Orientatie huis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Wij hebben een stuk grond gekocht. Of wel gaan we passief bouw, ofwel laag energie. Dit zal van de financieen afhangen...
Momenteel is de lange zijde van ons huis gericht naar het zuid-oosten. In deze gevel dachten we heel wat ramen te steken. Aangezien het een achteringelegen lot is, kunnen we waarschijnlijk een wijziging aanvragen om het huis 90° te draaien. Dit zou in ons geval een mooiere tuin opleveren.

Wat is nu de beste orientatie om zo veel mogelijk wartewinsten te hebben. De gevel met de meeste ramen gericht naar het zuid-oosten of naar het zuid-westen?

Alvast bedankt!

Pieter

Reacties

Pieter,

 

Een langgerekt huis (rechthoek) is minder compact dan een vierkant. (lees : minder energiezuinig, en duurder om te bouwen)

Probeer dus in de eerste plaats zo compact mogelijk te bouwen.

De beste oriëntatie lijkt mij dat je de ramen verdeelt over ZO en ZW

Veel hangt ook af van eventuele beschaduwing.

Bij een LEW (en zeker) PH heb je maar een heel kort stookseizoen (dit jaar moet het zelfs nog beginnen)

Je hebt dus de zon alleen maar nodig in de wintermaanden .. en dan staat ze heel laag aan de horizon ... bijgevolg geven verafgelegen obstakels makkelijk schaduw.

Je kan best op een zonnige dag eens observeren waar de schaduwen, of mogelijke schaduwen in de toekomst (als bvb de buren gaan bouwen) vallen.

Misschien kan je aan de hand van de schaduwen ZO of ZW elimineren ...

 

Bedenk wel dat grote glaspartijen geen must zijn voor een energiezuinig gebouw (integendeel zelfs)

 

Dirk

 

 

 

Dirk Andelhofs schreef:” Bij een LEW (en zeker) PH heb je maar een heel kort stookseizoen (dit jaar moet het zelfs nog beginnen)...”

 

Dat is natuurkundig onmogelijk.

 

Van zodra het buiten gemiddeld kouder is dan binnen, verliest iedere woning energie.

 

Om de woning op temperatuur te houden, moeten de warmteverliezen gecompenseerd worden.

 

Dirk Bauwens

Beste naamgenoot,

 

Nog nooit van zonnewinsten, en interne warmtebronnen gehoord ??

 

Ik heb dit najaar nog geen enkele keer gestookt om het huis op te warmen.

Wel al 2 keer om het sanitaire water op te krikken omdat het onder 38° gezakt was.

(ok, dan komt er wel wat extra warmte vrij)

 

Dirk

Dirk Andelholfs schreef: “Nog nooit van zonnewinsten, en interne warmtebronnen gehoord ??”

 

Natuurlijk wel, en dat verandert ook niets aan het punt dat ik hierboven maakte.

 

De warmteverliezen moeten gecompenseerd worden en daar is het toevoegen van energie voor nodig.

 

Zonnewinsten of allerlei interne warmtebronnen inzetten is een vorm van stoken. En hout stoken is een vorm van zonnewinsten inzetten.

 

Dirk Bauwens

Dirk B.,

Dat is wel een heel erg brede interpretatie van het woord stoken, alleszins in die betekenis refereert stoken niet naar de betekenis gegeven in het concept stookseizoen. In dat geval zou elke temporele situatie waarbij de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur deel moeten uitmaken van het stookseizoen, wat de facto er op neerkomt dat een stookseizoen een heel jaar duurt, behalve die enkele weken in de zomer met een hoge nachttemperatuur. Een dergelijke conceptualisering van stoken lijkt mij dus praktisch niet wenselijk.

Daarom stoken in stookseizoen verwijst naar een actieve ingreep en niet naar passieve winsten.

Kepler schreef: “Dat is wel een heel erg brede interpretatie van het woord stoken... Daarom stoken in stookseizoen verwijst naar een actieve ingreep en niet naar passieve winsten”

 

Beste Kepler,

 

Wat is een “heel erg brede interpratie”, wat is een “actieve ingreep” en wat zijn “passieve winsten”??

 

Is bijvoorbeeld de werking van de elektrische weerstanden in een zonneboiler zo’n “passieve winst”?

 

En waarom zou het benutten van 5 kWh (die ruimschoots in iedere kilogram hout opgeslagen zitten) als een negatief klinkende “actieve ingreep” moeten worden beschouwd, terwijl het (atijd met slecht rendement) binnenshuis opladen van een electrisch voertuig waarschijnlijk als “passieve winst” zou betiteld mogen worden??

 

Dirk Bauwens

Komaan Dirk,

niet té wereldvreemd willen overkomen joh ;-)

 

Strikt genomen heb je gelijk, maar leef je eens wat meer in in wat gewone mensen als het "stookseizoen" omschrijven. Zolang er geen hout/pellets/gas/mazout verstookt wordt of electrisch bijverwarmd, zegt men in mensentaal dat het stookseizoen nog niet begonnen is.

Ik vrees dat dit gebrek aan EQ meer schade berokkent in dit soort topics, dan het wetenschappelijk correct zijn oplevert (lees: je jaagt er niet-kenners enkel mee weg).

 

 

 

 

Volgens de EPB software is het stookseizoen nov-dec-jan-feb, maar natuurlijk is die software altijd volledig fout ;-)

Om de vraag van de OP te beantwoorden: daarvoor hebben we dan een studie nodig voor uw regio waaruit zou blijken of de zon er gemiddeld meer schijnt in de voor- of namiddag ? Rekening houdend met mistige dagen gok ik op namiddag.

De ochtendzon is dan weer aangenamer bij het ontbijt, maar in de winter heb je daar niet zoveel aan, tenzij je laat ontbijt ...

Ik zou het van de tuin en het huis laten afhangen ?

Dirk,

 

wie heeft het hier over elektrische weerstanden in zonneboilers of elektrische wagens opladen?

Ik denk dat je wat op een hoopje gooit. 

Is het volgens jou dan niet beter je kg hout enkel nodig te hebben als het pas echt koud is?  Ipv van die nu al te moeten verstoken nu het nog niet eens koud is?

 

Walter

Pieter,

 

. Of wel gaan we passief bouw, ofwel laag energie. Dit zal van de financieen afhangen...

Of hoe groot je wil bouwen ;-).


Wat is nu de beste orientatie om zo veel mogelijk wartewinsten te hebben. De gevel met de meeste ramen gericht naar het zuid-oosten of naar het zuid-westen?

Hoe meer uit het zuiden, hoe lager de zon zal staan.  Wat het meeste opbrengt zal dan eerder afhanken van hoe laag de zon al kan inschijnen.  Een klein muurtje/haag op 30 m van je woning kan dan al een verschil maken. 

Zuiden heeft de voorkeur natuurlijk.  Waarom niet zuidgericht?   Ik snap niet waarom je zou moeten aanvragen om 90° te draaien (of is het anders echt smal?).  Voor andere windrichtingen ook opletten voor oververhitting.

Walter

 

walter

als de woning nu ZO zou komen te staan en je draait ze 90°, staat ze ZW, je krijgt ze op die manier nooit zuid!

en 45° draaien zal zelden of nooit worden toegestaan, al zijn ook daar een paar uitzonderingen op (die de regel bevestigen).

ik ben een voorstander van ZO, omdat dat meestal minder problemen geeft in de zomer dan ZW. OK, allicht zal je een ietsje meer moeten stoken, maar voor een PH zal ZO of ZW weinig of niks utmaken. al blijft pal zuid natuurlijk de voorkeur hebben.

hans d