gasopenhaard in houtskeletbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Kan iemand mij meer info geven van het plaatsen van een gasopenhaard in een houtskeletbouw? En dan vooral over de isolatie van de buizen?
Wij hadden een offerte gekregen met daarin het gebruik van dubbelwandige buizen, Nu een week voor de plaatsing krijgen wij een bijkomende offerte van wel 1000 euro voor het omkasten van deze buizen omdat het een houtskelet is en dus anders niet brandveilig. Klopt dit? Wij waren van het idee dat dubbelwandige buizen geen warmte afgeven.. Is die extra omkasting dan wel nodig?

Alvast bedankt.

Reacties

Bij onze houtkachel zijn het gewone dubbelwandige geïsoleerde buizen. En akkoord, die buizen worden warm, maar hout zal niet van zelf ontbranden bij 100 °C, hoor. 

vanessa

hoelang is die schouw? want 1000€ lijkt mij toch wel een heel stevige prijs, dat kan je voor 1/10 van de prijs zelf doen.

maar er is nog iets dat ik niet begrijp, een open haard met een dubbele buis, daar zie ik niet zo direct het nut van in. maar misschien bedoel je een gesloten cassette?

hans d.

 Ik denk, en zo is het bij ons kacheltje, enkele buis tot eerste plafond, vanaf dan tot buiten, dubbelwandige buis, doorheen het skelet. Heb al gedacht een convectorkast te maken rond de (dubbelwandige) buis die door onze slaapkamer loopt. Beetje bijkomende convectiewarmte om de boven wat te warmen. Niet dat onze tenen koud hebben.

als ze de buis gaan  omkasten met brandwerende  plaat, dan kost het wel wat.

Maar dacht dat dat alleen moest met enkelwandige buis.

Er is ook een dubbelwandige buis die GEEN omkasting moet hebben, omdat ze beter isoleerd.

Dacht dat de naam Isoduct was, maar natuurlijk zijn deze weer duurder dan de gewone dubbelwandige.

Ze spreken toch van dubbelwandige buizen van het begin tot het einde..dus zo'n negen meter.En daar betalen we toch ook al 90 euro bruto per meter voor, dus toch ook al genoeg. Zij beweren dat deze buizen toch nog zo'n 150° warm kunnen worden aan de buitenkant.. We zouden dit wel zelf willen voorzien, maar zij komen niet plaatsen zonder deze beveiliging van hun kant.  We denken er toch sterk aan om dit alles nog af te zeggen, wat de buizen alleen zijn al kostelijker dan de gasopenhaard op zich.. Bedankt voor jullie reacties.

vanessa

gelijk heb je, een gasopenhaard is sowieso onzin als we het over energieefficiëntie hebben.

hans d

  bij de gashaarden heb je 2 categorieën: open of gesloten.

Bij open toestellen, waar je dus een open verbranding hebt en via een apart circuit voldoende aanvoer moet voorzien van verse lucht in de woonkamer kan je idd niet spreken over efficiënt verwarmen.

Bij een gesloten gastoestel, met concentrische aansluiting kan je wel over een degelijke verwarming spreken.

Ik heb géén idee of we hier over een open of gesloten toestel spreken.  Maar een gesloten toestel zou ik afraden in een houtskelet bouw aangezien ik ervan uitga dat deze woning super geïsoleerd zal zijn en dus zo'n gesloten toestel veel te veel warmte zal afgeven.

Een open toestel moet wel kunnen, maar verwacht hier dan vooral sfeer van.  Via een convectie mantel kan je wel proberen zoveel mogelijk warmte te recupereren.

Alle buizen materiaal dat buiten gebruikt zal worden moet dubbelwandig geïsoleerd zijn.  Deze buizen zijn totaal verschillend van het buizen materiaal dat gebruikt zal worden voor een gesloten gastoestel.

Hoop jullie hiermee van dienst te zijn.

 

Bram

bram

toch wel een beetje vreemde redenatie, een toestel van 10 kw geeft ook 10 kW af in normale omstandigheden, of dat nu open of gesloten is.

maar een open toestel in een moderne goed gebouwde woning, houtskelet of andere is waanzin, tenzij je graag wat risico's loopt. maar ik ben niet zo avontuurlijk aangelegd ....

hans d

Ik zou er niet lang over twijfelen: Als je een centraal verwarmingssysteem hebt (ongeacht hoe het werkt en wat de warmtebron is) in een goed geïsoleerde LEW, is dat uiteraard voorzien van alle hedendaagse techniek en elektronica voor een excellente sturing: een prima programmeerbare thermostaat, overal thermostatische kranen, een buitenvoeler, enz... kortom alle spitstechnologie om overal een goede comforttemperatuur te bereiken.

Daarnaast komen we dan even af met een leuke, gezellige kachel die boem-bats als een oncontroleerbaar hittekanon komt binnenvallen, de hele regeling buiten spel zet zodat de woonkamer in een mum oververhit is, terwijl de studerende kindjes op de slaapkamer zitten te klappertanden...

En met wat geluk helpen we ook nog de balans van het ventilatiesysteem om zeep.

Maar wel o zo gezellig, zo'n kacheltje...

Ik ben zelf vast geen gezellig mens... :-). En iedereen doet wat hij zelf wil natuurlijk.

 

Bert V

 een open toestel met een vermogen van 10 kw kan een negatief rendement geven in een woonkamer.  Wanneer de schouw flink wat trekkracht aanmaakt zuigt deze net zoals de afzuigkap de warme lucht naar buiten...

Er zijn meer dan voldoende isolerende materialen op de markt om een mooie en veilige ombouw te maken voor een open op gesloten , gas of houthaard.  Denk maar een superisol of Promatect.