Gasfornuis uit nederland In belgie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste allemaal,

Na veel zoeken zijn we al enkele berichten tegenkomen die duidelijk vermelden GEEN gas-toestellen te gebruiken in belgie, bedoeld voor de Nederlandse markt.

Maar, wij vragen ons af of diezelfde regeling/technische beperking ook geldt voor (kook)gasfornuizen (oven buiten beschouwing = Electrisch).

We hebben namelijk een bult op onze rug van het schrikken van de prijsverschillen in de 'betere' kookfornuizen tussen Nederland en Belgie. Meer bepaald, hadden we graag een gasfornuis aangeschaft van het merk M-System. De techinishce (summiere) uitleg in de documentatie vermeld geen detail aangaande eventuele automatische aanpassingen aan gas-systeem of BE-keuring (is dit nodig voor gasfornuis?).
Als we de modellen vergelijken, buiten het prijsverschil, gebruikt de leverancier ook verschillende model-nummers voor hetzelfde (volgens ons) model. bv. PRF-965IX(belgie) en PRF960-IX(nederland). Dit doet ons sterk vermoeden dat er inderdaad érgens'verschil inzit...

Iemand die hier toevallig OOK ervaring in heeft, of eventueel ook nederlands toestel in gebruik heeft genomen in Belgie...

Beste groet, en alvast bedankt !!

B&I

Reacties

Hallo,

Wij zouden ook graag een gasfornuis uit Nederland aankopen. Kan iemand me zeggen welke Nederlandse internetwinkel ook aan Belgische klanten verkoopt?

bedankt,
Karen

men is niet verplicht in belgie een keuken toestel te kopen staat nergens in een polis ook niet in het staats blad
schoondochter werkt op een verzekerings bedrijf denk wel dat zij op de hoogte zal zijn
trouwens op vele plaatsen kan men aangepaste toestellen kopen in nederland kijk maar eens op het internet
gas maatschappijen keuren ook niet welke toestellen gij aankoopt voor uw keuken

Karen,

ik heb mijn fornuis ook via internet gekocht. via kooklux.nl
ik heb zelden zo'n goed verloop gehad van zo'n aankoop.
alles is verlopen zoals afgesproken, fornuis mooi binnen gezet op z'n plaats, je moet geen voorschot betalen, pas betalen als het op z'n plaats staat, gewoon cash betalen;
ik heb enkel de sproeiers moeten vervangen maar hier zit een zeer duidelijke handleiding bij in het Nederlands. 5 minuten werk. Ik ben zeer content van het fornuis. Falcon elan 90. Het ongeveer 700 euro goedkoper als hier in België.
Als je meer info wil mag je me steeds mailen hoor.

wij zoeken sproeiers voor aardgas voor een ilve fornuis
model:pd90bnmp/m
wij kochten dit in belgie;maar kunnen hier nergens aan
deze sproeiers geraken
het is een vuur van het italiaanse meurice merloni
kan iemand ons hieraan helpen

Hoi Johan

ook ik zoek sproeiers voor aardgas/ilve fornuis 9660 C MPI ,kookte eerst op butaangas (flessen)en ga nu over op aardgas. Zal de sproeiers ook moeten aanpassen!
Volgens mij is Meurice Merloni falliet. Hebben jullie respons gehad?

vr.groet,
Margot Hoogeveen

Hoi,

Ilve is hetzelfde als Boretti. De showroom bevindt zich in Boom in België. Voor de coördinaten kan je best hun website raadplegen.

De showroom verkoopt zelf geen fornuizen. Ik wil zo'n fornuis kopen, maar weet niet waar ik in belgië er kan aangeraken.

 

groetjes,

 

Ronny

 

Beste,

 

Waar hebben jullie je fornuis van Ilve aangekocht?

 

mvg,

 

Ronny

Een gasvuur met nederlands keurmerk MAG NIET in België.

Ik heb het zelf gevraagd aan de gasinstanties in België.

Als er dan ooit een brand of ontploffing komt door het gasvuur, mag de verzekering zich terugtrekken..

 

Ik vind het ook jammer, want in Nederland vind je de duurdere gasvuren aan 2/3 en soms helft van de prijs hier in België.

Keurmerken zijn tegenwoordig zelden Nederlands of Belgisch.

Keurmerken zijn tegenwoordig meestal europees. (CE)

Deze producten mogen over heel europa vrij verhandeld en gebruikt worden. Ze voldoen aan de minimale eisen van elk europees land.

Enige kanttekening is dat het product wel aan de aansluitvoorwaardes moet voldoen.

 

Voor een gasfornuis betekend dit voor jullie een druk van 25 mbar en de gaskwaliteit gelijk aan Slochterens aardgas.

Voor elektra betekend het de spanning die je aan biedt.

De klasse kan de fabikant je aanleveren en bij je energieleverancier is dit ook op te vragen of het staat in je contract.

chathanky

er is wel degelijk een verschil tussen het belgische en het nederlandse aardgasnet. in belgie vindt je L- (bv slochteren) en H-gas (bv algerijns), met verschillende drukken en verschillende energetische inhoud, die dan op zich ook nog in tijd kan variëren.

en je hebt dus wel degeljk een belgische keuring nodig voor toestellen op aardgas, toestellen op andere gassen (propaan, butaan, LPG) vallen daar niet onder.en voor zover mij bekent bestaat dezelfde regeling voor frankrijk.

anders loop je wel degelijk een risico, niet alleen in het gebruik, maar ook als het ooit misloopt, want dan heb je gedonder met je verzekering.

en dat is ook wat de toestellen duurder maakt, aparte keuring en aparte uitrusting.

hans d

En toch worden er veel Nederlandse gasvuren verkocht in Belgie.

En deze Nederlandse of belgische verkopers doen alsof ze het niet weten of zeggen dat het geen kwaad kan.

Kijk maar eens op kapaza en vraag dan maar eens of het van Belgie of Nederland komt.

Ben al lang op zoek naar een mooi gasvuur op Kapaza en telkens was het met nederlands keurmerk.

In Nederland zijn de gasvuren veel goedkoper, vraag me af of ze in Belgie dan veel meer winst maken.

 

 

Het verschil is zo te merken aan de vlam van het fornuis.

Als die goed is kan er niks anders mis gaan dan bij een gekeurd toestel.

Bij ketels komt het een stuk nauwkeuriger, die wordt door een gasblok aangestuurt die afgestelt is en slechts kleine marges toestaat. Gas is nooit van dezelfde kwaliteit en wijkt altijd binnen bepaalde grenzen af.

walter

zie mijn reactie van daarstraks. ze moeten een specialekeuring hebben voor belgie en frankrijk, en dat rekenen ze natuurlijk door.

en misschien liggen de winstmarges hier ook wat hoger, de kosten voor een bedrijf zijn hier meen ik ook hoger dan in nederland.

chathanky

neen je kan dat niet zien, en hou verdorie op met die onzin. ik probeer al jaren te wijzen op de risico's, hier op het forum en leders.

je loopt wel degelijk risico met een ander toestel. want in belgie mag de gasverdeler zonder meer overstappen van L naar H-gas, zonder zelfs de eindgebruiker maar te verwittigen. dat is nu eenmaal zo in belgie. en dus loop je weldegelijk een risico met een niet voor belgie geschikt toestel als plots omgewisseld wordt. en dan is de afwijking behoorlijk groot.

hans d

 

Het kan ook best zijn dat de nettoprijzen niet zoveel verschillen.  In bepaalde sectoren in België wordt er met zeer grote kortingen op de geafficheerde prijs gewerkt.

"je loopt wel degelijk risico met een ander toestel. want in belgie mag de gasverdeler zonder meer overstappen van L naar H-gas, zonder zelfs de eindgebruiker maar te verwittigen. dat is nu eenmaal zo in belgie."

Als dat zo is welk risico wil je dan verkondigen?

Ik denk dat het ook de predicaat onzin verkondigen op zijn plaats is als gasleveranciers zo omgaan met de levering zoals jij beweert hier. Het lijkt mij heel sterk maar goed het tegendeel kan ik zo ook niet aangeven.

In Nederland is het zo dat gaslevering binnen de gestelde grenzen moet voldoen want geen enkel toestel kan met grote afwijkingen omgaan. Hoog calorisch gas wordt hier ook toegepast echter dan wordt het gas aangelengt met stikstof om het kloppend te maken.

In plaats van een discussie is het mischien wel handig om een verwijzing aan te geven die het meningsverschil kan ontkrachtigen. Met deze discussie kom je geen steek verder. Ik als vreemdeling ben niet de enige die anders spreekt en denkt hier. 

Wel heel vreemd overigens Hans want mijn volgende vraag:

Hoe wordt dit verekend? Een gasmeter is ook niet geschikt om zonder aanpassing een ander soort gas correct te bemeteren.

Ik zou willen dat ze bij mij hoog calorisch gas gingen geven met dezelde meter. Dat zou een flinke besparing zijn op m`n factuur.

Een referentie naar de "specialekeuring" maakt het wellicht duidelijker en discussieloos.

 

Heb op veilingsite Troostwijk een Boretti fornuis gekocht type V-96-IX.  Het is een Nederlands fornuis.  Nu lees ik vele tegengestelde berichten.  Zou het werken of moet ik het terug verkopen ? De spuiters die vind ik niet op het toestel, waar zitten die ?  En moet ik die in feite wel veranderen, of werkt het toestel zo wel.
Volgens mijn verzekeringsagent is er geen enkel probleem betreffende verzekering.
Graag info van wie dit heeft.  Alvast bedankt bij voorbaat.
Yvo

Beste,

 

Wordt men met dezelfde problematiek als men een gasfornuis geconfronteerd aankoopt in Frankrijk? Of kan men zonder probleem bv. een Ilve-fornuis in België gebruiken?

Ronny

yvo

het zal allicht wel werken, de vraag is wat als er een ongeval gebeurd. als jou verzekeringsagent zegt dat het geen probleem is, vraag hem dan dat de maatschappij dat op papier zet. maar ik denk niet dat ze zo dom zullen zijn. want het mag niet, en je loopt altijd het risico dat als er iets gebeurt de verzekering dat aangrijpt om onder z'n contract uit te komen.

tenzij het toestel een belgische keuring natuurlijk, dan is er geen vuiltje aan de lucht. op het kenplaatje van het fornuis moet het dan wel op vermeld staan.

hans d

Hallo Hans,

Bedankt voor je reactie.  Doch wat doen ze dan met het CE kenmerk welk erin staat.

Vandaag gebeld naar Eandis en daar wisten ze van niets.  Na navraag op de dienst belden ze mij terug en vertleden ze me dat in de reigio waar ik woon ook gaz G25 zoals vermeld op het toestel het huis binnen komt.

Vertelden mij " zal dus perfect werken"

Groetjes

Yvo

 

bel maar eens naar de gasinstanties (heb ik ook gedaan)

En die zeggen dat het  NIET mag (jammer genoeg)

 Dag allemaal,

Ik heb een mail gestuurd naar inbouw.nl voor meer info over een boretti-vt-96-ix.

Ik vroeg hen of er een probleem was om dit toestel op het Belgische net aan te sluiten waarop zij antwoordden dat zij een Belgisch model kunnen leveren.

Dus volgens mij is dit exact hetzelfde als wat we hier in de lokale winkel zouden kopen. Of zit ik compleet fout?!

AnS

als zij een toestel kunnen leveren dat voor belgie gekeurd is (moet dan wel op het etiket staan), is er geen probleem uiteraard.

Hallo allemaal,

Ik ben zelf geconfonteerd met deze problematiek.  Prachtig Boretti fornuis (erg tevreden) gekocht op inbouw.nl, geïnstalleerd in België, niets aan de hand.  Totdat bleek dat de gasaansluiting een lek had (niets erg, snel opgemerkt en gaskraan gesloten).  Toen begonnen de moeilijkheden:

-  Boretti België weigerde service te verlenen (en konden dit wettelijk staven omdat mijn toestel niet conform de regelgeving was).

-  Blijkbaar moet elk fornuis dat aangesloten wordt een KEURINGSATTEST hebben van een gascontroleur of erkend aardgasinstallateur.  Uiteraard was dat er niet.

-  Ben uiteindelijk terechtgekomen bij TechniGas (overheidsinstelling voor aardgas), en jawel:  De uitleg van L-gas en H-gas bleek te kloppen.  Erger nog, je hebt GEEN juridische poot om op te staan.

-  Mijn verzekeringsagent (vriend) heeft dit uitgezocht, en bevestigd dat je nooit gedekt bent, en je wettelijk zelfs vervolgd kan worden wegens het creëren van een levensbedrijgende situatie.....   Tja...

 

Dus, zolang er niemand controleert en niets gebeurt, geen probleem, maar als...  Ik heb mijn fornuis gelukkig kunnen verkopen op ebay in Nederland.  Ben nu eignaar van een weliswaar duurder maar volkomen veilig Boretti fornuis.

 

Voor de geïnteresseerden:  de wetteksten en regelgeving zijn:

 

- Koninklijk besluit 03/07/92 (richtlijn gastoestellen) met als verplichte keurnorm I2E+ of I2E(S)B (vind je terug op het etiket ergens op het toestel (bij mij op de rand als je de ovendeur opent).  Nederland is I2L

-  NBN D51-003  De Europese regelgeving aangande de bovenstaande normen.

 Normaal moet het toch geen probleem zijn om een keuringsattest aan te vragen voor een Belgisch model!?

Had jij (awacs) een Belgisch/Nederlands model?

ans

voor een nederlands model gaat geen enkele invoerder een keuringsattest voor belgie afleveren.

en daar zijn een paar goede redenen voor: hij heeft er zelf niks aan verdiend en als hij dat toch doet en er loopt ooit iets mis, zijn de gevolgen voor hem, want niet alleen heeft hij dan valsheid i geschrifte gepleegd, hij heeft ook nog anderen in gevaar gebracht. ik denk niet dat er iemand gek genoeg is om dat te riskeren.

hans d

Zelfde vraag voor toestel uit de UK.

Kan dat hier op het gasnet aangesloten worden?

(vb. http://www.cannoncooking.co.uk/macro/product.d2w/report?catref=7&prref=291&range=cpro&cpctry=uk of de http://www.stoves.co.uk/Sterling-1100DF_s36.aspx)

Hartelijk dank voor alle reacties! 

Eva

t is geen kwestie van aansluiten, het is een kwestie van keuring.

Als er geen Belgisch keurmerk op zit.

Dan ben je in theorie niet in orde qua verzekering.

 

Dag Piet,

Even een reactie op jouw post op het forum ivm nederlandse gasvuren voor belgië. Ik heb ook net een Falcon fornuis gekocht bij kooklux. Het vervangen van de spoeiers geeft echter niet het verhoopte resultaat. De vlam blijft klein en onregelbaar.

Welke set heb jij gebruikt?

 

Groeten en alvast bedankt voor een reacktie.

 

Gr

 

Hans

 

Beste Margot,

Het is al een tijd geleden maar ik vraag het toch. Heeft u die butaangas sproeiers nog. Zo ja kan ik die dan overnemen.

Ik hoor graag van u,

Met vriendelijke groet,

Gé Eggenhuizen

 

t is geen kwestie van aansluiten, het is een kwestie van keuring.
Als er geen Belgisch keurmerk op zit.
Dan ben je in theorie niet in orde qua verzekering.

 

   inderdaad in theorie,want het moet vermeld staan in uw polis

en het ontbreken van een lebel is geen schuld aan een ongeval,als uw toestel volgens de normen is aangepast