houtmassiefbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zijn er mensen die ervaring hebben met houtmassiefbouw van "Ipso facto" en "Mi Casa"?

Reacties

Nee. Het enige wat ik weet is dat het duurder is dan HSB, vooral dan Mi-Casa en dat je 4 keer zoveel hout nodig hebt.

O ja, en na een jaar is je huis enkele cm's gekrompen.

Wij gaan bouwen met Mi Casa. Heb al enkele mensen gesproken en die bleken tevreden. De prijs is zeker niet goedkoop, maar er zijn geen verassingen nadien volgens degene die we spraken.
Wat betreft het hout, dat komt van bossen die gecontroleerd worden.
Wij hebben ook 20 cm isolatie gevraagd in de muren, en dat was geen probleem( natuurlijk tegen meerprijs).
Wij wachten op onze bouwvergunning.

Nu ja, Rudi, ik ga volgende week een schakelaar voor een extra zonnewering bijplaatsen in de leidingenspouw van mijn HSB. Onmogelijk bij mi-casa, tenzij ze ook een leidingenspouw plaatsen.

Ik heb 24 cm isolatie + celit in mijn muren. Je leest goed: IN mijn muren en niet ervoor: ze zijn incl steen niet dikker dan 40 cm. Bovendien heb ik veel minder hout verbruikt en is mijn huis (9 m hoog) stijf en kraakt het nergens als het waait. Het zal ook niet krimpen en werking van het hout wordt nergens aan een structuur overgedragen. Dat is bij massiefbouw wel eens wat anders.

Nu we hier toch zijn, hoe garanderen ze de luchtdichtheid met hun blokhutprofielen?

Rudi,

Wij zouden ook een laagenergiewoning in combinatie met een houtmassief willen bouwen. 30cm isolatie in het dak en 20 cm in de muren, alleen is nog niet duidelijk hoe 20cm isolatie in de muren praktisch te verwezenlijken is. Wij zouden opteren voor cellulosevlokken maar daarvoor zijn compartimenten vereist!

Mvg Erik

Rudi,
wij hebben 2 jaar geleden gebouwd met Ipso Facto. We hebben zowel bij Ipso Facto als bij Mi Casa een offerte laten opstellen. Als je appels met appels vergelijkt, ligt de prijs in dezelfde categorie. We hadden meer vertrouwen in de hoekverbinding van Ipso Facto zodat we met hen in zee zijn gegaan. We wonen heel graag in onze houtmassief woning. Een aangenaam leefklimaat en door de stijl een dagelijks vakantiegevoel.
Mvg,
Nancy

Karl,

Ik beweer hier niet dat Micasa of houtmassief het beste is.
Wij hebben voor houtmassief gekozen, omdat wij bij het betreden van de kijkwoning onmiddellijk verliefd waren (dit is een subjectief gevoel - zie Nancy) op zo een type woningen.
Onze isolatie zal glaswol worden. Rond onze blokhut komt ook nog een steentje voor.
Maar geef gerust alle bedenkingen mee mbt houtmassief. Kan van pas komen op de technische vergadering.

mvg

Rudi

Tot voor een jaar of drie, vier waren wij ook vast van plan onze verbouwing uit te voeren in houtmassiefbouw. Bepalende faktoren bij ons waren ook o.a. het gezonde binnenklimaat, permanent vakantiegevoel, de warm aanvoelende wanden.
HSB zag ik toen helemaal niet zitten.
Toen maakte ik kennis met het Energieforum en gaandeweg verzamelde ik meer en meer informatie en kennis (via dit forum, bouwteams, andere cursussen, ...).
Uiteindelijk hebben we gekozen voor HSB met gevelbeplanking en binnenafwerking met zoveel mogelijk hout. Ik reken op een muurdikte van slechts 34 cm, waarvan een 26-tal cm isolatie (cellulosevlokken in de muur, en rotswol in de installatiespouw). Door bvb vloerdelen te gebruiken als binnenwandbekleding krijg je hetzelfde gevoel als bij massiefhoutbouw.
Hét grote probleem bij MHB, luchtdichtheid, is daarmee opgelost. Bovendien heb je iets meer flexibiliteit in je ontwerp én, niet onbelangrijk, het is stukken goedkoper.
Afhankelijk van de dikte van de planken/balken die je zou gebruikt hebben bij massiefhoutbouw, gebruik je bovendien maximaal een derde aan hout. Als je bij massiefhout wil bij-isoleren (alhoewel het warm aanvoelt, is hout GEEN isolator!), moet je er sowieso een skelet (kepers of keperplanken) rondbouwen om de isolatie in aan te brengen, én het geheel inpakken in folie (bij harde rotswolplaten) of isolerende houtvezelplaat (bvb celit, pavaplan, ... in geval van cellulosevlokken), wat een extra kost met zich brengt.
Alhoewel we fervent voorstanders van MHB waren, is bij ons, na afwegen van voor en tegen, de balans toch in het voordeel van HSB omgeslagen.

Groetjes,
Frank

Ik denk dat FrankDH het zo wat samenvat. Hetzelfde gevoel als MHB is met HSB te bekomen voor minder geld en beter geïsoleerd.

Bovendien moet je constructiegewijs ook goed weten waar je mee bezig bent; je plaatst geprofileerde houten balken op mekaar, balken waarvan de vochtigheidsgraad en dus bijgevolgd de afmetingen, wijzigen over de seizoenen. In de zomer zwelt het hout, in de winter krimpt het. Je huis beweegt, werkt dus ook. Dat is zeer nefast voor de kieren en spleten, waarlangs de warmte kan ontsnappen. Hout gebruikt in een HSB werkt ook, maar het hout wordt zodanig geplaatst dat de werking practisch geen invloed heeft op de dimensionering van het gebouw.

Je zou kunnen opperen dat HSB veel minder warmte-accumulerend vermogen heeft, en dat is waar maar dat is op een andere manier op te vangen, door bv. binnenmuren in steenachtige materialen te zetten. Je zou kunnen zeggen dat gyproc bij HSB lastig is, maar het wordt zelfs beter dan pleister en steen als je er (overal) een flinke vezelplaat achter monteert, en je kunt nog steeds beplanken met parketplanken, dan heb je ook het mi-casa gevoel. Bovendien verminder je de koudebrug bij HSB tegenover HMB toch wel op drastische wijze.

Maar minder duur (minder verbruik van toch kostbaar hout), beter geïsoleerd, sneller geplaatst en met dundere muren. Bovendien kun je naderhand de gewone electricien en loodgieter op je skelet loslaten. Bij HMB moet alles vooraf voorzien worden.

Ik heb enkele jaren geleden gebouwd met Mi Casa. Op het eerste gezicht lijkt dit een correcte firma.Maar schijn bedriegd. Eerst en vooral moet ik zeggen dat de kijkwoning te Knokke op regelmatige basis wordt bijgewerkt/bijgeschilderd zodat de mensen die er komen niet zien dat het hout zich voortdurend zet en krimpt.In het begin lijkt alles OK maar na enige tijd als het hout begint te zetten en te krimpen krijg je langs alle kanten tocht binnen, zelfs langs de stekkers in de muren. Door het zetten van het hout heb je ook je binnendeuren die gaan haperen of slepen. De balken krimpen waardoor er spleten ontstaan op de muren. Na enkele jaren is het huis enkele centimeters gezakt, maar waar er steunbalken staan langs de muren breekt de chape bovenaan op de verdiepingen omdat dit niet kan meezakken. De dakoversteken die schuin gaan hangen na een tijd. De isolatie die geplaatst wordt is ook niet op een professionle manier geplaatst. Deze woningen moeten zodanig vlug gezet worden dat ze bij de afwerking achter niet veel kijken. Het is pas achteraf als je gaat beginnen schilderen en afwerken, waardoor je van dicht moet gaan kijken, dat je ziet dat ze op vele plaatsen tegenaan gebotst hebben waardoor er putten in het hout zit of beschadigd is. De plinten zijn te kort afgezaagd, de kwaliteit van de vloeren is allesbehalve,.. en zo kan ik nog doorgaan. Ze hebben wel een dienst na verkoop maar die man die langskomt kijkt ook achter niet veel en heb je achteraf dikwijls meer schade dan voordien. Na enige tijd willen ze zelfs niet meer langskomen. Het enige pluspunt is dat het aangenaam wonen is.

MI CASA zeker niet aan te raden

 

Michaell, ik sta op het punt in zee te gaan met Mi Casa, maar ik verschiet wel een beetje van Uw opmerkingen. De verkopers van Mi Casa spreken dit dus tegen. Wij zijn inderdaad ook al in de kijkwoning geweest, en heb daar inderdaad niks gezien van Uw gemelde punten, vandaar dat ik nu wat argwanend ben aan het komen want ik heb geen zin om geld op straat te gooien. Zou ik eventueel eens Uw huis kunnen komen bekijken of kunt U mij een foto bezorgen ?

 Hallo,

Ook wij zijn aan het denken om met mi casa in zee te gaan, en verschiet hier ook wel van de reacties.

Wij hebben 20 jaar geleden gebouwd, alles zelf gedaan maar vinden de huizen van mi casa toch wel veel gezelliger om in te wonen.

Zou er ook een mogelijkheid bestaan om je huis vanbinnen op te doen zoals een micasa huis?

Als vrouw zou ik graag eens goede raad weten.

P.S. Wij zijn 2 jaar terug naar een woning gaan kijken van mi casa, en daar waren er dus ook planken hout die naar boven of naar beneden waren uitgezet, met als gevolg dat die opnieuw moesten geschilderd worden, maar van de funderingen en het zakken van het huis had ik nog niet gehoord. Is wel efkes schrikken.

Al bij al blijven het toch heel mooie en gezellige huizen.

Graag raad en thanks

bo

natuurlijk spreken de verkopers dat tegen, wat had je gedacht? massief hout werkt uiteraard, dat is nu eenmaal eigen aan het materiaal. ik vind massiefhoutbouw ook iets hebben, maar zou er nooit aan denken om zo te bouwen, tenzij voor de zomervakantie.

lie

natuurlijk, is al aangehaald. balkenplafond, parket, hout tegen de wand,... alleen zoveel hout vind ik bijzonder eentonig, zeker voor de wanden zou ik eerder naar leem gaan, want dat heeft dan nog een goede vochtregulerende eigenschappen, en dat is zeker met veel hout een pluspunt.

al eens in een huis met leemwanden geweest? vind ik nog veel aangenamer dan hout.

hans d

 

  De bovenstaande reacties verbazen me ten zeerste. Ook ik moest enkele jaren geleden beslissen met wie mijn massief houten woning te bouwen.

Van Mi Casa kreeg ik een volledige referentielijst klanten waarvan ik ongeveer 50 personen heb gecontacteerd. De reacties waren allen positief. Ik ben nu al enkele jaren de tevreden bewoonster van een Mi Casa woning, de zettingen zijn miniem, al ééns een deur hier of daar die wat schraapt, dit werd door de firma op snelle en correcte wijze opgevolgd. Moest ik opnieuw bouwen koos ik zonder twijfel opnieuw voor deze firma, Mi Casa zeker aan te raden !

Michaell,  Ik heb heel goed nieuws !!! we zijn naar de opendeur dagen geweest bij Mi Casa in de kijkwoning in Izegem, en de woning is fantastisch !! Ik ben overtuigd geweest, en zeker doordat men start met een nieuw profiel systeem, die geen zettingen meer geeft in de woningen !!

Ik zie hier veel reacties van mi-casa en ipso-facto maar nergens firma De Backer .

Wij hebben alle 3 deze bedrijven bezocht en één ding staat vast het zal HMB worden .

Inzake het uitwerken van ons idee en het bespreken van de mogelijkheden gaf mi-casa

ons de meeste voldoening (op en top professioneel ), maar dat neemt niet weg dat beide andere

technisch minder sterk zouden zijn . Zo werkt De Backer op dit moment reeds met gelammeleerde

balken , is mi-casa zijn machine opperationeel aan het maken en werkt ipso-facto (voorlopig)nog op de

"oude" manier .Door het lammeleren van het hout verminder je ongetwijfeld de werking van het hout

aanzienlijk.Dus dat probleem zou bij 2 van de3 firma's van de baan moeten zijn.

Waar wij op dit moment nog niet uit zijn is welke hoekverbinding de beste is 1 zwaluwstaartverbinding in metaal

bij mi-casa 2de metaalverbinding van ipso-facto of 3 de blokhutverbinding (half om half )van De Backer ?

Want ieder heeft volgens zichzelf het beste.

Ook wat houtkeuze betreft is er een verschil ,De Backer werkt met wit Scandinavisch vurenhout en de andere

met rode Noorse den. Wie weet hier raad mee?

 

 

Beste houtbouwertje ,

De vergelijking tussen de hoekverbindingen vervalt een stuk vermits mi casa nu een gelamelleerde balk bezit en de zettingen niet meer van belang zijn. De hoekverbinding moet enkel in staat zijn om de spatkrachten op te nemen en dit doen ze wanneer er in langs hout wordt geschroefd zoals nu het geval is met mi casa. Het vroegere gemeende voordeel van de hoekverbinding van ipso facto komt eigenlijk volledig te vervallen.

Verder is rode noorse den minder gevoelig voor hars - lekken dan witte den , meegenomen wanneer je moet verven.

Maar de belangrijkste reden waarom je met een firma zou willen bouwen is niet alleen de hoekverbinding maar de volledige structuur van een bedrijf. Het is voldoende dat je het bedrijf bezoekt en de interne structuur ontdekt, de opvolging en het professionele karakter ervan. Een referentielijst met klanten welke tenminste iedereen die gebouwd heeft met een bedrijf is een handig instrument om te vergelijken.

 

Hallo,

ik heb in 2006 - 2007 met Ipso Facto gebouwt (moderne stijl). In het begin ging alles goed, maar dit is gaandeweg verslechtert. Het is inderdaad zo dat de mensen die het huis zetten niet altijd stilstaan bij het feit dat het hout je uiteindelijke muren vormen en dat deze niet bedekt worden met pleister of dergelijke en dus dat elke kap, spijker, enz. sporen achterlaat. Al bij al viel dit nog allemaal wel mee.

Wat de zetting betreft, dit is inderdaad een probleem, het huis is zo´n 8 cm gezakt. Hiermee werd rekening gehouden, ware het niet dat een hoek van het huis zich niet zette en alles in die hoek scheef stond! Enfin , na 3 jaar is dit ook in orde. Let erop dat je dit DUIDELIJK doorgeeft aan bv. de keukenzetter. De onze wist ervan (MOBALPA) en bleef toch stomweg de kasten vastzetten met vaste schroeven ipv ze op geleiders te zetten. Gevolg was dat een aantal kasten gewoonweg ineengedrukt werden door de zetting, en dat wij dan nog mochten opdraaien voor een deel van de kosten (MOBALPA: zo´n zetting is niet 'ondersteund', ze wisten nochthans dat dit zo´n 4 cm per  verdiep was).

Het ergste van al is echter het buitenschrijnwerk, en meer specifiek de schuifdeuren. Deze gaven vanin het begin al problemen met tochtdichtheid. Ook sommige ramen waren niet correct gemonteerd en kwamen onder spanning door de zetting van het huis. Verder trekt de voordeur krom, en zijn de kaltefeinds te kort, Andere problemen waren het sanitair dat niet goed doordacht was (leegzuigen van de douche siphon bij doortrekken WC).

Alhoewel Ipso Facto in het begin aktief deze problemen probeerde op te lossen (de gewone ramen zijn nu ok), zitten wij zo´n 3,5 jaar later nog altijd met slechte schuifdeuren, te korte tochtstrippen onder 2 deuren en leegzuigende douche siphons. Gaandeweg weigerden zij zelfs gewoon nog te communiceren  zodat we genoopt waren om het bedrijf in gebreke te stellen. Zelfs dan kregen we geen enkel antwoord ...

Trek zelf uw conclusies, maar een gewaarschuwd man is er 2 waard!

 

 

 

 

Wij hebben spijtig genoeg een hele slechte ervaring met ipso facto. Volgens de onkundige mensen van ipso facto montage zou het mogelijk zijn dat de dakgoot op de ene plaats 57 cm hoger of lager zou kunnen zijn dan op een andere plaats gewoon omdat hout een natuurprodukt is. Dit is hun verweer na herhaaldelijke klachten (keuken gebarsten, dorpels en buitenschrijnwerk verzakt) maar geen geboden oplossingen. En dan gingen ze maar failliet om nu opnieuw op batibouw 2012 te verschijnen met een ander btw nummer. Beste mensen bij deze wil ik jullie verwittigen: blijf ver weg van stand 8 -132 op batibouw 2012 en bespaar jullie heel wat ellende.

 Wij hebben zelf ook "sleutel op de deur" gebouwd met Ipso Facto en zijn zeer tevreden. In eerste instantie wouden wij veel zelf doen, maar Ipso Facto raadde dit af omwille van de vele zaken waarmee rekening moet gehouden worden tijdens het bouwproces. Wij wonen nu toch al 5 jaar in onze woning en kunnen niet meer zonder. Wij wisten op voorhand dat de woning zou zetten, ze hebben ons hiervoor altijd gewaarschuwd. Wat de nagelgaten betreft "Ender 699" en de goot die 57cm schuin hangt "Sandra06", snap ik niet goed waar U mee bezig bent hoor, als U daarvoor een firma afbreekt, dan denk ik dat er iets aan U schort. Ik heb ondertussen ook vernomen dat de firma Ipso Facto Montage failliet is. Ik contacteerde Jacques Vanbeveren en ik kan nog steeds bij de firma Ipso Facto terecht indien nodig. Misschien heeft U Uw facturen niet allemaal betaald???

Ik zou zeggen mocht ik terug willen bouwen wordt het onmiddellijk terug Ipso Facto!!

Beste Valerie,

ik denk dat je toch best eens de post juist en volledig leest voor je mensen beschuldigt dat er 'iets aan short' en 'waar u mee bezigt bent'! Uw post getuigd op zijn minst van een zeer selectieve lektuur:

Wat de nagelgaten betreft heb ik zelf aangegeven dat dit niet zo erg is. Echter, het was de schrijnwerker van IF zelf die aangaf dat er idd meer moet opgelet worden, want 'je vergeet dat je muren niet zomaar kan repareren, bv. door te bepleisteren' (sic!). Wel was het symptomatisch van een zekere nonchalance die her en der de kop opstak.

De rest van de problemen is WEL erg:

- slecht sluitende schuifdeuren: we steken er stukken isolatie tussen in de winter om geen tocht te hebben!

- leeglopende siphons, door, en dat hebben we nu ontdekt een slecht werkende snuiver in ons bovenste toilet. Ze hebben echter de snuiver zo gemonteerd dat hij gelijmd is ipv van met een rubberen mof zoals door de fabrikant voorgeschreven. Gevolg is dat ik gans het toilet moet afbreken om de snuiver van een paar 10-tallen euros te vervangen, en bovendien een stuk van de PVC buis moet afzagen (die normaal 1 m boven de hoogste leiding moet zitten en dit nu maar net is)!

- onze voordeur is gewoonweg .. te klein! Ze past net in het frame, met een overslagje van misschien 0.4 cm, en staat bovendien bol. Verwonderd het je dan dat er toch doorkomt? De kaltefeind van de deur is te kort zodat er toch onderdoorkomt, we laten een nieuwe steken door IF en raad eens: hij is weer te kort!

- de ramen waren niet goed op hun plaats gemonteerd zodat tijdens de zetting de druk OP het raam zat. Nog een geluk dat dit op tijd is ontdekt want de ramen stonden bol en klaar om te springen (een kleiner raam is trouwens gesprongen). Gevolg: alles afbreken (pas geverfde muren in de salon!!!)

Als we dan toch de puntjes op de i zetten, het ergste is gewoonweg de onwillendheid om problemen VOLLEDIG op te lossen en zelfs nog met de mensen te communiceren. Wij hebben IF meermaals gemailt, gesmeekt, aangesproken via de architekt, en uiteindelijk in gebreke gesteld:NADA, zilch, zero respons

En ja, we hebben een stuk van de laatste faktuur achtergehouden, misschien zo'n 1000 Euro. Hadden we geweten, dan hadden we veel meer achtergehouden want voor die 1000 Euro los je nog geen 5de van die problemen op, als het al zo veel is! Het spijtige is dat zij gewoonweg ook zo redeneren en dus niets meer doen.

En nu IF failliet is zijn ze helemaal veilig. Ik ben echter naar hun atelier gaan kijken, en het is 'business as usual'! Dat is gewoon schandalig, ik raad dus iedereen af om met hun in zee te gaan en daar blijf ik bij! Tussen haakjes, check eens naar de rotatie van personeel bij IF, dat zegt voldoende!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik zie dat dit topic geopend werd in 2008 en waarschijnlijk is er ondertussen heel wat geëvolueerd in de wereld van HSB en HMB. Wij zijn vandaag een kijkje gaan nemen naar De Backer en zoals hier al eens aangehaald is wordt je meteen verliefd op zulke woningen. Zijn de nadelen (kraken, krimpen, luchtdichtheid, duurder, ...) die in dit topic aangehaald werden nog steeds van toepassing?

 

Wij hebben in 2010 gebouwd met ipso facto. En onze ervaring was zeer positief. Van opstart tot afwerking was dat de beste aannemer waarmee ik ooit heb gewerkt. Bij ons is het dan nog, door omstandigheden, erg snel moeten gaan en via via om voor hen te kiezen. Maar daar heb ik geen moment spijt van gehad.

Ze zijn idd fin nov. 2011 ailliet gegaan maar als klant heb ik daar nog niets van gemerkt. Al mijn vragen worden netjes en vlot beantwoord. Ondersteuning alsof er niets is gebeurd. Ik kan je een paar adressen geven waar je iets anders zal meemaken. En hier spreekt een ervaringsdeskundige (zie de omstandigheden vanhiervoor = aannemer failliet + weg met de voorschotten van ons en onze buren)

Algemeen, wat de zetting van een houtmassief betreft kan ik voorgaande topics volledig tegenspreken. De zetting bedraagt max. 3mm per meter. In ons huis van 6m hoog is dat max. 18mm dat het huis beweegt. Wat bv. in de keuken of aan deuren geen noemenswaardige problemen heeft veroorzaakt.

Kieren en spleten? Geen idee waar die ideefix is ontstaan maar in onze kubus van 3.7 ton hout komt er hier geen spleetje tevoorschijn. Trouwens die muurbalken van 56mm dik hebben een dubbele groef waarmee ze in mekaar schuiven. Het zou me nogal sterk lijken moest dat zich uit elkaar kunnen drukken. iig hier nog niet gezien. En de ruwbouw heeft hier behoorlijk wat water te slikken gehad. Qua isolatie hebben wij de standaard (10cm rockwool) en dat in combinatie met een pelletkachel blijkt een erg zuinige manier van verwarmen. Wij hebben iig geen last van een gebrek aan luchtdichtheid of iets dergelijk. Het enige dat beter kan is de geluidsisolatie tussen de binnenmuren. Maar dat kan je op een andere manier opvangen (gyproc + isolatie) of van bij het ontwerp dit voorzien bv. met dubbelewandige binnenmuren. Maar dat is spijtig genoeg weer wat duurder.

In het begin is het wat aanpassen omdat het huis af een toe een kraakje laat horen. Maar wat verwacht je ook van een huis dat bestaat uit een levend materiaal? Maar tegelijk is het materiaal de meerwaarde van  het huis. Het is warm van kleur, textuur en vorm. Ik wist eerst niet goed wat de aannemetr bedoelde met "het heeft een ziel". Maar gaandeweg begrijp ik het beter. 

Het is en blijft natuurlijk smaakgebonden maar een houten huis moet je toch eens proberen gedurende een aantal maanden om het in je te laten doordringen. Als je dan weer in een gewoon huis komt merk je het verschil meteen. Zo ervaar ik het toch. Vreemd genoeg merken mijn kindjes het ook op alsof dat een gewoon huis meer kil is qua gevoel.

Wij hebben gebouwd met houtmassiefbouw van Building Secrets uit Brecht (Antwerpen)

Hierbij heeft de woning het uitzicht van een traditionele woning, maar dan met vele betere isolatie-eigenschappen en een voelbaar aangenamer binnenklimaat.

 

Deze houten panelen zijn niet te vergelijken met het opbouwsysteem van Mi casa. De muren bestaan hier uit 1 groot paneel waaruit alle deur- en raamopeningen zijn uitgefreesd tot op de milimeter juist. Ook alle technieken zijn hierin uitgefreesd.

Ramen kunnen van te voren al besteld worden door het millimeterwerk van de freesmachine van Building secrets.

De isolatie komt zoals bij de traditionele woningbouw aan de buitenzijde van de woning. Hierin kan men de dikte van de isolatie nog eens zelf kiezen waardoor je zo goed kan isoleren zoals je zelf wil. De houten panelen hebben uit zichzelf al zeer goede isolatie-eigenschappen en de bouw is volledig luchtdicht. Daarna kan men er rondom metsen om het zo de uitstraling te geven van een traditionele woning. Bij deze houtmassiefbouw heeft men een zeer grote architecturale vrijheid!

 

Naar mijn mening een vele beter systeem dan dat van Mi Casa. Zeker de moeite waard dit even te bekijken!

Meer info: www.buildingsecrets.be

Groeten, Dave (Brecht)