microwarmtekrachtkoppeling voor 2 laagenergieloften

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb reeds menig forumtopics gelezen waarin beschreven staat dat de meerkost van een microwarmtekrachtkoppeling met een 10 tegen 1 verhouding (warmte-stroom) niet opweegt tegen de besparing.

Per 10kW warmte 1kW elektrisch is inderdaad geen vetpot. Momenteel ben ik 2 laag energieloften (430m² en 475m²) aan het verbouwen, en ik dacht dat de gekoppelde warmtevraag voor deze 2 misschien wel interessant kan zijn in combinatie met een warmtekrachtkoppeling.

Het voorstel van een installateur is de DACHS HKA MSR2 G 5.5 (www.senertec.de)

Deze zou met 12.5-15kW warmte 5.5kW elektrisch leveren en dus een verhouding van 3 tegen 1.

Ik ga akkoord dat het nog steeds fossiele niet-hernieuwbaar en vervuilend (jawel vervuilend) aardgasverbranding betreft, maar misschien nog altijd beter dan de kernenergie...

Wat denken de experten hierover?

Michael Kruijne

Reacties

Zoek even op pemfc ENE FARM voor een betere verhouding. of anders de baxi gamma pemfc

nicolas

michael

als je warmtevraag groot genoeg is = dus niet te goed isoleren ;-) kan zoiets werken, maar ik geloof er niet zo in. het probleem is dat de warmtevraag groot genoeg en constant moet zijn. in een LEW heb je maar een beperkt deel van het jaar wat warmte nodig (4 maand per jaar?) en een paar kW voor warm water. gevolg is dat je draaiuren van je WKK misschien hooguit 1500 uur per jaar zal zijn, en of het zich dan loont?

volgens mij zijn zulke toestellen zijn zeer interessant voor restaurants, wasserijen, etc.  waar een continu vraag is voor vooral warm water.

hans d

Hans,

 

Als er 1 ding is dat ik wel ga doen is het zeker goed isoleren. De ene loft heeft echter een privaat health centertje met sauna jacuzzi en tegenstroomzwembad. De andere loft heeft een architectenbureau. Beiden dus goed geisoleerd (20cm muur 30cm dak 14cm vloer)maar behelzen redelijk wat oppervlakte 475m² en 430m². Tesamen reken ik op ongeveer 25000 kWh aan warmtevraag. Als deze wkk daarvoor dan grof gerekend 8300 kWh elektrisch ter beschikking stelt dan is de elektrische vraag voor de 2 loftappartementen ook gedekt. Inderdaad maar een 2000 branderuren.

 

Als je dan nog werkt met grote buffervaten zodat je ook warmwater kan maken wanneer de elektriciteitsvraag het grootst is, dan is dit toch logischer dan PV panelen. Deze maken immers teveel stroom wanneer de vraag laag is.

 

 

Michael

michael

ik weet niet voldoende af van WKK, ik weet niet hoe die zich gedraagt in zulke omstandigheden. maar voor 2000 branduren blijft het allicht een zware investering. zit in die 25000 kWh het sanitair mee in?

bufferen is zeker een goeie zaak voor de looptijden. maar als je op langere termijn wil gaan stockeren heb je behoorlijk wat buffer nodig, en supergeïsoleerd. en zo ver zou ik niet gaan, denk niet dat dat lonend is, tenzij vanuit je vraag naar stroom?

hans d

Hans,

 

Als ik de investering vergelijk met een watervoerende pellethaard met buffer en 8m² zonnecollectoren zoals ik origineel van plan was, is het zelfs gunstig daar de investering door 2 partijen wordt gedragen. Bufferen zou ik inderdaad niet tot het uiterste drijven, maar langere looptijden blijken toch ook gunstiger te zijn voor de levensduur van de wkk's.

De bedoeling zou zijn dat de elektriciteitsvraag van de 2 loften gedekt is. De nefaste verbranding van aardgas wordt gecompenseerd door de vermindering van nucleair afval.

 

Michael