een volledig open trappenhal dus alle warmte v/h kantoor (gelijkvloers) en privé(1ste verdiep) stijgen gezellig naar boven.

Heb nu een laken gespannen voor de opening- houd +- 90% tegen - en is al een merkbaar verschil

Voor het jaartje dat we nog hier huren ga ik geen kosten meer maken

Onze nieuwbouw is gelukkig beter overdacht dan hier