Bijverwarmen met houtkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag,

Mijn vriendin en ik staan op het punt een passief huis te bouwen. We hebben net een architect gecontacteerd. Over heel wat zaken hebben we al een beslissing genomen, maar voor de bijverwarming en warm sanitair water weten we het nog niet.
We houden allebei van een houtkachel. Anderzijds vinden we vloerverwarming ook wel gezellig. Misschien zijn dit 2 dingen die niet perfect in een passiefhuis passen, maar toch zouden toch minstens één van deze 2 dingen in ons nieuwe huis willen integreren.
Momenteel zat ik met volgende opstelling in mijn hoofd. Watervat zoveel mogelijk opwarmen met zonneboiler. Dit warm water kan dan gebruikt worden om water voor sanitair en het water voor de vloerverwarming op te warmen. Een houtkachel wordt op dit vat aangesloten om zo bij te verwarmen op momenten dat de zon niet voldoende geeft.

Zijn er nog mensen die een gelijkaardige opstelling gebruiken? Wat voor kachel gebruik ik best? Voor- nadelen?
Eventueel zou ik toch nog een elektrische weerstand voorzien die enkel in nood zou gebruikt worden…

Alvast bedankt voor jullie hulp/mening.

Reacties

Ik weet dat Dirk andelhofs uit Leopoldsburg (die zit ook op dit forum) een Passiefhuis heeft met een tegelkachel of finoven.

Deze kachels hebben toch een groot rendement. Gaat het dan niet rap te warm worden in een passiefhuis? Ik wou eerder een houtkachel als gezelligheid. De warmte zou ik dan willen recupereren om het water op te warmen.

Niemand dergelijke installatie?

inderdaad een hoog rendement, maar een niet zo hoog vermogen;

sorry dat ik er niet verder over uitwijd maar de zoekfunctie levert ongetwijfeld avonden leesplezier op.

ze geven juist hun warmte langzaam af, dus ideaal tov een gewone kachel.

Als je dan nog een type hebt die ook nog een buffervat kan opwarmen, nog beter.

Maar die kosten weer een hoop meer.

Wij zijn gegaan voor eengoedkope finoven van 1300 kg in onze verbouwde LEW. (hebben ook nog wandverwarming)

 

Als je zegt passiefwoning, denk ik in de eerste plaats aan houtskeletbouw.

Denk dan toch maar goed na over stoken met hout!

Het kan natuurlijk wel, maar hou er rekening mee, en vraag eerst prijs bij de brandverzekering, als je een kachel plaatst en als je houtbouw gaat bouwen!.

Sorry, 2x zelfde bericht.

Als je graag de vlam ziet is er een mooi alternatief en dat is een bioethanol-vuur

Je kan dat ook inbouwen in de vorm van een flam of een lostaand meubel als het moderner mag zijn.

Wij zijn ook aan een passiefhuis bezig en hadden ook graag een houtvuur als bijverwarming, maar dat is niet intressant.

Veel te vlug kans op oververhitting.

Als je weet dat je een passiefhuis kan verwarmen met een(vb) klein elektrisch vuurtje die men gebruikt in een badkamer.

vloerverwarming is dan eventueel wel een optie, maar dan wel de directe vloerverwarming, zodat de warmtevraag er vlug kan zijn wanneer je die wil en vlug afkoelt wanneer je die uitzet.

Niet akkoord Keith! Er zijn voldoende kachels te koop die voldoen aan de passiefhuiscriteria. Ik heb het weldegelijk over kachels gestookt met brandhout (stuckholz). Er worden finovens,tigchelkachels,speksteenkachels, grundofens, metalen kachels met en zonder chamotte in de stookkamer aangeboden. Deze toestellen worden extra geisoleerd en/of  minimaal gedimensioneerd in functie van het passiefhuis om geen oververhitting te realiseren. Je kan ze aankopen voor woningverwarming én sanitair water. Er zijn vele passiefhuisbewoners die kiezen voor de ,,echte vlammen, in de woning, ondanks dat je inderdaad je woning kan verwarmen met een electrisch vuurtje en dat de kostprijs nogal zwaar doorweegt. 

Mon   

Dat zal wel zo zijn Mon,weet ik niet zo veel van.

Maar een traditionele houtkachel waar ik het over had kan niet.

Mijn mening is : je plaatst een passiefhuis met een meerprijs in uw isolatie zodat er eigenlijk zo weinig mogelijk verwarming nodig is en deze instalatie dan ook uit te sparen want ik veronderstel dat dit ook niet echt goedkoop is zo'n instalatie maar natuurlijk wel een mooi alternatief als je echt een houtvuur wilt.

keith schreef: " Als je graag de vlam ziet is er een mooi alternatief en dat is een bioethanol-vuur..."

 

En wat kost dat dan per jaar aan brandstof?

 

Bovendien vind ik het helemaal niet verstandig om de rookgassen van een verwarmingstoestel toe te laten in een leefruimte.

 

Dirk Bauwens

johan

dat is volgens mij onzin, er is geen enkel probleem met een houthaard in een houtskeletwoning, ik weet er honderden staan in binnen- en buitenland. heeft jou verzekering daar een probleem over gemaakt???

hans d

keith

ik ken heel wat passiefhuizen met houthaarden, en daar is geen enkel probleem. en dat hoeft niet duurder te zijn dan een andere oplossing.

vraagje, hoe ga jij je woning dan bijverwarmen? want ook in een passiefhuis heb je nog wat verwarming nodig, of ga jij het zonder proberen? koop dan alvast maar een paar dikke truien!

hans d

Wij gaan verwarmen met bio-ethanol (enkel voor sfeer) en elektrisch.

Wij ziiten al volgens ons phpp aan 11% maar die kan nog verbeteren omdat we ons luchtdichting via onze delta doek nog niet ingegeven hebben. 

Bio-Ethanol is een gedenatureerde ethanol 98% zuiver - een perfect hernieuwbare energiebron - die gedistilleerd wordt uit plantaardig materiaal (druivenpitten, tarwe, suikerriet, aardappelen, .).

De verbranding van Bio-ethanol is uiterst veilig en zeer proper: er vormt zich een gezellige, gele vlam die warmte produceert, wat waterdamp - niet meer dan een luchtbevochtiger - en een CO2-uitstoot die vergelijkbaar is met wat wij als mens uitademen.

Het verbruik aan zuurstof in een woonkamer is vergelijkbaar met het branden van zes kaarsen, dus uiterst veilig. Er is met andere woorden bij de verbranding geen enkel gevaar voor een mogelijke CO-uitstoot.

Ik ken ook iemand met passiefhuis en een houtkachel, maar hij staat alle dagen met zijn ramen op kip omdat het er te warm blijft als zijn haard de hele avond heeft aangestaan. waarom zet je dan een passiefhuis en steek je er een ventilatiesysteem in waar je toch terug veel voor betaald hebt.

Zet je dan een goed geisoleerd huis als je nog graag elke avond een haard wil aansteken.Dat is dan ook mijn mening. Dan hoef je die zwaardere investering niet uit te voeren 

 

 

 

Vergis u niet in vuurtjes zonder afvoer.  Ik reken met de vuistregel dat 100 watt overeenkomt met één persoon in een woonkameromgeving.  Een vuurtje van 1000 watt is dus equivalent met 10 personen.  De nodige ventilatie dient dan ook fors omhoog, waarschijnlijk meer dan wat je balansventilatie aankan.

 

Nu lijkt me dat minder erg in een badkamer met een mechanische (balans)ventilatie afvoer, maar in een woonkamer zou ik opletten met langdurig gebruik.

 

Ik dacht trouwens dat een gele vlam eerder wijst op een slechte verbranding.

 

keith

jij hebt zeker pieter de clercq over de vloer gehad? want dat is letterlijk zijn verkooppraatje.

lees maar eens de vraagstaart  " ervaring bio ethanol kachels en inbouwhaarden", daar kan je enige reacties lezen van een aantal mensen die toch wel enige kennis van zake dienaangaande hebben. er zijn echt wel een aantal gevaren hieraan verbonden!

als de door jouw aangehaalde persoon elke avond z'n ramen moet openzetten, heeft hij duidelijk de verkleerde keuze gemaakt, er zijn houthaarden die nauwelijks warmte in de ruimte afgeven (minder dan 10%). en ik weet meerdere passiefhuizen, o.a. eentje in het gentse die met zo'n haard stoken, en die probleemloos nu kunnen aansteken zonder een probleem van oververhitting te hebben. en hout is een goede keuze als je een goede haard hebt, veel CO² neutraler dan pellets en een gezellig vuur.

hans d

 

 

 

Ja heb het juist gelezen, Alléé een paar maar want mannekes jullie kunnen daar nogal doordrammen hoor!!!!!

Onze keuze is gemaakt en als ik een week later doodval zal ik het hier bekend laten maken :-)

vind het wel raar wat jullie daar allemaal beweren dat het nog mag verkocht worden????

Vind het volgens jullie praat meer lijkend op een zelfmoord-toestel??

Alvast bedankt, weet nu ook wat kopen voor mijn schoonmoeder haar nieuwjaar :-)

 

keith

waarom neem jij deel aan dit forum? je bent blijkbaar zo overtuigd van wat je doet dat niemand je kan wijzen op reëele gevaren. er is er vooral eentje die doordramt, nl. een louche verkoper die van alles en nog wat beweert, terwijl een dozijn mensen z'n beweringen met cijfers ontkrachten. huij beweert van alles , maar geeft dan later toe dat ie het eigenlijk niet weet, dat stemt toch tot nadenken zou ik zeggen? maar 't is natuurlijk jou goeie recht, je hoeft ons uiteraard niet te geloven.

maar ik zou denken dat een verstandig mens dat dan nog eens zou nakijken en eventueel andere bronnen zou raadplegen. maar dat je een gladde verkoper zonder enig stavingsmateriaal wel geloofd, en ons met het nodige cijfermateriaal niet vind ik vreemd. en al helemaal dat je dan zegt, ik heb m'n keuze gemaakt en daarmee uit.

er zijn duizenden producten die mogen verkocht worden waar veel bedenkingen zijn naar gezondheid, sigaretten bv, of ben jij er nog van overtuigd dat die geen kwaad kunnen? of alle mogelijke plaatmaterialen met formaldehydes, een gas waarvan al lang bewezen is dat het kankerverwekkend is. idem voor de uitwasemingen van de weekmakers van zacht PVC, en zo voort. die producten mogen ze toch ook nog allemaal verkopen.

het al dan niet mogen verkopen van producten heeft niks met gezondheid te maken, maar vooral met de macht van de lobbygroepen die achter de bepaalde producten staan.

lees de argumenten nog maar eens, en vraag aan een onafhankelijk iemand welke cijfers de juiste zijn.

je zal allicht van een kortstondig gebruik van zo'n kachel niet doodgaan, maar een regelmatig gebruik zou ik toch ten zeerste afraden. ik neem aan dat jullie toch ook wel enigzins bekommerd zijn over jullie gezondheid?

hans d

 

 

keith schreef: "Onze keuze is gemaakt en als ik een week later doodval zal ik het hier bekend laten maken :-)"

 

Een nogal vreemde uitspraak voor iemand die zichzelf publiekelijk een goed woningconcept wil aanmeten..

 

Ik vind het niet meer dan normaal dat de verbrandingsgassen van een verwarmingsinstallatie per definitie niet in een besloten woonruimte kunnen/mogen ontsnappen. Ook al zou het alleen maar om CO2 en waterdamp gaan (en dat is niet zo). Dat is namelijk het tegenovergestelde van streven naar een zo gezond mogelijk leefklimaat in de woning.

 

Dirk Bauwens

Mijn gezin en ikzelf zijn onlangs in ons passiefhuis gaan wonen, onze zonneboiler zal zorgen voor de bijverwarming indien nodig, toch hadden we graag voor de gezelligheid een biohaard gekocht (max 2 Kw) maar na het lezen van de vraagstaarten stel ik me toch wat vragen. Ik dat begrijp PDC zijn  produckt niet zal laten afbreken maar het lijkt me toch dat het niet zomaar een derderangs toestelletje is zoals ik er al veel heb gezien. 

danny

pieter beweert wel een en ander, en hij ging het bewijzen, maar hij moet blijkbaar heel hard zoeken, nu al bijna een maand zeker!

waarmee ik niet wil zeggen dat zijn product misschien niet beter kan zijn dan sommige andere van die bikachels, maar een aantal zaken zijn pertinent niet waar, en dat boezemt mij dan geen vertrouwen in, voor mij is hij een gladde verkoper.

overigens, echt gezellig vind ik zo'n kachel niet, als ik voor het plezier wil stoken, neem ik wel hout.

als je geen bezwaar tegen fossiel hebt, er zijn ook van die mooie gashaarden.

hans d

 

ik weet dat er zo iets bestaat als cv-haarden deze dienen vaak owv oververhitting op een buffervat aangesloten te worden. Voornamelijk in nederland zijn ze daar ver hun tijd voor.

 

grz

Franky

franky

de nederlanders op ons vooruit op gebied van cv-haarden? vergeet dat maar, dat is zeker niet het geval. enkel een paar mensen die bezig zijn met finovens, die staan al wel een stap verder dan wij.

wat cv-haarden betreft, eigenlijk zouden die altijd op een buffervat moeten aangesloten te worden, dat is de enige zinvolle manier.

hans d

Beste Hans,

Ik heb een vraagje voor u , aangezien uw kennis veel groter is dan de mijne ivm energie / verwarming.

ik zou graag een cv haard op een bestaand cv installatie installeren en eventueel later als het dak volledig in orde gebracht is en er PV panelen op liggen ook deze panelen willen bij aansluiten op het ganse systeem.

Dus 1 buffervat met daarop de pv en de cv haard erop in combinatie met een gewone cv-installatie die kan bijspringen als het nodig is.

Waar plaats ik dergelijk buffervat het beste...? Boven op zolder of beneden in de kelder? Hoe groot dien ik dergelijk vat te nemen? Sommigen spreken dat het beter is 2 kleine vaten in serie dan 1 grote... ook heb ik iets opgevangen van een vat in een vat (wagner) om zo deels cv als sanitair water op te warmen.

Betreffende de cv haarden heb ik al veel gelezen over te lage verbrandingstemperaturen, creosoot aanslag, dauwpunt enz... is het systeem van nordic fire een degelijk systeem, degelijke firma..

Heb dit jaar een korte babbel gemaakt op de bis-beurs in gent met ddg, maar zij spraken zelfs van een systeem zonder buffervat waarbij de boel automatisch gesmoord werd om oververhitting tegen te gaan en waarbij het te warme water geloosd werd...Dit leek me helemaal niet het ideale systeem.

alle info is welkom ook over het systeem van pv pannelen, welke omvormer, duitse -chinese panelen, aantal vierkante meter dat men minimum zou moeten plaatsen...

Mijn dak is zuidgelegen en heeft een helling van 45°

Alvast bedankt.

 

 Beste franky vdw,

 

PV-panelen dienen om stroom op te wekken, en ik zie niet direct hoe je dit aan je CV-installatie wil koppelen, of aan je buffervat.

Je kan wel zonnecollectoren koppelen aan een buffervat (panelen om warm water te maken).

Buffervat liefst zo kort mogelijk bij de verbruikers, maar houd er rekening mee, dat wanneer je dit op zolder wenst te plaatsen, je zolder dit gewicht moet kunnen dragen, want we spreken toch al vlug over een buffer van 800-1000L (dus ook 1000kg)!

Ik denk dat je best eens uitvoerig zoekt, en staan verschillende onderwerpen op dit forum waar dit al uitvoerig behandelt is.

Je moet het eigenlijk zo zien, dat je buffer je centrale punt wordt, waarop je dan alles aansluit ( zonnecollector, mazout/gasketel, CV-haard) en vanwaar ook alle verbruikers vertrekken (warm tapwater, warm water voor de CV).

Er bestaan verschillende systemen en merken van buffervaten (waaronder ook Wagner) waarbij er warm tapwater wordt gemaakt, zonder risico op legionella.

Neem je buffer zeker niet te klein, aangezien een goede buffer met gelaagdheid werkt, en goed geïsoleerd is waardoor het warmteverlies via je buffer beperkt blijft. Een voldoende grote buffer komt de verbranding van je cv-haard en/of je ketel ten goede.

 

Over het systeem van DDG is hier al voldoende geschreven om te weten dat dit niet voldoet, en dat daar alles behalve een goede verbranding mee bereikt wordt.

Als je PV panelen wenst te plaatsen (om stroom op te wekken) word meestal aangeraden om ervoor te zorgen dat de opbrengst van je panelen 10/20% lager ligt dan je huidig verbruik, zodat je nog ruimte hebt om in de toekomst te besparen. Anders krijg je de situatie zoals ik ze tegenwoordig nog al wat zie, dat mensen op zoek gaan naar elektrische verbruikers (airco, warmtepompen, ...) omdat ze toch meer opbrengst van de panelen hebben, als dat ze tot nu toe verbruikte!

 

Allé, eigenlijk was de vraag aan Hans gericht, maar ik hoop u bij deze toch een aantal zaken duidelijk gemaakt te hebben.

 

Limer

hartelijk dank limer , alle informatie is welkom ken jij nordic flame?OF HEB JIJ SUGGESTIES VOOR CV HAARD?

 

 

 Ik ken ze niet, maar als ik zo hun modellen zie op hun website twijfel ik eraan of die allemaal even goed werken.

Opwarmen van CV-water met hout, en een gezellig rustig brandend houtvuurtje zijn eigenlijk twee verschillende zaken.

Wanneer je CV-water wil opwarmen met hout, ben je beter met een type waarbij het hout op korte tijd, op vol vermogen wordt verbrand (beter rendement en minder uitstoot), en die warmte die dan op korte tijdspanne vrijkomt op te slaan in ene buffer, om dan later aan te wenden.

Maar op kachel gebied kan ik u niet echt adviseren, maar daar kan je op dit forum nog wel wat over vinden.

franky

het vat zo groot mogelijk, dat geeft je meer vrijheid, en gezien het gewicht zou,ik het zeker niet naar boven sleuren.

het absolute minimum is 50 lt /kW ketelvermogen, zeker nooit minder.

thermische zonnepanelen vormen daarbij een ideale combinatie, zo vermijdt je dat je ook in de zomer moet stoken voor je warm water.

stoken doe je zonder te smoren, dus altijd op vol vermogen met hoge verbrandingstemperaturen, en dan heb je geen problemen met creosoot. op voorwaarde natuurlijk dat je zuiver hout stookt dat lang genoeg gedroogd heeft.

charlatans zoals jij in gent  tegengekomen bent moet je mijden, het zijn die pipo's die er voor zorgen dat sommige steden overwegen houthaarden te verbieden vanwege stank en overlast.

hans d

Wij hebben in ons huis in Hongarije gekozen voor een cv ketel op hout, met een groot buffervat, dat goed geisoleerd is en in een stookbeurt wordt opgewarmd. Het warme water wordt dan rondgepompt.  Het geheel wordt deze zomer aangelegd, dus hoe het werkelijk werkt kan ik na volgende winter verstellen, maar wat ik er van heb meegekregen (uit praktijkverhalen van buren) is dat één maal met hout vullen per dag voldoende is om het huis 24 uur warm te houden.

Het maakt hierbij niet uit of het om goed haardhout gaat, of het veel feller en korter brandende naaldhout, dat voor houtkachels wordt afgeraden. Korte, felle hitte is voor een normale kachel uiteraard niet wenselijk, maar bij deze ketel maakt het niet uit of het water snel of langzaam wordt verwarmd.

Het is uiteraard prima te combineren met vloerverwarming. Voor de comfortjunken kan het zelfs zeer goed gecombineerd worden met een verwarmingsketel op gas. Het verwarmde water passeert de gasketel en zolang het heet genoeg is, zal de gasketel niet bijspringen.

Een dergelijke ketel kan men het beste in Hongarije zelf aanschaffen, zelfs als het gaat om plaatsing in een huis in Nederland of België is de besparing de rit waard: voor 700 - 1000 euro heb je een perfecte ketel die een leven lang meegaat.

Ik heb geen idee hoe men hier een afbeelding kan toevoegen, maar voor wie interesse heeft: zoek maar in Google op het woord Kazán.

 

Ik ben het geheel met de schrijver hierboven eens: stoken doe je altijd op vol vermogen! Ga een kachel niet knijpen, dat geeft zeer veel vervuiling van omgeving en afvoerkanaal.

Hallo,

Als ik hier alle fora leest, wordt het wel héél erg duidelijk dat DDG te mijden is.  De emoties laaien hoog op, zowel bij de voor- als de tegenstanders.  Deze DDG kachels schijnen niet alleen vol te zitten met kinderziektes, het ontwerp schijnt volgens sommigen fundamenteel fout te zitten.  Genoeg daarover.

Waarom beveelt hier niemand een betaalbaar alternatief aan?  Zijn er alternatieven voor DDG (en dan denken we niet aan kachels uit Finland, Roemenië, Polen, ...  De oorsprong van de kachel bepaald mede de ecologische voetafdruk, denk maar aan de Prius die een van de meest vervuilende wagens is wanneer men de totale levenscyclus bekijkt.) ?  Wij zoeken een inbouwcassette die occasioneel mee het cv water verwarmd.  Deze cassette zal dus niet dienen als hoofdverwarming. 

Kan iemand me op weg helpen naar een goede, betaalbare inbouw cv open haard?

Met vriendelijke groeten,

Gert Beckers

Ik dacht dat ik hierboven wel degelijk een zeer betaalbaar alternatief heb genoemd. In een open haard die als cv ketel dient zie ik niets. Het is gezelligheid of rendement, een combinatie bestaat, in mijn optiek, niet. Wel zijn er in Hongarije water-verwarmende houtkachels verkrijgbaar die beschikken over een ruit, en een mooi uiterlijk hebben. Maar deze zijn belsist minder effectief.

Zoals Hans hierboven al stelde, moet men een kachel hebben die in korte tijd water verwarmd, dat vervolgens in een goed geisoleerd vat wordt opgeslagen. Als de installatie efficient is, hoeft men de kachel zelfs maar één maal per dag te stoken.

Daar durf ik je toch in tegenspreken. We hebben onlangs de finoven van Mon mogen zien en ik moet zeggen dat zowel de gezelligheid als het rendement meer dan ok waren!

Ik geloof dat op uw woord en als dat de wens is zou ik daar dan zeker voor kiezen.  Maar gezelligheid en domweg warmte produceren op een zo effectief mogelijke manier zijn voor mij toch twee verschillende dingen.

Het snel opwarmen van water voor de verwarming vraagt ook om een andere manier van stoken. Het is zelfs zo dat ander hout dan men in een gewone houtkachel stookt geschikter is. Fel, kortbrandend naaldhout leent zich uitstekend om de verwarmingsketel op te warmen, terwijl dat in een gewone houtkachel alleen maar tot gevolg heeft dat de temperatuur schommelt en je enorm vaak moet bijvullen.

Er is overigens helemaal niets op tegen om er een aardige, romantische houtkachel bij te hebben, dat hebben wij ook. De verwarmingskachel staat dan ook niet in de kamer, het is een bijna industrieel model kachel die een plaats in de bijkeuken heeft.

gunny

maar een finoven is geen houtketel, het concept is compleet verschillend. en qua rendement en gezelligheid gaat er niks boven een finoven of grundofen.

hans d