Probleem verwarming: alternatief?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal,

 

Sinds kort zijn wij verhuisd naar onze nieuwe woonst. Verwarmingsgewijs is onze woning een miskoop, wat betreft de rest zijn wij zeer tevreden.

 

Het huis heeft een opp van 120m2, momenteel verwarmt met electrische vloerverwarming. Helaas presteert deze vloerverwarming ondermaats. De echte winter is nog niet begonnen, en we kunnen het binnen amper warm houden. Beneden zweeft de temp rond de 20 graden, boven op de slaap- en bureaukamer is het amper 16 graden.

 

De vloerverwarming staat dag en nacht aan op één circuit. In totaal zijn er 5 circuits. Drie op het gelijkvloers, twee op de bovenverdieping. Enkel het circuit in de living/keuken staat aan. Aangezien de benedenverdieping één grote open ruimte is die prima aansluit op de bovenverdieping, hadden we gehoopt dat één circuit voldoende zou zijn om het huis te verwarmen. Nu merken wij dus dat dit niet het geval is. Meerdere circuits aanzetten is geen optie, de electriciteitsrekening is nu al belachelijk hoog. CV of verwarmen op aardgas is ook geen mogelijkheid, we wonen te afgelegen.

 

Dit is ons probleem. Nu zijn wij op zoek naar een oplossing.

 

Een oplossing waar wij voor willen gaan is het aanschaffen van een pelletkachel. Toch hebben wij nog een aantal vragen:

 

- Kan één pelletkachel gebruikt worden als hoofdverwarming voor een huisje van 120m2?

Maw: kunnen wij onze vloerverwarming uitschakelen indien wij een pelletkachel aanschaffen?

- Kan één pelletkachel twee verdiepingen verwarmen?

- Welke pelletkachel merken en modellen worden doorgaans aangeraden? Feedback is welkom, momenteel zijn wij ten einde raad.

Reacties

Wanda,

Er zijn pelletkachels met kanalisatie die ook andere ruimten of verdiepingen kunnen verwarmen.
Ik ben bezig een databank op te stellen van pelletkachels op Pelletinfo.net maar deze staat nog niet online.

Ook op het pelletforum van Steven, vind je zeker meer info!

Groeten,

Koen

 

wanda

als je bij een 4-cylindermotor drie cylinders zou kunnen uitzetten, zou ie ook niet meer vooruit gaan. ik neem aan dat diegene die de verwarming geplaatst heeft dat min of meer correct gedaan heeft en dat die 5 circuits dus ook nodig zijn, met eentje krijg je het dan uiteraard niet warm.

de oplossing heet isoleren. met een pelletkachel ga je net zoveel energie nodig hebben als met elektriciteit. de "brandstof" zal allicht wat goedkoper zijn, maar er komt dan ook nog de investering van de kachel bij.

of je de hele woning warm krijgt met een pelletkachel is twijfelachtig, aangezien je zoveel verbruikt zal dus de isolatiegraad maar miserabel zijn.

als je nachttarief hebt zou ik om te beginnen alle circuits de vloer laten opwarmen op nachttarief, dat zal al een eind schelen. en dan tijdens de dag afzetten, want dat is de normale gang van zaken.

hans d

Alvast bedankt voor de links koen, ik zal eens een kijkje nemen.

 

En wat betreft de circuits van de vloerverwarming: de vorige eigenaar, tevens de bouwheer van het huis, heeft de bovenste twee circuits nooit gebruikt. Beneden had hij nooit meer dan één circuit aanstaan. Wij hebben enkel zijn manier van verwarmen overgenomen. Een verder probleem is dat de vloerverwarming onlogisch geplaatst is. De onderste 3 circuits zijn verder niet evenredig 'groot'. De circuits bedekken een vreemd deel van de ruimte (bv circuit één: gang en een strook in de living???) Het circuit met de meeste leidingen, meest logische ligging en de grootste vloerbedekking staat constant aan.

 

Nog een probleem is dat het meer dan 8u duurt eer de vloerverwarming warmte afgeeft nadat je deze hebt aangezet... Hierdoor kunnen wij de vloerverwarming niet enkel aanzetten tijdens de nacht, het moet constant aanstaan. Jammer genoeg is ons huidig verbruik is +30kw per dag (1 circuit). Indien wij alle circuits aanzetten zitten we met een gemiddeld verbruik van 75-80kw (en meer) per dag. Indien wij alles aanzetten hebben wij per maand een jaarverbruik aan KW... Vloerverwarming is dus geen mogelijkheid.

 

De isolatie zit wel goed, op het energiecertificaat staat te lezen dat er bijna geen warmteverlies is. Er staat verder ook bij dat de vloerverwarming vervangen zou moeten worden door een alternatieve verwarming. Daarom dat ik hier even iets post.

 

een verbruik van 30kWh voor verwarming op een koude dag in november is niet veel. Dit komt overeen met 3m³ gas. Financieel weegt het echter wel zwaarder door. 30kWh elektrisch=5.5 euro, op gas 1.5euro...

Zelfs de 80kWh op 24h bij koude buitentemperaturen blijft beter dan de gemiddelde vlaamse woning.

Frank: Het huis is een nieuwbouwwoning, of zo goed als... Nog maar twee jaar oud. Het is onze eerste woonst, en we zouden graag besparen waar we kunnen, ook op lange termijn. Ik neem aan dat een pelletkachel terugbetaald is op 2 tot 3 jaar tijd, en beter zal presteren dan de vloerverwarming, of is dit ijdele hoop?

wanda

ik ken jullie systeem natuurlijk niet, maar het is niet omdat je ze allemaal aanzet, je ook ineens zoveel meer gaat verbruiken. ik neem aan dat er een regeling is die de verwarming regelt. 't is hetzelfde met radiatoren, stel je hebt 3 razdiatoren in de living en je zet er eentje aan, je zal dan een bepaalde hoeveelheid energie verbruiken. maar akls je ze alledrie gaat aanzetten, betekent dat daarom niet dat je 3 keer zoveel zal verbruiken. zodra de ruimte op de gevraagde t° komt, zullen de kranen beginnen sluiten, en gaan de radiatoren minder warmte afgeven.

normaal gesproken wordt elektrische vloerverwarming zo gedimensioneerd dat je met nachttarief je vloer oplaadt, en deze gedurende de dag z'n warmte afgeeft. heb je al eens geprobeerd om alle circuits op nachttarief te gebruiken?

wat het energiecertificaat betreft, dat is m.i. een onbetrouwbare tool, want daar zitten een paar rare kronkels in, en verder is het resultaat zo goed als diegene die dat opgesteld heeft.

anderzijds, iemand die een nieuwe woning bouwt en deze al na 2 jaar verkoopt, dat ruikt verdacht.

hans d

Je zegt : "Ik neem aan dat een pelletkachel terugbetaald is op 2 tot 3 jaar tijd, en beter zal presteren dan de vloerverwarming, of is dit ijdele hoop?"

Het ook weer niet te optimistich gaan denken hé.

Pellets kosten ook geld.

 

Heb je al eens geprobeerd alle circuits op het gelijkvloers aan te zetten. en de thermostaat op 20° in te stellen.

Kan goed zijn dat je dan alleen met het nachttarief wel toekomt.

Snap niet dat je de gehele  dag moet verwarmen.

Mijn broer heeft ook electrische vloerverwarming (spijtig genoeg) en dat huis is 15 jaar oud met matige isolatie.

En toch stoken zij alleen tijdens het nachttarief.

Zoals Walter zegt,

 

Alle kringen inschakelen. Zo kan de volledige vloermassa opwarmen tijdens de nacht. Als je maar een gedeelte opwarmt tijdens de nacht zal er halverwege de dag niet genoeg restwarmte zijn en krijg je het dan inderdaad koud.

 

Een ander probleem kan zijn dat er een stuk van de verwarmingsnetten mss defect is waardoor je de temperatuur niet haalt...

Bedankt voor de reacties.

 

Een nieuwbouwwoning verkopen na twee jaar tijd rook inderdaad verdacht, maar het verhaal is simpel. Het koppel dat er momenteel in woonde ging uit elkaar, en ze hadden beiden geen geld om elkaar uit te kopen. Verder heb ik mijn vader die ploegbaas is, en zelf zijn woning heeft gezet een kijkje laten nemen. Volgens hem waren er maar twee mankementen: de vloerverwarming en de vloeren zelf. Hij vermoed dat de eigenaar de vloeren zelf geplaatst heeft, waardoor er waarschijnlijk schade aan de vloerverwarming is. Dit lijkt ook het geval te zijn op de bovenverdieping. De vloerverwarming geeft hier maar bitter weinig warmte af, en lijkt niet alles te verwarmen.

 

 

Ook de vensterbanken en plinten zijn niet degelijk gelegd, daarvoor was 'resthout' gebruikt, wat er op wijst dat de mensen die het huis gezet hebben geen geld over hadden naar het einde toe. Natuurlijk zijn dit kleine mankementen die snel op te lossen zijn. De verwarming jammer genoeg niet.

 

 

Wat betreft de vloerverwarming hebben wij meerdere malen alle circuits aangezet, inclusief de bovenverdieping. Lees: de electrische vloerverwarming heeft GEEN thermostaat. Als je alles aanzet, zit je met een benedentemperatuur van 23+graden, en een gemiddeld verbruik van 80KW. Ook als je de vloerverwarming op de bovenverdieping uitzet zit je aan dat verbruik, wat er inderdaad op wijst dat alles tesamen de circuits niet drie keer zo veel gaan gebruiken. Hier zijn we van op de hoogte.

 

 

Het grootste probleem is dat je de temperatuur niet kan regelen, het is oftewel veel te warm met alles aan, of veel te koud met het circuit die de grootste ruimte betrekt. Een tweede probleem is dat er inderdaad defecten gaan zijn aan de vloerverwarming, omdat enkele leidingen niet meer warm worden. Het derde probleem is dat de vloerverwarming de enige manier van verwarmen is die wij momenteel hebben. Daarom dachten wij aan het kopen van een pelletkachel. Ik weet dat pellets niet gratis zijn (zo een 250-300 eur per ton) maar dat klinkt nog altijd beter dan een electriciteitsrekening van om en bij de 170-180 eur per maand, waar wij nu aan zitten.

 

 

Formule voor dat tarief is als volgt: Nachttarief van 10u - 6u + 20% dagtarief = nachttarief. (Nuon)

Deze formule zou voor onze specifieke situatie het meest voordelige zijn.