keuze verwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb al uren gespendeerd aan het lezen van diverse forums.
Toch blijf ik met dezelfde vraag zitten als voorheen ookal is dit reeds verschillende keren aan bod gekomen
Het spijtige is de andere topics uitmonden in discussies afwijkend van de oorspronkelijke vraag

vandaar dat ik als laatste poging een nieuw topic ben gestart

Mijn vraag : welke verwarming zou ik kiezen in mijn geval : Aardgas of Warmtepomp

woning : verwarmde oppervlakte 300 m2 met plafondhoogte gemiddeld 3 m (kantoor en privéruimte)
overal vloerverwarming voorzien

isolatie : muren 10 cm PUR / vloer 10 cm PUR / hellend dak 25 cm rotswol / plat dak 16cm of 20 cmPUR
Daar dit niet meer aangepast kan worden hoop ik hier geen discussie over te krijgen
ramen grote oppervlakte hoogrendementsglas 0,8

Alle installateurs duwen me volledig naar de warmtepomp lucht/water zoals de Daikin Altherma 16kW of Dimplex en andere gelijkwaardige toestellen

Wat mij opvalt is dat deze allemaal "zwaar" lijken naar wat ik hier lees

Vloerverwarming kost +- 12.000€ to 14.000€ excl btw
Gascondensatie zou me +- 9.000€ kosten
warmtepomp daikin +- 11.000 (zonder ventilos voor koeling)
warmtepomp dimplex +- 17.500 + 3.500 extra voor optie koeling

Ik twijfel of een luchtwater warmtepomp zuiniger gaat zijn als een gascondensatie indien we hier spreken over 16k en ik het gevoel heb dat de meeste energie gaat gevraagd worden als het echt koud is en de cop / sp laag ligt bij deze toestellen

vraag me ook af of voor de verwarming van sww hier wel sprake is van zuiniger dan een gascondensatie

welke keuze zou u in ons geval maken :

1) gascondensatie
2) gascondensatie met zonneboiler voor sww (+ 3500 €)
3) gascondensatie met uitgebreide zonneboiler voor ook ondersteuning vloerverwarming (+ 7000€)
4) warmtepomp lucht/water daikin (+ 4000 met koeling ventilos) tot -4 zonder el weerstand
5) warmtepomp dimplex (+ 10.000 incl koeling) : betere cop / goedkopere koeling / tot - 9 zonder el weerstand

Mag ik aub vragen dat er geen eindeloze discussies ontstaan - daar zijn al genoeg andere forums geweest waar iedereen zijn zeg pro conta heeft kunnen doen

met dank !

Reacties

Ik heb de reclame van Mitsubishi gelezen. Dat doet me denken aan de brochure van Renson omtrent hun systeem C+. Daar staan ook zaken in die tegenstrijdig zijn.

 

Ter herinnering: de theoretisch maximale brutoopbrengst van een warmtepomp is een breuk met in de teller de finaal te bereiken temperatuur van het medium Tf. In de noemer staat dan het verschil van de brontemperatuur To en de finale temperatuur Tf.

Bruto opbrengst = Tf/(Tf-To)

 

Voor koude is deze finale temperatuur lager dan bij warmte. Daarom is de COP bij koude lager dan bij warmte (als Tf - To even groot is).

 

De COP houdt rekening met het verlies aan rendement van de compressor en de ventilator + pompen van de groep zelf.

 

De Seasonal Performance Factor houdt daarenboven rekening met het seizoengemiddelde en met het verlies van eventuele hulppompen voor een bijkomend watercircuit.

 

Enkele getallen:

 

Buitentemperatuur:  7°C;  warmwatertemperatuur: 45°;  maximaal brutorendemrnt: 8,3

Buitentemperatuur: 7°C;  sanitair watertemperatuur: 65°; maximaal brutorendement: 5,8

Buitentemperatuur: - 17°C; warmwatertemperatuur: 45°: maximaal brutorendement: 5

Buitentemperatuur: - 17°C; sanitair watertemperatuur: 65°; maximaal brutorendement: 4,12

 

Daar kan men niets aan veranderen, al gebruikt ge een speciale compressor met alle mogelijke inspuitingen die men wel zou kunnen uitvinden.

Ik hou het toch liever bij getallen met een verwijzing.

Zomaar wat getallen zonder de aanwijzing welke norm er toegepast is kun je alle kanten op.

 

Chatanky schreef: “Ik hou het toch liever bij getallen met een verwijzing. Zomaar wat getallen zonder de aanwijzing welke norm er toegepast is kun je alle kanten op.”

 

Dat zijn niet zomaar wat getallen!

 

Nog nooit gehoord van Carnot?

 

Dirk Bauwens

Jawel maar die bedoel ik ook niet Dirk.

Het gaat om het onderste deel. (De Seasonal Performance Factor )

Hans, kijk naar de link, mijn als = wanneer.

Die cijfers zijn daadwerkelijke verbruikscijfers, geen theoretische.

chathanky-1 schreef: “Jawel maar die bedoel ik ook niet… Het gaat om het onderste deel. (De Seasonal Performance Factor )”

 

De getallen in dat onderste gedeelte geven niet de Seasonal Performance Factor weer.

 

Die getallen geven een idee van hoeveel warmte kan verpompt worden door een 100 percent efficiënt warmtepompsysteem bij een bepaald temperatuurverschil.

 

Dirk Bauwens

De constructeurs kunnen natuurlijk niet de SPF van hun P opgeven. Ze kunnen enkel de COP opgeven voor welbepaalde buitentemperaturen To en de te behalen temperatuur van het medium dat de warmte of de koude moet overbrengen.

 

Yannick Wollox vindt op de module van zijn lucht-water WP, die de opeenvolgende waarden van de COP zou integreren, jaargemiddelden van 4,92 in 2007 en 4,62 in 2008, opwarming van sanitair water inbegrepen. Dit schijnt mij zo uitzonderlijk dat ik in de eerste plaats zou uitzoeken of deze module wel correct werkt. En als het werkelijkheid is, dan weten we waar de toekomst ligt.

En niet duidelijk is wat er wel en niet mee genomen is in de COP. Er is wel wat aangegeven maar het kan maar zo anders zijn.

Ik lees al bruto rendement??? Dat doet mij denken aan m`n loonstrookje (bruto/netto), dat is ook altijd een tegenvaller. hahaha.

ik heb zelf zo geen module. Dat is namelijk een (dure) optie. Wat waarschijnlijk wil zeggen dat dat ding inderdaad meer doet dan gewoon het stroomverbruik meten ?

Ik zie niet in waarom deze fabrikant een webmonitoring systeem zou ontwikkelen., om dan zichzelf en hun klanten systematisch te bedriegen ?

Ik heb er dus het volste vertrouwen in. Bij ons draait de WP nog maar 6 maand, het huis is ook nog niet helemaal af. Te vroeg dus om iets te zeggen over het werkelijke stroomverbruik.



/*-->*/

chathanky

ik ben geen expert in warmtepompen, en kan me vergissen. maar ik weet dat bij de compacttoestellen de condensors wel invriezen als de toevoerlucht te laag wordt.

als je in de attesten van het passivhausinstitut gaat kijken, worden deze temperaturen ook aangegeven, +4°C voor het ene toestel, -3°C voor het andere. en dat heeft niets te maken met tekort aan koelmiddel of slechte afstelling. maar deze toestellen recupereren de restwarmte in de afvoerlucht (na de warmtewisselaar) en deze kan dus wel degelijki maken dat de condensor bevriest.

anderzijds is dat voor de klassieke warmtepompen anders. maar ik heb de hele zaak beoordeeld vanuit de toestellen waarmee ik gewoonlij werk, en die werken duiidelijk anders dan de 'klassieke' warmtepompen.

hans d

 

Vreemde keuze van die fabrikant om -3 te gebruiken. Het is niet echt interessant als er elke keer de condensor ondooit moet worden. Daar win je niks mee.

nee hoor, geen vreemde keuze, dat heeft met het concept van compacttoestellen te maken. de condensor moet niet ontdooit worden, zolang je er maar voor zorgt dat de toevoer niet onder -3°C gaat, en dat gebeurt met een bodemwarmtewisselaar.

wat de andere fabrikant betreft, dat is wat bedenkelijker, want +4° halen met een BWW is een dubbeltje op z'n kant bij strenge vorst, en dan moet er eventueel een voorverwarming geplaatst worden. en dat is energetisch gezien niet zo'n goeie zaak.

hans d

Ik heb geen idee hoe de fabricant dat in werkelijkheid aanpakt. Het stroomverbruik meten en integreren is wel te simpel. Er moet ook de warmteafgifte gemeten worden. Het is zelfs niet voldoende dat het debiet van het medium gemeten wordt en de aanwinst in temperatuur. Want deze warmte moet nog eens worden overgedragen aan de lucht of aan het water van de verwarming. En hier zit er nog eens verlies op dat moeilijker te meten is. Bij waterverwarming zou men mischien kunnen het verwarmingswater meten, 't is te zeggen: gelijktijdig het debiet met de daaraan verbonden vermeerdering van de temperatuur. En dit product integreren in de tijd. In de industrie zullen zulke systemen wel bestaan. Maar loont het de moeite, tenzij in laboratorium? Elke fabricant beschikt natuurlijk wel over de nodige inrichting om welbepaalde COP's te meten, maar dat zijn punctuele toestanden.

 

Of zou de COP enkel de warmteaanwinst van het medium behelsen? Dan zijn we ook nog niet aan land. Ik vermoed dat de COP vooral moet dienen om verschillende warmtepompen met elkaar te vergelijken. Het Instituut Denayer moet dat ook kunnen en weet daar ook veel meer over. 

pierre

zou dat geen gesimplifieerde meting zijn zoals ze dikwijls bij thermische zonnesystemen doen? daar wordt de opbrengst soms geschat a.d.h. van draaiuren van de pomp (er wordt zelfs geen rekening gehouden met de modulatie van de pomp) en de collectortemperatuur. eigenlijk waardeloos, maar 't wordt wel als opbrengstmeting verkocht.

hans d

Laat maar eens een link zien van zo`n apparaat want ik heb het idee dat we niet op 1 lijn zitten.

chathanky

kijk eens op http://www.passiv.de/04_pub/Literatur/IEA/IEA_04/041012_02_IEAT28_ISE_A…

als je even op het net gaat surfen naar "kompaktgeräte passivhaus" of onder "andreas bühring" van het ise-fraunhoferinstitut( eigenlijk moet ik zeggen ex, want hij is daar al een tijdje weg) zal je zien dat er nogal wat merken op de markt zijn of waren.

het gaat om een typisch product voor passiefhuizen. als je even op het net gaat surfen naar "kompaktgeräte" zal je zien dat er nogal wat merken op de markt zijn.

de bekendste zijn aerosmart van drexel&weiss, aerex van maico, combi 185L van genvex vitotres vann viessmann,  LWZ 303 sol van stiebel eltron, THZ 303 sol van tecalor (oem van stiebel eltron), ZG 334 LW van bau info center, VP18-10P van nilan, compakt 350DC van paul, effiziento van EMB (oem product van paul lüftung), airon, LTM, lüfta, helios, alpha-innotec, wölfle, enz. sommigen waren een kort leven ebschoren zoals o.a. de viessmann vitotres.

hans d

 

Deze constructie kende ik nog niet. Vandaar de verwarring.

Ik vraag me af waarom je niet gelijk kiest voor een warmtepomp die wat groter is. Je kunt dan die 20 graden in een keer terugwinnen en op hetzelfde uitblaaslucht temperatuur komen.

Dit scheel je een kruisstroomwisselaar en extra ventilatieweerstand door deze wisselaar.

Het is geen schoon voorbeeld van een  KISS systeem.

chathanky

heeft alles met energieverbruik te maken, en dat is toch een van de fundamenten van dit forum?

3/4 van de warmte win je met een eenvoudige tegenstroomwarmtewisselaar, met COP tot 20, en daar kan geen enkele WP tegenop. en waarom zouden we een grotere warmtepomp nemen? we 'strijden' nu al 10 jaar voor een degelijke warmteverliesberekening en juiste dimensionering van verwarmingstoestellen. deze nu groter nemen is als vloeken in de kerk. grotere WP gaan meer pendelen, en dat is net de dood voor een WP.

denk je echt dat een grotere compressor nemen en de warmtewisselaar weglaten energetisch beter scoort? ik denk in elk geval van niet.

hans d

 

Als je het over dit product hebt dan praat je over nog geen kw die over blijft voor de Wp.

Daar steek je 1/3 van de energie zelf in. In de vorm van elektriciteit geeft dit weinig voordeel tov een gasketel.

Pas als de elektra voor het leeuwendeel groen is wordt het wellicht werkelijk interessant.

 

Waarom zou een warmtepomp moeten pendelen als de afname vrijwel gelijk blijft?

Retourlucht uit de woning verandert het gehele jaar nauwelijks. De afname kant verschilt ook niet. Als die vermindert omdat de buffer vol zit zou de kleine  pomp eveneens gaan pendelen.

chathanky

dat klopt, er blijft maar weinig over voor de warmtepomp, maar je hebt ook maar heel weinig nodig voor een passiefhuis.

maar verder volg ik je niet. met die 500 watt krijgen we 1.5 kw warmte in de plaats en daarmee slagen we erin om en de woning en het warm water aan te maken. en natuurlijk kan dat met gas of olie of hout of steenkool ook, maar dat is een keuze, die kleine vermogens met een cv-ketel maken vraagt een extra buffer en extra regeling, wat het geheel duur en ingewikkeld maakt, en nog veel plaats inneemt ook.

wat het energetisch aspect betreft, is de kleur van de elektriciteit van geen belang, dat is een puur milieuaspect. maar als ie groen is, zit je sowieso beter dan met gas.

waarom pendelen? omdat voor zover ik weet in geen enkele woning de warmteafname gelijk blijft, die is nog altijd heel afhankelijk van de warmtevraag (= warmteverlies). zeker in een PH waar het minste beetje zon voldoende is, om de woning op t° te brengen. en een grotere WP gaat nu eenmaal sneller verwarmen en is dus het risico oppendelen ook groter.

hans d

 

 



/*-->*/


Ysengrim,

Ik heb net dezelfde oefening afgerond en ik wou u onze bevindingen niet onthouden:

Na wat zoekwerk, oa op dit forum, en bij navraag bij verschillende goed ingelichte bronnen (zijn architecten en geen cv specialisten, maar toch) heb ik de volgende punten genoteerd:

  • De kostprijs van een WP systeem gaat zeer steil omhoog bij hogere vermogens, dit tegenstelling tot gasketels waar verband minder dan lineair is, dus een WP is enkel aan te raden bij lage tot zeer lage energie woningen.”

     

  • Een warmtepomp is alleen interessant als je enkel met vloer- of wandverwarming werkt, omdat de afgiftetemperatuur van lage temperatuur radiatoren (55°C) nog altijd te hoog is en zo het rendement van de warmtepomp om zeep helpt. Een correcte dimentionering is daarom ook zeer belangrijk.”

     

  • Een warmtepomp is niet echt efficiënt in het verwarmen van tapwater, en met een gezin van 4 personen is het aandeel SWW in een LEW zo'n 20-25% van de totale verwarmingskost.

     

  • Bij zeer goed geïsoleerde gebouwen die uitgerust zijn met een warmtepomp is het aangewezen om continu te verwarmen. “

     

  • Met een balanssysteem D is het aangewezen de volledige woning te verwarmen. Dus ook de verdieping met de slaapkamers.”

     

Worden we misleid?

Het viel mij daarna ook op dat een online reclame van een bekend merk naar mijn bescheiden mening toch erg dicht in de buurt van misleidende reclame komt. Want men stelt een casus voor van een K45 woning, die men met vloerverwarming (op 35 °C) en een WP zou verwarmen en waarmee men fenomenale kostenbesparing zou bekomen. De casus vermeldt echter niet wat de installatiekost is en ook niet hoe SWW wordt verkregen. Daarbij lijkt het mij (ik ben een leek) onrealistisch om een K45 met een dergelijke verwarming warm te krijgen. In de bronnen hieronder stelt men dat een lucht/water WP een vermindering van de werkingskost van 5% tov gas mogelijk is.

 

Interessante links:

http://www2.vlaanderen.be/economie/energiesparen/doc/brochure_warmtepomp.pdf

http://www.energiesparen.be

http://www.bouwteamwoning.be

http://www.milieucentraal.nl

 

Groeten,

Christophe