thermo beech (thermisch behandelde beuk) ervaringen, voorbeelden, leveranciers

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Dit weekend met open klimaathuizen geweest naar een huis in Lint met een heel mooie gevelbekleding en thermobeech (thermisch behandeld beukenhout).
Na een snelle google een zoektocht door dit forum (en enkele andere) vind ik niet veel informatie over dit produkt.
Wij zijn op zoek naar leveranciers , voorbeelden (liefst voorbeelden die al enkele jaren gerealiseerd zijn) en extra informatie over dit produkt.

Alle info is welkom,

Reacties

Kris en Evelien: probeer naar toepassingen te gaan kijken die al meer dan 10 jaren oud zijn dan krijg je een veel beter idee over de duurzaamheid.

Walter: de link naar Brems werkt niet meer (The page cannot be found...).

Op het gevaar af om af te wijken van de vraag van dit item: We zitten hier op een energieforum... Bedenkt dan even of de energieinput verantwoord is (en voor de fabricanten: verantwoord zal blijven) tegenover het duurzaam resultaat dat men beoogd? Energie zal hoogstwaarschijnlijk nog duurder worden dan het nu al is.

Uit alle discuties die we in verband met thermisch behandeld hout (TBH) hier op het forum bekwamen en met mondelinge info die ik overal in de Belgische houtsector vernam: Met behoefd kwalitief goed hout te gebruiken om een kwalitatief goed thermisch behandeld eindproduct te bekomen.

En dan komt men onmiddellijk bij een tweede bedenking: Is het benevens de goede schimmelweerstand van TBH verantwoord om zoveel energie voor dit doel te gebruiken?

 

 

Beste Rudy,

Bedankt voor je opmerking en je kan terecht vragen stellen bij TBH. Ik ben echter van mening dat indien het hout gewonnen wordt uit hernieuwbare bronnen en de transportuitstoot van CO2 beperkt wordt door lokaal gebruik dit een alternatief is voor het gebruik van harde houtsoorten klasse 1. Waarom: omdat ik hoop dat meer en meer mensen duurzaam gaan bouwen en dan zullen we de schaarse beschikbaarheid van die harde houtsoorten hard nodig hebben willen we het op een duurzame mannier verwerken.

Wij zijn dus vooral op zoek naar een duurzame lokale (lees europees) houtsoort voor gebruik als gevelbekleding zonder behandeling. Onze keuze zal echter niet alleen ecologisch, maar ook esthetisch en praktische factoren bevatten.

P.S: Waar je het idee haalt dat dit enkel een energieforum zou zijn is mij niet duidelijk. ik citeer één van de eerste zinnen van de statement van deze site "Ecobouwers.be is een website met praktische en technische informatie en concrete ervaringen over duurzaam bouwen" Duurzaam gaat veel verder dan energie alleen.

Met vriendelijke groeten,

 

Er is een oplossing, maar dan moet je het waarschijnlijk zelf gaan halen in Nederland.

"Nederlands red cedar hout"

Is natuurlijk iets minder goed dan red cedar uit canada, maar ecologisch het beste wat je kan hebben (onbehandeld)

 

http://www.haalhout.nl/westernredcedar/western-red-cedar.htm

Kris en Evelien:

100% akkoord met jullie repliek en inzicht, vooral jullie intentie om tropische hout te vervangen door verantwoord geteeld Europeesch hout.

"Energieforum": Dat was de oude aanwijzing voor dit forum van de BBL alvorens het de huidige omschrijving "Ecobouwers" had.

Groeten,

Rudy

Beste Rudy,

Van het verleden was ik niet op de hoogte. (-;

Alternatieven die nog op ons lijstje staan zijn rhobinia en tamme kastanje.

robinia hebben we nog niet gezien als gevelbekleding en beide hebben het nadeel dat ze niet altijd even vorm vast zijn.

Andere alternatieven of voorbeelden van gevelbekleding met hout van europese afkomst, liefst al een paar jaar gezet, zijn altijd welkom.

mvg,

Kris & Evelien

Rhobinia of "valse Acacia" wordt in Vlaanderen bij veel houthandels ook "Hongaarse Larix" of "Hongaarse Acacia" genoemd.  Het zit in duurzaamheidsklasse 1 en is één van de perfecte Europesche concurenten om tropisch hout te vervangen!

Je moet constructief wel rekening houden met een bepaald ("krom"-)trekvermogen maar dat moet men bij vele tropische houtsoorten ook doen. Je zou bv. raamprofielen kunnen laten maken op Duits systeem (drie of 4 lagen opeengelijmd) dan is de kans op "trekken" nihil. Er zijn hier wellicht vaklui (schrijnwerkers) op de site die hieromtrent meer over hun ervaring daarmee kunnen vertellen.

Als ik me niet vergis brengen deze bomen (via de bijen...) voor Hongarije ook nog een paar miljoen kg honing op. De bladeren worden gebruikt als veevoer. Een zéér interessante boom dus, hopelijk worden de bossen in Hongarije goed beheerd.

Normaal zal elke houthandel het voor jullie vakman kunnen bestellen maar ik ken twee houthandels (één in Tielt-Winge en één in Proven, vindt je wel via Google...) die zelf het regelmatig verzagen en verhandelen.

Succes!

 

 

Beste,

De leverancier van het Thermobeech hout is voor deze woning Brems ( http://www.brems.be/ ).

De aannemer die de gevelwerken heeft uitgevoerd is Hermans Hout en Habitat ( www.h3.be ).

De toepassing die wij gebruikten is 4-zijdig tand en groef 16mm.

Referenties van Thermobeech die ouder zijn dan 2 maanden wordt moeilijk, althans in België. Voor zover ik weet is dit een recentelijk nieuwe toepassing en hebben wij het een eerste keer gebruikt.

Met vriendelijke groet,

Stijn, de architect van Lint

 

Tja,

 

Van reclame gesproken ... een 'low-profile' houding ware meer gepast !

 

Bart A

 

Eigenlijk is robinia eerder klasse 1-2.

Maar inderdaad ... afgezien van het 'werken' is dit een goede houtsoort. 

Helaas naar mijn mening nog te weinig beschikbaar. (is het mogelijk mij een mail te sturen met die 2 handelaars?)

 

En als boom :

-mooi, ruikt zeer goed in bloesem, maar de peulen zijn giftig

Beste Bart,

Ik heb expliciet naar leveranciers gevraagd. Dan kan je het niet kwalijk nemen als iemand daar op antwoord met de vermelding van een leverancier. Zeker niet als ik die persoon als reden aanhaalde voor mijn vraag.

Hartelijk bedankt Stijn Claessens.

Ik hoopte echter op verschillende namen om het reclamegehalte laag te houden. Blijkbaar is dit een zeer nieuw produkt. Het is heel mooi afgewerkt in Lint, maar ik denk dat ik toch het advies zal volgen om meer beproefde materialen te gebruiken. Dit zal me echter niet weerhouden om mijn zoektocht naar meer informatie over dit materiaal verder te zetten. Wie weet wordt ik alsnog overtuigd.

mvg

Je bent 1 eigenschap vergeten van robinia. Die is zeer alergeen. Ik spreek uit ondervinding.

Dit is natuurlijk enkel bij levende bomen en niet bij het verwerkte hout in teras,meubel of gevel.

Ik had al weken eerder gezegt dat Brems het verkoopt.

 

@ Architect Stijn Claessens

Thermobeech bestaat al jaren, ook in België.

Heb het al gezien als vloer in een winkel in Leuven (dacht de "esprit")

 

Ikzelf ben geen voorstander om thermobeech aan de buitenkant te gebruiken, beuk heeft een slechtere duurzaamheidsklasse ( klasse 5) dan de meeste naaldhoutsoorten(klasse 3 of 4),die meestal termisch behandeld worden.

Het is niet omdat het thermisch behandeld is dat het direkt klasse 1 gaat zijn.

Als je verschillende houtsoorten thermisch gaat behandelen, gaat er nog altijd een verschil zijn !!!

 

Als parket daarentegen vind ik het een mooie oplossing om Noten te imiteren.

Maar dan zit je weer met de vraag of het daar weer zin heeft (kosten/ecologie)

Wat ik ooit heb gehoord is dat ze thermisch behandelde beuk niet meer buiten gebruikte omdat er problemen mee waren.

(ik weet wel niet wat er van waar is)

Bel eens naar Brems  http://www.brems.be/  , die maakten dat vroeger.

Ik heb het wel ooit gezien als parketvloer, leek door de thermische behandeling meer op notelaar.

 

 

kris en evelien

 

effe verduidelijken : ik sprak niet over de productnaam, maar over de eigennaam... in mijn geval zeggen de mensen 'meneer'  ;-)

inhoudelijk sluit ik me aan bij walter vaes

Thermobeech-leveranciers : brems, brems en brems (effe google gebruiken : zoekterm "Thermobeech" : pagina's uit belgië / pagina's in het nederlands ) en ook google is uitgeput   ;-)

 

bart a

Wat gevelbekleding en andere buitentoepassingen betreft:

je kan kiezen tussen twee opties:

- het hout niet afwerken, en dan wordt het na een tijd zilvergrijs, en in het geval van thermobeech: zeer sprok (barsten), maar het maakt in se niet uit wat voor kleur het had toen het nieuw geplaatst werd, dus padouk, ceder, thermobeuk, konijnekotelaar, maakt qua allemaal niet uit

- wel afwerken, en dan neem je meteen een abonnement om de volgende tien a twintig jaar minstens om de twee jaar een weekend op te offeren aan het insmeren van je gevel/terras/ramen en deuren....

Toch oppassen met thermisch behandeld beuken voor buiten - ik hoor alom dat het weliswaar duurzaam wordt door de behandeling, maar héél sprok. Geldt trouwens ook voor thermisch behandelde eik. Bij es valt het nog mee, maar daar is de duurzaamheid dan weer minder. Neem gewoon robinia, die is van zichzelf al even duurzaam als tropisch hardhout, is per definitie ecologisch verantwoord, ook zonder FSC, en ongelooflijk sterk.

In het stadion van Zürich, waar het EK voetbal 2008 werd gespeeld, zijn duizenden vierkante meters gevelbekleding in robinia toegepast, hier werden fingerjoint planken gebruikt.

Toepassing van fingerjoint (vingerlassen) op robinia is ongebruikelijk omdat de klassieke lijmmethodes door de inhoudsstoffen van de robinia geen mechanische sterkte hebben. In Hongarije heeft men een uniek vingerlasprocédé uitgewerkt dat wel goede mechanische sterkte levert voor buitentoepasisng.

Zo kan je nu robiniaproducten (terras- en gevelplanken) krijgen die wél stabiel zijn (kaarsrecht en trekken niet krom) in lengtes tot zes meter.

Feit is dat verse robinia een lichtgele kleur heeft die weliswaar niet in de mode is, maar voor de rest wel prachtig. Maar zoals gezegd, het wordt toch allemaal grijs na een tijdje buiten.

Vanuit Hongarije schreef:

"het hout niet afwerken, en dan wordt het na een tijd zilvergrijs, ..."

Ik val in herhaling met deze repliek maar wil toch mijn ervaring mededelen.

Er zijn inderdaad zoals jij vermeld houtconstructies die met bepaalde houtsoorten gemaakt zijn die onbehandeld de tijd goed doorstaan. En het is ook zo dat die constructies het zonder onderhoud ettelijke jaren uitstekend volhouden.   Maar... er zijn legio toestanden waarbij het resultaat rampzalig is zowel bij topkwaliteit hout als bij de reeds vernoemde "konijnekotelaar".

De eersten zijn bij de gelukzaligen, diegenen die een constructie vol met blauwzwam bekomen zitten met ongeziene kosten voor herstelling.

Tot vervelens toe zal ik hier dan op het forum ook blijven verklaren dat grijs worden van het hout het gevolg is van het afbreken van de houtvezels. Blijft dit op het oppervlak, OK, dan heb je een prijs van de loterij gewonnen.

Gaat de afbraak verder en dieper dan krijg je een vochtig houtoppervlak waar schimmels en zwammen goed zullen gedijen.

Daarom reageer ik dan ook telkens hardnekkig om hout lichtzinnig onbehandeld te laten. De euforie over het niet behandelen is reeds lang vergeten als men dik in de misérie zit!

Ik heb Thermobeech intussen 4 jaar als gevelbekleding toegepast.

Prachtig resultaat, het vergrijst mooier (donkerder) als ceder en de planken hebben niet gewerkt.

Zeer duurzaam. 

Onbegrijpelijk dat dit niet meer wordt toegepast.

De leverancier is Brems.

De aannemer was Marc Mertens. 

 

Johanm,

de logische verklaring voor dit fenomeen is dat 70% van het onbehandeld hout - of zonder UV filter behandeld hout en houtmaterialen - het goed doen.

Vandaar de terechte(!)  positieve reactie zoals de jouwe. De dertig procent die in de problemen zit en helemaal niet tevreden is van het resultaat daar wil je echt niet mee ruilen.

Die 70% positieve resultaten maken het ook bijzonder moeilijk om ook op wetenschappelijke basis het goed resultaat van één of andere behandeling of één of ander nieuw UV-bestendig systeem voor deze toepassing al of niet aan te tonen.

Mijn laatste ervaring op dit gebied: Eind verleden jaar nog kwam ik bij een belangrijk importeur van tropisch hardhout die een kleurloos product van een gekend merk toegepast had. Supertevreden van het korte termijn resultaat!  In april laatstleden passeerde ik er terug, en 50% van het houtoppervlak was intact, 50% was grijs geworden. En dit op een  klein half jaar tijd!

Je kan deze situatie bijna vergelijken met het voorspellen van het weer. Als ik zeg dat het deze zomer een hete zomer gaat worden en volgende winter een koude winter dan heb ik zowieso ook voor 70% gelijk. Als ik een foute inschatting maak dan kan je me maar 30% fout in de schoenen schuiven. Vandaar mijn repliek.