Opbrengst zonnepanelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal,

Heb half oktober 9 zonnepanelen van upsolar 200Wp geplaatst.
omvormer SMA SB 1700. Ze staan op een platdak op het zuiden gericht.

Voorlopig heb ik nog maar 44kwh op de teller. Is dit normaal?

graag enkele reacties.

Reacties

edwin-1

 

dat is wel weinig ja vind ik

 

ik heb een installatie van 5580 Watt piek en jij 1800 Watt piek dat is 3,1 maal minder

 

als ik u opbrengst  van 44 kw vermenigvuldig met 3,1  alsof uw installatie ook 5580 Watt zou zijn, kom ik toch nog maar aan 136,4 KW  

 

van half oktober  ( de 15 de meegerekend ) tot nu heb ik 339,3 KW geproduceerd dat is een factor 2,49 maal meer  dan dat dat het geval zou zijn bij u

 

ik denk dan ook dat er wel iets aan de hand moet zijn

 

mijn zonnepanelen liggen dan ook nog eens op 45 ° en min 20 ° richting oosten dus zeker niet HET ideaal

 

op mijn fotowebsite kan je de grafieken van de opbrengst eens bekijken 

 

http://picasaweb.google.be/ulrik.deman

 

Ulrik

Na een maand-half zou je toch meer moeten hebben dan 44 kWh, zeker voor op het Zuiden.

 

Hoe staan de panelen op het platte dak. Op een schans of op bakken gemonteerd? Mss werpen de panelen onderling teveel schaduw op elkaar?

Hallo,

Op 14 oktober hebben wij 18 x 225 Wp geplaatst en een omvormer van 3800.  Vandaag bedraagt onze meterstand 268 Kwh.  Plaatsing zuid-west op een hellend dak.  De eerste 3 weken stond er nog een boom in de weg (schaduw), daarna niet meer.  Verschil voor en na is wel aanzienlijk.  Misschien ergens schaduw van?

 

Dag Dirk,

 

Ik heb in de winter inderdaad schaduw van vowassen dennen. Ze staan echter meer dan

20 meter van onze woning. Ik heb echter weinig zin om deze mooie bomen te kappen.

Misschien kan ik in de zomer mijn schade gedeeltelijk inhalen?  Stand vd zon e.d ?

Dat zou inderdaag wel eens het probleem kunnen zijn.

Allen bedankt voor jullie reacties!

 

Grtjs Ed

Edwin,

 

Minder opbrengst van in de winter ga je in de zomer niet inhalen. Je bent dit gewoon kwijt. Mochten er geen bomen staan heb je in de winter en in de zomer uw zon. Nu ga je uw winterdeel voor een stuk verliezen en ga je enkel het zomer deel hebben.

Gelukkig is het aandeel van zon in de winter veel kleiner dan in de zomer waardoor uw schade voor een stuk beperkt zal blijven. Maar op jaarbasis zal uw opbrengst toch een zeker percentage lager liggen dan normaal.

@ Dirk 8

dus kappen we die bomen om om "ons milieu te redden"?????

Dat kan je toch niet menen?!

 

de bomen kan men ook snoeien in plaats van ze direct te kappen

 

en onderschat de invloed van het licht niet want die bomen nemen niet alleen de rechtstreekse zonnestralen weg en licht is minstens zo belangrijk omdat wij meer dagen zonder zon dan met zon hebben

 

Ulrik

Die bomen zouden niet omgekapt moeten worden. De installateur zou moeten gezien hebben dat deze in de winter schaduw zouden geven op de panelen en dat het minder rendabel zou zijn.

 

De daken met zonnepanelen in de schaduw hier in de buurt kan ik al niet meer op één hand tellen.

 

De GSC zouden hoog moeten blijven en het belastingsvoordeel weg. Laat de subsidie rechtstreeks afhangen van de opbrengst.

zonnepanelen in de schaduw, zonnepanelen op het oosten gericht.....zonnepanelen op niet geïsoleerde daken.....

heel interessant om eens de trein te nemen van Antwerpen naar Mechelen of Leuven met een kompas in je hand.... je schrikt je rot! En dat zijn enkel nog maar die paar huizen die langs de spoorweg staan hé!

Ik word daar echt heel heel triest van.

 helemaal mee akkoord Toon - wat mensen allemaal niet doen om geld - zowel verkopers (% op verkoop) als klanten (certificaten) of om "hip" te zijn. Als mensen geld kunnen verdienen zonder iets te doen leggen ze met plezier hun dak vol - dat ze aan de andere kant hopen geld verliezen ook door niets te doen (slechte isolatie enz) dat hebben ze nog niet door

 

Hier in de buurt staat een huis met zadeldak waar op de 2 zijden zonnepanelen zijn geplaatst - die wilden blijkbaar zeker zijn dat ze de juiste zonne-kant ook hadden

 

Verkopers moesten beboet worden en kopers moesten geen certificaten krijgen op slecht renderende zonnepanelen

Gedeeltelijk akkoord.

De tijd dat de opbrengst maximaal moet ziijn begint stilaan te verdwijnen.

Als we alleen daken die optimaal naar het zuiden liggen gaan vol leggen met panelen zullen we er niet komen.

Dus waarom niet ook minder gunstige daken ? Ok, de opbrengst is lager, maar in vele gevallen toch nog voldoende om iets bij te dragen aan het milieu en ook financieel interessant.

Binnen enkele jaren zal deze discussie niet meer hoeven gevoerd te worden omdat de efficientie steeds hoger wordt, de prijs zakt en het bijgevolg altijd interessant zal zijn om een dak (dat veranderd in een opbrengstveld) te voorzien van panelen.

Ook het estetische zal in de toekomst meer aandacht krijgen, en terecht, maar je moet nu eenmaal ergens beginnen.

@Ysengrim : akkoord dat er eerst geisoleerd moet worden vooraleer deze dure investering te doen. Sommige verkopers nemen inderdaad een loopje met de werkelijkheid enkel en alleen om te kunnen verkopen. Kopers worden in dat geval altijd gestraft, want door een slechte opbrengst lopen ze hun GSC's voor een deel mis en zullen ze toch nog een deel stroom moeten kopen van het net.

@ johanfranco

De opbrengst MOET optimaal zijn, en enkel op een zeer goed geïsoleerd huis, met minimale "energie-lekkage"

In België is de opbrengst al bedroevend laag, door de hoge breedtegraad.  Trek daar dan nog maar eens wat vanaf owv een foute oriëntatie, beschaduwing, en je komt uit op slechts een deel van de opbrengst in ideale omstandigheden op een ideale breedte ( evenaar)

Het duurt nu al, in optimale omstandigheden, 4 à5 jaar om de energie, gestoken in de productie van het paneel, terug op te leveren.  Ja, het zal ooit iets opbrengen voor het milieu....ooit...terwijl we NU onze CO2 productie moeten reduceren.  Het heeft dus geen zin om honderduizenden tonnen CO2 de lucht in te sturen voor de productie van pv panelen, die :misschien, als weer het wat meezit, en ze goed geïnstalleerd zijn, binnen 5 jaar iets zullen opbrengen. ( in niet optimale omstandigheden duurt het nog wat langer)

(ter vergelijking: Een GROTE windmolen "betaalt" zichzelf terug in 6 maanden tijd.....)

Op voorwaarde dat we natuurlijk weer niet alle voetpaden moeten gaan opbreken om ons elektriciteitsnet aan te passen aan de gedecentraliseerde productie...hoeveel CO2 gaat dat weer niet kosten?  Hoeveel EURO's gaat dat weer niet kosten??????En daar praat men nu al van hoor!

Nee, niet elk zonnerpaneel is milieuvriendelijk.  Als je alleen die panelen neemt in België met een ideale oriëntatie én zonder beschaduwing én gelegd op een perfect geïsoleerd dak ( LEW of PH) hou je er niet veel over!  Dàt zijn de panelen die milieuwinst opleveren.  De anderen leveren alleen wat extra geld op voor de eigenaars.

Groetjes

Toon

 

@Toon-7

Mijn zonnepanelen staan op -60° Oostwaarts.

Dat wil zeggen dat ik van de 3680 W/piek nog zo'n 3000 W/piek overhoudt, of zo'n 81.5%.

Laten we zeggen dat na alle verliezen nog zo'n 75% in nuttige elektriciteit wordt omgezet.

Als zonnepanelen CO2 neutraal worden in 4 jaar tijd, dan zal dat bij mij 5 jaar zijn.

Laten we zeggen dat mijn panelen 15 jaar meegaan. Dan betekent dit dat mijn installatie gedurende 10 jaar CO2 neutraal energie zal opwekken, met verwaarloosbare transportverliezen, vermits de verbruikers zeer dichtbij de bron zitten, wat niet van klassieke of windturbines kan gezegd worden.

In onze regio, waar de zon zo'n 900 W m2/jaar straalt, zal ik dus gedurende 10 jaar, in het slechtste geval 2,5 keer schonere energie produceren dan een fossiele energiebron.

Akkoord, windturbines zijn nog CO2 vriendelijker maar wat ga je doen als het niet waait maar er is wel genoeg zonlicht ? Ga je al die energie, die nu nutteloos op ons dak valt dan gewoon laten verdwijnen ?

En nog iets, als we de energie die nodig is voor het vervaardigen van zonnepanelen ook nog eens via hernieuwbare energie gaan produceren, dan zakt de CO2 uitstoot voor het vervaardigen van deze panelen nog aanzienlijk.

Trouwens, deze discussie over het al dan niet optimaal plaatsen zal zichzelf oplossen want het rendement van de panelen per m2 stijgt continu.